Rețele de socializare

Moldova

Statistica accidentelor: 185 de persoane au decedat, iar alte 2.194 au fost rănite în acest an.

În primele nouă luni ale anului curent, în Moldova s-au înregistrat 1.862 accidente rutiere, în care 185 de persoane au decedat, iar altele 2.194 au fost traumatizate. Situația este, totuși, mai bună decât în perioada similară a anului 2018, potrivit informaţiei din Sistemul informaţional automatizat ”Registru accidente rutiere”.

Publicat

Viteza neadecvată condiţiilor și situaţiei rutiere rămâne principala cauză care a dus la decesul a 59 de persoane şi traumatizarea a alte 563. Totodată, în creştere sunt alte cauze, precum neacordarea priorităţii pietonilor, traversarea neregulamentară a drumului de către pietoni şi starea de ebrietate și adormire la volan.

Totuși, comparând datele cu aceeaşi perioadă a anului precedent, se atestă o descreştere atât a numărului de accidente produse (cu 2,56%), cât și a celui de persoane decedate (cu 9,76 %) și a celor traumatizate (cu 6,68%).

Cea mai mare descreştere a numărului de persoane decedate a fost înregistrată la Ocniţa, Cahul, Făleşti, Orhei, Ştefan Vodă şi Sângerei.


Totuși, un număr mai mare de accidente comparativ cu perioada similară a anului trecut s-a înregistrat în Anenii Noi, Călăraşi, Drochia, Edineţ, Rezina, Râşcani și Ungheni. Principale și cele mai riscante cauze ale accidentelor în aceste raioane au fost viteza neadecvată condiţiilor rutiere şi starea de ebrietate alcoolică.

La nivel republican, cele mai multe accidente s-au întâmplat din următoarelor cauze: viteza neadecvată condiţiilor, situaţiei rutiere (59 persoane decedate și 563 traumatizate), neacordarea priorităţii pietonilor, traversarea neregulamentară a drumului de către pietoni, condusul în stare de ebrietate și adormirea la volan.

La nivel de localități, municipiul Chișinău este lider la numărul de accidente produse, urmat de Orhei, Ialoveni, Bălţi, Criuleni, Edineţ, Teleneşti și Floreşti.


Totodată, șoferii sunt cei mai neatenți în zilele de duminică (289 cazuri), provocând un număr mai mare de accidente față de alte zile ale săptămânii, precum și în intervalul orelor 16:00 -18:00 şi 18:00-20:00. Gravitatea acestora, în dependenţă de persoane decedate, este majoră în intervalele: 20:00-22:00 şi 00:00-06:00.

De asemenea, potrivit datelor statistice extrase din Registrul accidentelor rutiere, cele mai multe persoane au decedat în urma accidentelor cu implicarea unui singur autovehicul. Comparativ cu anul 2018 se atestă o descreştere substanţială a ratei mortalităţii în urma accidentelor cu participarea mai multor vehicule şi o uşoară scădere în rândul accidentelor cu implicarea pietonilor.

Referitor la tipul accidentului, cele mai multe au fost comise în urma ciocniri laterale. Urmează tamponarea pietonilor aflaţi pe spaţiile destinate circulaţiei acestora (trotuare, marcaje, insule, etc.), precum și a celor care au traversat neregulamentar sau au staţionat pe partea carosabilă a drumului.


Cât despre vârsta persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere, s-a constatat că 50,2% din numărul total aveau între 31 – 64 ani, iar alte 11,8% – peste 65 ani. Cele mai multe persoane traumatizate grav sau uşor aveau între 31 și 64 de ani. Numărul minorilor constituie 15,89% din numărul total al persoanelor care au avut de suferit, iar 40 la sută din aceștia au decedat.

Din vina minorilor, în perioada de referință s-au produs 72 de accidente, numărul fiind în creștere față de anul 2018.


unimedia.info

Moldova

/VIDEO/ Grup criminal, dat în vileag. Ar fi furat mașini din UE și le-ar fi introdus ilegal în R. Moldova.

Ar fi furat mașini din Europa și le-ar fi introdus ilegal pe teritoriul țării noastre. Un grup infracțional specializat pe contrabandă cu mașini din UE a fost destructurat de oamenii legii.

Publicat

Potrivit informațiilor făcute publice, persoanele suspectat în acest dosar ar fi acționat încă de la începutul anului 2020. Aceștia ar fi avut roluri bine determinate și ar fi reușit să introducă ilegal pe teritoriul Republicii Moldova mai multe automobile, piese și accesorii ale acestora.
Conform schemei, mașinile erau introduse prin scoaterea ilegală de pe teritoriul țării a plăcuțelor cu numere de înmatriculare, nefiind înregistrate în baza de date a IGPF pe direcția de ieșire, plăcuțele fiind instalate la alte automobile identice la culoare, caroserie, anul fabricației, capacitatea cilindrică a motorului, precum și alte aspecte tehnice.
Apoi bunurile erau realizate pe piețele de desfacere de pe teritoriul țării noastre, iar automobilele erau dezmembrate, unora fiindu-le modificat codul VIN, pentru a fi înregistrate, cu ulterioara realizare a acestora.
În cadrul investigațiilor au fost desfășurate 20 de percheziții la șase bănuiți cu domiciliile în mun. Chișinău și raionul Strǎșeni, de unde au fost ridicate nouă automobile de diferite mărci.
La fel au fost ridicate mijloace financiare în sumă de 16 000 de euro, proveniți din activitatea infracțională, precum și acte despre proveniența automobilelor, 51 de pașapoarte tehnice provizorii, înscrisuri de ciornă, droguri de tip cocaină, o armă și două bucăți de explozibil plastifiat, ascuns într-o sobă la domiciliul unuia dintre suspecți.
La moment în calitate de bănuiți au fost audiate patru persoane, urmând sǎ fie dispusǎ și efectuarea expertizei automobilelor ridicate în cadrul perchezițiilor.
Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 4 la 10 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir este suspectat de trafic de influență.

Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir a fost reținut pentru 72 de ore și este bănuit de trafic de influență. Mai exact, acesta ar fi pretins mită în schimbul emiterii unei decizii pozitive în cadrul unui examen medical.

Publicat

Potrivit ofițerilor SPIA, omul legii ar fi cerut și primit suma de 5000 de lei de la o femeie care se afla la a doua încercare de a se angaja în cadrul MAI, iar în schimb ar fi promis că poate obține o decizie pozivită a examenului medical. Bănuitul susținea că ar avea influență asupra angajaților din cadrul Comisiei medicale centrale al Serviciului medical al MAI și că i-ar putea determina să o aprecieze cu calificativul „apt” în urma examinării medicale.
În urma investigațiilor ofițerii SPIA și procurorii PCCOCS l-au supus perchezițiilor corporale pe bănuit și au verificat amănunțit și automobilul acestuia. În urma descinderilor a fost ridicat telefonul mobil recunoscut ca mijloc de probă pertinent și concludent ce are importanță pentru cauza penală. Pentru infracțiunea comisă, codul penal prevede amendă în mărime de la 100 mii la 150 mii lei sau până la 6 ani de închisoare.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Viteza poate ucide. O șoferiță a fost grav rănită în urma unui accident înfiorător.

Viteza poate ucide. De asta s-a convins o șoferiță de 29 de ani, care a ajuns în stare gravă la spital, după ce mașina pe care o conducea a „zburat” de pe traseu la câțiva zeci de metri distanță și s-a prăbușit într-un câmp de la marginea drumului.

Publicat

Accidentul înfiorător s-a produs în amiaza zilei de 3 aprilie în satul Chetroșica Nouă din raionul Edineț.
Potrivit poliției, femeia de 29 de ani, originară din raionul Dondușeni, ar fi condus cu viteză excesivă, iar într-o curbă a pierdut controlul mașinii, vehiculul derapând de pe traseu.
În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere se poate vedea cum, automobilul nu se încadrează pe sensul de mers, întretaie drumul și, cu aceeași viteză „zboară” direct pe un câmp deschis, mașina inversându-se.
Șocați, mai mulți localnici au sărit în ajutorul femeii și au solicitat de urgență intervenția ambulanței și a poliției.
Șoferița a fost transportată la Spitalul Raional Edineț cu mai multe traumatisme.
La moment, oamenii legii cercetează cazul.


Citește mai departe

topul săptămânii