Rețele de socializare

Moldova

Carabinierii au intervenit în peste 100 de situații de risc, într-o săptămână

În perioada 23 – 29 martie 2020, angajații Inspectoratului General de Carabinieri al MAI au desfășurat activități de menținere și asigurare a ordinii publice, asigurarea climatului necesar de siguranță în societate, prevenirea și combaterea criminalității în mai multe localități din țară.

Au fost desfășurate acțiuni de ordine și siguranță publică în municipiile: Chișinău, Bălți, Comrat și Cahul, precum și în localități din raioanele: Căușeni, Ceadîr–Lunga, Ocnița, Ștefan Vodă și Sîngerei, fiind acoprite 770 itinerare (48 patrule mixte, 722 patrule independente de carabinieri). Au fost efectuate 117 de intervenții în urma solicitărilor la 112.

Astfel, în procesul de menținere a ordinii publice, în perioada menționată, de către angajații Inspectoratuli General de Carabinieri de comun cu angajații Inspectoratelor Teritoriale de poliție au fost constatate și documentate mai multe delicte.

În perioada de referință, în timpul executării misiunilor de ordine publică, au fost obținute următoarele rezultate:


– 4 contravenții constatate în cooperare cu poliția;

– 21 contravenții constatate în activitățile desfășurate de carabinieri;

– 68 persoane legitimate.


În legătură cu situația epidemiologică din țară, au fost desfășurate 2 485 de implicări ale angajaților Inspectoratului General de Carabinieri în activități de asigurare a gradului de alertă ,,Cod roșu” la nivel național ca rezultat al răspândirii virusului – ”COVID-19”, fiind desfășurate razii în diferite localități, în scopul informării cetățenilor de a sta acasă, evitând locurile aglomerate și de agrement, precum și importanța respectării recomandărilor medicilor.

Stimați cetățeni, Inspectoratul General de Carabinieri vine cu un apel: respectați recomandările autorităților pentru a preveni răspândirea virusului – ”COVID-19”, iar în cazul când ați sesizat simptome caracteristice – apelați la numărul unic 112.

Siguranța voastră este prioritatea noastră, dar o putem face mai bine împreună.


Moldova

/VIDEO/ Incident șocant, la Comrat. Un câine a atacat o căruță tractată de un măgar

Incident șocant, la Comrat. Un câine a atacat o căruță tractată de un măgar.

Totul s-a întâmplat în data de 27 aprilie, pe strada Vladimir Lenin, imaginile de la incidnt au fost publicate însă abia acum pe un portal local de știri.

În imagini se vede cum în apropiere de o stație PECO, un câine de rasa Ciobănesc de Asia Centrală traversează strada alergând și atacă măgarul care tracta căruța.

Autorul postării a scris că patrupedul a înșfăcat măgarul și l-a tras cu tot cu căruță departe de drum. Căruțașul ar fi încercat să alunge câinele, acesta însă nu reacționa. Cum s-a finalizat istoria, nu se cunoaște.


Potrivit Gagauzinfo.md, căruțașul nu s-a adresat la poliție. De asemenea, la spitalul din Comrat nu s-a adresat nicio persoană mușcată de câine în acea zi.

 


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ 40 de şoferi din raionul Nisporeni au fost amendaţi în cadrul acţiunii, demarată de IGP

40 de şoferi din raionul Nisporeni au fost sancţionaţi de poliţişti pentru nerespectarea circulaţiei rutiere. Totodată, în ultimele zile, au avut loc 4 accidente rutiere, iar doi şoferi au fost documentaţi pentru că conduceau maşina în stare de ebrietate. Acestea sunt totalurile primelor 6 zile în cadrul acțiunii: ,,10 zile de activități împotriva accidentelor în traficul rutier”, demarată de către ofițerii Inspectoratului Național de Securitate Publică al IGP.

În această perioadă, mai multe echipaje ale Inspectoratului de Poliţie Nisporeni sunt cu ochii pe şoferi. Astfel, au loc verificări intensive ale conducătorilor auto din toate localităţile raionului Nisporeni. Sute de şoferi sunt traşi pe dreapta, fiind controlaţi cât de disciplinaţi sunt în trafic.

“- Motivul pentru care dvs aţi fost stopat este faptul că pe perioada dată, timp de 10 zile, se desfăşoară operaţiunea specială de combatere şi prevenire a accidentelor rutiere. Vă rog frumos, să nu depăşiţi regimul de viteză şi să respectaţi regulamentul circulaţiei rutiere.

Mulţumesc!”


În faţa camerei de luat vederi, unii şoferi se jură că nu încalcă nicidecum regulamentul circulaţiei rutiere.

„Nu am încălcat nimic, totul este în regulă. Ne străduim să nu încălcăm, să fim disciplinaţi în trafic. Este binevenită această acţiune.”

“Eu nu mă tem de dânşii că ei tot sunt oameni. Sunt la serviciu oamenii. Aşa maşină pe care o am eu, nu poate să meargă cu viteză mare. „


Alţi şoferi, însă au recunoscut că au mai călcat strâmb.

“ – În toţi aceşti 20 de ani de când conduceţi mijloace de transport, aţi încălct vreodată ?

Să zic, nu, sunt încălcări, dar într-o anumită măsură. Eu cred că este binevenită, e normal.”
“Viteza se încalcă cel mai des şi deja neatenţia depinde de persoană, de şoferi. Acei care au maşini mai scumpe şi se cred regi la drumuri, să putem zice aşa.”


În operaţiunea poliţiştilor, la care a participat şi echipa noastră de filmare, nu prea au fost găsiţi şoferi nedisciplinaţi.

“Vă rog frumos, să conduceţi atent şi să nu depăşiţi regimul de viteză. O zi bună!”


Totuşi, de la demararea acțiunii ,,10 zile de activități împotriva accidentelor în traficul rutier”, poliţiştii au aplicat 40 de sancţiuni contravenţionale. Cele mai frecvente încălcări depistate de oamenii legii au fost: conducerea mijlocului de transport în lipsa permisului, dar şi necuplarea centurii de siguranţă. Totodată, din 22 mai, de când a fost demarată această campanie naţională, oamenii legii au prins doi şoferi din Nisporeni, care conduceau băuţi la volan.

SERGIU MARIAN, OFIŢER PENTRU SISTEMATIZAREA CIRCULAŢIEI RUTIERE A IP NISPORENI: “De către Inspectoratul General de Poliţie a fost lansată Campania ,,10 zile de activități împotriva accidentelor în traficul rutier”. Astfel, de către Inspectoratul de Poliţie Nisporeni au fost efectuate razii pe întreg raionul Nisporeni. În rezultatul acţiunilor poliţiştilor au fost stabilite două stări de ebrietate la volan şi alte 40 de contravenţii din domeniul circulaţiei rutiere. Principalele contravenţii sunt: conducerea fără permis de conducere, parcarea neregulamentară, conducerea mijlocului de transport fără cască de protecţie şi centura necuplată. În perioda nominalizată, pe teritoriul raionului Nisporeni s-au produs 4 accidente rutiere neînsemnate.”

Operaţiunea dată are loc pentru a preveni încălcările Regulamentului circulației rutiere și reducerea numărului accidentelor, precum și sporirea nivelului de disciplină al tuturor participanților la trafic.

OLESEA ŢURCANU, OFIŢER PRINCIPAL SIC DIN CADRUL IP NISPORENI: “În contextul desfăşurării acţiunii “10 zile de activități împotriva accidentelor rutiere” de către angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni au fost desfăşurate şi continuă desfăşurarea activităţilor de prevenire primară. Activităţile de prevenire primară, desfăşurate de către angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni au ca scop sensibilizarea comunităţii asupra necesităţii de a conduce mijlocul de transport responsabil, de a nu admite urcarea la volan în stare de ebrietate, de a ne educa copiii despre necesitatea de a fi un pieton corect şi importanţa respectării regulilor de circulaţie rutieră.”

Totodată, în cadrul acestor razii, ofiţerii de poliţie au distribuit pliante informative privind siguranţa în trafic.

“ – Vă recomandăm să citiţi pliantul şi să vă informaţi despre accidentele produse şi despre situaţia din R.Moldova.

Bine, o să ne informăm cu toate datele de aici.”

OLESEA ŢURCANU, OFIŢER PRINCIPAL SIC DIN CADRUL IP NISPORENI: “Conform planului activităţii, în locaţiile cu un flux sporit social, la fel, au fost desfăşurate activităţi de informare a comunităţii, cu distribuirea pliantelor informative, care au un conţinut foarte util pentru comunitate. În contextul declarării stării de urgenţă în sănătate publică, angajaţii IP Nisporeni vin cu un şir de recomandări utile şi pe paginile, pe reţelele de socializare ale Inspectoratului de Poliţie Nisporeni, pentru ca persoanele care se află acasă: minorii, bătrânii, la fel, să poată lua cunoştinţă cu toate aceste recomandări pentru a nu admite a fi victimă a unui accident rutier. “

Precizăm că de la începutul anului current, în raionul Nisporeni s-au produs 12 accidente rutiere, în urma cărora 14 persoane au fost traumatizate.

Amintim că campania „Zece zile de activități împotriva accidentelor în traficul rutier” a fost lansată de Inspectoratul Național de Securitate Publică al Inspectoratului General de Poliţie în data de 22 mai. În cadrul acesteia, poliţiştii se află pe drumurile naţionale din toată ţara, zi şi noapte, pentru a impune disciplina. Acţiunea se va încheia pe data de 31 mai.

albasat.md

Citește mai departe

Moldova

Operațiune SMURD Bălți-Chișinău. Pacientă în stare gravă, adusă în siguranță la un spital din capitală

În dimineața zilei de 30 mai, echipajul SMURD din cadrul Detașamentului regional căutare salvare nr.2 a efectuat o intervenție terestră pentru o femeie în vârstă de 71 de ani din municipiul Bălți.

imagine simbol

Potrivit medicilor pacienta a avut nevoie de dializă și îngrijiri suplimentare în urma agravării stării de sănătate. Femeia a fost preluată de medicii și paramedicii SMURD de la spitalul municipal Bălți și transportată în siguranță prin intermediul ambulanței de terapie intensivă de tip C1 la Chișinău.

În capitală aceasta a fost predată medicilor din cadrul Spitalului Clinic Republican pentru ulterioare îngrijiri medicale. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență de la începutul anului 2020 în Republica Moldova au avut loc 12 intervenții SMURD pentru transportarea pacienților, dintre care 5 terestre și 7 aero-medicale.


Citește mai departe

topul săptămânii