Rețele de socializare

Moldova

Serviciul 112 din RM: Precizări privind modalitățile de localizare a apelurilor de urgență, după tragedia de la Caracal

În contextul evenimentelor tragice din România, în care o minoră de 15 ani a fost răpită după ce s-a urcat într-o mașină de ocazie, și a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 vine cu următoarele precizări privind modalitățile de localizare a apelurilor de urgență.

Publicat

– Sistemul Informațional Automatizat 112 din Republica Moldova dispune de trei modalități de localizare a terminalului apelantului:

– În cazul apelurilor de la numerele de telefonie fixă, Sistemul Informațional Automatizat 112 primește în mod automat de la furnizorul de servicii telefonie, adresa fizică de instalare a terminalului.

– În cazul apelurilor parvenite de la furnizorii de telefonie mobilă, Sistemul Informațional Automatizat 112 primește în mod automat localizarea primară a terminalului apelantului bazat pe tehnologia CELL ID care reprezintă o arie orientativă oferită din datele preluate de la celula de telefonie mobilă care deservește terminalul apelantului. Această arie are o raza relativ mare și este doar una orientativă.


– Apelurile de la terminalele mobile care utilizează sistemul de operare Android versiunea 2.3 sau mai recentă, Sistemul Informațional Automatizat 112 primește în mod automat localizarea AML, tehnologie care oferă posibilitatea de localizare a terminalului apelantului cu o precizie înaltă oferită de Google – Emergency Locator Service. Aceasta presupune că la un timp scurt după inițierea apelului, teminalul apelantului trimite în mod automat SMS care conțin date GPS ce indică poziția terminalului. Zilnic Serviciul 112 recepționează aproximativ 1500 apeluri care sunt localizate după tehnologia AML.

– Serviciul 112 vine cu recomandarea pentru toți utilizatorii sistemului de operare Android să facă o actualizare care ar fi mai recentă decât versiunea 2.3, fapt ce ar permite localizarea mai precisă în cazurile apelurilor de urgență.

Potrivit serviciului, tehnologia AML este disponibilă doar pentru utilizatorii sistemului de operarare Android 2.3 și versiunile mai recente.


Localizarea terminalului apelantului prin ambele metode (CELL ID și AML) se activează automat și sunt furnizate în SIA 112 exclusiv pe durata apelului de urgență și nicidecum în alte condiții.

jurnal.md


Advertisement

Moldova

S-a tamponat cu un tren: O șoferiță nu s-ar fi asigurat și a intrat în coliziune cu garnitura.

Accident la limită în satul Rogojeni din raionul Șoldănești. O șoferiță de 42 de ani a scăpat ca prin urechile acului, după ce a fost implicată într-o coliziune cu un tren.

Publicat

Totul s-a întâmplat în dimineața zilei de 21 iulie, în jurul orei 10:25. Preliminar, femeia s-ar fi aventurat să traverseze calea ferată fără să respecte semnalele rutiere.

Potrivit poliției, conducătoarea auto ar fi ignorat semnul „STOP” și semaforul roșu intermitent, fără să se asigure dacă se apropie vreun tren.

Însă, în acel moment, o locomotivă se deplasa pe linie și a izbit autoturismul. Din fericire, impactul nu s-a soldat cu victime.


Ambii conducători au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

Ancheta este în desfășurare. Polițiștii urmează să stabilească toate circumstanțele în care s-a produs accidentul.

Autoritățile reamintesc șoferilor să manifeste prudență maximă la traversările de cale ferată și să respecte semnalele de avertizare.


Citește mai departe

Moldova

Troleibuz implicat în accident: Opt persoane, printre care doi copii, au ajuns la spital.

Opt persoane, printre care doi copii, au ajuns pe patul de spital după ce troleibuzul în care se aflau a fost implicat într-un accident, în sectorul Ciocana al Capitalei.

Publicat

Totul s-a întâmplat în seara zilei de 21 iulie, pe strada Mircea cel Bătrân. Potrivit primelor informații, șoferul unui troleibuz de pe ruta 23 ar fi frânat brusc pentru a evita o coliziune cu un automobil. Din cauza manevrei bruște, mai mulți pasageri, care în acel moment se aflau în interiorul unității de transport au avut de suferit.

Patru ambulanțe au fost trimise de urgență la fața locului. Medicii au acordat ajutor medical la opt persoane, cu vârste între 8 și 69 de ani.

Șase dintre victime, printre care și un minor, au avut nevoie de internare. Cinci pacienți au fost transportați la Institutul de Medicină Urgentă, iar copilul – la Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”.


Poliția urmează să stabilească toate circumstanțele producerii accidentului.


Citește mai departe

Moldova

Tragedii în lanț, la scăldat: Doi copii și un tânăr s-au înecat în apele din țară, într-o singură zi.

Tragedii în lanț, la scăldat. Doi copii și un tânăr și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară, într-o singură zi.

Publicat

Primul caz s-a produs în după-amiaza zilei de 21 iulie, în apropiere de satul Trifănești, raionul Florești. Un copil de 12 ani s-a înecat în râul Căinar, după ce ar fi căzut în apă în timpul jocului.
Corpul neînsuflețit a fost scos la mal de localnici, înainte ca echipele de salvatori să ajungă la fața locului.
Tot pe 21 iulie, în satul Chiperceni din raionul Orhei, doi frați, de 20 și 12 ani, au dispărut în timp ce se aflau la pescuit. Incidentul a avut loc în jurul orei 23:00, iar dispariția acestora a fost anunțată la 112 de către un prieten, care a găsit pe mal lucrurile personale ale băieților.
Salvatorii au intervenit în scurt timp, iar în dimineața zilei de 22 iulie, cadavrul băiatului de 20 de ani a fost găsit și adus la mal. Minorul este în continuare căutat de scafandrii IGSU.
În context, autoritățile atenționează populația să meargă la scăldat doar în locuri autorizate și supravegheate de salvamari.
Părinții sunt rugați să nu lase copiii nesupravegheați în preajma râurilor sau iazurilor, iar amatorii de pescuit – să evite zonele cu adâncimi mari și curenți periculoși.
Potrivit IGSU, de la începutul anului, 34 de persoane, inclusiv 6 copii, s-au înecat în bazinele acvatice din țară.


Citește mai departe

topul săptămânii