Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Numărul șoferilor amendați a scăzut în jumătate. Ce explicații au polițiștii

A scăzut numărul șoferilor care au fost amendați pentru încălcările din trafic. În luna august, oamenii legii au aplicat doar trei mii de amenzi, în jumătate decât în luna iulie. Specialiștii au cel puțin două explicații: instalarea camerelor de supraveghere și vacanța, perioadă în care pe străzile capitalei au circulat mai puține mașini. Cele mai multe încălcări se referă la condusul cu viteză excesivă.

Publicat

Peste două milioane de lei. Aceasta este suma amenzilor aplicate doar într-o singură lună prin intermediul camerelor de supraveghere a traficului rutier în municipiul Chișinău. Potrivit Centrului Unic de Monitorizare, numărul accidentelor s-a micșorat, datorită camerelor instalate în șase intersecții noi, dar și a faptului că oamenii au fost plecați la odihnă. Majoritatea șoferilor sancționați au plătit amenda în decursul a 72 de ore, timp în care pot să achite doar jumătate de preț.

PAVEL APOSTOL, șeful interimar Centrul Unic de Monitorizare și Coordonare, INP

Într-adevăr, în acele porțiuni de drum unde au fost camerele de monitorizare numărul accidentelor rutiere s-a redus. Cei care au fost responsabili, odată ce au primit scrisoarea în decurs de o zi, două sau chiar în aceeași zi sunt prezenți la monitorizare.


Datele oamenilor legii arată că luna trecută au fost înregistrate peste 3 mii de încălcări, în jumătate decât în luna iulie. Cel mai des, șoferii au depășit limita de viteză. În schimb, cazurile ce țin de trecerea la culoarea roșie a semaforului s-au diminuat.

PAVEL APOSTOL, șeful interimar Centrul Unic de Monitorizare și Coordonare, INP

Odată ce a fost întocmit procesul verbal, persoana are o lună de zile ca să achite acea amendă. Ulterior, ea este expediată în adresa executorului judecătoresc pentru a fi aplicată executarea silită de percepere a amenzii contravenționale.


De partea cealaltă, șoferii spun că amenzile nu sunt o soluție pentru a conduce așa cum spune legea. Însă, sunt și din cei care se fac mai disciplinați după ce găsesc în poștă scrisori de la poliție.

Am achitat. – Câte amenzi ați achitat? – Două, trei amenzi. – Dar ce ați încălcat? – Viteza. Ați devenit mai responsabil? – Nu. Am plătit amendă și asta-i.

Anul acesta două. – Dar ce ați încălcat? – Nu știu. Scrie viteza. Trebuie să mă duc să mă clarific. Care încalcă, acei încalcă și fără camere.


Eu am achitat, dar sunt totuși șoferi care nu. Dar ce ați încălcat? – Liniile.

Nici o amendă nu ați primit? – Nicio amendă. Credeți că camerele o să responsabilizeze șoferii? – Da, sigur.


Conform datelor poliției, luna trecută au avut loc cu 13 la sută mai puține accidente, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

tv8.md

Moldova

A băut cât pentru șapte și a pornit la drum: șofer prins în Budești cu o alcoolemie uriașă de 1,06 mg/l

Un bărbat de 46 de ani, cetățean străin, a fost prins de poliție conducând un Audi cu o concentrație de 1,06 mg/l alcool în aerul expirat – de șapte ori peste limita legală admisă, care este de doar 0,15 mg/l.

Publicat

Totul s-a întâmplat în urmă cu aproximativ o oră, pe traseul din comuna Budești, unde angajații Secției Escortă și Misiuni Speciale din cadrul INSP au tras pe dreapta autoturismul condus de bărbat. Testarea alcoolscopică a confirmat bănuielile agenților: șoferul era într-o stare avansată de ebrietate.

Mașina a fost ridicată și transportată la parcarea specială, iar conducătorul auto s-a ales cu dosar penal. Potrivit legii, el riscă o amendă de până la 125 000 de lei sau între 1 și 3 ani de închisoare, cu anularea permisului de conducere.


Poliția reamintește tuturor participanților la trafic: alcoolul și volanul nu fac casă bună. Un moment de inconștiență poate duce la tragedii ireversibile.


Citește mai departe

Moldova

Vrăji și ritualuri periculoase în numele dragostei: Un bărbat, lăsat fără aproape 300.000 de lei de o familie de escroci

O femeie de 42 de ani, împreună cu soțul său de 41 de ani și fiul acesteia de 18 ani, sunt cercetați penal pentru escrocherie, după ce ar fi deposedat un bărbat din raionul Sîngerei de 293.000 de lei.

Publicat

Cazul este investigat de ofițerii Direcției investigații „Centru” și cei de urmărire penală ai INI, cu suportul mascaților BPDS „Fulger”. Potrivit anchetei, suspecții ar fi obținut banii prin abuz de încredere, promițând victimei că, prin ritualuri și vrăji, îl vor ajuta să recâștige dragostea unei femei.

Pentru a spori credibilitatea în fața bărbatului, femeia ar fi recurs la practici oculte bizare și periculoase, folosind inclusiv reptile și păsări în ritualuri.


Ancheta a mai scos la iveală că femeia era condamnată anterior la 7 ani de închisoare pentru infracțiuni similare și se afla în căutare națională, ascunzându-se într-un apartament din Chișinău.

Cei trei au fost reținuți, iar la solicitarea procurorilor PCCOCS, pe numele lor au fost emise mandate de arest. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă până la 5 ani de închisoare.


Citește mai departe

Moldova

Motociclete de colecție legalizate cu acte false – Angajați ai ASP, vizați într-un dosar de fals și corupție

Agenția Servicii Publice, în vizorul anchetatorilor! Mai mulți angajați, printre care și un șef din cadrul instituției, sunt suspectați că ar fi legalizat fraudulos motociclete și automobile de colecție, folosind documente false.

Publicat

Potrivit procurorilor, funcționarii ar fi emis acte confirmative cu date false privind proprietatea și caracteristicile tehnice ale unor vehicule de epocă, multe dintre ele cu valoare ridicată pe piața internațională. Actele ar fi permis modificarea istoricului mașinilor și motocicletelor, legalizând astfel introducerea lor în circuitul legal, deși proveniența și foștii proprietari figurau fictiv în documente.

La perchezițiile făcute în data de 20 mai, la domiciliile, automobilele și birourile angajaților vizați, anchetatorii au găsit probe relevante pentru dosar. Surpriza a venit însă dintr-un subsol – unde au fost descoperite 6 motociclete vechi, restaurate cu grijă, toate vizate în cadrul anchetei. Cazul este încadrat la falsificarea și utilizarea de documente oficiale, iar prejudiciul adus circuitului legal de înmatriculare este în curs de evaluare.


Anchetatorii spun că beneficiarii finali ai vehiculelor erau atât din țară, cât și din străinătate, unde aceste mijloace de transport pot fi vândute la prețuri de colecție. În prezent, suspecții sunt cercetați în stare de libertate. Investigațiile continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate și a numărului exact de vehicule introduse ilegal în sistem.


Citește mai departe

topul săptămânii