Rețele de socializare

Moldova

Tradiție și infracțiune în noaptea de Sf. Andrei. Câte porți sunt „căutate” de poliție

Mai multe persoane s-ar putea alege cu dosare penale în virtutea sărbătorii de Sf. Andrei, pe vechi, când, conform tradiţiei, porţile caselor în care se află fete de măritat sunt furate. Cel puțin 15 proprietari ale porților furate s-au adresat la poliției, iar oamenii legii au pornit mai multe procese penale în baza articolului 186 din Codul Penal. Iubitorii de tradiţie riscă până la 2 ani de puşcărie.

Mariana Bețivu, ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, ne-a comunicat că până la această oră, în inspectoratele de poliției din R.Moldovoa au fost înregistrate cel puțin 15 plângeri din partea cetățenilor care noaptea trecută au rămas fără porți.

„Până la această oră, la nivel de țară, avem înregistrate cel puțin 15 cazuri de furt de porți. Cum ar fi, trei cazuri la Telenești, câte două cazuri la Cantemir și Criuleni, dar și câte un caz înregistrat la Dondușeni, Edineț, Rezina, Sîngerei, Bălți, Glodeni, Orhei și Șoldănești”, ne-a spus Bețivu.

Amintim că infracțiunea prevede și pedepse dure. Astfel, Re, cei care vor fi găsiți vinovați riscă să se aleagă cu amenzi în valoare de până la 32 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.


Potrivit tradiţiei, în timpuri străvechi, fetele mergeau la petreceri organizate de Sfântul Andrei, unde erau şi băieţi.

deschide.md


Moldova

S-a dus să ia agheasmă, dar nu a mai apucat să o ducă acasă. Un bărbat a murit în faţa Catedralei din Chișinău

A mers la biserică în ajunul Bobotezei ca să ia agheasmă, dar nu a mai apucat să o aducă acasă. Un bărbat de 60 de ani din Capitală a murit în această dimineață, chiar în fața Catedralei metropolitane, după ce s-a încheiat slujba.

Potrivit poliției, cauza decesului urmează să fie stabilită.

Oamenii legii spun că bărbatul a fost la biserică după apă sfințită, iar când a pornit spre casă a căzut în mulţime, chiar în fața Catedralei Mitropolitane din Chișinău.

Imediat, trecătorii au sunat la 112, iar la scurt timp la faţa locului au venit poliţiştii şi medicii de pe ambulanţă, care nu au putut decât să constate decesul bărbatului.


Medicii de la Centrul de Medicină Legală urmează să efectueze expertiza, pentru a stabili cauza morţii.

publika.md


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Momentul în care o mașină trece pe roșu la Botanica și este lovită de un alt automobil

n șofer a trecut la culoarea roșie a semaforului, iar mașina sa a fost lovită violent de un alt automobil, care se deplasa regulamentar.

Accidentul s-a produs ieri la intersecția străzilor Dacia cu București, iar momentul a fost surprins de o cameră de bord.

Filmulețul a fost publicat pe o rețea socială. Îl puteți vedea mai jos.

Cazul este investigat de poliție.


tv8.md


Citește mai departe

Moldova

/FOTO/ Noi nereguli la înscrierea pentru proba practică la examenul auto

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci când încearcă să se programeze.

Potrivit unor informații furnizate de platforma anonim.md, locurile pentru programarea urgentă sunt vândute cu câteva zile înainte de deschiderea oficială pe site, la ora 07:00, transmite unimedia.info

Astfel, unii candidați se văd nevoiți să recurgă la serviciile unor intermediari care fac programarea de urgență contra cost. Costul unor astfel de servicii se variază între 300 și 500 de lei.

La începutului lunii ianuarie, Ion Chicu a reacționat la o serie de plângeri privind trucarea examenelor de șoferie.


În cadrul ședinței privind evaluarea mecanismului de susținere a probei practice la examenul pentru obținerea permisului de conducere s-a constatat că multe nereguli au loc la capitolul înscrierilor pentru susținerea examenelor, unde persoanele stau mai mult de două luni la rând pentru a trece etapa decisivă.

S-a decis crearea unui grup de lucru, unde se va verifica calitatea pregătirii candidaților de a susține examenul auto, dar și posibile fraude în sistemul de obținere a permisului de conducere.

Potrivit ultimelor date, din numărul total de 122 de mii de tentative, doar 38 de mii obțin permisul de conducere. Însă, la proba teoretică datele sunt mai pozitive – peste 80% susțin examenul.


Citește mai departe

topul săptămânii