Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Interlopul Vladimir Moscalciuc, alias Makena, ar putea sărbători Revelionul acasă. ANP se opune:

Hoțul în lege Vladimir Moscalciuc, alias Makena, condamnat la 19 ani de pușcărie, ar putea fi eliberat condiționat înainte de termen, dacă Curtea de Apel Chișinău va menține decizia Judecătoriei Chișinău, care i-a redus termenul cu șase ani și șase luni din cauza că a fost deținut în condiții inumane. Avocații au mai cerut instanței de apel să țină cont și de Hotărârea CEDO din 3 octombrie 2019, prin care s-a constatat că Moscalciuc a stat ilegal în arest preventiv mai mult de doi ani.

Publicat

Apărătorii au contestat decizia Judecătoriei Chișinău și au solicitat ca lui Moscalciuc să i se reducă pedeapsa cu 3.083 de zile, circa opt ani și patru luni. Apărătorii au invocat că, în perioada 16 ianuarie 2002–30 iunie 2017, Moscalciuc a fost deținut în Penitenciarul nr. 13 și a beneficiat de un spațiu mai mic decât norma stabilită, patru metri pătrați. El a fost deținut într-un spațiu de 2,2 metri pătrați.

În cerere se mai arată că Moscalciuc suferă de hepatita C și are gradul doi de dizabilitate, iar „lipsa condițiilor de igienă personală, neglijarea totală a condițiilor sanitare, fumatul pasiv, la care a fost supus condamnatul, din cauza că se fuma nemijlocit în celulă, iluminarea redusă și asistența medicală necalitativă” i-ar fi afectat grav sănătatea.

Pe de altă parte, reprezentantul Administrației Naționale a Penitenciarelor a solicitat să fie respins demersul avocaților, iar decizia Judecătoriei Chișinău, anulată ca fiind nejustificată.


Moscalciuc a putut urmări ședința de judecată de la distanță, din închisoare, prin intermediul programului Skype.

Curtea de Apel urmează să se pronunțe în acest dosar la 14 decembrie. Dacă instanța va da curs demersului avocaților, atunci lui Moscalciuc îi va rămâne de ispășit un an și jumătate și va fi în drept să depună cerere de eliberare condiționată înainte de termen.

Precizăm că Vladimir Moscalciuc se află în detenție începând cu ianuarie 2002, fiind condamnat la 15 ani de închisoare pentru furt în proporții deosebit de mari, ulterior pedeapsa fiindu-i redusă la zece ani. În 2012, Moscalciuc a fost condamnat la alți 19 ani cu executare, fiind învinuit de organizarea unui grup criminal, care se ocupa cu estorcarea banilor prin șantaj de la deținuți și rudele lor.


În 2014, Moscalciuc și unul dintre apropiații săi, Vitalie Gușan, alias Boroda, au ajuns din nou pe banca acuzaților, fiind învinuiți de șantajarea deținuților. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Chișinău și bate pasul pe loc, deoarece mai mulți deținuți care au făcut declarații la etapa urmăririi penale refuză să facă declarații în instanță în prezența lui Moscalciuc.

Vladimir Moscalciuc își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 15 din orașul Cricova. Potrivit mărturiilor deținuților, acesta ar fi deținut într-o celulă cu reparație modernă, mobilată și dotată cu electrocasnice.

anticorupție.md


Moldova

Au refuzat să livreze droguri în Germania, dar au fost „sancționați” cu 5.000 euro. Doi bărbați din Căușeni – reținuți

I-ar fi chemat la muncă în Germania în calitate de curieri, însă nu au specificat ce anume urmează să livreze. Doi bărbați de 23 și 31 de ani din Căușeni au fost reținuți de poliție și sunt cercetați pentru că ar fi cerut prin șantaj cinci mii de euro de la doi tineri, originari din același oraș.

Publicat

Totul s-a întâmplat pe teritoriul Germaniei, după ce inculpații le-ar fi propus tinerilor cu vârste de 21 și 23 de ani o ofertă de muncă greu de refuzat. Ultimii urmau să ajungă în Germania și să muncească în calitate de curieri pentru diverse mărfuri, însă nu a mers totul conform planurilor.

Ajunși la Berlin, chiar din prima zi de muncă, tinerii au observat că în pachetul adus de către doi albanezi și destinat spre transportare erau de fapt ascunse droguri de diferite tipuri. Fără a sta mult pe gânduri, cei doi au lăsat în parcare mașina de serviciu, cu drogurile în ea, și au revenit în Moldova.

După cele întâmplate, bărbații care i-au recrutat ar fi început să-i amenințe. Aceștia ar fi cerut ca tinerii să le achite cinci mii de euro, iar fiecare lună de întârziere iar fi costat pe victime câte o mie de euro în plus. Mai mult, inculpații ar fi luat fără știre mașina uneia dintre victime și ar fi vândut-o la o stație de dezmembrare a automobilelor, asta în contul datoriei inventate.


În urma amenințărilor, tinerii s-au adresat la poliție, iar o dată ce bănuiții au revenit în țară, la domiciliile lor au avut loc percheziții. Acolo au fost găsite telefoane mobile, suporturi cu informații de interes, substanțe asemănătoare drogurilor, dar și numărul de înmatriculare a automobilului vândut ilegal.

Astfel, cei doi suspecți au fost reținuți, unul dintre aceștia fiind anterior în vizorul poliției pentru alte infracțiuni.


echipa.md

Citește mai departe

Moldova

Patru indivizi ar fi estorcat 900.000 de lei prin schema cu „ruda implicată în accident”. Unul din bănuiți este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Publicat

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.


Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.


Citește mai departe

Ediție TV

Exercițiu de simulare: Pompierii au intervenit după ce mai multe persoane au murit în urma unui accident chimic

Mai multe persoane au murit, iar altele s-au intoxicat în urma unui accident chimic la un depozit cu substanțe extrem de periculoase.

Publicat

Din fericire, nu este o realitate, ci un exercițiu de simulare în cadrul căruia au fost implicați zeci de pompieri, salvatori, dar și angajați ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În timpul simulării care a avut loc în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, pompierii au făcut demonstrații și și-au testat abilitățile, pentru a fi bine pregătiți în cazul unui accident chimic real.

În același timp, reprezentanții IGSU au explicat care sunt primii pași de intervenție.

Pe parcursul a trei zile, zeci de pompieri demonstrează cât de pregătiți sunt în timpul unor intervenții de tip excepțional, cum ar fi seisme, accidente chimice, biologice, radiologice sau nucleare.


Agenția Națională pentru Sănătate Publică a participat la demonstrații cu laboratoare mobile, care permit detectarea substanțelor extrem de periculoase într-un timp scurt. Responsabilii ANSP spun că în cazul unui real pericol, instituția este suficient de pregătită pentru a interveni.

Pe parcursul ultimilor cinci ani au fost organizate 18 cursuri, în urma cărora au fost instruiți circa 50 de pompieri și salvatori, care pot interveni în cazul unui accident de natură chimică, radiologice sau nucleare.


Citește mai departe

topul săptămânii