Moldova
/VIDEO/ Un contrabandist cu anabolizante, căutat de Interpol, a încercat să mituiască ofițerii SIS cu mii de euro
Un tânăr, anunțat în căutare internațională de mai mult timp, a vrut să scape basma curată și a încercat să-i mituiască cu mii de euro pe ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, după ce aceștia l-au încătușat.
Tânărul ar fi membru activ al unei grupări specializate în contrabandă cu țigări și anabolizante prin Aeroportul Internațional Chișinău și din care anterior au făcut parte și polițiști de frontieră. Gruparea a fost destructurată de SIS în vara anului 2017, transmite deschide.md
Joi, 4 februarie, în cartierul Telecentru al capitalei, în cadrul unei operațiuni, ofițerii SIS au încătușat un tânăr în vârstă de 27 de ani, originar din Călărași, care era condamnat pentru că ar fi organizat mai multe filiere internaționae de contrabandă cu țigări și anabolizante.
Individul, înainte de a fi emisă sentința, în baza unor acte false a reușit să dea bir cu fugiții din țară, iar peste câțiva ani, cu alte acte care la fel erau false, a revenit acasă, asta deși era anunțat atât în căutare națională cât și în căutare internațională prin intermediul Interpol.
Ofițerii SIS au stabilit locul aflării acestuia și au tăbărât pest el, însă pentru libertatea sa, tânărul le-a propus mită în mărime de 3000 de euro. Ofițerii au refuzat banii și au făcut un denunț pentru tentativă de corupere, iar ulterior l-au transmis pe tânăr în custodia organelor de drept.
Solicitat telefonic, Viorel Tentiu, șeful Biroului Național Central Interpol din R.Moldova, ne-a comunicat că acțiunea de reținere a persoanei a fost un rezultat al cooperării dintre Interpol și SIS.
Daniela Mînzatu, purtătorul de cuvânt al SIS, a confirmat cazul pentru Deschide.MD, inclusiv informația că acesta ar fi încercat să-i mituiască pe ofițerii SIS, dar și a precizat că activitatea de prevenire și combatere a corupției este un obiectiv prioritar în cadrul SIS.
„Instituția, după cum am declarat la începutul anului curent, și-a asumat mai multe sarcini pe acest palier, inclusiv pe plan intern. Acțiunea colegilor noștri, de fapt trebuie să prezinte o normalitate, însă nu ceva senzațional, dar oricum apreciem și suntem mândri de acțiunile lor. Reiterăm că orice manifestare contrar normelor legale și a Codului de etică și deontologie a ofițerului de informații va fi minuțios investigată și aplicate măsuri în conformitate cu legislația în vigoare. Angajații SIS, de nenumărate ori, au fost instruiți și informați privind infracțiunile de corupție și formele asociate acesteia, precum și care sunt consecințele implicării în asemenea ilegalități”, spune Mînzat.
Reprezentantul SIS a ținut să specifice că factorii de decizie ai SIS au apreciat comportamentul și acțiunile subalternilor, caracteristice și demne de statutul unui ofițer, și se arată convinși că ei vor servi un exemplu forte pentru funcționarii publici cu statut special, dar nu în ultimul rând și pentru societate.
Tânărul a fost reținut pentru 72 de ore, iar ulterior urmează să-și ispășească pedeapsa în una dintre instituțiile de detenție din țară.
Aici este de menționat că individul făcea parte din una dintre cele mai mari rețeli specializată în producerea, comercializarea și traficul ilicit de produse steroide – anabolizante, care a fost destructurată de SIS în vara anului 2017.
Într-un comunicat remis presei, SIS-ul anunța că potrivit datelor acumulate, materia primă destinată contrafacerii anabolicelor era introdusă ilegal din China, ulterior într-un depozit clandestin echipat cu utilaj performant, erau produse în cantități deosebit de mari de anabolizante. Produsul finit era comercializat atât pe piața internă, cât și transportat prin contrabandă în spațiul UE. În scopul camuflării activității infracționale membrii grupării utilizau ilegal echipamente și tehnică specială: de bruiaj, de colectare ascunsă a informațiilor, drone și aparate de criptare a datelor.
Atunci, ofițerii SIS au descins cu percheziții la 16 adrese din mun. Chișinău, fiind depistate: liniile clandestine de producere, produse steroide cu valoarea estimativă de peste 10 milioane lei, mijloace financiare provenite din activitate infracțională în sumă de peste 100 mii euro, peste 50 carduri bancare, înscrisuri de ciornă, purtătoare de informații electronice, calculatoare, peste 30 telefoane mobile, arme și muniții deținute ilegal.
La unul din liderii grupării a fost depistată tehnică specială performantă, destinată contracarării măsurilor tehnice de investigații a organelor de drept.
Moldova
/VIDEO/ Atacată ziua în amiaza mare. O femeie a fost jefuită în plină stradă de către un bărbat.
O femeie de 58 de ani a tras o sperietură zdravană, după ce a fost atacată ziua în amiaza mare de un individ. Acesta ar fi deposedat victima de geantă, după care a fugit într-o direcție necunoscută. Cazul s-a întâmplat în plină stradă, în sectorul Buiucani din capitală.

Șocată, femeia de 58 de ani a sesizat imediat poliția și a declarat că în timp ce se afla pe strada Nicolae Costin a fost deposedată în mod deschis de geanta în care se aflau actele de identitate, cheile apartamentului și un portmoneu cu 880 de lei.
În urma măsurilor de investigație, suspectul a fost identificat și reținut. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 38 de ani, care și anterior a fost certat cu legea pentru diverse infracțiuni.
Toate bunurile, inclusiv banii, au fost recuperate și urmează să fie returnate victimei.
Individul a fost arestat pentru 30 de zile și este cercetat penal pentru jaf. Potrivit legii, acesta riscă detenție de la 5 la 7 ani.
Moldova
/VIDEO/ Grup criminal, dat în vileag. Ar fi furat mașini din UE și le-ar fi introdus ilegal în R. Moldova.
Ar fi furat mașini din Europa și le-ar fi introdus ilegal pe teritoriul țării noastre. Un grup infracțional specializat pe contrabandă cu mașini din UE a fost destructurat de oamenii legii.

Potrivit informațiilor făcute publice, persoanele suspectat în acest dosar ar fi acționat încă de la începutul anului 2020. Aceștia ar fi avut roluri bine determinate și ar fi reușit să introducă ilegal pe teritoriul Republicii Moldova mai multe automobile, piese și accesorii ale acestora.
Conform schemei, mașinile erau introduse prin scoaterea ilegală de pe teritoriul țării a plăcuțelor cu numere de înmatriculare, nefiind înregistrate în baza de date a IGPF pe direcția de ieșire, plăcuțele fiind instalate la alte automobile identice la culoare, caroserie, anul fabricației, capacitatea cilindrică a motorului, precum și alte aspecte tehnice.
Apoi bunurile erau realizate pe piețele de desfacere de pe teritoriul țării noastre, iar automobilele erau dezmembrate, unora fiindu-le modificat codul VIN, pentru a fi înregistrate, cu ulterioara realizare a acestora.
În cadrul investigațiilor au fost desfășurate 20 de percheziții la șase bănuiți cu domiciliile în mun. Chișinău și raionul Strǎșeni, de unde au fost ridicate nouă automobile de diferite mărci.
La fel au fost ridicate mijloace financiare în sumă de 16 000 de euro, proveniți din activitatea infracțională, precum și acte despre proveniența automobilelor, 51 de pașapoarte tehnice provizorii, înscrisuri de ciornă, droguri de tip cocaină, o armă și două bucăți de explozibil plastifiat, ascuns într-o sobă la domiciliul unuia dintre suspecți.
La moment în calitate de bănuiți au fost audiate patru persoane, urmând sǎ fie dispusǎ și efectuarea expertizei automobilelor ridicate în cadrul perchezițiilor.
Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 4 la 10 ani.
Moldova
/VIDEO/ Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir este suspectat de trafic de influență.
Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir a fost reținut pentru 72 de ore și este bănuit de trafic de influență. Mai exact, acesta ar fi pretins mită în schimbul emiterii unei decizii pozitive în cadrul unui examen medical.

Potrivit ofițerilor SPIA, omul legii ar fi cerut și primit suma de 5000 de lei de la o femeie care se afla la a doua încercare de a se angaja în cadrul MAI, iar în schimb ar fi promis că poate obține o decizie pozivită a examenului medical. Bănuitul susținea că ar avea influență asupra angajaților din cadrul Comisiei medicale centrale al Serviciului medical al MAI și că i-ar putea determina să o aprecieze cu calificativul „apt” în urma examinării medicale.
În urma investigațiilor ofițerii SPIA și procurorii PCCOCS l-au supus perchezițiilor corporale pe bănuit și au verificat amănunțit și automobilul acestuia. În urma descinderilor a fost ridicat telefonul mobil recunoscut ca mijloc de probă pertinent și concludent ce are importanță pentru cauza penală. Pentru infracțiunea comisă, codul penal prevede amendă în mărime de la 100 mii la 150 mii lei sau până la 6 ani de închisoare.
-
Moldova4 zile în urmă
Microbuz școlar, implicat în accident. O elevă a avut nevoie de ajutor medical.
-
Moldova3 zile în urmă
Tragedie de nedescris, la Ialoveni. Un tânăr a decedat subit, după ce s-a tamponat cu motocicleta într-un copac.
-
Moldova2 zile în urmă
/VIDEO/ Visau să ajungă în Uniunea Europeană. Patru femei din Camerun, prinse în timp ce încercau să treacă ilegal hotarul.
-
Moldova2 zile în urmă
Descoperire macabră, la Vadul lui Vodă. Patru persoane decedate au fost depistate într-o locuință.
-
Moldovao zi în urmă
/VIDEO/ Viteza poate ucide. O șoferiță a fost grav rănită în urma unui accident înfiorător.
-
Moldova5 zile în urmă
Ambulanță tamponată, la Sîngerei. O minoră, pasageră în mașina implicată în accident, a ajuns la spital.
-
Moldova3 zile în urmă
/VIDEO/ Speluncă, la Ciocana. Un bărbat este cercetat pentru organizarea unui loc rău famat, unde se consumau droguri.
-
Moldova3 zile în urmă
/VIDEO/ Le-au făcut o „vizită” inopinată. Oamenii legii au descins cu percheziții în penitenciarul din Leova.