Rețele de socializare

Moldova

Gruparea criminală BORMAN: Case, mașini de lux și conturi în bancă. Cum s-a format și a evoluat grupul criminal.

Astăzi, 27 septembrie 2019, în contextul informațiilor care au circulat în public în ultima perioadă, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a făcut publice detalii relevante formării și evoluției organizație criminale, cunoscute publicului larg ca fiind Borman.

Publicat

Detaliile scot la iveală, inclusiv, faptul că avocata Ala Raevschi este soacra liderului organizației Borman, Oleg Pruteanu, dar și că aceasta figurează în investigațiile CNA.

În context, venim cu următoarele precizări:
Organizația și-a început acțiunile ilegale în Portugalia, țară membră a UE

Membrii organizației criminale Borman au avut activitate infracțională în Portugalia, unde unii din ei au și fost condamnați la închisoare, în perioada anilor 2000-2010.


Astfel, instanțele de judecată din Portugalia au stabilit următoarele prin sentințele pronunțate:

În anul 2000, Pruteanu Oleg alias „Borman”, Ghenadie Flocea (fratele său), și alți membri ai organizației criminale, aflându-se în Portugalia, i-au răpit pe Ion Carga și Mihail Musteață, care lucrau în acel moment în Portugalia. Membrii Organizației Criminale cereau – prin amenințarea cu moartea și răfuială fizică –de la Ion Carga 50000 dolari SUA și de la Musteață 5000 dolari SUA. În anul 2000, pe acest caz poliția judiciară Portugheză a reținut 24 membri ai organizației Criminale „Borman”, unde în cadrul documentării au indentificat și alte cazuri de șantaj, răfuieli și amenințări cu moartea.

În anul 2004, membrii Organizației Criminale „Borman” și-au aflat sentințele pronunțate de instanțele din Portugalia – Pruteanu Oleg a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare, fratele său Flocea Ghenadie a fost condamnat la 18 ani de închisoare, „adjuncții” săi „Sanea” (Unisciuc Alexandru) și „Roma” (Slutu Roman) – la câte 15 ani de închisoare. La ani grei de închisoare au fost condamnați și ceilalți membri ai organizației criminale.


Respecializați în comercializarea drogurilor, în alte state:

După ispășirea pedepselor, numiții au continuat activitatea infracțională, direcționându-se spre obținerea profiturilor din contrabandă și comercializarea drogurilor. Sub egida liderului organizației criminale, membrii acestei organizații procurau droguri din Spania și le transportau în Federația Rusă, unde le și comercializau.

Documentarea acestei organizații internaționale a fost efectuată de către organele de drept ale Republicii Moldova, în conlucrare cu organele de drept din următoarele state: Federația Rusă, Regatul Spaniei, Ucraina, România, Italia și Portugalia.


Procurorii din Republica Moldova au trimis în judecată dosare cu membrii organizației:

Procuratura Republicii Moldova a reținut, arestat și expediat în judecată în luna iunie 2018, șase membri ai organizației criminale Borman, pe care i-a acuzat de comiterea infracțiunilor de circulație ilegală a drogurilor cu scop de înstrăinare, contrabandă cu stupefiante, spălarea banilor, crearea și conducerea unei organizații criminale. Doi din membrii organizației criminale deja au fost condamnați de către justiția din Republica Moldova. Potrivit informațiilor parvenite de la organele de drept din Federația Rusă, actualmente, de către instanțele de judecată din Federația Rusă, Belarus și alte state din Uniunea Europeană au fost deja condamnați peste 50 de membri ai organizației criminale Borman pentru fapte comise în perioada 2003-2017. 21 de persoane au fost anunțate în căutare internațională. Investigațiile în privința faptelor comise de către liderul și membrii organizației Borman continuă și în prezent în toate țările sus indicate, în cadrul operațiunii internaționale ”Pirineischii Izlom”.


Amintim că Oleg Pruteanu, alias Borman, împreună cu Constantin Țuțu și alte persoane au fost implicați în omorul cetățeanului Veretco, care a avut loc lângă restaurantul „Doi Haiduci” din Codrii Orheiului. Cauza acestora, la această etapă, este examinată de către Curtea Supremă de Justiție.
Unii membri ai organizației criminale duceau o viață de lux – automobile scumpe, case, conturi bancare și alte proprietăți. Cu suportul Agenţiei pentru recuperarea bunurilor infracţionale din cadrul CNA au fost identificate și indisponibilizate (prin aplicarea sechestrului) bunuri infracționale în valoare de peste 8 milioane lei, a căror beneficiari efectivi sunt membrii acestei asociații criminale. La aceasta se adaugă și 6 automobile, 4 terenuri, 5 apartamente și 3 construcții nelocative.

Avocata Ala Raevschi – soacra lui Borman:

Investigațiile financiar-paralele efectuate de către Centrul Național Anticorupție în privința învinuiților din cadrul organizației criminale Borman și a membrilor familiei acestora au constatat discrepanțe majore între veniturile și cheltuielile avute și de către soacra învinutului Oleg Pruteanu, alias Borman, avocatul Ala Raevschi.

La această etapă, Pruteanu Oleg, alias Borman, este arestat într-o altă cauză penală parvenită de la organele de drept din Federația Rusă, în care Procuratura Generală a Republicii Moldova a preluat urmărirea penală. La acest capitol menționăm că faptele incriminate lui Pruteanu Oleg în cauza penală parvenită din Federația Rusă sunt altele decât cele incriminate numitului de către procuratura Republicii Moldova în cauzele penale avute în gestiune și expediate în instanța de judecată pentru examinare în fond.

PCCOCS va revenit cu detalii în limita disponibilității datelor, cu respectarea legii.

Moldova

/VIDEO/ Reținuți cu droguri în buzunare: Doi tineri din Bălți, prinși în flagrant în sectorul Buiucani.

Doi tineri din Bălți, de 18 și 19 ani, au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce au fost prinși în timp ce plasau droguri în ascunzișuri, în sectorul Buiucani al Capitalei. Cei doi erau, de fapt, curieri pentru un magazin online de droguri, administrat prin aplicația Telegram.

Publicat

Informațiile despre activitatea ilegală au ajuns la polițiștii de la Inspectoratul Buiucani printr-o sursă operativă. Oamenii legii i-au urmărit și i-au documentat, iar în momentul în care plasau pachețelele suspecte în locuri ascunse, au intervenit.

În urma perchezițiilor corporale, asupra celor doi au fost găsite zeci de pachețele ambalate cu bandă adezivă, care conțineau droguri de tip PVP – o substanță psihotropă extrem de periculoasă.

Și la domiciliile suspecților, oamenii legii au descoperit un adevărat „kit” de distribuție: aproximativ 60 de grame de droguri, un cântar electronic, benzi adezive și pliculețe zip-lock, folosite pentru ambalare.


Cei doi riscă între 7 și 15 ani de închisoare, conform legislației în vigoare.
Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în rețeaua infracțională.


Citește mai departe

Moldova

Minor pe motocicletă, tamponat la Tomai: La volanul mașinii implicate ar fi fost primarul localității.

Impact violent pe un drum din satul Tomai, raionul Leova! Un adolescent de doar 14 ani a ajuns la spital, după ce motocicleta pe care o conducea a fost lovită de un automobil de teren. Potrivit informațiilor preliminare, la volanul mașinii s-ar fi aflat chiar primarul localității.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 3 iulie. Bărbatul de 68 de ani circula regulamentar pe drumul principal al satului, în timp ce minorul ar fi ieșit de pe un drum secundar, moment în care cele două vehicule au intrat în coliziune.

În urma impactului, adolescentul a fost rănit și transportat de urgență la Spitalul Raional Hîncești. Testele cu aparatul Drager au arătat că niciunul dintre conducători nu consumase alcool.

Ancheta a scos la iveală că motocicleta nu era înmatriculată și nu avea acte, iar băiatul nu deținea permis de conducere.


Redacția noastră a încercat să obțină un punct de vedere oficial din partea edilului, însă până la această oră, nimeni nu a răspuns la telefon.

Poliția investighează în continuare toate circumstanțele în care s-a produs accidentul și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea acestuia.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Prejudicii de milioane la buget: O asociație patronală, vizată într-o amplă anchetă a PCCOCS.

O asociație patronală, care activa în domeniul reciclării deșeurilor, este în centrul unei anchete de proporții, după ce procurorii PCCOCS, împreună cu inspectorii de la Serviciul Fiscal de Stat, au descoperit o schemă uriașă de evaziune fiscală și spălare de bani.

Publicat

Potrivit primelor informații, faptele s-ar fi desfășurat în perioada 2020–2024, iar prejudiciul adus statului se ridică la peste 11 milioane de lei.

Asociația ar fi obținut profituri consistente, însă fără a respecta cerințele legale impuse entităților comerciale. Aceasta s-ar fi eschivat de la înregistrarea în calitate de plătitor TVA, nu a prezentat declarațiile fiscale și nu a achitat taxele aferente, generând astfel pierderi uriașe la bugetul de stat.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au efectuat percheziții la mai multe adrese, de unde au fost ridicate documente contabile, înscrisuri și alte obiecte ce constituie probe relevante pentru urmărirea penală.


Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile urmează să stabilească toate persoanele implicate și dimensiunea exactă a prejudiciului.


Citește mai departe

topul săptămânii