Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Un contrabandist cu anabolizante, căutat de Interpol, a încercat să mituiască ofițerii SIS cu mii de euro

Un tânăr, anunțat în căutare internațională de mai mult timp, a vrut să scape basma curată și a încercat să-i mituiască cu mii de euro pe ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, după ce aceștia l-au încătușat.

Publicat

Tânărul ar fi membru activ al unei grupări specializate în contrabandă cu țigări și anabolizante prin Aeroportul Internațional Chișinău și din care anterior au făcut parte și polițiști de frontieră. Gruparea a fost destructurată de SIS în vara anului 2017, transmite deschide.md

Joi, 4 februarie, în cartierul Telecentru al capitalei, în cadrul unei operațiuni, ofițerii SIS au încătușat un tânăr în vârstă de 27 de ani, originar din Călărași, care era condamnat pentru că ar fi organizat mai multe filiere internaționae de contrabandă cu țigări și anabolizante.

Individul, înainte de a fi emisă sentința, în baza unor acte false a reușit să dea bir cu fugiții din țară, iar peste câțiva ani, cu alte acte care la fel erau false, a revenit acasă, asta deși era anunțat atât în căutare națională cât și în căutare internațională prin intermediul Interpol.


Ofițerii SIS au stabilit locul aflării acestuia și au tăbărât pest el, însă pentru libertatea sa, tânărul le-a propus mită în mărime de 3000 de euro. Ofițerii au refuzat banii și au făcut un denunț pentru tentativă de corupere, iar ulterior l-au transmis pe tânăr în custodia organelor de drept.

Solicitat telefonic, Viorel Tentiu, șeful Biroului Național Central Interpol din R.Moldova, ne-a comunicat că acțiunea de reținere a persoanei a fost un rezultat al cooperării dintre Interpol și SIS.

Daniela Mînzatu, purtătorul de cuvânt al SIS, a confirmat cazul pentru Deschide.MD, inclusiv informația că acesta ar fi încercat să-i mituiască pe ofițerii SIS, dar și a precizat că activitatea de prevenire și combatere a corupției este un obiectiv prioritar în cadrul SIS.


„Instituția, după cum am declarat la începutul anului curent, și-a asumat mai multe sarcini pe acest palier, inclusiv pe plan intern. Acțiunea colegilor noștri, de fapt trebuie să prezinte o normalitate, însă nu ceva senzațional, dar oricum apreciem și suntem mândri de acțiunile lor. Reiterăm că orice manifestare contrar normelor legale și a Codului de etică și deontologie a ofițerului de informații va fi minuțios investigată și aplicate măsuri în conformitate cu legislația în vigoare. Angajații SIS, de nenumărate ori, au fost instruiți și informați privind infracțiunile de corupție și formele asociate acesteia, precum și care sunt consecințele implicării în asemenea ilegalități”, spune Mînzat.

Reprezentantul SIS a ținut să specifice că factorii de decizie ai SIS au apreciat comportamentul și acțiunile subalternilor, caracteristice și demne de statutul unui ofițer, și se arată convinși că ei vor servi un exemplu forte pentru funcționarii publici cu statut special, dar nu în ultimul rând și pentru societate.

Tânărul a fost reținut pentru 72 de ore, iar ulterior urmează să-și ispășească pedeapsa în una dintre instituțiile de detenție din țară.


Aici este de menționat că individul făcea parte din una dintre cele mai mari rețeli specializată în producerea, comercializarea și traficul ilicit de produse steroide – anabolizante, care a fost destructurată de SIS în vara anului 2017.

Într-un comunicat remis presei, SIS-ul anunța că potrivit datelor acumulate, materia primă destinată contrafacerii anabolicelor era introdusă ilegal din China, ulterior într-un depozit clandestin echipat cu utilaj performant, erau produse în cantități deosebit de mari de anabolizante. Produsul finit era comercializat atât pe piața internă, cât și transportat prin contrabandă în spațiul UE. În scopul camuflării activității infracționale membrii grupării utilizau ilegal echipamente și tehnică specială: de bruiaj, de colectare ascunsă a informațiilor, drone și aparate de criptare a datelor.


Atunci, ofițerii SIS au descins cu percheziții la 16 adrese din mun. Chișinău, fiind depistate: liniile clandestine de producere, produse steroide cu valoarea estimativă de peste 10 milioane lei, mijloace financiare provenite din activitate infracțională în sumă de peste 100 mii euro, peste 50 carduri bancare, înscrisuri de ciornă, purtătoare de informații electronice, calculatoare, peste 30 telefoane mobile, arme și muniții deținute ilegal.

La unul din liderii grupării a fost depistată tehnică specială performantă, destinată contracarării măsurilor tehnice de investigații a organelor de drept.

Moldova

/VIDEO/ Reținuți cu droguri în buzunare: Doi tineri din Bălți, prinși în flagrant în sectorul Buiucani.

Doi tineri din Bălți, de 18 și 19 ani, au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce au fost prinși în timp ce plasau droguri în ascunzișuri, în sectorul Buiucani al Capitalei. Cei doi erau, de fapt, curieri pentru un magazin online de droguri, administrat prin aplicația Telegram.

Publicat

Informațiile despre activitatea ilegală au ajuns la polițiștii de la Inspectoratul Buiucani printr-o sursă operativă. Oamenii legii i-au urmărit și i-au documentat, iar în momentul în care plasau pachețelele suspecte în locuri ascunse, au intervenit.

În urma perchezițiilor corporale, asupra celor doi au fost găsite zeci de pachețele ambalate cu bandă adezivă, care conțineau droguri de tip PVP – o substanță psihotropă extrem de periculoasă.

Și la domiciliile suspecților, oamenii legii au descoperit un adevărat „kit” de distribuție: aproximativ 60 de grame de droguri, un cântar electronic, benzi adezive și pliculețe zip-lock, folosite pentru ambalare.


Cei doi riscă între 7 și 15 ani de închisoare, conform legislației în vigoare.
Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în rețeaua infracțională.


Citește mai departe

Moldova

Minor pe motocicletă, tamponat la Tomai: La volanul mașinii implicate ar fi fost primarul localității.

Impact violent pe un drum din satul Tomai, raionul Leova! Un adolescent de doar 14 ani a ajuns la spital, după ce motocicleta pe care o conducea a fost lovită de un automobil de teren. Potrivit informațiilor preliminare, la volanul mașinii s-ar fi aflat chiar primarul localității.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 3 iulie. Bărbatul de 68 de ani circula regulamentar pe drumul principal al satului, în timp ce minorul ar fi ieșit de pe un drum secundar, moment în care cele două vehicule au intrat în coliziune.

În urma impactului, adolescentul a fost rănit și transportat de urgență la Spitalul Raional Hîncești. Testele cu aparatul Drager au arătat că niciunul dintre conducători nu consumase alcool.

Ancheta a scos la iveală că motocicleta nu era înmatriculată și nu avea acte, iar băiatul nu deținea permis de conducere.


Redacția noastră a încercat să obțină un punct de vedere oficial din partea edilului, însă până la această oră, nimeni nu a răspuns la telefon.

Poliția investighează în continuare toate circumstanțele în care s-a produs accidentul și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea acestuia.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Prejudicii de milioane la buget: O asociație patronală, vizată într-o amplă anchetă a PCCOCS.

O asociație patronală, care activa în domeniul reciclării deșeurilor, este în centrul unei anchete de proporții, după ce procurorii PCCOCS, împreună cu inspectorii de la Serviciul Fiscal de Stat, au descoperit o schemă uriașă de evaziune fiscală și spălare de bani.

Publicat

Potrivit primelor informații, faptele s-ar fi desfășurat în perioada 2020–2024, iar prejudiciul adus statului se ridică la peste 11 milioane de lei.

Asociația ar fi obținut profituri consistente, însă fără a respecta cerințele legale impuse entităților comerciale. Aceasta s-ar fi eschivat de la înregistrarea în calitate de plătitor TVA, nu a prezentat declarațiile fiscale și nu a achitat taxele aferente, generând astfel pierderi uriașe la bugetul de stat.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au efectuat percheziții la mai multe adrese, de unde au fost ridicate documente contabile, înscrisuri și alte obiecte ce constituie probe relevante pentru urmărirea penală.


Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile urmează să stabilească toate persoanele implicate și dimensiunea exactă a prejudiciului.


Citește mai departe

topul săptămânii