Rețele de socializare

Moldova

Percheziții la Metalferos și alte companii interpuse. Șapte persoane – reținute

48 de percheziții ale procuroriilor anticorupție, soldate cu 7 persoane reținute. Procurorii anticorupție, de comun cu ofițerii CNA, au descins astăzi, 04 decembrie 2019, la S.A. „Metalferos” și alte companii interpuse.

Publicat

Descinderile au avut loc în cadrul unei cauze penale, pe care urmărirea penală a fost pornită, conform elementelor infracțiunii prevăzute de art. 361 alin.(2) lit.lit.b) și d), art. 243 alin. (3) lit.lit. a) și b) și art. 190 alin. (5) din Codul penal, pe faptul pretinselor acțiuni ilicite ale factorilor de decizie din cadrul S.A. „Metalferos” și alte câteva companii afiliate în perioada anilor 2015 – 2019.

Conform materialelor cauzei penale, persoanele implicate în săvârșirea infracțiunilor, care urmăreau scopul realizării unei sustrageri continue a mijloacelor financiare ale S.A. ,,Metalferos”, au elaborat și au implementat în acest sens o schemă infracțională bazată pe achiziționarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase, prin intermediul unor activități de intermediere fictivă, falsificînd documentele de procurare și de livrare a metalelor feroase și neferoase, în scopul creșterii artificiale a prețului la cumpărare și micșorării artificiale a prețului la vânzare către intermediari, diferența fiind însușită de către membrii grupului criminal organizat.

Investigațiile efectuate au stabilit că în perioada 01.01.2015 – 01.09.2019 S.A. ,,Metalferos”, pentru metale feroase și neferoase, a primit prin conturile bancare deținute în una din băncile Republicii Moldova, mijloace financiare în sumă totală de 2 169 646 970 MDL, de la o altă întreprindere.


Ulterior, din suma respectivă, au fost transferate plăți aferente stocului de metale procurat de la companii intermediare, care prin cumul sunt și afiliate, la un preț mărit artificial. Diferența de preț a fost însușită și repartizată între membrii grupului criminal, iar restul fiind transmise în adresa colectorilor de metale conform prețului de piață. La această etapă, suma prejudiciului calculată este de peste 215 milioane lei.

De asemenea, în cadrul urmăririi penale este examinată legalitatea procedurii de export a metalelor colectate.

Potrivit materialelor cauzei penale, membrii grupului criminal organizat, chiar dacă asigurau livrarea mărfurilor direct în adresa colectorilor specializați în metale feroase și neferoase din Turcia, Germania, Austria și Olanda, în lipsa unei justificări economice, au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere între SA ,,Metalferos” și companiile nerezidente (de exemplu, Metoil Trading LLP, Metoil Trading FZE, Vellonton LLP, Megatex LTD și Rombat SA), în temeiul cărora, ultimele aveau rolul de a procura fictiv metalele feroase și neferoase de la S.A. ,,Metalferos” la un preț redus, iar mai apoi efectuau vânzarea metalului la prețurile deja majorate de pe piața Turciei, Germaniei, Austriei și Olandei.


Diferența de preț, care în lipsa unor astfel de contracte urma a fi încasată de către S.A. ,,Metalferos”, era transferată, preponderent, în adresa companiilor: Rowallan Overseas S.A, Steel Marketing LTD și Innotube LLP, a căror beneficiari urmează a fi stabiliți în cadrul urmăririi penale.

Suma prejudiciului calculat la această etapă, ca rezultat al operațiunilor de export, constituie circa 133 milioane lei.

Perchezițiile, în număr de 48, au avut loc atât în cadrul companiilor vizate, cât și la domiciliile și automobilele bănuiților, inclusiv, la ex-directorul general al S.A. „Metalferos”, A.Ț.


În rezultatul acțiunilor de urmărire penală efectuate, au fost depistate și ridicate calculatoare, ștampile, sigilii, documente, care au importanță pentru cauza penală.

Drept rezultat, 7 persoane au fost reținute pentru 72 de ore.


NOTĂ:
Infracțiunea prevăzută de Art.361 alin.(2) lit.b), d), se pedepsește cu amendă în mărime de la 550 la 950 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 5 ani.
Art. 243 alin. (3) lit. a) și b) prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13000 la 16000 de unități convenționale sau cu lichidarea persoanei juridice.
Art. 190 alin. (5) prevede o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Moldova

Ar fi plătit până la 10 mii de dolari fiecare: Încă 10 migranți ucraineni, prinși la hotarul cu Ucraina

Au scos din buzunare între 8 și 10 mii de dolari, doar că să ajungă pe teritoriul Republicii Moldova, însă au fost prinși în timp ce treceau, pe întuneric, frontiera de stat.

Publicat

Zece ucraineni au încercat să ajungă ilegal în țara noastră, prin zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Ocnița. Responsabilii de la frontieră au observat bărbații datorită mijloacelor de observare fixe și sistemului de aeronavă fără pilot la bord, așa că imediat grupele de intervenție au reținut ucrainenii.

Luați la întrebării, migranții ilegali au recunoscut că fiind încă în Ucraina ar fi achitat fiecare sume între 8 și 10 mii de dolari, doar ca să ajungă în țara noastră. Banii i-ar fi oferit membrilor unui grup infracțional, care ar fi organizat trecerea ilegală. La scurt timp, polițiștii de frontieră au prins în flagrant pe unul dintre presupușii organizatori. Acesta se afla în apropiere de linia de frontieră, telefoane mobile, căști, stație radio și binoclu de vedere nocturnă.

În procesul de documentare a cazului, migranții au solicitat azil pe teritoriul Republicii Moldova.


La moment, sunt întreprinse acțiuni de urmărire penală, pentru a identifica și atrage la răspundere persoanele implicate în acest caz.


Citește mai departe

Moldova

Vântul face ravagii în nordul și centrul țării! Copaci doborâți peste mașini, semafoare rupte și coloane prăbușite

Rafalele de vânt puternic fac prăpăd atât în capitală, cât și în alte zone ale țării. În Chișinău un copac s-a rupt și a căzut peste o mașină parcată pe strada Calea Orheiului. Automobilul a fost avariat, iar drumul a fost practic blocat de crengile arborelui.

Publicat

Un alt copac a fost doborât de vânt în sectorul Botanica, pe strada Independenței. Aici, arborele masiv a rupt în cădere mai multe fire de înaltă tensiune și a căzut peste un drum de acces spre blocurile locative. Din fericire, nimeni nu se afla în preajmă în momentul incidentului.

Vântul puternic a rupt și un semafor din centrul capitalei. În imaginile surprinse de martori se vede cum semaforul atârnă pe un fir, deasupra mașinilor aflate în mișcare.

Codul galben de vânt puternic face prăpăd și în alte zone ale țării. În apropiere de localitatea Sculeni, municipiul Ungheni, un camion a fost grav avariat, după ce un copac s-a prăbușit peste capul-tractor. TIR-ul staționa în momentul căderii arborelui. În pofida impactului puternic, șoferul de 40 de ani s-a ales doar cu o sperietură zdravănă.


Și în partea de nord a Republicii Moldova rafalele au aduse consecințe. La Bălți, într-unul din parcuri un copac s-a rupt și a căzut la pământ,  iar la Soroca vântul a doborât coloanele de la intrarea în parcul „Mihai Eminescu”. Și de această dată,din fericire, nimeni nu se afla în preajmă în momentul  în care structurile au căzut la  pământ.

Potrivit meteorologilor, avertizarea de cod galben de vânt este valabilă pentru data de 29 martie.


echipa.md

 

Citește mai departe

Moldova

Contrabandă cu peste 180.000 de dolari, la frontiera moldo-ucraineană: Patru bărbați – reținuți

Serviciul Vamal, sub conducerea PCCOCS, anunță reținerea la postul vamal Vulcănești, la intrarea în țară din Ucraina a patru bărbați care au selectat culoarul verde – „nimic de declarat.”

Publicat

Totuși, funcționarii vamali din post au dispus efectuarea controlului fizic detaliat al mașinii și bunurilor transportate. Astfel, au fost depistate tăinuite de către bănuiți, în buzunarele din scurtă și pantaloni, precum și sub centura de la brâu, bani în sumă totală de 181.000 dolari americani (a câte 81.000 dolari, 60.000 dolari și 40.000 dolari).

La fața locului au intervenit ofițerii Departamentului antifraudă și conformare al Serviciului Vamal care, sub conducerea PCCOCS, au reținut mijloacele financiare și cinci telefoane ce aparțineau persoanelor. De asemenea, au fost reținuți cei patru bărbați – șoferul, un conațional în vârstă de 29 de ani, cât și pasagerii, trei conaționali cu vârstele de 22, 28 și 31 de ani.

Ulterior, ofițerii vamali au desfășurat cinci percheziții la domiciliile și în mijloacele de transport ale bănuiților (unii dintre aceștia fiind anterior cercetați și pentru organizarea migrației ilegale, furt, accidente).


Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Concomitent, procurorii PCCOCS urmează să determine necesitatea aplicării arestului preventiv, inclusiv în vederea investigării destinației celor peste 180.000 dolari.


Citește mai departe

topul săptămânii