Rețele de socializare

Moldova

Patru permise de conducere falsificate, depistate în punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați

Sute de euro au oferit trei conaționali pentru a intra în posesia permiselor de conducere falsificate.

Publicat

Însă, la ieșirea din Republica Moldova, polițiștii de frontieră le-au depistat și astfel le-au încurcat planurile de a folosi aceste documente în una din țările europene. Totodată, un șofer de rută ocazională este documentat pentru transportul de acte contrafăcute. Incidentele au fost înregistrate în punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați, în ultimele 48 de ore.

În primul caz, la controlul trecerii frontierei de stat s-a cerut șoferului al unui autocar de pe ruta ocazională Moldova – Portugalia să prezente conținutul coletului ce-i aparținea. În cadrul examinării, polițiștii de frontieră au depistat un permis de conducere, care ar fi eliberat de autoritățile moldovenești pe numele unei tinere moldovence.

În rezultatul cercetărilor amănunțite s-a stabilit că documentul prezintă semne de falsificare. Șoferul a declarat că de la un conațional a primit coletul și urma să îl transmită unei persoane în Portugalia.


În celelalte trei incidente au fost identificați cu acte falsificate nemijlocit proprietarii acestora. Astfel, după legitimarea conducătorului auto al unui Renault, polițiștii de frontieră au efectuat un control adițional, cu tehnica din dotare, asupra permisului de conducere românesc. Actul vizibil prezenta indici de falsificare, fapt confirmat ulterior.

La audieri, șoferul a relatat că în luna aprilie curent a pierdut permisul original și la scurt timp, contra sumei de 100 de euro „l-a restabilit”.

În calitate de pasageri într-un autocar de pe ruta Moldova-Anglia s-au prezentat doi cetățeni moldoveni, la care în urma controlului de nivelul II s-au depistat permise de conducere cu semne de falsificare. Ambele documente ar fi eliberate de autoritățile române. Primul cetățean a precizat că în anul 2014, la Chișinău a fost ajutat de o persoană necunoscută să-și perfecteze actul, a oferit 300 de euro pentru acest serviciu.


Cel de-al doilea cetățean a menționat că acum un an în România a obținut actul, contra sumei de 500 de euro.

Polițiștii de frontieră din Direcția regională SUD continuă cercetările în vederea elucidării circumstanțelor și identificării tuturor persoanelor implicate în infracțiunea de falsificare a documentelor oficiale.


Moldova

/VIDEO/ Atacată ziua în amiaza mare. O femeie a fost jefuită în plină stradă de către un bărbat.

O femeie de 58 de ani a tras o sperietură zdravană, după ce a fost atacată ziua în amiaza mare de un individ. Acesta ar fi deposedat victima de geantă, după care a fugit într-o direcție necunoscută. Cazul s-a întâmplat în plină stradă, în sectorul Buiucani din capitală.

Publicat

Șocată, femeia de 58 de ani a sesizat imediat poliția și a declarat că în timp ce se afla pe strada Nicolae Costin a fost deposedată în mod deschis de geanta în care se aflau actele de identitate, cheile apartamentului și un portmoneu cu 880 de lei.
În urma măsurilor de investigație, suspectul a fost identificat și reținut. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 38 de ani, care și anterior a fost certat cu legea pentru diverse infracțiuni.
Toate bunurile, inclusiv banii, au fost recuperate și urmează să fie returnate victimei.
Individul a fost arestat pentru 30 de zile și este cercetat penal pentru jaf. Potrivit legii, acesta riscă detenție de la 5 la 7 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Grup criminal, dat în vileag. Ar fi furat mașini din UE și le-ar fi introdus ilegal în R. Moldova.

Ar fi furat mașini din Europa și le-ar fi introdus ilegal pe teritoriul țării noastre. Un grup infracțional specializat pe contrabandă cu mașini din UE a fost destructurat de oamenii legii.

Publicat

Potrivit informațiilor făcute publice, persoanele suspectat în acest dosar ar fi acționat încă de la începutul anului 2020. Aceștia ar fi avut roluri bine determinate și ar fi reușit să introducă ilegal pe teritoriul Republicii Moldova mai multe automobile, piese și accesorii ale acestora.
Conform schemei, mașinile erau introduse prin scoaterea ilegală de pe teritoriul țării a plăcuțelor cu numere de înmatriculare, nefiind înregistrate în baza de date a IGPF pe direcția de ieșire, plăcuțele fiind instalate la alte automobile identice la culoare, caroserie, anul fabricației, capacitatea cilindrică a motorului, precum și alte aspecte tehnice.
Apoi bunurile erau realizate pe piețele de desfacere de pe teritoriul țării noastre, iar automobilele erau dezmembrate, unora fiindu-le modificat codul VIN, pentru a fi înregistrate, cu ulterioara realizare a acestora.
În cadrul investigațiilor au fost desfășurate 20 de percheziții la șase bănuiți cu domiciliile în mun. Chișinău și raionul Strǎșeni, de unde au fost ridicate nouă automobile de diferite mărci.
La fel au fost ridicate mijloace financiare în sumă de 16 000 de euro, proveniți din activitatea infracțională, precum și acte despre proveniența automobilelor, 51 de pașapoarte tehnice provizorii, înscrisuri de ciornă, droguri de tip cocaină, o armă și două bucăți de explozibil plastifiat, ascuns într-o sobă la domiciliul unuia dintre suspecți.
La moment în calitate de bănuiți au fost audiate patru persoane, urmând sǎ fie dispusǎ și efectuarea expertizei automobilelor ridicate în cadrul perchezițiilor.
Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 4 la 10 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir este suspectat de trafic de influență.

Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir a fost reținut pentru 72 de ore și este bănuit de trafic de influență. Mai exact, acesta ar fi pretins mită în schimbul emiterii unei decizii pozitive în cadrul unui examen medical.

Publicat

Potrivit ofițerilor SPIA, omul legii ar fi cerut și primit suma de 5000 de lei de la o femeie care se afla la a doua încercare de a se angaja în cadrul MAI, iar în schimb ar fi promis că poate obține o decizie pozivită a examenului medical. Bănuitul susținea că ar avea influență asupra angajaților din cadrul Comisiei medicale centrale al Serviciului medical al MAI și că i-ar putea determina să o aprecieze cu calificativul „apt” în urma examinării medicale.
În urma investigațiilor ofițerii SPIA și procurorii PCCOCS l-au supus perchezițiilor corporale pe bănuit și au verificat amănunțit și automobilul acestuia. În urma descinderilor a fost ridicat telefonul mobil recunoscut ca mijloc de probă pertinent și concludent ce are importanță pentru cauza penală. Pentru infracțiunea comisă, codul penal prevede amendă în mărime de la 100 mii la 150 mii lei sau până la 6 ani de închisoare.


Citește mai departe

topul săptămânii