Moldova
Un pieton lovit de o mașină a solicitat recuperarea prejudiciului de 28.000 de lei. Ce au decis magistrații
Un pieton accidentat a solicitat recuperarea prejudiciilor cauzate prezentând în calitate de document confirmativ rezultatul examinării medicale cu recomandările de tratament. Acesta a cerut de la compania de asigurări peste 28 mii de lei.

Potrivit unei decizii recente a Curții Supreme de Justiție, reclamantul a fost accidentat în timp ce traversa strada pe o trecere de pietoni. Șoferul găsit vinovat deținea polița de asigurare de răspundere civilă auto. Examinarea medico-legală a constat că reclamantului i-a fost cauzată o plagă contuză masivă nepenetrantă în regiunea omoplatului şi gât pe stânga, fiind calificată ca vătămare corporală ușoară.
Compania de asigurări a refuzat să achite despăgubirii de asigurare cerute în baza rezultatelor examinării medico-legale. Asiguratorul a spus că suma solicitată urmează mai întâi să fie cheltuită de reclamant şi ulterior să fie achitată de companie.
Disputa a ajuns pe masa magistraților, care au emis decizii diferite. Astfel, Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, a admis solicitarea de achitare a despăgubirilor și a obligat compania de asigurări să le achite. Decizia primei instanțe a fost menținută și de Curtea de Apel Chișinău, însă ulterior a fost casată de Curtea Supremă de Justiție.
Asiguratorul a depus recurs după decizia instanței de apel menționând că potrivit legislației, asigurătorul achită despăgubirea de asigurare doar dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
- cheltuielile de tratament sunt justificate prin prescripțiile medicale;
- cheltuielile de tratament sunt probate cu documente justificative;
- cheltuielile de tratament nu sunt suportate din fondurile de asigurări medicale obligatorii.
- Mai mult, compania de asigurări a indicat că magistrații nu au sesizat diferența între recomandare şi prescripție medicală. Persoana vătămată are dreptul la recuperarea cheltuielilor ce vor fi suportate din cauza vătămării integrității corporale, iar necesitatea suportării unor
- asemenea cheltuieli se confirmă prin avizul organului medical abilitat. Însă, în epicriza de examinare medicală prezentată de reclamant s-a recomandat un tratament preventiv, fără ai fi prescris un diagnostic final, cu tratamentul specific pentru înlăturarea plăgii contuzei masive
- nepenetrantă în regiunea omoplatului şi gât pe stânga cauzate în urma accidentului rutier.
Examinând dosarul, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au stabilit că instanțele ierarhic inferioare au interpretat greșit instituția încasării anticipate a despăgubirii de asigurare, deoarece aceasta poate fi admisă doar dacă există un diagnostic final şi o prescripție medicală care confirmă tratamentul necesar pentru remedierea vătămărilor integrității corporale. Prin urmare, decizia de achitare a prejudiciilor a fost casată.
Hotărârea Curții Supreme de Justiție este irevocabilă.
Moldova
A băut cât pentru șapte și a pornit la drum: șofer prins în Budești cu o alcoolemie uriașă de 1,06 mg/l
Un bărbat de 46 de ani, cetățean străin, a fost prins de poliție conducând un Audi cu o concentrație de 1,06 mg/l alcool în aerul expirat – de șapte ori peste limita legală admisă, care este de doar 0,15 mg/l.

Totul s-a întâmplat în urmă cu aproximativ o oră, pe traseul din comuna Budești, unde angajații Secției Escortă și Misiuni Speciale din cadrul INSP au tras pe dreapta autoturismul condus de bărbat. Testarea alcoolscopică a confirmat bănuielile agenților: șoferul era într-o stare avansată de ebrietate.
Mașina a fost ridicată și transportată la parcarea specială, iar conducătorul auto s-a ales cu dosar penal. Potrivit legii, el riscă o amendă de până la 125 000 de lei sau între 1 și 3 ani de închisoare, cu anularea permisului de conducere.
Poliția reamintește tuturor participanților la trafic: alcoolul și volanul nu fac casă bună. Un moment de inconștiență poate duce la tragedii ireversibile.
Moldova
Vrăji și ritualuri periculoase în numele dragostei: Un bărbat, lăsat fără aproape 300.000 de lei de o familie de escroci
O femeie de 42 de ani, împreună cu soțul său de 41 de ani și fiul acesteia de 18 ani, sunt cercetați penal pentru escrocherie, după ce ar fi deposedat un bărbat din raionul Sîngerei de 293.000 de lei.

Cazul este investigat de ofițerii Direcției investigații „Centru” și cei de urmărire penală ai INI, cu suportul mascaților BPDS „Fulger”. Potrivit anchetei, suspecții ar fi obținut banii prin abuz de încredere, promițând victimei că, prin ritualuri și vrăji, îl vor ajuta să recâștige dragostea unei femei.
Pentru a spori credibilitatea în fața bărbatului, femeia ar fi recurs la practici oculte bizare și periculoase, folosind inclusiv reptile și păsări în ritualuri.
Ancheta a mai scos la iveală că femeia era condamnată anterior la 7 ani de închisoare pentru infracțiuni similare și se afla în căutare națională, ascunzându-se într-un apartament din Chișinău.
Cei trei au fost reținuți, iar la solicitarea procurorilor PCCOCS, pe numele lor au fost emise mandate de arest. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă până la 5 ani de închisoare.
Moldova
Motociclete de colecție legalizate cu acte false – Angajați ai ASP, vizați într-un dosar de fals și corupție
Agenția Servicii Publice, în vizorul anchetatorilor! Mai mulți angajați, printre care și un șef din cadrul instituției, sunt suspectați că ar fi legalizat fraudulos motociclete și automobile de colecție, folosind documente false.

Potrivit procurorilor, funcționarii ar fi emis acte confirmative cu date false privind proprietatea și caracteristicile tehnice ale unor vehicule de epocă, multe dintre ele cu valoare ridicată pe piața internațională. Actele ar fi permis modificarea istoricului mașinilor și motocicletelor, legalizând astfel introducerea lor în circuitul legal, deși proveniența și foștii proprietari figurau fictiv în documente.
La perchezițiile făcute în data de 20 mai, la domiciliile, automobilele și birourile angajaților vizați, anchetatorii au găsit probe relevante pentru dosar. Surpriza a venit însă dintr-un subsol – unde au fost descoperite 6 motociclete vechi, restaurate cu grijă, toate vizate în cadrul anchetei. Cazul este încadrat la falsificarea și utilizarea de documente oficiale, iar prejudiciul adus circuitului legal de înmatriculare este în curs de evaluare.
Anchetatorii spun că beneficiarii finali ai vehiculelor erau atât din țară, cât și din străinătate, unde aceste mijloace de transport pot fi vândute la prețuri de colecție. În prezent, suspecții sunt cercetați în stare de libertate. Investigațiile continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate și a numărului exact de vehicule introduse ilegal în sistem.
-
Moldova6 zile în urmă
Accident mortal, în Chișinău: O femeie a fost tamponată în plin de o mașină, pe Viaduct
-
Moldova5 zile în urmă
Conflict finalizat la spital: un bărbat și-a stropit iubita cu acid, iar ea l-a împins, făcându-l să cadă pe scări
-
Moldova5 zile în urmă
Incendiu de groază la mansarda unui bloc din Durlești: 32 de persoane evacuate, inclusiv 11 copii
-
Moldova6 zile în urmă
Tragedii în lanț, la Florești: Un tată ar fi murit de mâna propriei fiice, iar un alt bărbat s-ar fi strangulat.
-
Moldova18 ore în urmă
Crima de la Ciocana: Principalul suspect, prins după o lună alături de soție și fiul de 19 ani
-
În căutare5 zile în urmă
Dispariție cu semne de întrebare la Ocnița: O fată de 14 ani, căutată deja de 4 zile de rude și poliție
-
Moldova2 zile în urmă
Neatenție soldată cu dezastru: Un mort, doi răniți și un șofer reținut, în urma unui grav accident, la Căușeni.
-
Moldova7 zile în urmă
/VIDEO/ Tânărul care amenința că sare în gol de la etajul 3, păstra în locuință un kilogram de droguri „PVP”.