Moldova
Zeci de localități din R.Moldova, fără energie electrică din cauza hoților de ulei de transformator
Mai multe localități din R. Moldova au rămas fără energie electrică, după ce din transformatoarele de forță ce alimentează cu energie electrică consumatorii a fost sustras uleiul dielectric.

Potrivit unui comunicat al ÎCS „Premier Energy Distribution” SA, acțiunile infracționale de distrugere intenționată a instalațiilor electrice cu scopul sustragerii ilicite a uleiului dielectric din transformatoarele de forță ce alimentează cu energie electrică consumatorii, au luat o amploare îngrijorătoare, punând în grav pericol de incendii și de insecuritate electrică zeci de localități din aria de deservire, transmite deschide.md
Comania susține că, de la începutul anului în curs au fost săvârșite 24 furturi de ulei dielectric în urma cărora a fost afectat un număr considerabil de consumatori din mai multe localități ale raioanelor Taraclia, Cantemir, Vulcănești, Ciadîr-Lunga, Telenești și Cahul, cu un prejudiciu material cauzat total de circa 400 de mii de lei.
Cel mai recent caz a avut loc pe data de 8 septembrie, curent, în localitatea Șofranovca din raionul Cantemir, unde persoane neidentificate deocamdată de către organele de drept au distrus mecanismul de blocare și au extras uleiul din rezervorul transformatorului. Formațiunea de intervenție operativă a întreprinderii care a constatat deteriorarea instalației a solicitat intervenția poliției pentru a documenta cazul și a demara acțiunile de investigație. În urma furtului uleiului, transformatorul ce a lucrat un timp în regim avariat a ieșit din funcție, fiind necesară înlocuirea lui. Astfel, întreprinderea a suportat doar în acest caz un prejudiciu de 15 mii 348 de lei, care include costul lucrărilor de reparație și de înlocuire a transformatorului deteriorat, inclusiv costul uleiului furat.
În localitatea Șofranovca pe 19 iunie, curent, din același Post de transformare (PT) a mai fost furat uleiul dielectric. Și în alte localități acest fenomen infracțional are loc cu o periodicitate alarmantă. Pe hartă și în tabela incluse mai jos sunt prezentate datele statistice și localizarea tuturor cazurilor de furt din instalațiile electrice, săvârșite de la începutul anului curent.
Pe toate aceste cazuri ÎCS „Premier Energy Distribution” SA a depus la organele de poliție cererile respective pentru identificarea făptașilor și atragerea acestora la răspundere administrativă și penală.
Aceste acțiuni, în primul rând, au un impact negativ direct asupra a sute de persoane care rămân în mod avariat fără energie electrică, dar riscă și producerea unor incendii de pe urma salturilor de tensiune generate de instalațiile defectate de hoți. Ei suportă prejudicii materiale și incomodități in urma deteriorării instalațiilor electrice și absenței energiei.
ÎCS „Premier Energy Distribution” SA notează că, pentru a fura uleiul hoții utilizează diferite instrumente de perforat metalul atât mecanice, cât și electrice, care pot provoca un risc major de electrocutare pentru persoanele care intervin. Ei produc inevitabil zgomot, ce poate atrage atenția localnicilor, care nu trebuie să fie indiferenți, deoarece hoții le cauzează probleme grave în primul rând lor. De asemenea, un alt indiciu al intervenției hoților este lipsa salopetelor și a căștilor de protecție marcate cu logotipul companiei, utilizarea unor unități de transport particulare și acțiunile lor suspecte și neprofesioniste, teama de a fi văzuți de cineva.
Totodată, aceste acțiuni cauzează un prejudiciu considerabil întreprinderii de distribuție, care este nevoită să aloce resurse suplimentare considerabile pentru reparația instalațiilor distruse, iar acestea sunt reflectate ulterior în tariful de distribuie, ceea ce în final constituie un cost adițional pentru toți consumatorii de energie.
Pentru a contracara acest fenomen infracțional cu grave consecințe pentru populație și agenții economici, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA solicită implicarea activă a autorităților publice raionale, a primarilor de localități și a organelor de poliție, care au atribuții și pârghii legale pentru identificarea și atragerea la răspundere a infractorilor.
Compania de distribuție a energiei electrice, roagă, în acest context, persoanele care locuiesc în preajma transformatoarelor electrice, paznicii diferitor agenți economici, trecătorii sau conductorii auto, să manifeste atenție și atunci când observă să descurajeze intervențiile străinilor in instalațiile electrice prin avertismente de chemare a poliției. În cazul când cunosc sau suspectă cazuri de furt de ulei dielectric din transformatoare sau alte intervenții neautorizate în instalațiile electrice să apeleze poliția la 112 sau să ne contacteze la numerele de încredere 022 43 11 11 sau 022 43 19 50. De asemenea pot să scrie pe adresa de email corupt@premierenergy.md
Moldova
1000 de euro l-ar putea costa libertatea: Un bărbat ar fi luat mită în schimbul unui permis de conducere.
1000 de euro- atât ar putea costa libertatea pentru un bărbat din Hîncești, care a ajuns pe mâna ofițerilor anticorupție și este cercetat pentru trafic de influență.

Bărbatul este bănuit că ar fi promis că poate facilita obținerea unui permis de conducere pentru categoria B, iar pentru acest serviciu ar fi cerut și primit 1000 de euro.
Potrivit declarațiilor denunțătorului, bărbatul ar fi afirmat că are influență asupra funcționarilor publici din cadrul Secției Înmatriculare Vehicule și Documentare a Conducătorilor Auto din Hîncești. Acesta ar fi dat de înțeles că poate interveni pentru ca feciorul denunțătorului să fie favorizat în cadrul probelor teoretice și practice.
În scopul documentării cazului, sub conducerea procurorilor din Cahul, ofițerii anticorupție au efectuat percheziții atât la domiciliul bănuitului, cât și în autoturismul acestuia. Au fost identificate și ridicate probe relevante pentru investigație, iar bărbatul a fost reținut pentru un termen de 72 de ore.
Reamintim că, potrivit legii, orice persoană este prezumată nevinovată până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.
Moldova
Țigări de contrabandă în tren: Trei angajați ai „Căii Ferate” și un agent economic- cercetați penal.
Transportau țigări de contrabandă în România cu ajutorul cursei de tren Chișinău-Iași. Este schema pusă la cale de trei angajați ai Căii Ferate din Moldova și un agent economic. Aceștia au vârste cuprinse între 33 și 54 de ani și sunt cercetați penal de contrabandă cu produse de tutungerie.

Potrivit poliției, cei patru suspecți ascundeau pachetele de țigări în vagoane și astfel reușeau să treacă verificările Serviciului Vamal.
Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au descins cu nouă percheziții în capitală și la Ungheni, la domiciliile indivizilor, dar și în vagoanele de tren. Iar ca urmare au găsit zeci de mii de lei și peste 6600 de pachete de țigări în valoare de 280 de mii de lei.
Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru contrabandă, iar dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții ar putea sta până la 10 ani după gratii.
Moldova
Pericol pe străzile capitalei: Mai mulți copaci au fost doborâți la pământ de vântul puternic.
Vântul puternic din după-amiaza de 22 mai a făcut dezordine în capitală. Mai mulți copaci au fost doborâți, iar zeci de crengi au fost rupe de rafalele de vânt. Pentru a elibera drumul de ramurile căzute a fost solicitat ajutorul muncitorilor de la „Asociația de gospodărire a Spațiilor Verzi”.

În primul caz, aceștia au avut misiunea să intervină pe strada Bernardazzi pentru a înlătura un copac care a fost smuls de vântul puternic și a căzut peste liniile de troleibuz. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu victime sau daune materiale considerabil, asta întrucât copacul risca să cadă în gol. Cu toate acestea, traficul în zonă a fost blocat, iar un echipaj de poliție a intervenit pentru a redirecționa traficul și a asigura zona.
Intervenția muncitorilor de la „Spații Verzi” a fost necesară și pe strada Muncești, unde un alt copac s-a rupt, iar un arțar aflat pe strada Șciusev s-a frânt fără a provoca întreruperea traficului rutier.
În acest context, autoritățile îndeamnă oamenii să evite deplasarea în apropierea arborilor și să manifeste grijă sporită față de copii. Totodată, șoferii sunt rugați să evite parcarea pe marginea străzilor, pe trotuare și sub copaci bătrâni, pentru a preveni eventuale daune și a permite intervenția promptă a echipelor specializate în caz de necesitate.
-
Moldova3 zile în urmă
Crima de la Ciocana: Principalul suspect, prins după o lună alături de soție și fiul de 19 ani
-
Moldova7 zile în urmă
Incendiu de groază la mansarda unui bloc din Durlești: 32 de persoane evacuate, inclusiv 11 copii
-
În căutare7 zile în urmă
Dispariție cu semne de întrebare la Ocnița: O fată de 14 ani, căutată deja de 4 zile de rude și poliție
-
Moldova2 zile în urmă
Vrăji și ritualuri periculoase în numele dragostei: Un bărbat, lăsat fără aproape 300.000 de lei de o familie de escroci
-
Moldova4 zile în urmă
Neatenție soldată cu dezastru: Un mort, doi răniți și un șofer reținut, în urma unui grav accident, la Căușeni.
-
Moldova3 zile în urmă
Copilă luată cu ambulanța de lângă Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO”, după ce a căzut de la înălțime
-
Moldovao zi în urmă
Un bărbat și-a bătut până la moarte iubita și a aruncat-o într-o fântână. A fost condamnat la 18 ani de detenție.
-
Moldova4 zile în urmă
Vindeau droguri ca „la piață”. Două femei au fost reținute și sunt cercetate pentru trafic de droguri.