Rețele de socializare

Moldova

Unul dintre cei mai temuți interlopi de la Chișinau, eliberat de justiția din Romania. Procurorii cereau 14 ani de pușcărie

Unul dintre cei mai temuți membri ai lumii interlope de la Chișinău, Ioan Gușan, zis Nicu Patron, a fost declarat nevinovat, luni, de Curtea de Apel București. Decizia poate fi contestată cu apel la Înalta Curte.

Publicat

Nicu Patron, care deține titlul de „Hoț în lege” acordat mafioților din fostul spațiu sovietic, a fost trimis în judecată de DIICOT, fiind acuzat că a înființat două fabrici clandestine de țigări. El fusese condamnat inițial, în noiembrie 2016, la 14 ani și 8 luni de închisoare, dar Înalta Curte a decis, în ianuarie 2018, rejudecarea cazului.

Potrivit Curții de Apel București, din 14 septembrie 2020, Ioan Gușan a fost achitat de Curtea de Apel București deoarece „nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”. După cum arătam, sentința poate fi atacată cu apel.

Curtea de Apel București a dat mai multe achitări în acest caz, în cazul complicilor lui Nicu Patron, dar și câteva condamnări.


Acuzațiile DIICOT

În dosarul DIICOT, în care a și fost arestat timp de doi ani, mafiotul moldovean este acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani și contrabandă. Pe scurt, Nicu Patron este acuzat că și-a investit banii negri în două fabrici ilegale de țigări în România.

Ion Gușan a cumpărat cele mai bune utilaje pentru cele două fabrici clandestine, în Brașov și Clinceni (Ilfov) și a angajat personal calificat.


Afacerea ilegală a lui Gușan era extrem de profitabilă, cele două fabrici produceau câte 260.000 de țigarete în 4 ore de muncă. Tutunul vrac era adus din Bulgaria, iar muncitorii erau din Republica Moldova.

A angajat un asasin pentru uciderea unui milionar rus

Procurorii DIICOT au explicat că Nicu Patron a fost încoronat „hoț în lege”, titlul fiindu-i acordat de liderii grupărilor criminale aflați la cel mai înalt nivel infracțional la Moscova, în baza unui „cod de reguli” cu circuit închis, accesibil unui număr foarte restrâns de persoane.


El este responsabil pentru respectarea codului de legi al clanului, pentru organizarea bandei și „judecarea” celor care încalcă disciplina în cadrul grupării infracționale, precum și pentru colectarea, evidentă și distribuirea veniturilor realizate de fiecare dintre nucleele criminale aflate în subordine, indiferent de activitățile infracționale specifice derulate de fiecare astfel de nucleu.

Gușan este recunoscut de toți liderii grupărilor infracționale internaționale ca „lider suprem”. Celebritatea i se datorează după ce l-a angajat pe asasinul Vitalie Proca să-l ucidă, la Londra, pe milionarul rus Gherman Gorbunțov.


Potrivit unui articol „Rise Project”, la începutul anilor 2000, printr-un ritual specific, Gușan a fost „botezat” drept „vor v zakone” – ceea ce în rusă înseamnă „hoț în lege”.

Gruparea „Patron” este organizată pe principii militare și funcționează după toate regulile de fier ale mafiei ruse. Au un buget propriu, numit „obceac”, în care se varsă profiturile obținute din activități criminale. „Hoții în lege” se bucură de acest statut toată viața și au drept de moarte asupra membrilor grupării care încalcă legile nescrise ale organizației.

Teritoriul tradițional al grupării „Patron” include Moldova, Transnistria, România, Bulgaria, Serbia și sudul Ucrainei – chiar dacă cele mai profitabile operațiuni criminale erau realizate în țările vest-europene.

Fiul unei judecătoare, implicat

În gruparea lui Nicu Patron a fost cooptat Daniel Trandafirescu fost polițist, în prezent avocat, fiul judecătoarei Zinica Trandafirescu, de la Tribunalul Prahova. Cooptarea a fost făcută de interlopul moldovean Valeriu Gori, omul de încredere al lui Ion Gușan.

Procurorii DIICOT au explicat că Trandafirescu avea rolul de a asigura „protecția” pe zona județului Prahova, „în sensul de a afla în timp util orice eventual demers al autorităților de poliție sau control referitor la posibila identificare a locației fabricii clandestine”.

Iată o parte din minuta judecătorilor:

Achita pe inculpatul Guțan Ion sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

– constituire a unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 C.pen.;
– instigare la infracțiunea de contrafacere și punere în circulație de produse contrafăcute, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 90 alin. 1 lit. a si b, alin. 2 lit. a si alin. 3 din Lg. 84/1998 modific. si republicata, în forma continuată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.;
– instigare la infracțiunea de folosire, deținere și punere în circulație, cu știință, de timbre utilizate în domeniul fiscal, cu regim special, falsificate, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 7 alin. 2 din Lg. 241/2005 modific., în forma continuată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.;
– instigare la infracțiunea de marcare cu marcaje false a produselor accizabile supuse marcării, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 2961 lit. h din Lg. 571/2003 cu modific. și complet. ulterioare (Codul Fiscal) (in prezent art. 452 alin. 1 lit. d din Legea nr. 227/2015), in forma continuată, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.;
– instigare la infracțiunea de producere de produse accizabile ce intră sub incidența sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 2961 alin. 1 lit. b din Lg. 571/2003 cu modific. si complet. ulterioare (Codul Fiscal) (in prezent art. 452 alin. 1 lit. a din Legea nr. 227/2015), in forma continuata, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.;
– instigare la infracțiunea de deținere în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fară a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 2961 alin. 1 lit. l din Lg. 571/2003 cu modific. si complet. ulterioare (Codul Fiscal) (in prezent art. 452 alin. 1 lit. h din Legea nr. 227/2015), in forma continuata, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.;
– spălare de bani, prev. de art. 29 lit. b din Legea 656/2002 modificata, in forma continuata (in prezent art. 49 alin. 1 lit. b din Legea nr. 129/2019), cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.,
– instigare la săvârșirea infracțiunii de contrabandă, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 270 alin. 2 lit. a si alin. 3, rap. la art. 274 din Legea 86/2006, in forma continuata, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cp, – toate in concurs real si formal, prev. de si art. 38 alin. 1 si 2 C.pen., si cu aplicarea art. 5 C.pen., referitor la aplicarea legii penale mai favorabile.
„Constată că inculpatul a fost reținut, arestat și arestat la domiciliu de la data de 21.09.2013 la data de 04.05.2015,” se arată în minuta instanței.

ziare.com

Moldova

/VIDEO/ Canal de migrație ilegală destructurat: Patru străini opriți la frontieră, iar doi moldoveni în rol de călăuze, reținuți.

O operațiune de amploare desfășurată de Poliția de Frontieră, sub coordonarea Procuraturii Hâncești, a dus la anihilarea unei rețele infracționale specializate în migrație ilegală. Doi moldoveni care acționau în rol de călăuze au fost reținuți, iar patru cetățeni străini – trei indieni și un nepalez – au fost opriți înainte de a încerca să treacă ilegal frontiera moldo-română.

Publicat

Acțiunea s-a desfășurat în noaptea de 30 martie, în apropierea Punctului de Trecere Leușeni, după mai multe săptămâni de supraveghere operativă și investigații. Autoturismul Nissan X-Trail în care se aflau migranții a fost oprit pentru control, iar verificările au confirmat tentativa de trecere ilegală a frontierei.
În urma măsurilor speciale de investigații, s-a stabilit că cei doi moldoveni – cu vârste între 25 și 35 de ani – asigurau transportul și coordonarea străinilor până în apropierea frontierei de stat. Migranții plătiseră între 2.000 și 4.000 de euro pentru serviciile oferite de rețea. Unul dintre suspecți figurează și în alte dosare similare.
Autoturismul a fost indisponibilizat, iar cei doi organizatori – reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Pe numele acestora au fost inițiate proceduri penale, iar cercetările continuă pentru identificarea tuturor membrilor implicați în rețea.
Potrivit legii, suspecții riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 12 ani și amendă de la 6 000 la 8 000 de unități convenționale. Toți cei implicați beneficiază de prezumția nevinovăției până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Reținuți în câmp. Doi bărbați din Bălți au fost prinși în timp ce preluau un pachet cu droguri.

Ar fi asigurat consumatorii de droguri din Bălți cu substanțe narcotice. Doi bărbați de 31 și 33 de ani au fost prinși de poliție și sunt suspectați de comercializarea drogurilor sintetice în raza capitalei de nord a țării.

Publicat

Cei doi sunt bănuiți că ar fi aderat la un grup infracțional și că ar fi preluat rolurile de curieri și ambalatori. Potrivit schemei, indivizii ar fi preluat din ascunzișuri droguri în cantități mari, după care le divizau în doze a câte un gram și le plasau în ascunzișuri pe teritoriul municipiul Bălți.
La începutul lunii aprilie, bărbații au fost reținuți pe un câmp din Strășeni, în timp ce preluau un colet cu droguri.
În urma perchezițiilor corporale și în mijlocul de transport cu care se deplasau aceștia, polițiștii au depistat și ridicat 1 kilogram de PVP (sare) și telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii. Valoarea drogurilor scoase din circuit depășește suma de 500 mii de lei. În baza demersurilor înaintate de procuror pe numele unui suspect a fost eliberat mandat de arest pe un termen de 30 zile, iar celălalt este cercetat penal în stare de libertate. Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 7 la 15 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Escrocherie de nivel transfrontalier, dată în vileag. Patru call-centre – „puricate”.

Operațiune tranfrontalieră soldată cu 6 rețineri, patru call-centre deconspirate și circa 30 de percheziții. Acțiunile au fost desfășurate în cadrul investigațiilor pe un dosar de escrocherie de proporții. În cadrul acestora au fost implicate forțele speciale din cadrul Direcției de investigații din Moldova și România, a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cu suportul EUROPOL.

Publicat

Urmare a colaborării a fost anihilată o schemă de promovare frauduloasă a suplimentelor alimentare neautorizate, de proveniență incertă, inclusiv expirate, dintre care unele aduse din Odesa, Ucraina. Conform poliției, sub coordonarea unor cetățeni străini, operatorii telefonici se prezentau fals ca reprezentanți ai companiilor farmaceutice atunci când contactau persoane din Europa, ca să le convingă să cumpere aceste suplimente neatestate sau produse similare, inclusiv de slăbire, prin folosirea unor tehnici de manipulare prestabilite. În acest scop, bănuiții speculau în principal cu posibilitatea tratării anumitor boli precum diabet zaharat, cancer sau psoriazis și convingeau clienții să renunțe la tratamentele prescrise de medici, pentru ca să le înlocuiască cu suplimente fantomă. Schema de escrocherie avea la bază și anumite pagini de internet, precum și publicitate care promovau aceste produse. Odată ce clienții cădeau în plasă și le cumpărau produsele, acestea erau livrate prin companii de curierat.
Prin urmare, autoritățile de drept atât din Moldova cât și Româna, au fost reținute șase persoane, trei bărbați și trei femei, inclusiv administratori, cu vârste cuprinse între 24 și 49 de ani. Au fost desfășurate 28 de percheziții în patru centre de apel din Chișinău, unde activează peste 80 de persoane.
Totodată, oamenii legii au stabilit că o parte din operatorii telefonici sunt în Rusia, fapt care indică asupra unei rețele transfrontaliere bine organizate, cu ramificații în mai multe state. Urmare a perchezițiilor, din oficiile din Chișinău, oamenii legii au ridicat telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, acte contabile, contracte, copii ale diferitor acte, inclusiv acte de identitate, servere, registrator video, blocuri de sistem, calculatoare, laptopuri, stick-uri, harduri, dar și alte dispozitive de stocare a informației. Totodată, la domiciliul suspecților au fost depistate și ridicate acte, laptopuri, telefoane mobile, stick-uri USB, înscrisuri de ciornă, carnete cu notițe relevante activității infracționale, aproape 200 de mii de lei, peste 15.000 de dolari, 2.000 hrivne, liste cu comenzile livrate, cutii cu suplimente naturiste contrafăcute, pachete și sigile destinate ambalării comenzilor, sac de tuburi goale destinate ambalării.
În continuare, se întreprind acțiuni pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în schema infracțională, rolurile fiecăruia, efectuarea altor percheziții domiciliare cu ulterioara reținere a șefilor de echipe, dar și citarea operatorilor pentru audieri în calitate de bănuiți. De asemenea, urmează să fie stabilite toate persoanelor care au fost înșelate de aceste grupuri infracționale și stabilirea prejudiciului cauzat.


Citește mai departe

topul săptămânii