Rețele de socializare

Moldova

Ofițerii INI, reținuți de CNA, încarcerați vineri, 13, la P-13. S-au mai ales cu un dosar

Cei doi ofițeri din cadrul Direcției Investigarea Fraudelor Economice a Inspectoratului Național de Investigații a IGP, reținuți săptămâna aceasta de ofițerii Centrului Național Anticorupție, își vor petrece următoarele 30 de zile în Penitenciarul Nr.13 din capitală. Decizia a fost luată ieri, 13 septembrie, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Totodată, potrivit unor surse Deschide.MD, din cadrul Procuraturii Anticorupție, sub protecția anonimatului, ne-au comunicat că după ce am scris cine sunt aceștia, încă un agent economic a făcut depoziții, iar ofițerii CNA au mai pornit o cauză penală pe numele acestora.

Este vorba despre Vitalie Procopii, șef de secție în cadrul DIFE a INI, dar și subalternul său, Vlad Coropceanu, care totodată, așa cum am scris anterior, este fiul lui Ion Coropceanu, general de divizie, fost comandant al Armatei Naţionale şi şef al Marelui Stat Major, fost consilier al prim-ministrului, dar și care anterior a deținut funcția de ministru interimar al R.Moldova.

Surse Deschide.MD din cadrul Procuraturii Anticorupție, care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, ne-au comunicat că după ce am dezvăluit identitate celor doi ofițeri DIFE, reținuți joi, încă un agent economic a făcut depoziții pe numele acestora.


„După ce a fost audiat agentul economic, ofițerii Centrului Național Anticorupție au mai pornit pe numele celor doi ofițeri INi încă o cauză penală. Potrivit denunțătorului cei doi ar fi estorcat de la el bani în sumă de 40 000 de euro”, ne-a spus sursa.

Sursa a ținut să mai adauge că, pe parcursul zilei de ieri, Procopii și Coropceanu au fost transferați din izolatorul CNA la Penitenciarul Nr.13 din capitală, după ce magistrații de la Ciocana au emis mandate de arest pe numele acestora pentru 30 de zile.

Amintim că joi-dimineață, 12 septembrie, procurorii Anticorupție și ofițerii CNA au descins cu percheziții acasă la Vlad Coropceanu, dar și la domiciliul șefului său, Vitalie Procopii, în urma cărora cei doi au fost reținuți.


Ulterior, procuroii și ofițerii CNA au descins cu percheziții și în birourile acestora de la INI. Coropceanu și Procopii sunt suspectați de comiterea infracțiunilor de trafic de influență și corupere pasivă, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

Potrivit materialelor cauzei, Coropceanu a pretins și primit mijloace bănești în sumă de 14 950 euro de la un agent economic, susținând că poate influența asupra șefului său ca acesta să nu transmită materialele avute la examinare organului de urmărire penală pentru pornirea procesului penal pe faptul comiterii evaziunii fiscale de către agentul economic. După primirea mijloacelor băneşti, ultimul nu a fost tras la răspundere penală.

Ca rezultat al acțiunilor de urmărire penală efectuate au fost identificate și ridicate obiecte și documente aferent obiectului investigației.


Moldova

Trei polițiști din Orhei, reținuți pentru MITĂ. Ar fi cerut 5.000 de lei de la un șofer, prins băut la volan

Trei polițiști au fost reținuți de ofițerii CNA şi procurorii anticorupție pentru corupere pasivă. Este vorba despre doi agenți de patrulare şi un ofițer al Serviciului supraveghere tehnică şi accidente rutiere al IP Orhei.

Potrivit denunțătorului, oamenii legii ar fi pretins şi primit în două tranșe, suma de 5 000 de lei pentru a nu documenta faptul conducerii mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică.

Pe numele bănuiților a fost inițiată o urmărire penală în temeiul art. 324 – corupere pasivă.

În prezent, aceștia sunt reținuți pentru 72 de ore în izolatorul CNA, iar dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă până la 10 ani de închisoare, amendă şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice.


Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.

Precizăm că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Protestele șoferilor de pe ambulanțe. CNAMUP a venit cu o reacție oficială

După ce , în data de 13 noiembrie, zeci de șoferi de pe ambulanțe au protestat în fața Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, fiind nemulțumiți de salariile pe care le primesc, CNAMUP a venit cu un comunicat oficial.

Angajații Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească activează în regim obișnuit. La discuții au venit șoferii, care au zi liberă. Cei care astăzi sunt în tură, își îndeplinesc obligațiunile de serviciu conform cerințelor și normelor în vigoare. Toți cetățenii vor beneficia de asistență medicală urgentă la etapa de prespital.

Obiecția de bază a șoferilor constă în schimbările parvenite în domeniul salarizării, începând cu 1 octombrie 2019, ei sunt nemulțumiți de majorarea acordată.
Majorarea salariului a fost efectuată în conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr. 433 din 11.09.2019 pentru modificarea Regulamentului privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.837/2016.


Vineri, 15 noiembrie 2019 este planificată o ședință de lucru cu șoferii ambulanțelor. Scopul acesteia este explicația repetată a legislației actuale cu privire la salarizarea angajaților,
se arată în comunnicat.

echipa.mdCitește mai departe

Moldova

Fata răpită din Nisporeni, GĂSITĂ! Concubinul ei, care a stropit-o cu o substanță inflamabilă, apoi i-a dat foc, reținut de poliție

În urma măsurilor întreprinse de către angajații IP Nisporeni, în jurul orei 16.00, concubinii au fost prezentați în sediul IP Nisporeni.

La IP Nisporeni a fost depusă o plângere din partea victimei, în vârstă de 26 ani, locuitoare al raionului Nisporeni, care a solicitat să fie întreprinse măsuri conform legii cu concubinul acesteia, în vârstă de 26 ani, locuitor al raionului Nisporeni, care la data de 12.11.2019, în jurul orei 21:00, aflându-se în domiciliul său din satul Șendreni, r-ul Nisporeni, acționând cu intenție, dându-și seama de caracterul prejudiciabil al acțiunilor sale, în scopul scopul de a împiedica concubina să plece peste hotarele țării (la muncă sezonieră în Israel), a stropit-o pe peste față cu o substanță inflamabilă necunoscută la moment, după care cu un chibrit i-a dat foc, în rezultat i-au fost cauzate arsuri în zona feței, urechii stângi și a gâtului partea stângă.

Referitor la circumstanțele invocate de victimă, bărbatul, vina nu și-a recunoscut-o.

Bănuitul trăiește în concubinaj cu victima din anul 2017, locuind în localitatea Șendreni, r-ul Nisporeni. Aceștia nu au la întreținere copii. Femeia nu este angajată în câmpul muncii.


Bărbatul activează din 2017 la o întreprindere din or. Nisporeni ca electromontor. În anul 2015, bărbatul a fost judecat în baza art.287 CP executând 2 ani privațiune de libertate în penitenciarul Brănești.

Până la moment, în adresa IP Nisporeni nu au parvenit careva sesizări/plângeri referitoare la cazuri de violență în cadrul acestei familii.

Pe cazul dat a fost pornită cauza penală în baza art.201/1 alin.3 Cod Penal al RM.
În conformitate cu prevederile art.166 CPP al RM, bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore în Izolatorul de detenție provizorie al IP Nisporeni.


Amintim că despre incident s-a aflat după ce sora tinerei a făcut o postare pe o rețea de socializare, în care cerea ajutorul oamenilor, după ce sora ei ar fi dispărut.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii