Rețele de socializare

Economice

Directorul unei pieţe din cartierul Telecentru, reţinut de procurori şi CNA pentru trafic de influenţă

Directorul unei pieţe din capitală a fost reţinut de către ofiţerii CNA, fiind bănuit de trafic de influenţă. Acesta, potrivit denunţătorului, i-ar fi cerut 8000 de euro pentru a-l aranja ca pădurar în cadrul Întreprinderii silvo-cinegetice Străşeni.

În conformitate cu materialele cauzei, denunţătorul ar fi mers la primarul din Căpriana, Străşeni, cu rugămintea de a-l ajuta să obţină postul de pădurar în cadrul Întreprinderii silvo-cinegetice Străşeni. La rândul său, fostul edil i-ar fi spus că ar putea să-l ajute prin intermediul unui amic, care este în relaţii apropiate cu factori de decizie ai Agenţiei Moldsilva.

După ce a făcut cunoştinţă cu intermediarul, denunţătorul i-ar fi transmis 8000 de euro pentru influenţarea angajaţilor Agenţiei Moldsilva. Problema însă nu s-a mai rezolvat, motiv pentru care păgubitul s-a adresat la CNA. Ofiţerii CNA au deschis un dosar pentru trafic de influenţă şi l-au reţinut pe directorul pieţei pentru 72 de ore.

Potrivit legislaţiei în vigoare, acesta riscă o amendă în mărime de la 3000 la 4000 unităţi convenţionale sau închisoare de la 2 la 6 ani. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.


Conducerea urmăririi penale este exercitată de către Procuratura Anticorupţie.


Advertisement

Economice

/VIDEO/ Corupție și contrabandă la Biroul Vamal Sud. Doi inspectori vamali, reținuți

Doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal Sud au fost reținuți la 6 august curent de către procurorii din cadrul Procuraturii Cahul și ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al Ministerului Afacerilor Interne, fiind bănuiți de implicare într-un dosar de contrabandă cu țigări.

Cauza penală a fost pornită ca urmare a stabilirii de către Direcția Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România a existenței unui grup infracțional organizat, specializat pe introducerea și valorificarea pe teritoriul României în mod ilegal a unor cantități importante de produse de tutun.

Amintim că, la 31 iulie curent, șeful Postului vamal Cahul de la frontiera cu România a fost reţinut în același dosar.

Cercetările continuă în vederea identificării și atragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate în filiera de contrabandă deconspirată.


După cum a anunțat anterior viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne Andrei Năstase, un obiectiv principal al noii guvernări îl reprezintă combaterea fermă a tuturor formelor de contrabandă și o politică de toleranță zero în raport cu actele de corupție săvârșite la frontiera de stat a Republicii Moldova.


Citește mai departe

Economice

/VIDEO/ Individ aflat în căutare în raionul Orhei, reținut pentru furt de către Poliția Capitalei

La data de 20 aprilie, Inspectoratul de Poliței Râșcani al Direcției de Poliție a mun. Chișinău, a fost alertat de către un bărbat, locuitor a comunei Grătiești, comunicând că din locuință i-au fost sustrase mijloace bănești.

Forțele de ordine imediat au reacționat deplasându-se la fața locului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. La locul faptei proprietarul în vârstă de 36 ani, a comunicat polițiștilor că s-a întors la domiciliu și a observat geamul din termopan de la nivelul doi forțat, ulterior a depistat lipsa mijloacelor bănești în sumă de 6 700 lei.

În acest context ofițerii de investigație au demarat un șir de acțiuni de investigație și urmărire penală, pentru stabilirea și reținerea făptașului. Astfel în urma măsurilor întreprinse de forțele de ordine individul a fost localizat și reținut fiind escortat la inspectorat pentru audieri. Acesta s-a dovedit a fi în vârstă de 30 ani, originar din r-nul. Orhei. În cadrul acțiunilor procesual penale suspectul și-a recunoscut vinovăția, iar referitor la banii sustrași din locuință, a declarat că au fost cheltuiți pe necesități personale.

Totodată ofițerii de investigație au stabilit că individul anterior a mai fost cercetat penal și la momentul reținerii acesta se afla în căutare de către Inspectoratul de Poliție Orhei, pentru infracțiuni analogice.


Bărbatul este cercetat penal pentru furt, faptă care conform legislației în vigoare se pedepsește cu amendă în mărime de la 32 500 lei la 67 500 lei ,muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 4 ani.


Citește mai departe

Economice

Jaful de la MAIB a fost organizat din interiorul băncii, clienți păgubiți

Veaceslav Șevciuc, reprezentantul a circa 20 de clienți păgubiți în urma jafului de la Moldova-Agroindbank, susține că aceștia sunt de părere că infracțiunea a fost organizată din interiorul băncii. O demonstrează, spun ei, și faptul că au fost deconectate sistemele de alarmă și de supraveghere video.

Într-o conferință de presă la IPN, Veaceslav Șevciuc a declarat că banca a chemat deponenții să păstreze banii în casete de siguranță și le-a garantat integritatea conținutului. „După ce am depus banii noștri la păstrare în această bancă, noi am reclamat băncii încălcarea condițiilor de siguranță. Și anume: instalarea de către bancă a utilajului de urmărire video în camera de păstrare, prin care s-a încălcat confidențialitatea operațiunilor de depunere. Clienții erau monitorizați permanent prin camera video, se vedea ceea ce depun în caseta de siguranță”, a comunicat Veaceslav Șevciuc.

Potrivit lui, s-a reclamat și deconectarea sistematică a electricității în camera de păstrare. „La reclamațiile noastre, banca ne-a asigurat că putem să păstrăm în continuare banii în condiții de siguranță. La scurt timp după ce am primit asigurările băncii, în data de 6 iulie a anului curent, la ora 17.00, banca ne-a comunicat prin SMS că au fost sparte cutiile noastre de siguranță și banii noștri – furați”, menționează reprezentantul clienților păgubiți.

Banca le-a promis clienților păgubiți despăgubiri de până la 1 milion de lei pentru fiecare. Veaceslav Șevciuc spune că la prima etapă banca le-a oferit câte 500 de mii de lei, iar când clienții au cerut și a doua parte, li s-a spus să aștepte „să caute mai întâi hoții”.


„Am constatat că banca nu și-a onorat angajamentul luat față de clienți. La acest comportament abuziv și viclean al băncii, noi, persoanele păgubite, informăm că am găsit hoțul: hoțul este Moldova-Agroindbank. Când vorbim despre hoțul Moldova-Agroindbank, nu arătăm la o persoană sau la persoane din cadrul băncii. La etapa actuală, incriminăm Moldova-Agroindbank ca persoană juridică, care a comis cu certitudine două infracțiuni: organizarea furtului casetelor de siguranță și neglijență gravă criminală, în asigurarea păstrării bunurilor de valori ale clienților”, a declarat Veaceslav Șevciuc.

Clienții păgubiți solicită Ministerului Afacerilor Interne să pornească urmărirea penală în privința MAIB. Veaceslav Șevciuc a spus că au fost furați milioane de lei, „bani agonisiți zeci de ani, muncind în Moldova și în străinătate”. „De azi începem proteste care vor spori în intensitate și care vor fi încheiate doar după ce vom primi întreaga despăgubire. Rugăm toți cetățenii, presa, organele statului să fie alături de noi, să ne sprijine, să nu permitem să se întâmple un alt caz în care o bancă să-și bată joc în așa hal de cetățeni”, a mai spus Veaceslav Șevciuc.

Proteste vor fi organizate în fața sediului MAIB.


ipn.md

Citește mai departe

topul săptămânii