Moldova
/VIDEO/ Peste 400 de accidente cu implicarea pietonilor au fost înregistrate de la începutul anului
Indisciplina și nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de trafic a șoferilor – sunt principalele cauze ale producerii accidentelor cu implicarea pietonilor. Mulți dintre pietoni aleg să-și riște viața și să treverseze neregulamentar strada, în afara trecerilor pentru pietoni, trecerilor subterane sau la culoarea roșie a semaforului.
De la începutul anului 2019, Poliția a înregistrat 465 accidente rutiere cu implicarea pietonilor, soldate cu 50persoane decedate și alte 430 traumatizate.
În acest sens, Poliția reamintește câteva recomandări de care trebuie să țineți cont pentru a nu ajunge victimă accidentelor rutiere:
-asigurați-vă permanent, chiar şi atunci când vă aflați pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului);
-la trecerile cu circulaţia dirijată, conduceți-vă de semnalele semafoarelor destinate pietonilor, vehiculelor sau ale agenţilor de circulaţie;
-odată angajaţi în traversare, nu încetiniți mersul sau nu vă opriți fără motiv;
-așteptați vehiculele de rută în staţie, pe trotuar, acostament sau, după caz, pe refugiu;
-la trecerile nedirijate, ieşiți pe carosabil numai când sunteți convinşi de siguranţa traversării chiar dacă aveți prioritate în raport cu conducătorii de vehicule;
-în cazul în care în limitele vizibilităţii de 100-150 metri nu sunt treceri pentru pietoni, traversați drumul numai după ce v-ați asigurat că nu se apropie nici un vehicul;
-deplasați-vă pe partea dreaptă a trotuarelor, iar în lipsa acestora − pe acostament;
-în afara localităţilor, circulați pe partea stângă a drumului în întîmpinarea fluxului de vehicule;
-în cazul deplasării pe timp de noapte sau în condiţii de vizibilitate redusă, purtați îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante;
-dacă sunteți părinte sau educator și însoțiți copii – nu admiteți ieşirea nesupravegheată a acestora pe carosabilul drumului, iar în timpul deplasării, conduceți pe partea exterioară a trotuarului sau acostamentului.
-copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi! – copiii imită comportamentul rutier al adulţilor.
De asemenea, pietonilor li se interzice să se angajeze în traversarea drumului:
-nemijlocit prin faţa sau spatele vehiculelor oprite sau staţionate pe drum;
-pe sectoarele de drum cu câmpul vizual limitat;
-în cazul în care se apropie un vehicul cu regim prioritar de circulaţie, care emite semnale luminoase şi sonore;
-să traverseze căile la trecerile la nivel cu calea ferată când semnalul luminos sau poziţia barierei interzice trecerea.
Totodată, pentru evitarea incidentelor rutiere cu implicarea pietonilor, conducătorii de vehicule sunt îndemnați să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită:
– la apropierea de trecerea pentru pietoni, astfel încât să poată opri şi acorda prioritate;
-în zona instituţiilor de învăţământ, obiectivelor social-culturale sau economice, unde observă un flux mare de pietoni, în special copii;
-la apropierea de staţiile mijloacelor de transport în comun, în special cele care nu sunt prevăzute cu alveole sau refugii pietonale, unde unii pietoni se pot angaja în traversare prin faţa mijlocului de transport;
-la apropierea de unul sau mai mulţi pietoni care se deplasează pe partea carosabilă, indiferent de sensul de mers.
Poliţia acţionează permanent pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice, iar obiectivul principal al polițiștilor este salvarea de vieți și prevenirea accidentelor rutiere.
Implică-te și tu! Pentru tine, familia ta, prietenii tăi și cei din jur.
Moldova
Poliția vine cu detalii în cazul micuței maltratate de propria mamă, la Tohatin! La poliție s-a adresat tatăl copilului
Poliția a venit cu o reacție după ce rețelele sociale au fost împânzite de imagini cu o tânără care-și matratează fără milă propriul copil. Potrivit oamenilor legii, micuța are vârsta de doar 1 an și 2 luni, iar oamenii legii au fost sesizați de către tatăl acesteia.
Poliția a fost sesizată la data de 16 noiembrie de tatăl copilului. Acesta a spus polițiștilor că a depistat de mai multe ori vânătăi pe corpul fetiței sale, iar agresivitatea față de acesta a crescut considerabil din partea mamei. Din acest motiv a instalat o aplicație de monitorizare pe telefonul concubinei care înregistra audio și video ce se întâmplă în odaia copilului, dar și o cameră de înregistrare video în aceeași cameră.
Când bărbatul s-a convins că micuța este maltratată a sunat imediat Poliția.
Imediat au intervenit specialiștii Centrului de Justiție Familială al Poliției, care au întreprins toate acțiunile pentru a examina multilateral cazul și a asigura pe deplin asistența necesară. A fost solicitată și intervenția unui expert judiciar, dar și a medicului legist. Tatăl și copilul au fost cazați în siguranță în cadrul Centrului, unde, li s-a oferit tot sprijinul necesar.
Ulterior, copilul a fost plasat într-un Centru de reabilitare a copiilor de vârstă fragedă, iar în privința mamei, de către Judecătoria Chișinău- sediul Centru, a fost emisă o ordonanță de protecție prin care i s-a interzis să se apropie de copil și concubin pe un termen de 90 de zile.
În acest caz a fost pornit un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele.
Iar Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, spune că fetița de 1 an și 2 luni nu este în stare gravă. Totodată, aceasta a menționat că acțiunile mamei nu pot fi atribuite unei depresii postnatale.
„Starea copilului nu e gravă, se află într-un centru special, este sub supraveghere. Ne bucurăm că nu s-a terminat cu un final tragic”, a spus minsitrul Sănătății.
Întrebată dacă acțiunile mamei ar putea fi din cauza unei depresii postnatale, Ala Nemerenco a declarat că: „de obicei depresiile postnatale se manifestă altfel, cel mai des sunt însoțite de senzația de a nu dori să îngrijești copilul, de nepăsare, aceasta mai mult e caracteristic unor stări de psihoze manifestate într-o anumită formă. Mama urmează să fie evaluată din punct de vedere psihologic și psihiatric”.
Moldova
IMAGINI (+18) O „mamă” filmată cum își agresează bebelușul! Tânăra reținută, copilul – la spital
Atenție, urmează imagini cu un puternic impact emoțional!
O femeie din comuna Tohatin și-ar fi agresat violent bebelușul, un incident care a stârnit indignare după ce imaginile au fost distribuite pe internet.
Potrivit informațiilor neoficiale, copilul a fost internat în spital cu o comoție cerebrală.
Se presupune că femeia a fost reținută, însă autoritățile nu au făcut niciun comentariu oficial până în acest moment.
UPDATE:
Deși presa scrie că tânăra a fost reținută, pe internet, unii oameni scriu că această individă este la libertate, ba mai mult, în aceste clipe șterge toată informația de pe paginile ei pe rețelele sociale!
Încă așteptăm o reacție oficială din partea poliției!
Știrea este în curs de actualizare…
Moldova
Un tânăr s-a răsturnat cu mașina peste gardul unei case din Căușeni. Proprietarii gospodăriei spun că șoferul era beat
Accident rutier pe strada Alexei Mateevici din Căușeni. O familie a fost trezită cu noaptea în cap de un zgomot puternic, după ce un șofer de 21 de ani a nimerit cu autoturismul în curtea lor.
S-a întâmplat în noaptea de marți spre miercuri în jurul orelor 3, după ce tânărul nu s-ar fi isprăvit cu ghidajul, a derapat de pe șosea și s-a inversat cu mașina în curtea unor gospodari, scrie Studio-L.online
La fața locului a venit poliția și ambulanța, tânărul nu a avut însă nevoie de îngrijiri medicale. Miercuri dimineața la fața locului erau vizibile urmele accidentului rutier.
„Șoferul este viu, avea puțin sânge la cap. A recunoscut că a băut, a fost la petrecere”, a declarat proprietara gospodăriei pentru jurnaliștii locali.
Pentru isprava sa șoferul riscă să fie sancționat.