Rețele de socializare

Moldova

/FOTO/ Arme deteriorate, inutilizabile, cu modificări neautorizate în construcţie, păstrate ilegal depistate şi ridicate de poliție

Una din sarcinile principale ale Poliţiei este asigurarea ordinii de drept şi securităţii publice prin întreprinderea unui şir de măsuri de prevenire, privind asigurarea controlului riguros a circulaţiei armelor din posesia persoanelor fizice şi juridice.

Publicat

În conformitate cu Convenţia Europeană cu privire la controlul achiziţionării şi deţinerii armelor de foc de către particulari (ratificată prin Legea nr. 1578-XV din 20 decembrie 2002), realizării obiectivelor corespunzătoare condiţiilor actuale şi de perspectivă, Inspectoratul General al Poliţiei a intensificat procesul de supraveghere şi control în domeniul de referinţă, în special în depistarea şi ridicarea armelor păstrate ilegal.

În rezultatul măsurilor întreprinse de către subdiviziunile de poliţie, a fost retras din circuit un număr considerabil de arme, starea tehnică a cărora nu corespunde cerinţelor esenţiale de securitate, sunt deteriorate, inutilizabile, cu modificări neautorizate în construcţie sau adaptate pentru comiterea infracţiunilor, păstrate ilegal, depistate fără stăpân, confiscate sau predate benevol pentru nimicire.

Astfel, pe parcursul anilor 2005, 2007, 2009, 2013 și 2015 Republica Moldova, cu suportul financiar şi activitatea de monitorizare al Guvernului Elveţiei şi Norvegiei, Centrului de Control a Armelor Mici şi Uşoare din Europa de Sud-Est (SEESAC), Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Misiunii OSCE din Moldova au fost distruse prin topire 18 650 unităţi arme de foc.


În prezent, la depozitul de armament al Inspectoratului General al Poliţiei sunt păstrate temporar 1 583 de arme, care au fost stocate în urma lucrărilor finalizate a Comisiei de stat pentru evaluarea, bonificarea și rebutarea armelor în perioada anilor 2016 – 2018 (pistoale-mitralieră, carabine, arme cu ţeava lisă şi ghintuită, pistoale şi revolvere cu ţeava ghintuită, pistoale cu gaze, arme şi pistoale pneumatice, pistoale improvizate, dispozitive de tragere, arme cu țeavă retezată, diverse piese şi accesorii de arme inutilizabile).

De la începutul anului subdiviziunile poliției au înregistrat 305 arme deteriorate, cu modificări neautorizate în construcții, deținute ilegal.

Menţionăm, că distrugerea acestor arme va contribui în mod direct la reducerea ameninţării proliferării armelor mici şi uşoare în Republica Moldova.


Moldova

1000 de euro l-ar putea costa libertatea: Un bărbat ar fi luat mită în schimbul unui permis de conducere.

1000 de euro- atât ar putea costa libertatea pentru un bărbat din Hîncești, care a ajuns pe mâna ofițerilor anticorupție și este cercetat pentru trafic de influență.

Publicat

Bărbatul este bănuit că ar fi promis că poate facilita obținerea unui permis de conducere pentru categoria B, iar pentru acest serviciu ar fi cerut și primit 1000 de euro.
Potrivit declarațiilor denunțătorului, bărbatul ar fi afirmat că are influență asupra funcționarilor publici din cadrul Secției Înmatriculare Vehicule și Documentare a Conducătorilor Auto din Hîncești. Acesta ar fi dat de înțeles că poate interveni pentru ca feciorul denunțătorului să fie favorizat în cadrul probelor teoretice și practice.
În scopul documentării cazului, sub conducerea procurorilor din Cahul, ofițerii anticorupție au efectuat percheziții atât la domiciliul bănuitului, cât și în autoturismul acestuia. Au fost identificate și ridicate probe relevante pentru investigație, iar bărbatul a fost reținut pentru un termen de 72 de ore.
Reamintim că, potrivit legii, orice persoană este prezumată nevinovată până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.


Citește mai departe

Moldova

Țigări de contrabandă în tren: Trei angajați ai „Căii Ferate” și un agent economic- cercetați penal.

Transportau țigări de contrabandă în România cu ajutorul cursei de tren Chișinău-Iași. Este schema pusă la cale de trei angajați ai Căii Ferate din Moldova și un agent economic. Aceștia au vârste cuprinse între 33 și 54 de ani și sunt cercetați penal de contrabandă cu produse de tutungerie.

Publicat

Potrivit poliției, cei patru suspecți ascundeau pachetele de țigări în vagoane și astfel reușeau să treacă verificările Serviciului Vamal.
Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au descins cu nouă percheziții în capitală și la Ungheni, la domiciliile indivizilor, dar și în vagoanele de tren. Iar ca urmare au găsit zeci de mii de lei și peste 6600 de pachete de țigări în valoare de 280 de mii de lei.
Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru contrabandă, iar dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții ar putea sta până la 10 ani după gratii.


Citește mai departe

Moldova

Pericol pe străzile capitalei: Mai mulți copaci au fost doborâți la pământ de vântul puternic.

Vântul puternic din după-amiaza de 22 mai a făcut dezordine în capitală. Mai mulți copaci au fost doborâți, iar zeci de crengi au fost rupe de rafalele de vânt. Pentru a elibera drumul de ramurile căzute a fost solicitat ajutorul muncitorilor de la „Asociația de gospodărire a Spațiilor Verzi”.

Publicat

În primul caz, aceștia au avut misiunea să intervină pe strada Bernardazzi pentru a înlătura un copac care a fost smuls de vântul puternic și a căzut peste liniile de troleibuz. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu victime sau daune materiale considerabil, asta întrucât copacul risca să cadă în gol. Cu toate acestea, traficul în zonă a fost blocat, iar un echipaj de poliție a intervenit pentru a redirecționa traficul și a asigura zona.
Intervenția muncitorilor de la „Spații Verzi” a fost necesară și pe strada Muncești, unde un alt copac s-a rupt, iar un arțar aflat pe strada Șciusev s-a frânt fără a provoca întreruperea traficului rutier.
În acest context, autoritățile îndeamnă oamenii să evite deplasarea în apropierea arborilor și să manifeste grijă sporită față de copii. Totodată, șoferii sunt rugați să evite parcarea pe marginea străzilor, pe trotuare și sub copaci bătrâni, pentru a preveni eventuale daune și a permite intervenția promptă a echipelor specializate în caz de necesitate.



Citește mai departe

topul săptămânii