Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Gheața subțire – un risc sporit de înecuri: Pompierii au demonstrat cum se intervine corect la salvarea sinistraților

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat pe 19 ianuarie Campania de prevenire a prăbușirii sub gheață fragilă a bazinelor acvatice.

Publicat

Activitatea a fost desfășurată la lacul Valea Morilor din municipiul Chișinău. Pentru informarea cetățenilor, salvatorii au improvizat o situație de risc cu implicarea a mai multor persoane care se aflau pe gheața lacului. Angajații IGSU au realizat o situație precum că două persoane care se aflau la pescuit s-au prăbușit sub gheață, iar salvatorii au efectuat lucrări de salvare. Specialiștii au demonstrat care sunt acțiunile corecte pentru salvarea sinistraților și cum trebuie acordat primul ajutor în caz de hipotermie.

Mai mult, salvatorii i-au îndemnat pe oameni să fie foarte atenți și să evite pescuitul la copcă, sau mersul pe gheața fragilă a bazinelor acvatice. Conform ultimelor măsurări a gheții pe lacuri, grosimea acesteia nu depășește 5 cm, iar aflarea pe ea este periculoasă. Pentru ca mersul pe lacurile înghețate să nu reprezinte un pericol, grosimea podului de gheață trebuie să depășească 8 -10 cm O atenție deosebită este acordată minorilor.

Oamenii care au în grijă copii sunt rugați să nu le permită aflarea nesupravegheată în preajma bazinelor acvatice și să nu opteze pentru mersul sau patinajul pe lacuri. Campania de prevenire a riscurilor de prăbușire sub gheața fragilă se va desfășura în toată țară, iar angajații IGSU vor informa oamenii despre pericole și cum le pot evita. Tot astăzi, pentru a evita situațiile de risc în sărbătoarea de Bobotează marcată tradițional pe 19 ianuarie, salvatorii au venit și cu unele recomandări față de cei care aleg să intre în apele reci.


Potrivit IGSU scăldatul se poate face doar în locuri special amenajate cu această ocazie. Intrarea în apa rece se poate realiza în grupuri mici, pentru a evita deteriorarea gheții, dar și a cazurilor de prăbușire. Oamenii sunt îndemnați să fie foarte prudenți și să intre sub apă, doar dacă au o condiție fizică bună.

Pe parcursul zilei, în preajma bazinelor acvatice, la solicitare, mai multe echipe de salvatori ar putea monitoriza situația. În caz de situații de risc oamenii sunt rugați să nu ezite și să apeleze Serviciul 112.

echipa.md


Moldova

/VIDEO/ I-au dat buzna în celulă. Un deținut ar fi abordat un angajat să-l ajute să introducă droguri în penitenciar.

Telefoane, marijuna și ofițeri sub acoperire. Oamenii legii au dat în vileag schema unei organizații infracționale. Mai exact, procurorii de comun cu ofițerii de Poliție și cu angajații Administrației Naționale a Penitenciarelor au desfășurat o percheziție la Penitenciarul nr.9 –Pruncul și trei percheziții în municipiul Chișinău, într-un dosar pornit în anul 2025 pe faptul creării și conducerii unei organizații criminale.

Publicat

Astfel, oamenii legii au stabilit că un deținut de 23 de ani ar fi responsabil de introducerea în penitenciar a substanțelor și obiectelor interzise. Mai mult, acesta l-ar fi abordat în mod direct pe unul din angajații instituției penitenciare, solicitându-i să introducă obiecte interzise precum telefoane, cartele SIM și substanțe narcotice, pe care urma sa le primească de la fratele minor al deținutului. Pentru pretinsul serviciu acordat de omul legii, suspectul era gata să ofere remunerări bănești. Cu toate acestea, angajatul penitenciarului a comunicat despre cele întâmplate superiorilor.
Astfel s-a pus în aplicare o misiune de dejucare a infractorilor. Un ofițer sub acoperire a avut o întâlnire în municipiul Chișinău cu fratele deținutului care era împreună cu un complice, de la care a primit indicația despre locul și modalitatea ridicării a 5 telefoane mobile și substanță narcotică, mai exact – marijuana, pentru introducerea ulterioară în Penitenciarul nr.9 pentru fratele său, obiectele interzise fiind ridicate.
Urmare a percheziției în celula deținutului, oamenii legii au depistat și ridicat carnete cu înscrisuri de ciornă precum și mai multe obiecte care sunt interzise în instituțiile penitenciare. De la complicii de la libertate, oamenii legii au ridicat obiecte artizanale pentru consumul drogurilor, rășină de canabis, bandă adezivă pentru ambalarea substanțelor narcotice. În continuare, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili toate persoanele implicate, precum și victimele care au suferit în urma acțiunilor infracționale ale grupului, timp în care persoanele investigate beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.


Citește mai departe

Moldova

Le-a ars casa ca o torță. O familie a rămas fără acoperiș deasupra capului din cauza unui incendiu.

O familie a rămas fără acoperiș deasupra capului, după ce casa le-a fost făcută scrum de un incendiu puternic. Totul s-a întâmplat în data de 6 aprilie, în satul Bravicea din raionul Călărași. Incendiul a cuprins rapid gospodăria și în scurt timp a transformat în scrum bunurile din interiorul locuinței.

Publicat

La fața locului au intervenit trei echipaje de pompieri și salvatori, care au depus tot efortul pentru a lichida rapid incendiul. Cu toate acestea flăcările au distrus în totalitate casa, dar și o parte din acoperișul acesteia. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
La moment, responsabilii din cadrul IGSU urmează să stabilească circumstanțele exacte, dar și cauza izbucnirii flăcărilor.
În urma incendiului, mai multe persoane au inițiat pe rețelele sociale o campanie de sensibizilizare și îndeamnă oamenii să sară în ajutorul familiei rămase fără adăpost.




Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Accident tragic în județul Cluj din România. Trei moldoveni au murit, iar alți cinci au fost transportați la spital.

Trei persoane și-au pierdut viața și alte cinci au fost rănite, în urma unui grav accident de circulație în localitatea Câțcău, din județul Cluj, România. Potrivit presei române, un microbuz înmatriculat în Republica Moldova s-a tamponat violent cu un camion, iar victimele coliziunii tragice ar fi cetățeni moldoveni.

Publicat

Presa din țara vecină scrie că, accidentul a avut loc în dimineața de 7 aprilie într-o zonă cu o curbă periculoasă. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, șoferul microbuzului ar fi pierdut controlul asupra volanului și a intrat pe contrasens, unde s-a lovit frontal cu o autoutilitară condusă de un bărbat în vârstă de 52 de ani din județul Mureș.
La locul tragediei au intervenit mai multe echipaje de medici, pompieri și polițiști. Trei persoane din microbuz- șoferul și doi pasageri, o femeie și un bărbat- au fost găsite încarcerate. După ce au fost scoase dintre fiarele contorsionate, medicii au constatat decesul acestora.
Tot din microbuz au fost preluate cinci persoane rănite, printre care și un bebeluș. Toți au primit îngrijiri medicale și au fost transportați la spitalele din zonă. Presa română mai scrie că toți cei opt pasageri ai microbuzului erau cetățeni ai Republicii Moldova.
La moment, poliția română cercetează cazul sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.
Contactați pentru o reacție, responsabilii din cadrul Ministerului Afacerilor Externe au declarat că vor reveni cu detalii.


Citește mai departe

topul săptămânii