Rețele de socializare

Moldova

Detalii în cazul asamblării clandestine a echipamentelor aeronautice la Criuleni

Investigațiile pe dosarul privind asamblarea clandestină a elicopterelor, la Criuleni, despre care Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a comunicat public, ieri, 30 iunie 2020, sunt în plină desfășurare. Așa cum subiectul a suscitat un interes public deosebit, procuratura specializată vine cu detalii în măsura în care amploarea lor nu ar prejudicia investigațiile.

Publicat

Expertul în aeronautică care a participat la percheziție a confirmat preliminar similaritatea obiectelor cu cele autentice

Procurorii, deci, specifică faptul că la ridicarea corpurilor delicte a fost asigurată participarea expertului în domeniul aeronauticii. Potrivit celor stabilite vizual de către expert la fața locului, sistemele portante depistate (reductor care asigură decolarea și aterizarea aeronavelor) au un grad înalt de similaritate cu cele autentice. Acesta a mai indicat și asupra pericolului sporit în caz de exploatare a echipamentului aeronautic ridicat, datorită faptului că accesoriile folosite la asamblare erau improprii cerințelor tehnice din domeniul aeronauticii, de  natură să supună riscului de viață utilizatorii acestor echipamente.

Vor fi numite expertize tehnico-aeronautice și merceologice


Toate obiectele ridicate au fost transportate într-un loc sigur pentru cercetări ulterioare. În perioada imediat următoare, pe dosar vor fi numite expertize tehnico-aeronautice și merceologice, care urmează să stabilească și să concluzioneze asupra fiecărui element, dispozitiv, aparataj și carcase de elicopter. Acestea erau de diferite modele, inclusiv unele foarte asemănătoare cu modelul Kamov 26 (Ka-26). De asemenea, au fost depistate mai multe motoare fabricate de diferiți producători. Prin urmare, doar în rezultatul acestor expertize va deveni posibilă stabilirea cu certitudine a tipului și destinației obiectelor care au fost ridicate și depozitate într-o locație sigură.

Pe parcursul urmăririi penale, a fost stabilit că în locația vizată de dosarul investigat, pe parcursul a peste 5 ani, în mod sistematic, se prezentau la muncă circa 10 persoane. Acestea erau transportate din regiunea transnistreană și munceau pe parcursul întregii săptămâni acolo.

În context, procuratura va sesiza și va solicita implicarea activă și a altor autorități, inclusiv a Autorității  Aeronautice Civile, Ministerului Apărării, Serviciului de Informații și Securitate, pentru ca să-și aducă aportul în cadrul investigațiilor.


Activitatea supusă anchetei a fost suspendată, iar mai multe persoane – reținute

În acest dosar, au fost reținute toate persoanele cu privire la care există bănuiala rezonabilă că aveau tangență cu această activitate clandestină. Este de menționat că majoritatea din ei, fie nu au dat declarații, fie au dat declarații evazive. Prin urmare, în zilele imediat următoare vor fi efectuate mai multe măsuri procesual-penale, inclusiv audieri suplimentare, confruntări, iar ca rezultat urmează să se decidă asupra calității procesuale în continuare pentru fiecare persoană în parte, cât și asupra necesității aplicării măsurilor preventive.

Trebuie menționat faptul că liderul „afacerii” nu este pe teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova. Acesta este un bărbat cu vârsta de 64 de ani, fost angajat al unei structuri statale cu regim special de activitate. În cazul în care vor fi acumulate probe suficiente, în privința persoanei în cauză, se va decide potrivit legii.


La această etapă, procurorii mizează pe cooperarea persoanelor anchetate.

Echipamentele aeronautice au fost testate, cu pericole vitale pentru cei implicați


Este de menționat că unul dintre reținuți – implicat chiar la debutul așa-numitei „afaceri” – a declarat că unele utilaje produse au fost deja experimentate, pe perioade scurte de timp, la decolare. Aceasta, însă, a avut loc cu riscuri enorme pentru viața și securitatea personalului implicat.

Procurorii verifică și alte acțiuni conexe de contrabandă

De notat că, în gestiunea organelor de drept mai sunt cauze penale, din obiectul de investigație ale cărora rezultă că în Republica Moldova au fost tentative și acțiuni de importare a unor piese și mecanisme utilizate în acest domeniu tehnic aeronautic. Obiectele nedeclarate care erau transportate în țară constituiau semnalizatoare de presiune, mecanisme electrice de rotire, sisteme de înregistrare a parametrilor de zbor, care sunt destinate instalării pe diferite tipuri de avioane și elicoptere. Până la această etapă, organul de urmărire penală vizat nu a identificat organizatorul și beneficiarul acelor fapte de contrabandă. În aceste circumstanțe, așa cum acțiunile de contrabandă se încadrează în perioada de activitate a obiectului de cercetare pe dosarul de referință, oamenii legii nu exclud faptul că faptele investigate în aceste dosare ar putea fi interconectate, dosarele penale având elemente de conexitate.

Respectiv, luând în calcul mai multe circumstanțe, inclusiv faptul că asemenea fapte nu au fost investigate în Republica Moldova (asamblarea mijloacelor de zbor), necesitatea posedării unor cunoștințe speciale, formulării mai multor cereri de comisii rogatorii conferă obiectului cercetărilor un caracter complex și interes social sporit.

În acest sens, odată cu avansarea investigațiilor vom veni cu noi amănunte.

Moldova

Descoperire șocantă, în capitală: Un bărbat s-ar fi sinucis prin strangulare. Cadavrul a fost găsit de trecători.

Ar fi decis să-și încheie socotelile cu viața. Un bărbat de 54 de ani și-ar fi pus capăt zilelor într-o fâșie forestieră din capitală. Corpul neînsuflețit al acestuia, agățat de un copac, a fost descoperit de trecători, în dimineața zilei de 23 mai, în pădurea de pe strada Florilor.

Publicat

Oamenii au alertat imediat toate serviciile specializate, așa că la fața locului au intervenit rapid atât polițiștii, cât și o ambulanță. Din nefericire, bărbatul era decedat. Cadavrul acestuia a fost examinat la fața locului de un medic legist, care a stabilit preliminar că, nu sunt semne de moarte violentă pe corpul neînsuflețit bărbatului. Acesta a fost transportat spre expertiza medico-legală, în cadrul căreia vor fi stabilite toate circumstanțele exacte.
La moment, poliția examinează versiunea unui posibil suicid, dar și ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest disperat.
În cazul în care detaliile expuse în acest material vă neliniștesc, aveți nevoie de ajutor emoțional sau vă faceți griji pentru un apropiat, puteți apela după ajutor la Linia Verde Antisuicid, contactând numărul de telefon 060 806 623, sau puteți lăsa un email la adresa ajutor@pentruviata.md.


Citește mai departe

Moldova

Pericol lângă grădiniță: O femeie, surprinsă cum săpa cu un cuțit lângă gard, în căutare de droguri

Scene îngrijorătoare au fost observate în capitală, în apropierea Grădiniței nr. 130, de pe strada Petru Zadnipru, sectorul Ciocana.

Publicat

Timp de mai multe zile, o femeie a fost văzută săpând pământul cu un cuțit, de-a lungul gardului instituției. Înregistrările video, distribuite pe rețelele sociale, arată că femeia căuta pachețele suspecte, presupuse a conține droguri.

Persoana care a publicat materialul susține că femeia, înarmată cu un cuțit, repetă acest comportament în fiecare zi, în preajma copiilor care frecventează grădinița. Mai mulți locuitori din zonă au confirmat aceste scene, menționând că situația le provoacă îngrijorare.


Contactați pentru o reacție, reprezentanții Inspectoratului General de Poliție au declarat că, în urma mai multor sesizări din partea cetățenilor, un echipaj a intervenit la fața locului și a reținut femeia.

Aceasta este suspectată de deținerea sau consumul de substanțe narcotice și, conform informațiilor oficiale, a mai fost cercetată penal pentru fapte similare.

Potrivit articolului 217 din Codul penal al Republicii Moldova, femeia riscă o pedeapsă cu închisoarea. Autoritățile continuă investigarea circumstanțelor cazului.


Citește mai departe

Moldova

1000 de euro l-ar putea costa libertatea: Un bărbat ar fi luat mită în schimbul unui permis de conducere.

1000 de euro- atât ar putea costa libertatea pentru un bărbat din Hîncești, care a ajuns pe mâna ofițerilor anticorupție și este cercetat pentru trafic de influență.

Publicat

Bărbatul este bănuit că ar fi promis că poate facilita obținerea unui permis de conducere pentru categoria B, iar pentru acest serviciu ar fi cerut și primit 1000 de euro.
Potrivit declarațiilor denunțătorului, bărbatul ar fi afirmat că are influență asupra funcționarilor publici din cadrul Secției Înmatriculare Vehicule și Documentare a Conducătorilor Auto din Hîncești. Acesta ar fi dat de înțeles că poate interveni pentru ca feciorul denunțătorului să fie favorizat în cadrul probelor teoretice și practice.
În scopul documentării cazului, sub conducerea procurorilor din Cahul, ofițerii anticorupție au efectuat percheziții atât la domiciliul bănuitului, cât și în autoturismul acestuia. Au fost identificate și ridicate probe relevante pentru investigație, iar bărbatul a fost reținut pentru un termen de 72 de ore.
Reamintim că, potrivit legii, orice persoană este prezumată nevinovată până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.


Citește mai departe

topul săptămânii