Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ Sinteza accidentelor de weekend: Mai multe persoane, rănite din cauza neadaptării vitezei

Niciun weekend nu trece fără accidente de circulație, în țară. Mai multe persoane au ajuns la spital în urma coliziunilor violente.

Publicat

Lanțul impacturilor a început în apropierea satului Peresecina, raionul Orhei. O mașină s-a răsturnat, după ce șoferul a pierdut controlul volanului, a ieșit pe contrasens și s-a tamponat cu un alt vehicul. Totul s-a întâmplat în prima jumătate a zilei de 14 noiembrie.Potrivit poliției, la volanul vehiculului inversat se afla un șofer de 42 de ani, iar totul s-ar fi întâmplat din cauza carosabilului umed. Potrivit poliției, ambii șoferi implicați, dar și o pasageră ce se afla pe bancheta din față au ajuns la spital. Practic la aceeași oră, un alt accident a avut loc la Hâncești. Se pare că și cauza accidentului ar fi aceeași – neadaptarea vitezei la condițiile de drum. De această dată un șofer s-a răsturnat cu mașina în șanț.

Din fericire, e a scăpat nevătămat, mașina lui însă a fost făcută zob. Iar în după-amiaza aceleiași zile, în jurul orei 14.00, în apropierea satului Bilicenii Vechi din raionul Sângerei, un șofer de 61 de ani, de asemenea, reisprăvindu-se cu ghidajul a ieșit cu mașina pe contrasens, iar apoi s-a inversat într-un câmp agricol. Polițiștii, veniți la fața locului au constatat că automobilistul a scăpat nevătămat. În acest context, IGP îndeamnă șoferii să respecte limita de viteză și să dea dovadă de prudență maximă, mai ales în curbele periculoase.

Totodată, să țină cont de carosabilul umed și să nu se angajeze în depășiri periculoase, care pune viața lor, dar și a celor din jur în pericol. În orice situație de risc, oamenii trebuie să apeleze după ajutor la serviciul de urgență 112.

echipa.md


Ediție TV

/VIDEO/ Peste 10.000 de femei au cerut ajutor la numărul scurt 112 după ce s-au pomenit victime ale violenței în familie

Violența în familie rămâne una dintre cele mai grave probleme ale societății noastre. Zilnic, femeile devin victime ale propriilor soți. Numai de la începutul anului 2020, 10.800 de victime ale violenței au cerut ajutor la numărul scurt 112.

Publicat

733 dintre cazuri au fost calificate ca infracțiuni, iar alte 1438, ca contravenții. În acest context, anual este organizată Campania internațională 16 Zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, căreia I s-au alăturat și autoritățile republicii Moldova. Șeful IGP, Sergiu Paiu a relatat, în cadrul unei conferințe despre acțiunile pe care le întreprinde poliția în lupta cu acest fenomen.

O altă măsură de prevenire a acestor cazuri este și monitorizarea agresorilor. Despre asta a relatat în cadrul aceleiași conferințe directorul Inspectoratului Național de probațiune. Potrivit sursei, un factor alarmant este că numărul recidivei este în continua creștere. De aceea, a fost propus ca din 2021, agresorii să fie monitorizați și electronic.

Campania lansată în data de 27 noiembrie, care va dura 16 zile consecutive are drept scop informarea, sensibilizarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la gravitatea consecințelor violenței asupra femeii. În acest context, persoanele care au devenit victime a violenței în familie, sunt îndemnate să apeleze imediat după ajutor la numărul scurt 112.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Bărbații care au jefuit o farmacie și sucursala unei companii de creditare din Chișinău, încătușați de oamenii legii

Doi indivizi cu vârstele de 31 și respectiv 42 de ani, originari din raionul Căușeni și orașul Tiraspol, reținuți pentru comiterea unui jaf și a unei tâlhării, în capitală.

Publicat

Despre primul caz, poliția a fost alertată în data de 27 octombrie de către angajații unei farmacii amplasate pe strada Alba-Iulia din sectorul Buiucani. Camerele de supraveghere au surprins cum unul dintre suspecți a intrat primul, a imobilizat farmacista, iar ulterior complicele său a sustras din aparatul de casă aproape 3.500 de lei, după care au fugit într-o direcție necunoscută.

Al doilea caz a avut loc în data de în data de 31 octombrie, în sediul unei companii de creditare. De această dată, unul dintre bănuiți a amenințat casierița cu un pistol, iar apoi legat-o cu o funie și a furat din safeu peste 240 de mii de lei. După mai multe cercetări, oamenii legii au reușit să identifice și să rețină ambii indivizi. La audiere, unul dintre suspecți a povestit amănunțit cum au fost comise jafurile.

– A spus că va intra el.


– Că el singur va intra în sediu?

– Da.

– Ție ce ți-a spus să faci?


– A spus să rămân afară și să-l aștept. Mai departe, el a intrat, iar peste cinci minute s-a întors înapoi.

– Ce ți-a spus când s-a întors?

– Mi-a dat pachetul cu bani.


Este de menționat că, indivizii anterior au mai fost judecați pe infracțiuni similare. La moment, bărbații se află în arest preventiv pentru 30 de zile. Pentru jafurile comise, suspecții până la 10 ani privare de libertate.

echipa.md

Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ O vagonetă a luat foc din mers

O vagonetă a fost mistuită de flăcări, după ce a luat foc pe traseul Chișinău-Orhei, în apropiere de localitatea Peresecina.

Publicat

Imaginile au fost surprinse de către o martor ocular care le-a făcut publice pe o rețea de socializare. În acestea se văd flăcările uriașe care au cuprins vehiculul practic în întregime. Din fericire, șoferul a reușit să oprească vehiculul și să evacueze bagajul din compartimentul marfar, înainte ca vehiculul să fie înghițit de foc.

Contactat telefonic, ofițerul de presă de la IGSU, Liliana Pușcașu, a declarat că pompierii au fost alertați la ora 11.00. La fața locului a intervenit un echipaj specializat care în aproximativ 15 minute au reușit lichidarea completă a flăcărilor.

În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit. Cauza izbucnirii flăcărilor, dar și prejudiciul pe care l-a suferit proprietarul autoturismului urmează să fie stabilite.

echipa.mdCitește mai departe

topul săptămânii