Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Preotul scandalagiu din comuna Piatra, caterisit de Mitropolia Moldovei

Preotul scandalagiu din comuna Piatra, raionul Orhei, a fost caterisit de Mitropolia Moldovei. Se întâmplă la două săptămâni după ce a refuzat să oficieze o slujbă de înmormântare şi s-a certat ca la uşa cortului cu rudele răposatului.

Publicat

Oamenii din comuna Piatra spun că părintele caterisit deseori avea un comportament inadecvat şi era agresiv. De sâmbătă, la cârma sfântului lăcaș se află un nou preot.

Am mers la biserică pentru a discuta cu acesta. În curtea lăcaşului sfânt, am surprins un bărbat care s-a prezentat drept noul preot, însă a refuzat să ne spună mai multe despre el.

– M-a numit și deja cât a da Domnul.
– Sunteți de aici din localitate?
– Nu, nu!
– Dar de unde ați venit?
– Atât, atât. Eu sunt pus. Iaca deseară slujim. Vă invităm, veniți frumos. Eu sunt tânăr, îs mai mic. Aici vedeți că-i zonă de conflict.


Pe teritoriul lăcaşului sfânt se aflau şi câteva femei care făceau curăţenie, dar nici ele nu ne-au putut oferi mai multe detalii despre noul preot. Ele au lăsat să se înţeleagă însă că precedentul preot nu era tocmai uşă de biserică.

“Dacă el merita, avea să fie aici pe loc și nu avea să fie alungat de oamenii din sat. Nu am mers la biserică des, dar dacă era bun, apoi avea să fie pe loc aici”.

Nici episcopul de Orhei, Siluan Şalari, nici reprezentanții din cadrul Mitropoliei Moldovei nu au fost de găsit la telefon pentru a ne confirma sau infirma că la Piatra a fost delegat un alt preot.


Şi localnicii strâng din umeri.

“Eu nu am știut. Sunt a doua casă de la biserică, dar nu m-a anunțat nimeni. Nu mi-a spus adunare că să-l dăm afară. Că este nou preot nu știu”.

– Este preot nou. Astăzi fac curat acolo. Suntem la curent.
– Dar cunoașteți noul preot?
– Nu, nu.
– Nu știți de unde a venit?
– Nu. Știu că-i de la Furceni, dar locuia în Chișinău. Numai rău și rău nu poate fi, o să fie și mai bine.


Oamenii din comună continuă să se împartă în două tabere. Unii îl vor înapoi pe vechiul preot, alţii salută decizia de a-l caterisi.

“Este o persoană neadecvată, care este un om foarte vulgar. L-am răbdat atâția ani. Eu cred că este foarte bine, pentru că avem nevoie de un preot cumsecade”.


“Eu nu am avut nimic. Când aveam timp mă duceam, când nu, apoi nu mă duceam. Eu am fost și la morturi foarte des și până nu-l insultau și până nu se aninau de dânsul. El are regulile lui. Nu am avut nimic cu el. Niciodată și m-am împăcat”.

L-am telefonat pe preotul scandalagiu pentru a ne oferi o reacție ca urmare a deciziei de a-l înlătura de la slujbe, însă la apel ne-a răspuns soția acestuia, care a refuzat să ne facă legătura că el. Acum o săptămână, când am purtat ultima discuție la telefon, preotul se arăta indignat de nemulţumirile sătenilor şi spunea că la înmormântarea care s-a soldat cu scandal s-a comportat adecvat.

publika.md

Moldova

Viețile pasagerilor – în pericol! Un șofer de autobuz urban prins băut la volanul vehiculului de rută

Strigător la cer. Un șofer de autobuz urban a fost depistat la volan în stare de ebrietate.

Publicat

S-a întâmplat în data de 23 aprilie, în jurul orei 13.00, pe una din străzile capitalei. Un echipaj de poliție care monitoriza traficul rutier în zonă ar fi observat manevrele periculoase efectuate de șofer în trafic, așa că au oprit autocarul.

La volan se afla un bărbat în vârstă de 62 de ani, iar în autobuz erau și mai mulți pasageri. Simțind miros de alcool, polițiștii au decis să-l supună pe conducător etilotestului, iar rezultatele au fost de 0.47 mg/l alcool în aerul expirat.

La fața locului a fost chemat în scurt timp un alt șofer, care a transportat pasagerii în siguranță la destinație, iar conducătorul băut s-a ales cu dosar penal. Cazul este documentat de IP Ciocana.



Citește mai departe

Moldova

Psihotrope din Franța ajungeau în pușcăriile din Moldova: Schemă prin care sute de pastile „Subutex” urmau să ajungă în penitenciar

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI în comun cei de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Botanica, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău- Oficiul Botanica, au demascat o schemă de introducere ilegală a drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova, documentată timp de trei luni.

Publicat

În urma măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au stabilit că drogurile erau introduse în țară prin intermediul autocarelor de pe ruta Paris-Chișinău, fiind camuflate în coletele transportate din Franța spre Republica Moldova.

Miercuri, 24 aprilie curent, ofițerii de investigație în comun cu agenții de patrulare ai INSP, pe traseul Otaci-Dondușeni, au reținut în flagrant un bărbat de 31 de ani, în timp ce se deplasa cu o Skoda Octavia.

În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au depistat și ridicat o cantitate mare de pastile de tip „Subutex” în valoare totală de aproximativ 200 000 de lei.


În cadrul documentării s-a stabilit că drogurile urmau a fi introduse ilegal în Penitenciarul nr. 9 „Pruncul” din mun. Chișinău.

Suspectul a fost reținut pentru 72 de ore, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă de la 7 la 15 ani de închisoare.

Investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, dar și identificarea persoanelor implicate în activitatea ilicită.


Citește mai departe

Moldova

Ar fi violat o tânără, care în cele din urmă și-a pus capăt zilelor: Suspectul, pe banca acuzaților pentru viol și determinare la suicid

Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Botanica a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală în privința unui bărbat de 27 de ani, originar din mun.Chișinău, învinuit de viol și determinare la sinucidere.

Publicat

Potrivit materialelor cauzei, în seara lui 31 ianuarie 2024, victima, în vârstă de 23 de ani, împreună cu prietenul ei, se plimbau prin sectorul Botanica al capitalei. În timpul plimbării, au făcut cunoștință cu învinuitul, care le-a propus să îi servească într-un local cu băuturi alcoolice, căci astfel vrea să marcheze despărțirea cu partenera sa. Cei doi au acceptat. După ce au consumat băuturi în local, au fost invitați la domiciliul învinuitului pentru a servi mai departe și a juca jocuri video. Toți trei s-au deplasat în apartamentul său. După ce prietenul victimei a adormit, în jurul orei 04:00, învinuitul a violat tânăra.

Aceasta a stopat acțiunile de viol lovindu-l puternic peste față și urmare a acestui fapt, învinuitul a amenințat-o că o va duce la prietenii lui, care își vor bate joc de ea. Fata s-a speriat și i-a spus că se va sinucide, iar făptașul, după cele auzite, a început să o calmeze și a adormit.

Victimei i-au fost cauzate suferințe fizice şi morale în urma raportului sexual forțat, acțiuni care în ansamblu au determinat-o la sinucidere.


Astfel, la data de 03 februarie 2024, aproximativ la ora 05 dimineața, tânăra, aflându-se la domiciliul său, s-a aruncat în gol de la balconul apartamentului aflat de la etajul 4.

Fiind audiat, prietenul victimei a declarat că, în timp ce se îndreptau spre poliție pentru a raporta cazul de viol, victima se afla într-o stare depresivă, anxioasă, comunicând că se simțea umilită și „murdară”.

Învinuitul a refuzat să facă declarații pe caz.


Acesta riscă o pedeapsă maximă de până la 12 ani de închisoare.

Citește mai departe

topul săptămânii