Rețele de socializare

Moldova

ANSA: Pești cu viermi, găsiți din nou în cantinele din școli și spitale

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a identificat un şir de încălcări în ceea ce ţine de asigurarea instituţiilor sociale cu produse alimentare, în special cu peşte congelat. Acestea au fost examinate joi, 24 octombrie, la o şedinţă organizată de ANSA, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor responsabile de proces, precum şi a agenţilor economici importatori.

Publicat

Ca urmare a controalelor Agenţiei, au fost constatate încălcări atât din partea furnizorilor, cât şi din partea administratorilor instituţiilor sau persoanelor responsabile de recepţionarea produselor alimentare folosite ulterior  în alimentaţie. Potrivit specialiştilor ANSA, în mare parte, aceste încălcări ţin de livrarea produselor alimentare fără acte de provenienţă, cu etichetă incompletă, cu modificarea indicilor organoleptici (culoare, miros) şi cantitatea de apă în produs mai mare decât norma admisibilă, prezenţa produselor alimentare cu termenul expirat, precum şi prezenţa peştelui congelat afectat de paraziţi.

“În total, în urma a 633 de controale desfăşurate în perioada 11-22 octombrie, inspectorii subdiviziunilor teritoriale pentru siguranţa alimentelor au depistat peste 250 de kilograme de peşte şi circa 150 kg de alte produse neconforme, peste o sută de ouă cu termen de valabilitate expirat. Ca urmare, au fost aplicate măsurile necesare, încadrate în prevederile legale, însă asta nu înseamnă că problema produselor neconforme a dispărut”, a informat conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

ANSA a intensificat controalele în instituţiile publice după ce, la începutul lunii curente, prim-ministrul Maia Sandu a anunțat că în ultima perioadă în Republica Moldova au fost introduse 73 de loturi de pește neconform. Deși produsele urmau a fi nimicite, acestea au ajuns în piețele din țara noastră și chiar livrate în școli, spitale și penitenciare.


Neconformitățile au fost depistate după ce Corpul de control al Premierului, în colaborare cu poliția, a inițiat verificări la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și la Centrul republican de diagnostică veterinară. În rezultatul acestora, s-a stabilit că din totalul celor 124 de loturi de pește importate în Republica Moldova în perioada 20 august – 4 octombrie, 73 au avut rezultate negative la laborator, în special este vorba de pește infestat.

La şedinţa de astăzi organizată de ANSA, importatorii de produse alimentare, în special de peşte congelat, au relevat că acest produs nu poate fi verificat plenar în privinţa prezenţei paraziţilor, deoarece practic tot peştele de mare sau ocean este infestat şi procesul nu poate fi monitorizat.

În acelaşi timp, specialiştii laboratoarelor de resort afirmă că trebuie să fie anumite normative ce ar permite consumul acestor produse, fără pericol pentru sănătatea omului, însă acest detaliu este neclar în situaţia creată.


Prezent la întrunire, Alexandru Dubalari, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), a relevat că problema alimentaţiei în instituţiile publice, mai ales asigurarea cu peşte, este foarte serioasă, ajungând să fie examinată la nivel de Guvern. “Se vor implica toate autorităţile care au putere de decizie în soluţionarea acestei chestiuni şi vom cere responsabilitate maximă şi de la agenţii economici care se ocupă de import şi plasare pe piaţă. S-a ajuns că prioritar este banul, deşi în primul rând trebuie schimbată atitudinea”, a declarat oficialul de la MADRM.

La rândul său, Ela Malai, director general interimar al ANSA, a cerut părţilor implicate să se mobilizeze şi să caute soluţii pentru a reveni la normalitate în această stare de lucruri. “În această şedinţă toţi au avut posibilitate să-şi expună punctul de vedere şi de aceste opinii se va ţine cont. Aşteptăm normative exacte pentru calitatea peştelui, vom revizui, de asemenea, metoda de prelevare a probelor, o să informăm consumatorii, precum şi agenţii economici, aşa cum cere legislaţia, despre eliberarea certificatelor de calitate. Este important să nu fie căutaţi vinovaţii în această situaţie, ci de conjugat eforturile, astfel încât în instituţii de învăţământ, spitale, aziluri, depozite şi pieţe alimentare etc. să ajungă doar produse alimentare care nu prezintă pericol pentru viaţă şi sănătate”, a punctat şeful ANSA.

Conform medicilor-epidemiologi, unii helminți de pește pot reprezenta un pericol real pentru sănătate și, în unele cazuri, chiar și pentru viața umană. Aceştia pot să se conțină în peștele de râu și de mare. Deosebit de periculoase sunt nematodele din familia Anisakidae. Pentru a nu ajunge în situații neplăcute, specialiştii propun câteva reguli ce trebuie respectate: de a evita gustarea peștelui crud sau a celui tocat în timpul preparării; de a prelucra termic peștele nu mai puțin de 30 de minute; înainte de preparare, peștele mare trebuie să fie porționat în bucăți mici; peștele trebuie să fie marinat în sare, pe o perioadă de la cinci zile până la două săptămâni, în funcție de concentraţia soluţiei saline.


Moldova

Crima de la Ciocana: Principalul suspect, prins după o lună alături de soție și fiul de 19 ani

Apar noi detalii în cazul femeii de 60 de ani, găsită moartă în propria locuință din sectorul Ciocana al Capitalei. La o lună de la comiterea crimei, principalul suspect a fost capturat în raionul Anenii Noi, în timp ce încerca să pătrundă într-o altă casă.

Publicat

Potrivit informațiilor, bărbatul de 48 de ani a pătruns în locuință prin fereastra deschisă de la etajul doi al casei de locuit, folosind o scară găsită în încăperea auxiliară a gospodăriei.

Ulterior, ajuns în dormitorul casei, acolo unde dormea victima, o femeie de 60 de ani, bărbatul a efectuat o împușcătură în regiunea capului femeii, folosind o armă de foc, după care a fugit într-o direcție necunoscută.


În urma plăgii provocate prin împușcare, femeia a decedat.

Grație multiplelor măsuri speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, polițiștii au identificat suspectul, stabilind că acesta ar fi pătruns ilicit în mai multe imobile din capitală, dar și din întreaga țară, începând cu luna noiembrie a anului 2024.

La 17 mai curent, oamenii legii au localizat făptuitorul în localitatea Chetrosu din raionul Anenii Noi, moment în care un polițist a fost rănit, după ce suspectul a tras câteva focuri de armă în direcția acestuia, cauzându-i traumatisme.


La 18 mai curent, suspectul a fost reținut. Totodată, au fost reținuți alți doi complici bănuiți că ar fi implicați în comiterea infracțiunilor, și anume, fiul acestuia de 19 ani și soția sa în vârstă de 36 de ani.

În vederea acumulării materialului probatoriu, polițiștii au descins cu percheziții la domiciliile suspectului, unde au fost depistate și ridicate probe relevante cauzei penale: mai multe arme de foc cu țeavă lisă și ghintuită, o armă cu țeavă lisă de model Wenchester, un pistol pneumatic modificat artizanal, un amortizator de sunet, mai multe cartușe cu calibrul 22 LR și calibrul 12 mm, precum și vestimentație și accesorii folosite la comiterea infracțiunilor (haine negre, chipuiri, mănuși, un rucsac negru, încălțăminte specială), droguri, balonașe cu gaz lacriminogen, cuțite, precum și dispozitive destinate sperierii câinilor.

De asemenea, oamenii legii au depistat și o armă de foc de model IJ 75, sustrasă anterior de către suspect, dintr-o casă de locuit din capitală, într-un alt episod de pătrundere ilegală în locuință. Menționăm că, în baza rapoartelor ADN, probele biologice ridicate la fața locului coincid cu probele biologice prelevate de la suspect.


Bărbatul este cercetat penal pentru omor intenționat.

Citește mai departe

Moldova

Copilă luată cu ambulanța de lângă Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO”, după ce a căzut de la înălțime

O copilă a ajuns la spital, după ce ar fi căzut în gol de la înălțime. Incidentul a avut loc ieri-seara, în jurul orei 19:59, într-o clădire părăsită în proximitatea Centrului Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO”, din centrul Chișinăului.

Publicat

Victima s-a dovedit a fi o copilă în vârstă de 14 ani care s-ar fi jucat împreună cu alți copii în clădirea părăsită, când ar fi alunecat și s-a prăbușit în gol de la etajul 2, scrie Pulsmedia.md.

În urma incidentului, fata a fost transportată de urgență la spital, în stare conștientă, unde a fost diagnosticată cu o traumă cranio-cerebrală închisă, dar și o plagă în regiunea capului.

Despre acest caz a fost sesizat și Inspectoratul de Pioliție Buiucani, iar oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele în care s-a produs incidentul.


Citește mai departe

Moldova

Tragedie în Cantemir: un bărbat a fost strivit mortal de un perete

Un bărbat a murit, după ce a fost strivit de un perete. Tragedia a avut loc în amiaza zilei de ieri, în jurul orei 13:30, în localitatea Suhat, din raionul Cantemir.

Publicat

Victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 46 de ani. Acesta participa la demolarea unei construcții, când în circumstanțe încă necunoscute, unul dintre pereți s-a prăbușit peste el, susțin sursele PulsMedia.MD din teritoriu.

Din nefericire, în urma incidentului, bărbatul a decedat pe loc, până la venirea ambulanței.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.


Citește mai departe

topul săptămânii