Rețele de socializare

Moldova

Detalii în cazul asamblării clandestine a echipamentelor aeronautice la Criuleni

Investigațiile pe dosarul privind asamblarea clandestină a elicopterelor, la Criuleni, despre care Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a comunicat public, ieri, 30 iunie 2020, sunt în plină desfășurare. Așa cum subiectul a suscitat un interes public deosebit, procuratura specializată vine cu detalii în măsura în care amploarea lor nu ar prejudicia investigațiile.

Publicat

Expertul în aeronautică care a participat la percheziție a confirmat preliminar similaritatea obiectelor cu cele autentice

Procurorii, deci, specifică faptul că la ridicarea corpurilor delicte a fost asigurată participarea expertului în domeniul aeronauticii. Potrivit celor stabilite vizual de către expert la fața locului, sistemele portante depistate (reductor care asigură decolarea și aterizarea aeronavelor) au un grad înalt de similaritate cu cele autentice. Acesta a mai indicat și asupra pericolului sporit în caz de exploatare a echipamentului aeronautic ridicat, datorită faptului că accesoriile folosite la asamblare erau improprii cerințelor tehnice din domeniul aeronauticii, de  natură să supună riscului de viață utilizatorii acestor echipamente.

Vor fi numite expertize tehnico-aeronautice și merceologice


Toate obiectele ridicate au fost transportate într-un loc sigur pentru cercetări ulterioare. În perioada imediat următoare, pe dosar vor fi numite expertize tehnico-aeronautice și merceologice, care urmează să stabilească și să concluzioneze asupra fiecărui element, dispozitiv, aparataj și carcase de elicopter. Acestea erau de diferite modele, inclusiv unele foarte asemănătoare cu modelul Kamov 26 (Ka-26). De asemenea, au fost depistate mai multe motoare fabricate de diferiți producători. Prin urmare, doar în rezultatul acestor expertize va deveni posibilă stabilirea cu certitudine a tipului și destinației obiectelor care au fost ridicate și depozitate într-o locație sigură.

Pe parcursul urmăririi penale, a fost stabilit că în locația vizată de dosarul investigat, pe parcursul a peste 5 ani, în mod sistematic, se prezentau la muncă circa 10 persoane. Acestea erau transportate din regiunea transnistreană și munceau pe parcursul întregii săptămâni acolo.

În context, procuratura va sesiza și va solicita implicarea activă și a altor autorități, inclusiv a Autorității  Aeronautice Civile, Ministerului Apărării, Serviciului de Informații și Securitate, pentru ca să-și aducă aportul în cadrul investigațiilor.


Activitatea supusă anchetei a fost suspendată, iar mai multe persoane – reținute

În acest dosar, au fost reținute toate persoanele cu privire la care există bănuiala rezonabilă că aveau tangență cu această activitate clandestină. Este de menționat că majoritatea din ei, fie nu au dat declarații, fie au dat declarații evazive. Prin urmare, în zilele imediat următoare vor fi efectuate mai multe măsuri procesual-penale, inclusiv audieri suplimentare, confruntări, iar ca rezultat urmează să se decidă asupra calității procesuale în continuare pentru fiecare persoană în parte, cât și asupra necesității aplicării măsurilor preventive.

Trebuie menționat faptul că liderul „afacerii” nu este pe teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova. Acesta este un bărbat cu vârsta de 64 de ani, fost angajat al unei structuri statale cu regim special de activitate. În cazul în care vor fi acumulate probe suficiente, în privința persoanei în cauză, se va decide potrivit legii.


La această etapă, procurorii mizează pe cooperarea persoanelor anchetate.

Echipamentele aeronautice au fost testate, cu pericole vitale pentru cei implicați


Este de menționat că unul dintre reținuți – implicat chiar la debutul așa-numitei „afaceri” – a declarat că unele utilaje produse au fost deja experimentate, pe perioade scurte de timp, la decolare. Aceasta, însă, a avut loc cu riscuri enorme pentru viața și securitatea personalului implicat.

Procurorii verifică și alte acțiuni conexe de contrabandă

De notat că, în gestiunea organelor de drept mai sunt cauze penale, din obiectul de investigație ale cărora rezultă că în Republica Moldova au fost tentative și acțiuni de importare a unor piese și mecanisme utilizate în acest domeniu tehnic aeronautic. Obiectele nedeclarate care erau transportate în țară constituiau semnalizatoare de presiune, mecanisme electrice de rotire, sisteme de înregistrare a parametrilor de zbor, care sunt destinate instalării pe diferite tipuri de avioane și elicoptere. Până la această etapă, organul de urmărire penală vizat nu a identificat organizatorul și beneficiarul acelor fapte de contrabandă. În aceste circumstanțe, așa cum acțiunile de contrabandă se încadrează în perioada de activitate a obiectului de cercetare pe dosarul de referință, oamenii legii nu exclud faptul că faptele investigate în aceste dosare ar putea fi interconectate, dosarele penale având elemente de conexitate.

Respectiv, luând în calcul mai multe circumstanțe, inclusiv faptul că asemenea fapte nu au fost investigate în Republica Moldova (asamblarea mijloacelor de zbor), necesitatea posedării unor cunoștințe speciale, formulării mai multor cereri de comisii rogatorii conferă obiectului cercetărilor un caracter complex și interes social sporit.

În acest sens, odată cu avansarea investigațiilor vom veni cu noi amănunte.

Moldova

Ar fi luat mită sistematic. Un angajat al IPM și administratorul unui agent economic au ajuns sub lupa CNA.

Ar fi luat mită sistematic. Un angajat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului și reprezentantul unui agent economic sunt cercetați de CNA pentru fapte de corupție sistemică. Ofițerii anticorupție au descins cu percheziții în locuințele, birourile de serviciu, dar și în automobilele acestora.

Publicat

Potrivit datelor făcute publice de CNA, este vorba despre o schemă de corupție sistemică la Inspectoratul pentru Protecția Mediului în cadrul căreia sunt cercetate fapte de corupere pasivă cu extorcare de bunuri și mijloace financiare de la agenți economici în schimbul acordării suportului în vederea perfectării cărților tehnice și a documentației în domeniul protecției mediului în vederea grăbirii procesului de eliberare a autorizațiilor de mediu.
În plus, șeful Serviciului control plăți și taxe pentru poluare al IPM ar fi pretins și primit sistematic remunerații ilicite de la administratorul Centrului de investigații ecologice în schimbul perfectării personale a dărilor de seamă privind plățile pentru poluarea mediului care se prezintă la Serviciul Fiscal de Stat, iar în cadrul controalelor planificate în vederea verificării corectitudinii calcului și virarea completă la buget a plăților pentru emisiile de poluanți să confirme corectitudinea acestora și să nu depisteze careva abateri.
La moment, vizați în cauza penală sunt angajatul IPM și administratorul unui agent economic. Aceștia sunt cercetați în stare de libertate.
Ulterior, responsabilii din cadrul IPM au venit cu o reacție oficială, potrivit căreia a fost inițiată și o anchetă internă de serviciu, care are drept scop verificarea aspectelor de ordin disciplinar și administrativ legate de cazul respectiv.


Citește mai departe

Moldova

Un bărbat și-ar fi violat sistematic fiica în vârstă de doar 7 ani. Acum el va sta 21 de ani în pușcărie.

Fapte lipsite de rațiune. Un individ a fost condamnat pentru că și-ar fi violat fiica minoră. Mai exact, conform actului de învinuire, un bărbat de 38 de ani dintr-o localitate din nordul țării ar fi întreținut raporturi sexuale cu fiica sa de doar 7 ani.

Publicat

Potrivit acuzării înaintate de procurori, inculpatul, din vara anului 2024 până în decembrie 2024, la domiciliul său, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, ar fi întreținut cu fiica biologică minoră, acte sexuale neconsimțite. Faptele ilegale au fost depistate de bunica copilei, care i-a povestit mamei acesteia cele întâmplate. La rândul său, femeia a alertat poliția. Ea a declarat că a observat și ea mai multe situații care i s-au părut stranii în raport cu soțul său și copila. Inculpatul a refuzat să facă declarații pe caz pledând nevinovat. Cu toate acestea, instanța l-a recunoscut vinovat pentru acțiuni cu caracter sexual neconsimțite și viol, stabilindu-i pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 21 de ani, cu executare în penitenciar de tip închis. Pe parcursul urmăririi penale și judecării cauzei, acesta s-a aflat în arest preventiv. Sentința nu este definitivă fiind cu drept de apel. Menționăm că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la înaintarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.


Citește mai departe

Moldova

S-a întrecut pe sine. Un șofer din Orhei a fost prins în timp ce conducea cu viteza de 235 km/h.

A vrut să bată toate recordurile. Un șofer de 26 de ani, din Orhei, a fost prins de polițiști în timp ce gonea cu 235 de km/h în apropiere de orașul Stăuceni.

Publicat

Acum, vitezomanul s-a ales cu o amendă de 5000 de lei, dar și cu suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe un termen de până la 90 de zile.
Potrivit datelor statistice, de la începutul anului, în Republica Moldova au fost înregistrate 127 de accidente rutiere cauzate de viteză, soldate cu 17 decese și 152 de persoane traumatizate.
Poliția reiterează faptul că, depășirea limitei de viteză este una dintre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave și chiar fatale.


Citește mai departe

topul săptămânii