Rețele de socializare

Moldova

Zeci de localități din R.Moldova, fără energie electrică din cauza hoților de ulei de transformator

Mai multe localități din R. Moldova au rămas fără energie electrică, după ce din transformatoarele de forță ce alimentează cu energie electrică consumatorii a fost sustras uleiul dielectric.

Publicat

Potrivit unui comunicat al ÎCS „Premier Energy Distribution” SA, acțiunile infracționale de distrugere intenționată a instalațiilor electrice cu scopul sustragerii ilicite a uleiului dielectric din transformatoarele de forță ce alimentează cu energie electrică consumatorii, au luat o amploare îngrijorătoare, punând în grav pericol de incendii și de insecuritate electrică zeci de localități din aria de deservire, transmite deschide.md

Comania susține că, de la începutul anului în curs au fost săvârșite 24 furturi de ulei dielectric în urma cărora a fost afectat un număr considerabil de consumatori din mai multe localități ale raioanelor Taraclia, Cantemir, Vulcănești, Ciadîr-Lunga, Telenești și Cahul, cu un prejudiciu material cauzat total de circa 400 de mii de lei.

Cel mai recent caz a avut loc pe data de 8 septembrie, curent, în localitatea Șofranovca din raionul Cantemir, unde persoane neidentificate deocamdată de către organele de drept au distrus mecanismul de blocare și au extras uleiul din rezervorul transformatorului. Formațiunea de intervenție operativă a întreprinderii care a constatat deteriorarea instalației a solicitat intervenția poliției pentru a documenta cazul și a demara acțiunile de investigație. În urma furtului uleiului, transformatorul ce a lucrat un timp în regim avariat a ieșit din funcție, fiind necesară înlocuirea lui. Astfel, întreprinderea a suportat doar în acest caz un prejudiciu de 15 mii 348 de lei, care include costul lucrărilor de reparație și de înlocuire a transformatorului deteriorat, inclusiv costul uleiului furat.


În localitatea Șofranovca pe 19 iunie, curent, din același Post de transformare (PT) a mai fost furat uleiul dielectric. Și în alte localități acest fenomen infracțional are loc cu o periodicitate alarmantă. Pe hartă și în tabela incluse mai jos sunt prezentate datele statistice și localizarea tuturor cazurilor de furt din instalațiile electrice, săvârșite de la începutul anului curent.

Pe toate aceste cazuri ÎCS „Premier Energy Distribution” SA a depus la organele de poliție cererile respective pentru identificarea făptașilor și atragerea acestora la răspundere administrativă și penală.

Aceste acțiuni, în primul rând, au un impact negativ direct asupra a sute de persoane care rămân în mod avariat fără energie electrică, dar riscă și producerea unor incendii de pe urma salturilor de tensiune generate de instalațiile defectate de hoți. Ei suportă prejudicii materiale și incomodități in urma deteriorării instalațiilor electrice și absenței energiei.


ÎCS „Premier Energy Distribution” SA notează că, pentru a fura uleiul hoții utilizează diferite instrumente de perforat metalul atât mecanice, cât și electrice, care pot provoca un risc major de electrocutare pentru persoanele care intervin. Ei produc inevitabil zgomot, ce poate atrage atenția localnicilor, care nu trebuie să fie indiferenți, deoarece hoții le cauzează probleme grave în primul rând lor. De asemenea, un alt indiciu al intervenției hoților este lipsa salopetelor și a căștilor de protecție marcate cu logotipul companiei, utilizarea unor unități de transport particulare și acțiunile lor suspecte și neprofesioniste, teama de a fi văzuți de cineva.

Totodată, aceste acțiuni cauzează un prejudiciu considerabil întreprinderii de distribuție, care este nevoită să aloce resurse suplimentare considerabile pentru reparația instalațiilor distruse, iar acestea sunt reflectate ulterior în tariful de distribuie, ceea ce în final constituie un cost adițional pentru toți consumatorii de energie.

Pentru a contracara acest fenomen infracțional cu grave consecințe pentru populație și agenții economici, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA solicită implicarea activă a autorităților publice raionale, a primarilor de localități și a organelor de poliție, care au atribuții și pârghii legale pentru identificarea și atragerea la răspundere a infractorilor.


Compania de distribuție a energiei electrice, roagă, în acest context, persoanele care locuiesc în preajma transformatoarelor electrice, paznicii diferitor agenți economici, trecătorii sau conductorii auto, să manifeste atenție și atunci când observă să descurajeze intervențiile străinilor in instalațiile electrice prin avertismente de chemare a poliției. În cazul când cunosc sau suspectă cazuri de furt de ulei dielectric din transformatoare sau alte intervenții neautorizate în instalațiile electrice să apeleze poliția la 112 sau să ne contacteze la numerele de încredere 022 43 11 11 sau 022 43 19 50. De asemenea pot să scrie pe adresa de email corupt@premierenergy.md

Moldova

Au refuzat să livreze droguri în Germania, dar au fost „sancționați” cu 5.000 euro. Doi bărbați din Căușeni – reținuți

I-ar fi chemat la muncă în Germania în calitate de curieri, însă nu au specificat ce anume urmează să livreze. Doi bărbați de 23 și 31 de ani din Căușeni au fost reținuți de poliție și sunt cercetați pentru că ar fi cerut prin șantaj cinci mii de euro de la doi tineri, originari din același oraș.

Publicat

Totul s-a întâmplat pe teritoriul Germaniei, după ce inculpații le-ar fi propus tinerilor cu vârste de 21 și 23 de ani o ofertă de muncă greu de refuzat. Ultimii urmau să ajungă în Germania și să muncească în calitate de curieri pentru diverse mărfuri, însă nu a mers totul conform planurilor.

Ajunși la Berlin, chiar din prima zi de muncă, tinerii au observat că în pachetul adus de către doi albanezi și destinat spre transportare erau de fapt ascunse droguri de diferite tipuri. Fără a sta mult pe gânduri, cei doi au lăsat în parcare mașina de serviciu, cu drogurile în ea, și au revenit în Moldova.

După cele întâmplate, bărbații care i-au recrutat ar fi început să-i amenințe. Aceștia ar fi cerut ca tinerii să le achite cinci mii de euro, iar fiecare lună de întârziere iar fi costat pe victime câte o mie de euro în plus. Mai mult, inculpații ar fi luat fără știre mașina uneia dintre victime și ar fi vândut-o la o stație de dezmembrare a automobilelor, asta în contul datoriei inventate.


În urma amenințărilor, tinerii s-au adresat la poliție, iar o dată ce bănuiții au revenit în țară, la domiciliile lor au avut loc percheziții. Acolo au fost găsite telefoane mobile, suporturi cu informații de interes, substanțe asemănătoare drogurilor, dar și numărul de înmatriculare a automobilului vândut ilegal.

Astfel, cei doi suspecți au fost reținuți, unul dintre aceștia fiind anterior în vizorul poliției pentru alte infracțiuni.


echipa.md

Citește mai departe

Moldova

Patru indivizi ar fi estorcat 900.000 de lei prin schema cu „ruda implicată în accident”. Unul din bănuiți este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Publicat

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.


Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.


Citește mai departe

Ediție TV

Exercițiu de simulare: Pompierii au intervenit după ce mai multe persoane au murit în urma unui accident chimic

Mai multe persoane au murit, iar altele s-au intoxicat în urma unui accident chimic la un depozit cu substanțe extrem de periculoase.

Publicat

Din fericire, nu este o realitate, ci un exercițiu de simulare în cadrul căruia au fost implicați zeci de pompieri, salvatori, dar și angajați ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În timpul simulării care a avut loc în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, pompierii au făcut demonstrații și și-au testat abilitățile, pentru a fi bine pregătiți în cazul unui accident chimic real.

În același timp, reprezentanții IGSU au explicat care sunt primii pași de intervenție.

Pe parcursul a trei zile, zeci de pompieri demonstrează cât de pregătiți sunt în timpul unor intervenții de tip excepțional, cum ar fi seisme, accidente chimice, biologice, radiologice sau nucleare.


Agenția Națională pentru Sănătate Publică a participat la demonstrații cu laboratoare mobile, care permit detectarea substanțelor extrem de periculoase într-un timp scurt. Responsabilii ANSP spun că în cazul unui real pericol, instituția este suficient de pregătită pentru a interveni.

Pe parcursul ultimilor cinci ani au fost organizate 18 cursuri, în urma cărora au fost instruiți circa 50 de pompieri și salvatori, care pot interveni în cazul unui accident de natură chimică, radiologice sau nucleare.


Citește mai departe

topul săptămânii