Rețele de socializare

Moldova

Au făcut curățenie la morgă. Alți șoferi prinși băuți la volan, reeducați prin programul „Drink and Drive”

Astăzi, alți șapte conducători auto din raionul Hâncești au muncit cinci ore la morga din Capitală. Aceștia au participat la autopsii şi au spălat cadavrele şi locurile de păstrare ale acestora.

Publicat

În următoarea săptămână, ei vor merge şi în spitale, pentru a acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere.

Acest bărbat a rămas fără permis acum doi ani, după ce toată seara a consumat alcool, iar a doua zi dimineața s-a urcat la volan.

”A venit o sărmană băbuță ca să-i duc niște grăunțe, ca să facă păsat la păsări și eu i-am zis că nu se poate că am băut aseară, dar ea mi-a zis că hai te rog, mă rog și eu m-am înmuiat și m-am dus”.


Bărbatul spune că regretă cele întâmplate și, după experiența trăită în cadrul programului „Drink and Drive”, nu va mai urca niciodată băut la volan.

”Chiar dacă voi bea și a trebui de ieșit, nu ies. O să respect legea, acele 24 de ore care o să trebuiască ca să nu beau, după aceea se poate de ieșit. Altfel, eu n-am cu ce mă hrăni, că eu cu tractorașul mă mai duc, mai fac câte un serviciu, cotă n-am și de nevoie eu cu dânsul mă hrănesc, dar acum mă duc cu ziua și lucrez”.

Acestui bărbat i-a fost suspendat permisul acum doi ani, după ce a urcat beat la volan şi a provocat un accident. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit, dar experiența trăită în acel moment l-a făcut să înțeleagă că nu va mai conduce în stare de ebrietate. Bărbatul spune că ar fi bine ca asemenea programe să fie organizate înainte de a le oferi oamenilor permisul de conducere.


”Ar fi de dorit înainte să vină, să vadă aici și apoi să urce la volan. După asta e târziu care or să vină aici să vadă. Pentru mine asta e o învățătură, care nu trebuia să fie, dar…”

Pe întreaga durată a programului, șoferii sunt ghidați de consilierii de probațiune. Programul costă patru mii de lei, bani achitaţi de conducătorii auto care doresc să-și recupereze permisul. Acesta prevede 12 sesiuni, câte una pe săptămână.

”Trei sunt individuale, iar restul sunt în grup. Acolo discutăm despre consecințele alcoolului asupra persoanei, asupra condusului automobilului în stare de ebrietate. Țelul principal este de a separa consumul de alcool și condusul. Adică, dacă consumăm nu conducem, conducem înseamnă că nu consumăm”, a spus consilierul de probațiune, Hâncești, Tudor Catană.


Noul model de reabilitare a şoferilor prinşi băuţi la volan este parte a pachetului de legi anti – alcool, aprobat anul trecut de Guvernul Filip.

Potrivit documentului, cei care urcă la volan în stare de ebrietate rămân fără permise de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești. Aceştia îşi pot recupera permisul, după ce frecventează programul. Datele Inspectoratului Național de Probațiune arată că, până în prezent, peste o sută de șoferi au trecut deja programul „Drink and Drive”.


publika.md

Moldova

/VIDEO/ Reținuți cu droguri în buzunare: Doi tineri din Bălți, prinși în flagrant în sectorul Buiucani.

Doi tineri din Bălți, de 18 și 19 ani, au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce au fost prinși în timp ce plasau droguri în ascunzișuri, în sectorul Buiucani al Capitalei. Cei doi erau, de fapt, curieri pentru un magazin online de droguri, administrat prin aplicația Telegram.

Publicat

Informațiile despre activitatea ilegală au ajuns la polițiștii de la Inspectoratul Buiucani printr-o sursă operativă. Oamenii legii i-au urmărit și i-au documentat, iar în momentul în care plasau pachețelele suspecte în locuri ascunse, au intervenit.

În urma perchezițiilor corporale, asupra celor doi au fost găsite zeci de pachețele ambalate cu bandă adezivă, care conțineau droguri de tip PVP – o substanță psihotropă extrem de periculoasă.

Și la domiciliile suspecților, oamenii legii au descoperit un adevărat „kit” de distribuție: aproximativ 60 de grame de droguri, un cântar electronic, benzi adezive și pliculețe zip-lock, folosite pentru ambalare.


Cei doi riscă între 7 și 15 ani de închisoare, conform legislației în vigoare.
Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în rețeaua infracțională.


Citește mai departe

Moldova

Minor pe motocicletă, tamponat la Tomai: La volanul mașinii implicate ar fi fost primarul localității.

Impact violent pe un drum din satul Tomai, raionul Leova! Un adolescent de doar 14 ani a ajuns la spital, după ce motocicleta pe care o conducea a fost lovită de un automobil de teren. Potrivit informațiilor preliminare, la volanul mașinii s-ar fi aflat chiar primarul localității.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 3 iulie. Bărbatul de 68 de ani circula regulamentar pe drumul principal al satului, în timp ce minorul ar fi ieșit de pe un drum secundar, moment în care cele două vehicule au intrat în coliziune.

În urma impactului, adolescentul a fost rănit și transportat de urgență la Spitalul Raional Hîncești. Testele cu aparatul Drager au arătat că niciunul dintre conducători nu consumase alcool.

Ancheta a scos la iveală că motocicleta nu era înmatriculată și nu avea acte, iar băiatul nu deținea permis de conducere.


Redacția noastră a încercat să obțină un punct de vedere oficial din partea edilului, însă până la această oră, nimeni nu a răspuns la telefon.

Poliția investighează în continuare toate circumstanțele în care s-a produs accidentul și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea acestuia.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Prejudicii de milioane la buget: O asociație patronală, vizată într-o amplă anchetă a PCCOCS.

O asociație patronală, care activa în domeniul reciclării deșeurilor, este în centrul unei anchete de proporții, după ce procurorii PCCOCS, împreună cu inspectorii de la Serviciul Fiscal de Stat, au descoperit o schemă uriașă de evaziune fiscală și spălare de bani.

Publicat

Potrivit primelor informații, faptele s-ar fi desfășurat în perioada 2020–2024, iar prejudiciul adus statului se ridică la peste 11 milioane de lei.

Asociația ar fi obținut profituri consistente, însă fără a respecta cerințele legale impuse entităților comerciale. Aceasta s-ar fi eschivat de la înregistrarea în calitate de plătitor TVA, nu a prezentat declarațiile fiscale și nu a achitat taxele aferente, generând astfel pierderi uriașe la bugetul de stat.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au efectuat percheziții la mai multe adrese, de unde au fost ridicate documente contabile, înscrisuri și alte obiecte ce constituie probe relevante pentru urmărirea penală.


Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile urmează să stabilească toate persoanele implicate și dimensiunea exactă a prejudiciului.


Citește mai departe

topul săptămânii