Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Peste 400 de accidente cu implicarea pietonilor au fost înregistrate de la începutul anului

Indisciplina și nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de trafic a șoferilor – sunt principalele cauze ale producerii accidentelor cu implicarea pietonilor. Mulți dintre pietoni aleg să-și riște viața și să treverseze neregulamentar strada, în afara trecerilor pentru pietoni, trecerilor subterane sau la culoarea roșie a semaforului.

Publicat

De la începutul anului 2019, Poliția a înregistrat 465 accidente rutiere cu implicarea pietonilor, soldate cu 50persoane decedate și alte 430 traumatizate

În acest sens, Poliția reamintește câteva recomandări de care trebuie să țineți cont pentru a nu ajunge victimă accidentelor rutiere:

-asigurați-vă permanent, chiar şi atunci când vă aflați pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului);


-la trecerile cu circulaţia dirijată, conduceți-vă de semnalele semafoarelor destinate pietonilor, vehiculelor sau ale agenţilor de circulaţie;

-odată angajaţi în traversare, nu încetiniți mersul sau nu vă opriți fără motiv;

-așteptați vehiculele de rută în staţie, pe trotuar, acostament sau, după caz, pe refugiu;


-la trecerile nedirijate, ieşiți pe carosabil numai când sunteți convinşi de siguranţa traversării chiar dacă aveți prioritate în raport cu conducătorii de vehicule;

-în cazul în care în limitele vizibilităţii de 100-150 metri nu sunt treceri pentru pietoni, traversați drumul numai după ce v-ați asigurat că nu se apropie nici un vehicul;

-deplasați-vă pe partea dreaptă a trotuarelor, iar în lipsa acestora − pe acostament;


-în afara localităţilor, circulați pe partea stângă a drumului în întîmpinarea fluxului de vehicule;

-în cazul deplasării pe timp de noapte sau în condiţii de vizibilitate redusă, purtați îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante;


-dacă sunteți părinte sau educator și însoțiți copii – nu admiteți ieşirea nesupravegheată a acestora pe carosabilul drumului, iar în timpul deplasării, conduceți pe partea exterioară a trotuarului sau acostamentului.

-copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi! – copiii imită comportamentul rutier al adulţilor.

De asemenea, pietonilor li se interzice să se angajeze în traversarea drumului:

-nemijlocit prin faţa sau spatele vehiculelor oprite sau staţionate pe drum;

-pe sectoarele de drum cu câmpul vizual limitat;

-în cazul în care se apropie un vehicul cu regim prioritar de circulaţie, care emite semnale luminoase şi sonore;

-să traverseze căile la trecerile la nivel cu calea ferată când semnalul luminos sau poziţia barierei interzice trecerea.

Totodată, pentru evitarea incidentelor rutiere cu implicarea pietonilor, conducătorii de vehicule sunt îndemnați să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită:

 – la apropierea de trecerea pentru pietoni, astfel încât să poată opri şi acorda prioritate;

-în zona instituţiilor de învăţământ, obiectivelor social-culturale sau economice, unde observă un flux mare de pietoni, în special copii;

-la apropierea de staţiile mijloacelor de transport în comun, în special cele care nu sunt prevăzute cu alveole sau refugii pietonale, unde unii pietoni se pot angaja în traversare prin faţa mijlocului de transport;

-la apropierea de unul sau mai mulţi pietoni care se deplasează pe partea carosabilă, indiferent de sensul de mers.

Poliţia acţionează permanent pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice, iar obiectivul principal al polițiștilor este salvarea de vieți și prevenirea accidentelor rutiere.

Implică-te și tu! Pentru tine, familia ta, prietenii tăi și cei din jur.

 

Advertisement

Moldova

Condamnat la 9 ani de închisoare: Un tânăr ar fi ucis cu deosebită cruzime un consătean, la Nisporeni.

Un tânăr de doar 18 ani din Nisporeni va petrece următorii 9 ani după gratii, după ce a fost recunoscut vinovat de omorul unui bărbat în vârstă de 63 de ani. Sentința a fost pronunțată recent de magistrații Judecătoriei Ungheni, sediul Nisporeni.

Publicat

Potrivit procurorilor, tragedia s-a produs în seara zilei de 26 martie curent. Inculpatul ar fi pătruns în locuința victimei pentru a-i cere țigări, însă între cei doi ar fi izbucnit un conflict spontan. În urma altercației, tânărul l-ar fi lovit pe bărbat cu pumnii și cu o foarfecă, acțiuni ce au dus la decesul victimei. Potrivit actelor de acuzare, crima a fost comisă cu o deosebită cruzime.

În fața instanței, inculpatul și-a recunoscut integral fapta. Totodată, judecătorii au obligat tânărul să achite succesorului victimei un prejudiciu moral în valoare de un milion de lei.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.


Citește mai departe

Moldova

Droguri în fiecare zi: Două grupări de distribuție a narcoticelor, anihilate.

Grupările de distribuție a drogurilor sintetice apar în capitală ca ciupercile după ploaie. Oamenii legii au destructurat alte două rețele care acționau cu substanțe de tip PVP, iar în spatele afacerilor ilegale s-ar fi aflat doi bărbați care riscă acum să ajungă după gratii.

Publicat

În primul caz, oamenii legii au destructurat activitatea unui bărbat de 33 de ani din capitală, anterior documentat pentru trafic de droguri, care și-a reluat activitatea infracțională prin intermediul aplicației mobile Telegram.
Individul este bănuit că ar fi organizat transportarea drogurilor sintetice de tip PVP din Ucraina în Republica Moldova. Odată ajunse aici, substanțele erau divizate în doze între 100 și 500 de grame, ascunse în diverse locații și distribuite angro dealerilor prin canalul său Telegram.
La începutul lunii curente, bărbatul a fost reținut în flagrant, chiar în timp ce plasa drogurile în ascunzișuri din Chișinău. În momentul capturării, a încercat să scape aruncând o pungă cu droguri într-o gospodărie.
Perchezițiile domiciliare au dus la ridicarea telefoanelor mobile, unui cântar de precizie, cuțite de bucătărie și peste 500 de grame de PVP dintr-un ascunziș forestier. În total, din circuit au fost scoase aproximativ 900 de grame de droguri, cu o valoare estimată la peste 600.000 de lei.
Suspectul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile și riscă până la 15 ani de închisoare.
În al doilea caz, polițiștii din sectorul Rîșcani au reținut un bărbat de 30 de ani, originar din raionul Strășeni, suspectat că distribuia substanțe narcotice tot de tip PVP pe teritoriul capitalei.
Bărbatul a fost oprit în trafic în apropierea localității Stăuceni, iar în urma verificărilor a predat benevol 31 de pachețele cu cristale galbene, susceptibile a fi droguri, și obiecte artizanale pentru consum.
Valoarea estimativă a drogurilor confiscate este de aproximativ 40.000 de lei. Pe numele său a fost inițiată o anchetă penală, iar pentru fapta comisă riscă de la 2 la 5 ani de detenție.


Citește mai departe

Moldova

Neatențe urmată de nenorocire: Un băiețel de 2 ani a ajuns la spital, după ce s-a prăbușit de la etajul doi.

Un copil de doar 2 ani a căzut de la înălțime, în după-amiaza zilei de 20 iulie, în orașul Taraclia.

Publicat

Potrivit informațiilor oferite de ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție teritorial, oamenii legii au fost alertați prin intermediul serviciului unic 112 despre faptul că un copil ar fi căzut de la etajul doi al unui bloc de locuințe.
La fața locului au intervenit de urgență echipajele de poliție, dar și un echipaj medical de pe ambulanță.
Preliminar, polițiștii au stabilit că apelul la 112 a fost efectuat de o vecină, care se afla în curtea blocului. Aceasta ar fi auzit un zgomot puternic și, la scurt timp, a observat copilul prăbușit la sol. Femeia a alertat imediat mama copilului și a cerut intervenția salvatorilor.
Minorul a fost preluat de ambulanță și transportat de urgență la Spitalul Raional Ceadîr-Lunga. Din fericire, micuțul era conștient în momentul internării și se află acum sub supraveghere medicală.
Pe caz a fost inițiată o anchetă. Polițiștii urmează să stabilească toate circumstanțele în care s-a produs incidentul.


Citește mai departe

topul săptămânii