Rețele de socializare

Moldova

Șoferii implicați în accidente minore se vor putea înțelege pe loc fără să anunțe poliția

Procedura de constatare amiabilă a accidentelor minore, în cazul deținerii poliței de asigurare pentru răspundere civilă auto internă, urmează să devină posibilă din luna septembrie, la șase luni de la publicarea noilor prevederi în Monitorul Oficial.

Publicat

Odată cu intrarea în vigoare, șoferii automobilelor implicate în accidentele minore ar putea ajunge la o înțelegere, semnând o constatare amiabilă, scăpând astfel de amenzi și puncte de penalizare, transmite IPN.

Procedura de constatare amiabilă a accidentului poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul Republicii Moldova, în urma cărora au rezultat numai daune materiale nesemnificative și în care au fost implicate doar două autovehicule. Recent, Comisia Națională a Pieței Financiare a stabilit forma și conținutul formularului „Constatare amiabilă de accident”, precum și normele aferente procedurilor de utilizare a formularului. Formularul conține două pagini autocopiative, cu desen de fon imprimat ofset, ambele având aceeași valoare juridică.

Solicitat de IPN, vicepreședintele CNPF, Iurie Filip, a declarat că formularul de constatare amiabilă se va elibera de către asigurător în momentul perfectării asigurării. În cazul în care asigurarea este deja perfectată, iar șoferul este implicat într-un accident minor, el va apela după formular la compania de asigurare. Noile reglementări presupun că, dacă șoferii au ajuns la o înțelegere, cel care se face vinovat își contactează asiguratorul auto. Ca urmare, ambii conducători auto implicați în accident vor completa și semna formularul. Ulterior, acesta va fi prezentat asigurătorului, nefiind necesară prezentarea șoferilor pentru documentarea accidentului la poliție. Astfel, va fi exceptată și sancțiunea contravențională.


Ofițerul de presă al Direcției de poliție a capitalei, Natalia Stati, a declarat pentru IPN că în prezent, șoferii de asemenea, pot ajunge la o înțelegere, în cazul în care accidentul este minor, iar unul dintre conducători își recunoaște vina. Ei pot să nu solicite poliția la fața locului, dacă au ajuns la o înțelegere, însă după ce vor face fotografii la fața locului se vor deplasa la Secția supraveghere transport și circulație rutieră din strada Aleea Gării. Pentru a se asigura că șoferul vinovat nu se va eschiva, la fața locului poate fi întocmită o recipisă cu descrierea locului, datei și a circumstanțelor, inclusiv datele din actele șoferilor. Natalia Stati a mai spus că înțelegerea amiabilă în cazul accidentelor minore este recomandată pentru a evita crearea ambuteiajelor în zonă, dar și pentru a nu ocupa echipele mobile ale Secției, astfel încât acestea să reușească să intervină în cazuri mai grave.

Pentru deținătorii certificatului de asigurare „Carte Verde”, procedura de constatare amiabilă a accidentelor minore se va aplica de la începutul anului viitor.

ipn.md


Moldova

Scandal uriaș la Vamă: Doi șefi și un broker, reținuți pentru mită de peste 40.000 de dolari

Scandal de corupție în cadrul Serviciului Vamal al RM: După ce ieri, 21 mai, șeful Biroului Vamal Centru, Iurie Gorea, și un broker vamal — au fost reținuți de ofițerii CNA și procurori, astăzi, lista a fost completată cu încă un nume sonor — șeful Postului Vamal Intern Căușeni, plasat în izolator pentru 72 de ore.

Publicat

Este vorba despre șeful Postului Vamal Intern Căușeni, reținut pentru 72 de ore, care figurează în același dosar cu șeful Biroului Vamal Centru, Iurie Gorea, și un broker vamal. Reținerea celor doi din urmă a avut loc în după-amiaza zilei de 21 mai.

Cei trei sunt bănuiți că, în complicitate cu alte persoane a căror identitate nu a fost încă dezvăluită, ar fi pretins și primit mită în sumă de peste 40 de mii de dolari, în mai multe tranșe.

Potrivit informațiilor preliminare ale anchetei, banii ar fi fost destinați facilitării trecerii frontierei pentru mărfuri destinate regiunii transnistrene.


În urma perchezițiilor, ofițerii CNA au ridicat mai multe documente și sume de bani în diferite valute, valoarea totală estimată fiind de circa 1,1 milioane de lei.

CNA a anunțat că va reveni cu detalii suplimentare pe parcursul anchetei.

Drept reacție, șeful Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, a declarat că instituția pe care o conduce nu tolerează faptele de corupție și colaborează deplin cu autoritățile în anchetele în curs. De asemenea, au fost inițiate și anchete interne pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Călăuze și migranți, prinși la graniță. Ultimii încercau să ajungă ilegal în Uniunea Europeană.

O nouă rețea de trafic de migranți din Asia a fost descoperită la granița de stat a Republicii Moldova. Polițiștii de frontieră au reținut patru persoane- două călăuze și doi migranți, care încercau cu orice preț să ajungă în Uniunea Europeană.

Publicat

Cazul a avut loc în apropiere de satul Frăsinești din raionul Ungheni. Patrulele Poliției de Frontieră au observat două persoane suspecte care se aflau în apropierea frontierei moldo-române.
Luați la întrebări, cei doi- cetățeni din Sri Lanka, de 31 și 42 de ani, nu aveau documente justificative pentru a se afla în zonă.
Au urmat mai multe investigații în cadrul cărora au fost descoperite și călăuzele, implicate în schemă. Este vorba despre doi cetățeni români, care au fost găsiți în timp ce se ascundeau într-o pădure din preajma localității Costuleni, raionul Ungheni. În imediata lor apropiere, autoritățile au găsit un vehicul cu numere de înmatriculare italiene și 8 plăci de polistiren, folosite pentru traversarea înot a râului Prut.
Românii urmau să fie plătiți cu câte 2.500 de euro fiecare pentru a facilita trecerea ilegală a frontierei. În urma acțiunii, autoritățile au emis mandate de arest preventiv pentru cei doi, pentru o perioadă de 30 de zile, iar vehiculul implicat a fost confiscat.
Pentru organizarea migrației ilegale, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea între 5 și 12 ani și amenzi de la 300 de mii până la 400 de mii de lei.


Citește mai departe

Moldova

Scandal în troleibuzul Nr. 1: un pasager s-a opus reținerii unui suspect monitorizat cu brățară electronică

Călătorie cu scandal: Un incident tensionat a avut loc în troleibuzul Nr. 1 din Chișinău.

Publicat

Polițiștii au reținut un tânăr suspectat de furt și implicat în mai multe cauze penale. Reținerea a fost perturbată de un pasager care a intervenit în apărarea acestuia, acuzând oamenii legii de abuz.

Mai mult, martorii susțin că cel care a sărit în apărarea tânărului este fostul viceministru al Justiției Nicolae Eșanu.


Drept reacție, Poliția precizează că tânărul era monitorizat cu brățară electronică și se afla în apropierea locului unui furt recent, comis la ieșirea din capitală. Acesta a fost urmărit și reținut în transportul public, după ce a fost localizat în baza măsurilor speciale de investigație.

Oamenii legii susțin că s-au legitimat de mai multe ori în timpul intervenției, iar suspectul și-a recunoscut vina.

Poliția le reamintește cetățenilor să nu intervină în acțiunile operative ale forțelor de ordine, pentru a nu periclita siguranța publică. În caz de dubii, singura cale recomandată este apelul la 112.


Citește mai departe

topul săptămânii