Rețele de socializare

Moldova

Interpol: Țările din care mașinile furate ajung în Moldova

În ultimii trei ani, pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate 159 de autovehicule furate din alte state.

Publicat

În cele mai multe cazuri, este vorba de Italia, Germania și Marea Britanie. În unele cazuri, mașinile furate sunt depistate după ce au fost înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova pe numele a patru-cinci proprietari.

Viorica P. din Glodeni și-a cumpărat o mașină de la o persoană care avea voie să vândă autovehiculul prin procură. După asta a trecut regulamentar automobilul de pe persoana cu procură pe soțul ei. Astfel, bărbatul ei a devenit al patrulea proprietar al autovehiculului trecut prin instituțiile de înregistrare a automobilelor. Apoi, peste vreo trei ani, după ce au plătit conștiincios toate taxele și asigurările, au decis să vândă mașina.

„Am mers cu persoana care voia să o cumpere la instituția abilitată cu înmatriculările și am semnat un contract de vânzare-cumpărare. După vreo patru luni, noul proprietar a mers peste hotare și, la controlul de la frontieră, a fost anunțat că automobilul este în urmărire.”


„După asta, noul proprietar s-a întors în Moldova și ne-a spus că mașina pe care i-am vândut-o este cu probleme. Am fost de acord să mergem unde este nevoie ca să rezolvăm această problemă. E clar că omul a avut cheltuieli mari și nu trebuia să rămână cu pierderi”, spune femeia, acceptând orice modalitate pentru a rezolva problema.

Mașina cu probleme, la al cincilea proprietar

În cele din urmă, omul care a cumpărat mașina i-a dat în judecată. Ei însă au continuat să lupte, considerând că nu au făcut nicio ilegalitate.


„Înainte de judecată, am mers la Chișinău și am cerut un certificat pentru automobil de la instituția de înmatriculare a automobilelor. Ni s-a dat o adeverință că autovehiculul nu are nicio interdicție și poate să iasă de pe teritoriul Republicii Moldova.”

Având acest certificat și știind că nu au fost implicați în lucruri ilegale, oamenii au mers la judecată și au prezentat certificatul spunând că nu sunt vinovați.

„Cu toate acestea, fără avocat, s-a decis că noi trebuie să îi întoarcem noului proprietar banii pe care i-a pierdut. Am început să ne apărăm, am trecut toate procedurile de judecată și nu am obținut nimic”, relatează femeia.


Au fost obligați să plătească 80.000 de lei, anul trecut, înainte de revelion.

ok„Am avut cheltuieli destule, pe unde am bonuri, pe unde nu. Aș vrea să fac publică situația mea, am răspunsuri de la multe instituții de stat, răspunsuri care se bat cap în cap. Am constatat că instituțiile nu colaborează una cu alta. Am scris la Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne”, constată doamna cu lehamite.


Buni de plată, înainte de Revelion

Spune că a încercat să obțină un certificat de la Interpol, are jumătate de an de când se chinuie să primească adeverința, însă instituția nu emite documente pentru persoane fizice. „Am mers la un avocat, ca să pornesc altă procedură de judecată, trebuie să am un temei concret. Eu nu am acest certificat din Moldova, doar din Ucraina”, a precizat femeia.

Între timp, au aflat că mașina este în urmărire din 2005, dar ea a fost înregistrată între timp în Republica Moldova pe cinci persoane. „Persoana de la care am cumpărat-o noi nu era proprietar, nu a fost înregistrată pe el, dar a avut voie să o vândă. Am mers pe teritoriul Republicii Moldova trei ani, am plătit taxa pentru drumuri. Și abia după asta au stabilit că este în urmărire.”

„Până la noi, alte trei persoane sunt trecute ca proprietari prin instituția de înregistrare a automobilelor”, spune femeia indignată, adăugând: „Lumea nu are nicio asigurare, am plătit taxe, iar acum nu pot să obțin un certificat că mașina mea este în urmărire”.

De unde sunt furate cele mai multe mașini

Inspectoratul Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a oferit pentru JURNAL de Chișinău date statistice despre autovehiculele depistate pe teritoriul Republicii Moldova în perioada 2016–2018 ca fiind sustrase conform bazei centrale de date a Interpol (The International Criminal Police Organization).

Cele mai multe mașini furate, depistate pe teritoriul Republicii Moldova, în cei trei ani, au fost din Italia (39), Germania (26), Marea Britanie (20). Astfel, potrivit sursei citate, cele mai multe vehicule anunțate ca furate au fost înregistrate în 2016 – 50, în 2017 – 69, în 2018 – 40. În general, aceste mașini fac parte din clasa medie, potrivit lui Anatol Corotaș, angajat al Inspectoratului Național de Investigații, Direcția nr. 1.

„Odată ce s-a stabilit că față de un anumit autovehicul sunt interdicții, organul polițienesc care gestionează cazul informează care este problema: fie că e furat, fie că este vorba de o fraudă financiară, fie de un leasing bancar etc. Există o serie de motive care ar putea sta la baza dării în urmărire a unui automobil”, a menționat omul legii, precizând că nu este vorba doar de furturi din stradă.

Cum să eviți problema

Potrivit acestuia, o mare parte din autovehicule sunt depistate la intrarea în Republica Moldova de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. În cazurile în care informațiile ajung cu întârziere la autoritățile moldovenești din partea solicitantului, mașinile declarate drept furate sunt reținute și documentate în interiorul statului de către subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției sau la ieșirea din Republica Moldova, în funcție de termenul în care semnalează inițiatorul.

Aceasta presupune riscul, admite Anatol Corotaș, ca până ajunge semnalul în Republica Moldova, autovehiculul poate să fie înmatriculat pe teritoriul Republicii Moldova și ar putea chiar să fie făcute tranzacții de vânzare-cumpărare prin două-trei persoane, ca în cazul enunțat mai sus.

Pentru a evita asemenea situații, omul legii recomandă celor care intenționează să cumpere o mașină la mâna a doua să verifice până la semnarea actului de vânzare-cumpărare dacă la bunul respectiv nu pretinde o altă persoană fizică sau o instituție bancară. Să consulte toate instituțiile abilitate, în funcție de situație, pentru a se convinge că bunul tranzacționat îi aparține celui care îl vinde și, în cazul unui eventual litigiu, să aibă o clauză care îi va permite să își recupereze banii plătiți.

jurnal.md

Moldova

„Eu nu am băut, dar nu am dormit două zile!” Un țofer din Glodeni, prins beat criță ziua în amiaza mare

Beat criță, cu mașina prin oraș. Un șofer de 56 de ani s-a aventurat, fiind în stare de ebrietate, să circule ziua în amiaza mare pe o stradă din Glodeni.

Publicat

Dându-se de gol prin comportamentul său inadecvat în trafic, bărbatul a fost tras pe dreapta de inspectorii de patrulare, care l-au luat la întrebări.

Șoferul a negat că ar fi consumat băuturi alcoolice, însă rezultatul aparatului Drager a demonstrat contrariul. În realitate, bărbatul se afla în stare de ebrietate avansată, cu o concentrație de 1,22 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.


În consecință, șoferul este acum cercetat penal, iar mașina acestuia a fost ridicată și transportată la parcarea specială.

Menționăm că, la începutul lunii septembrie, a fost înăsprită pedeapsa pentru șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate avansată. Prin urmare, aceștia riscă amenzi între 75.000 și 125.000 de lei sau închisoare de la 1 la 3 ani, iar permisul de conducere le va fi anulat.


Citește mai departe

Moldova

Trei femei au rămas fără zeci de mii de lei, dolari și euro, după ce au fost înșelate prin schema de escrocherie cu „ruda implicată în accident”

Trei femei au rămas fără zeci de mii de lei, dolari și euro, după ce au fost înșelate prin schema de escrocherie cu „ruda implicată în accident”.

Publicat

Prima victimă s-a dovedit a fi o bătrână de 81 de ani din orașul Cimișlia. Femeia a fost sunată pe telefonul fix de o persoană necunoscută, care s-a dat drept angajat al poliției și i-ar fi spus bătrânei că fiica ei ar fi comis un accident rutier în urma căruia a fost traumată o persoană. Pentru a restitui paguba presupusei părți vătămate, iar fiica ei să fie eliberată, în mai puțin de o oră, bătrâna le-a transmis escrocilor 92 de mii de lei, circa 4000 de euro și 6000 de dolari. La scurt timp la poarta femeii a venit un alt individ să mai ceară bani de la ea, moment în care femeia și-a dat seama că este înșelată. Aceasta a reușit să-l încuie pe suspect în casă și cheme poliția. Până la sosirea echipajului, bărbatul a reușit să fugă din locuință, sărind peste balcon. În scurt timp, oamenii legii l-au identificat și reținut pe suspect în plin trafic, la intrarea în satul Porumbrei. Acesta s-a dovedit a fi un cetățean străin de 38 de ani.

În alt caz, o femeie de 67 de ani de ani, tot din Cimișlia, a rămas fără 11.500 de euro, după ce a fost mințită prin aceeași schemă de către un tânăr de 21 de ani, din raionul Ialoveni.


Escrocheria cu „ruda implicată în accident” a mai făcut o victimă în orașul Hîncești. Acolo, o bătrână de 82 de ani a rămas fără 26 mii de lei, 470 de dolari și 650 de euro, după ce a fost sunată de o femeie, care a invocat că un apropiat de-al victimei a provocat un accident rutier grav.

Oamenii legii au reușit ulterior să identifice suspecta. Aceasta are 34 de ani și este domiciliată în Slobozia. Femeia fusese inițial reținută pentru 72 de ore, iar la moment este cercetată în stare de libertate.

În prezent, cei doi bărbați sunt plasați în arest pentru 30 de zile, iar femeia este cercetată în stare de libertate. Investigațiile continuă.


Citește mai departe

Moldova

Accident violent, în nordul țării. Doi bărbați au ajuns la spital după un impact frontal între două mașini

Accident violent, în nordul țării. Doi bărbați au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau în calitate de pasageri s-a tamponat cu un alt automobil.

Publicat

 

Totul s-a întâmplat pe 29 octombrie, în jurul orei 18:00, în apropierea orașului Biruința din raionul Sîngerei. Potrivit datelor oferite de poliție, preliminar, coliziunea s-ar fi produs după ce un șofer în vârstă de 41 de ani, care se deplasa dinspre Bălți spre Florești, ar fi pierdut controlul direcției și a intrat cu vehiculul său pe contrasens.


Din sens opus se deplasa însă un alt automobil, condus de un bărbat de 42 de ani, care avea și doi pasageri la bord, unul de 22 de ani și altul în vârstă de 50 de ani.

Din nefericire, coliziunea nu a putut fi evitată, iar vehiculele s-au tamponat frontal. În urma impactului violent, pasagerii vehiculul ce se deplasa regulamentar au fost transportați de urgență la spital pentru îngrijiri medicale.

Poliția continuă să investigheze circumstanțele accidentului pentru a stabili cauza exactă din care șoferul de 41 de ani ar fi pierdut controlul asupra volanului.


Citește mai departe

topul săptămânii