Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Aproape 400 de cazuri de suicid, înregistrate în Republica Moldova într-un an. Atenționările specialiștilor

Moartea violentă a maestrului Iurie Sadovnic, dar şi sinuciderea de aseară a unei tinere de 25 de ani readuce în atenţia publică un fenomen social îngrijorător. Potrivit statisticilor, doar anul trecut au fost înregistrate 398 de cazuri de suicid în Republica Moldova. Depresia, lipsa prietenilor, alcoolul sau drogurile, dar mai ales indiferenţa societăţii sunt o parte dintre cauzele care au dus la adevărate tragedii.

Publicat

Experţii spun că multe sinucideri ar putea fi evitate dacă s-ar face la fel de mult înainte de nenorocire, pe cât se vorbeşte şi se comenteată după aceea, transmite TvrMoldova.MD

Apropiaţii lui Iurie Sadovnic au mărturisit că artistul era deprimat dar nimeni nu i-a venit în ajutor cu prea mare folos. Îndiferent de ce scrie într-un bilet de adio, sinuciderea rămâne un mister ce va fi îngropat odată cu victima. Aşa s-a întâmplat şi cu tînăra de 25 de ani, din Chişinău, care şi-a pus capăt vieţii aseară. Poliţia spune că a lăsăt un bilet de adio în care şi-a cerut iertare de la cei dragi. Psihologii cred că suferea de o depresie accentuate. Fata avea maim ult preocupări virtuale, şi locuia într-un apartament închiriat impreună cu prietenul ei.

NATALIA STATI, ofiţer de presă, Poliţia Capitalei: „Din discuţiile cu vecinii careva certuri scanduluri nu au fost auzite din apartament în care închiria. Totodată, în apartament depistat un bileţel cu adio în care-şi cere scuze de la cei apropiaţi. A fost pornit un process penal în stabilirea circumstanţelor”.


IRINA NOVAC, psiholog: „Analizând profilul, văzând o tânără atât de frumoasă, ea nu încerca decât s-a mascheze suferinţa ei şi să se convingă singură pe ea că e fericită, în realitatea nu era fericită de fapt suferea şi se vedea suferinţa ei. Ea de fapt se temea să arate nefericirea ei. În spate stă întotdeauna o suferinţă psihologică, mai târziu cei din jur încep să discute că de fapt am văzut-o de mai multe ori plâgând”.

Specialiştii spun că depresia este boala secolului 21 iar un impact major îl au reţele sociale care afişează fals o viaţă ideală.

ECATERINA MOGA, specialist: „Viaţa ideală este discutabilă şi nu trebuie să fie raportată la prin comparaţie la altcineva, este important să avem fixat un scop al vieţii şi să lucrăm la scopul vieţii. Este important să filtrăm ceea ce vedem pe social media. Pentru că reclama frumoasă nu vorbeşte despre ce este în interior de durata şi fix”.


Frica de a părea vulnerabili îi face pe unii oamenii să trăiască aşa fară de a cere ajutorul. În timp, se simt tot mai abandonaţi şi fără valoare. Suicidul este pentru unii capătul drumului.

ECATERINA MOGA, specialist: „Ceea ce este important ca noi să fim atenţi la oameni din jurul nostru, sau dacă noi ne confruntăm cu astfel de situaţii să depăşim acest stereotip de frică de a merge la un specialist. Eu-ul real cine sun eu de fapt, cum aş visa cum aş visa ca vreau să fiu şi eu-ul social cum ma percep oamenii. Atunci când există descripanţa mare oamului ajunge în impas”.

Anul trecut, din cele 398 de cazuri de suicid, 328 au fost bărbaţi şi 70 de femei. 185 de fapte au fost comise de persoane singure.


Există o linie verde de prevenire a suicidului, un serviciu gratuit destinat tuturor celor care se simt deprimaţi, sunt la un pas de suicid sau îşi fac griji pentru un prieten sau o rudă apropiată. Semnele de avertizare la care trebuie să fim atenţi la cei din jur includ: discuţiile despre sinucidere, retragerea din viaţa socială şi dorinţa de a fi lăsat singur, pierderea interesului pentru activităţile zilnice, faţă de muncă, şcoală sau societate. Prevenţia suicidului rămâne o provocare globală iar Republica Moldova se află în topul ţărilor cu rata de suicid înaltă.


Advertisement

Moldova

Ar fi luat mită? Un internaut a filmat momentul în care un șofer ar fi oferit bani unor agenți ai poliției

Imagini ce provoacă multe semne de întrebare au fost surprinse pe strada Ismail din centrul capitalei.

Publicat

Un internaut a filmat de la geam cum un șofer ar fi oferit mită unor agenți ai poliției. În imaginile, care au devenit virale pe rețelele sociale, se poate observa cum șoferul iese din mașină cu niște acte, dar și niște hârtii asemănătoare bancnotelor, pe care le oferă oamenilor legii. Cu toate acestea, unul dintre polițiști continuă să întocmească niște acte, le oferă șoferului pentru a le semna, după care fiecare își vede de treaba lui.

După apariția acestor secvențe video, serviciul protecție internă și anticorupție a venit cu o reacție, anunțând că s-a autosesizat pe acest caz, în legătură cu acțiunile angajaților Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată, urmează a fi identificat și șoferul automobilului pentru a stabili toate circumstanțele celor întâmplate și a lua o decizie conform legii în vigoare. În context, SPIA îndeamnă cetățenii, dacă sunt martori sau chiar implicați în unele acțiuni din partea angajaților MAI care li se par ilegale, să anunțe neîntârziat autoritățile.


echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Accident de coșmar, la Hîncești: O șoferiță de 19 ani scoasă decedată dintre fiarele contorsionate ale mașinii

Publicat

Polițiștii din Hîncești investighează circumstanțele producerii unui grav accident rutier în urma căruia o tânără a decedat. Accidentul s-a produs aseară între localitățile Pereni și Pașcani.

Preliminar, polițiștii au stabilit că o tânără de 19 ani, fiind la volanul unui Peugeot ar fi pierdut controlul mașinii și s-a tamponat într-un copac de pe marginea drumului.
În urma impactului, șoferița a decedat pe loc.

Pe acest caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Un nou incendiu a izbucnit la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din Chișinău: Un elev ar fi dat foc unui caiet

Un nou incendiu a izbucnit la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din capitală. Asta la mai puțin de o lună, după ce instituția a fost afectată pentru prima dată de flăcări.

Publicat

De această dată, focul a izbucnit la etajul la etajul doi, într-o încăpere auxiliară. Pompierii au fost alertați de către personalul instituției, care între timp a reușit să evacueze toți elevii și profesorii din clădire.

La fața locului au venit două echipe de salvatori și pompieri, care au stabilit că focul a afectat mai multe bunuri materiale păstrate în încăperea auxiliară. Din fericire, angajații liceului au reușit să stingă flăcările înainte de intervenția salvatorilor, cu ajutorul unui stingător.

Deși pompierii nu oferă detalii privind cauza incendiului, Direcția Generală Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău, a venit cu un comunicat în care este specificat că  după lecția a 3-a, aproximativ orele 11:30, un elev ar fi dat foc la un caiet cu învelitoare pe holul etajului 3. După aproximativ 30 de minute de la stingerea incendiului, elevii au revenit la ore, care s-au desfășurat în continuare conform orarului.


De menționat că timp de câteva săptămâni, elevii acestui liceu au studiat online după ce  în data 5 aprilie un alt incendiu a izbucnit la demisolul instituției. În acea zi, în școală se aflau circa 1900 de persoane, care au fost evacuate la timp din clădire fără ca cineva să aibă de suferit.

Potrivit specialiștilor IGSU, incendiul din data de 5 aprilie ar fi izbucnit în urma unor lucrări de sudură, efectuate de câțiva muncitori la demisolul instituției. Aceștia ar fi încălcat regulile de apărare împotriva incendiilor la efectuarea unor astfel de lucrări.

Totodată, autoritățile publice locale au anunțat că pentru reparația daunelor provocate de incendiu ar fi necesar circa un milion de lei. Elevii și profesorii au revenit abia luni, 22 aprilie, la orele de curs.


Citește mai departe

topul săptămânii