Rețele de socializare

Moldova

Atenție călători! Trafic intensiv la punctele de trecere Palanca și Tudora. Au fost deschise toate pistele de control.

Poliția de Frontieră vă informează că în perioada estivală, în unele puncte de trecere a frontierei de stat se înregistrează un flux majorat al unităților de transport, fapt ce condiționează o circulație mai anevoioasă și o creștere a mediei timpului de așteptare. 

Publicat

În această dimineață, de la ora 03:30 au început să crească timpii de așteptare, pe sensul de ieșire din țară, în punctul de trecere comun Palanca, iar către ora 07:30 fluxul de mașini s-a majorat. După barieră sunt în așteptarea trecerii frontierei de stat în jurul a 100 de mijloace de transport. Cele patru autorități de frontieră și vamale din Republica Moldova și Ucraina activează la capacitate maximă. Au fost deschise toate pistele de control, implementată procedura Revers – când o parte din fluxul atestat pe ieșire din țară este direcționat pe benzile de intrare, din partea moldovenească a fost suplimentat numărul de angajați.
La fel, trafic intensiv este semnalat în punctul de trecere Tudora. O coloană de 40 de mașini, formată pe sensul de ieșire din țară, se leagă cu rândul creat la intrarea în punctul de trecere ucrainean Starokazacie.
În ambele puncte de trecere, polițiștii de frontieră comunică cu călătorii, informându-i despre situația de moment.
O circulație îngreunată se înregistrează la ora actuală în punctul de trecere Mirnoe, rândul format pe partea moldovenească, în jur de 30 de mașini, este generat de blocajul de la intrarea în Ucraina, prin punctul de trecere Tabaki. În context, recomandăm participanților la traficul transfrontalier de a alege cel mai apropiat punct de trecere Vulcănești, care activează în regim normal.
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 86 635 traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 46 455 a fost înregistrat pe sensul de ieșire din Republica Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane un număr mai mare a fost consemnat al trecerilor cetățenilor moldoveni – 48 830 traversări. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat 19 109  traversări, cu un număr mai mare înregistrat al mijloacelor de transport înmatriculat în străinătate – 9 591 traversări autovehicule.
Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost:
PTF Leușeni – 13 960 traversări persoane;
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 11 350 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 7 067 traversări persoane;
PTF Cahul – 7 104 traversări persoane;
PTF Otaci – 6 774 traversări persoane;
PTF Sculeni – 6 729 traversări persoane;
PTF Tudora – 5 680 traversări persoane;
PTF comun Palanca – 5 715 traversări persoane.
Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier și de neadmitere a creșterii timpilor de așteptare în punctele de trecere:
– mărirea numărului de polițiști de frontieră de primă linie de control;
– folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere, prin redirecționarea traficului pe arterele libere și, la necesitate implementarea procedurii de trecere a frontierei ”Revers”;
– menținerea unei comunicări permanente între inspectorii de frontieră și călători, prin informarea corectă despre situația din punctele de trecere și problema care condiționează îngreunarea circulației;
– intervenția cu susținerea necesară în cele mai solicitate puncte de trecere a grupurilor de suport, formate din specialiști din cadrul sediului central al IGPF;
– intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.
În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
– verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
– tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.
– îndemnăm agențiile de turism să notifice Poliția de Frontieră, în prealabil cu 24 de ore, despre sosirea grupurilor de turiști în punctele de trecere.
– pe parcursul celor trei luni de vară, motocicliștilor li se permite trecerea tuturor formalităților de frontieră fără a sta în rând cu alte tipuri de mijloace de transport.
– în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.
– manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.


Moldova

/VIDEO/ Atacată ziua în amiaza mare. O femeie a fost jefuită în plină stradă de către un bărbat.

O femeie de 58 de ani a tras o sperietură zdravană, după ce a fost atacată ziua în amiaza mare de un individ. Acesta ar fi deposedat victima de geantă, după care a fugit într-o direcție necunoscută. Cazul s-a întâmplat în plină stradă, în sectorul Buiucani din capitală.

Publicat

Șocată, femeia de 58 de ani a sesizat imediat poliția și a declarat că în timp ce se afla pe strada Nicolae Costin a fost deposedată în mod deschis de geanta în care se aflau actele de identitate, cheile apartamentului și un portmoneu cu 880 de lei.
În urma măsurilor de investigație, suspectul a fost identificat și reținut. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 38 de ani, care și anterior a fost certat cu legea pentru diverse infracțiuni.
Toate bunurile, inclusiv banii, au fost recuperate și urmează să fie returnate victimei.
Individul a fost arestat pentru 30 de zile și este cercetat penal pentru jaf. Potrivit legii, acesta riscă detenție de la 5 la 7 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Grup criminal, dat în vileag. Ar fi furat mașini din UE și le-ar fi introdus ilegal în R. Moldova.

Ar fi furat mașini din Europa și le-ar fi introdus ilegal pe teritoriul țării noastre. Un grup infracțional specializat pe contrabandă cu mașini din UE a fost destructurat de oamenii legii.

Publicat

Potrivit informațiilor făcute publice, persoanele suspectat în acest dosar ar fi acționat încă de la începutul anului 2020. Aceștia ar fi avut roluri bine determinate și ar fi reușit să introducă ilegal pe teritoriul Republicii Moldova mai multe automobile, piese și accesorii ale acestora.
Conform schemei, mașinile erau introduse prin scoaterea ilegală de pe teritoriul țării a plăcuțelor cu numere de înmatriculare, nefiind înregistrate în baza de date a IGPF pe direcția de ieșire, plăcuțele fiind instalate la alte automobile identice la culoare, caroserie, anul fabricației, capacitatea cilindrică a motorului, precum și alte aspecte tehnice.
Apoi bunurile erau realizate pe piețele de desfacere de pe teritoriul țării noastre, iar automobilele erau dezmembrate, unora fiindu-le modificat codul VIN, pentru a fi înregistrate, cu ulterioara realizare a acestora.
În cadrul investigațiilor au fost desfășurate 20 de percheziții la șase bănuiți cu domiciliile în mun. Chișinău și raionul Strǎșeni, de unde au fost ridicate nouă automobile de diferite mărci.
La fel au fost ridicate mijloace financiare în sumă de 16 000 de euro, proveniți din activitatea infracțională, precum și acte despre proveniența automobilelor, 51 de pașapoarte tehnice provizorii, înscrisuri de ciornă, droguri de tip cocaină, o armă și două bucăți de explozibil plastifiat, ascuns într-o sobă la domiciliul unuia dintre suspecți.
La moment în calitate de bănuiți au fost audiate patru persoane, urmând sǎ fie dispusǎ și efectuarea expertizei automobilelor ridicate în cadrul perchezițiilor.
Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 4 la 10 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir este suspectat de trafic de influență.

Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir a fost reținut pentru 72 de ore și este bănuit de trafic de influență. Mai exact, acesta ar fi pretins mită în schimbul emiterii unei decizii pozitive în cadrul unui examen medical.

Publicat

Potrivit ofițerilor SPIA, omul legii ar fi cerut și primit suma de 5000 de lei de la o femeie care se afla la a doua încercare de a se angaja în cadrul MAI, iar în schimb ar fi promis că poate obține o decizie pozivită a examenului medical. Bănuitul susținea că ar avea influență asupra angajaților din cadrul Comisiei medicale centrale al Serviciului medical al MAI și că i-ar putea determina să o aprecieze cu calificativul „apt” în urma examinării medicale.
În urma investigațiilor ofițerii SPIA și procurorii PCCOCS l-au supus perchezițiilor corporale pe bănuit și au verificat amănunțit și automobilul acestuia. În urma descinderilor a fost ridicat telefonul mobil recunoscut ca mijloc de probă pertinent și concludent ce are importanță pentru cauza penală. Pentru infracțiunea comisă, codul penal prevede amendă în mărime de la 100 mii la 150 mii lei sau până la 6 ani de închisoare.


Citește mai departe

topul săptămânii