Rețele de socializare

Sociale

DETALII NOI în cazul băiatului de 11 ani care a MURIT din cauza RABIEI

Cazul băiatului de 11 ani, care acum două zile ar fi murit din cauza rabiei, trezeşte semne de întrebare. Șeful Centrului de Sterilizare din Chișinău, Roman Trahtman, spune că medicii din Stăuceni, cei care primii au consultat copilul, ar fi acţionat necorespunzător. Potrivit lui, aceştia l-ar fi investigat ineficient timp de o săptămână, până ce starea băiatului s-a agravat.

Cei vizaţi au refuzat să ofere un răspuns clar dacă în acest caz s-au luat toate măsurile necesare.

Roman Trahtman spune că a efectuat o investigație și a discutat atât cu medicii,care au avut tangenţă în acest caz, cât și cu mama băiatului. Trahtman este sigur că victima nu s-a infectat prin zgârietura pe care o avea pe piept, aşa cum presupun medicii, pentru că locul ar fi trebuit să arate inflamat, fapt ce nu s-a produs. Bărbatul spune că a fost personal la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii, acolo unde băiatul a fost adus în data de 12 iulie, în stare extrem de gravă, abia peste trei săptămâni de la presupusa infectare.

”Animalul poate să-l lingă, iar dacă sunt tăieturi pe mână sau pe față, ca de exemplu buzele lui care erau crăpate, saliva pătrunde în sânge şi omul se infectează. Nu este neapărat să fie o mușcătură”, a spus Roman Trahtam, șeful Centrului de Sterilizare din Chișinău.


Roman Trahtman a aflat că băiatul a fost dus la medicii din Stăuceni de mătuşa care îl îngrijea, abia peste două săptămâni din ziua când se presupune că s-a infectat. Medicii de acolo, însă, l-au investigat încă timp de o săptămână, spune el.

”Medicii îl purtau dintr-un centru de sănătate în altul și s-a ajuns până la aceea că, din cauza halucinațiilor, ei credeau că băiatul are dereglări psihice și l-au trimis la Spitalul de Psihiatrie „Codru”.”, a declarat Roman Trahtam, șeful Centrului de Sterilizare din Chișinău.

Am încercat să aflăm dacă într-adevăr copilul a fost dus la Spitalului Clinic de Psihiatrie, însă directorul acestei instituţii nu ne-a răspuns la telefon.


”Am încercat să luăm o reacție de la medicul de familie din cadrul Centrului de Sănătate Stăuceni, dar acesta nu a fost de găsit. Administrația instituției a spus că va comenta învinuirile doar după difuzarea reportajului.”

Am solicitat o opinie şi responsabililor din cadrul ministerului Sănătăţii, dar aceştia ne-au redirecţionat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Nici aici reprezentanțiii instituției nu ne-au putut oferi un răspuns clar privind măsurile luate în acest caz.

”Nu, nu putem să vă dăm așa informații. Pentru informații suplimentare puteți să vă adresați unde a fost consultat și spitalizat pacientul în cauză”, a spus Victoria Slivinschi, medic epidemiologic la ANSP.


Amintim că băiatul de 11 ani a ajuns la medicul de familie, abia după două săptămâni de la presupusa infectare, cu febră şi convulsii. El a fost internat ulterior la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii, unde, miercuri seara, s-a stins din viață.

publika.md


Advertisement

Sociale

Într-o săptămână, peste 200 de acuzați în diferite dosare, și-au aflat sentințele

În baza probelor prezentate de procurori, în cursul săptămânii trecute instanţele de judecată au emis sentinţe în privinţa a 231 de inculpaţi – figuranţi în 202 de cauze penale. 

Cifra reiese din bilanțul săptămânal al Procuraturii Generale şi vizează toate categoriile de infracţiuni: 86 infracţiuni uşoare, 100 – mai puţin grave, 51 – grave şi 5 – deosebit de grave.

Astfel, în baza probelor prezentate de procurori, pe parcursul săptămânii trecute:

 179 de inculpaţi au fost condamnaţi, inclusiv:
          – 43 – închisoare, cu executare;
– 42 – închisoare, cu suspendare;
– 58 – muncă neremunerată în folosul comunităţii;
– 33 – amendă penală în sumă totală de peste 1,1 milioane de lei;
– 3 inculpaţi – condamnaţi cu suspendarea parţială a executării pedepsei, după ce în prealabil vor executa un anumit termen de pedeapsă în penitenciar.

 12 inculpaţi au fost achitaţi;


 în privinţa a 38 de inculpaţi procesele penale au fost încetate.

Nefiind de acord cu sentinţele dictate în privinţa a 22 de inculpaţi, procurorii le vor ataca în instanţele ierarhic superioare.


Citește mai departe

Sociale

/FOTO/ La Comrat, oamenii cresc cânepa în grădini. Cinci „agricultori”, prinși cu canabis în gospodării, în numai două zile.

La Comrat, oamenii cresc cânepa în grădini. În perioada 14-15 august, oamenii legii au depistat plante de canabis în cinci gospodării, patru din oraș și una din satul Congaz, același raion. 

Potrivit polițiștilor din Găgăuzia, în gospodăriile suspecților au avut loc percheziții autorizate, toată cânepa depistată a fost smulsă și transmisă la expertize. Acum, cei cinci suspecți riscă să răspundă în fața legii pentru cultivarea plantelor narcotice.

Activitățile desfășurate la Comrat au avut loc în cadrul operațiunii MAC – 2019.

echipa.md


Citește mai departe

Sociale

/VIDEO/ Tragedia de la Ialoveni. Fetița care a murit după ce a fost mușcată de câine putea fi salvată.

Fetița de patru ani, care a decedat după ce unul dintre câinii pe care părinții acestora îi aveau în gospodărie, ar fi putut fi salvată. Copila ar fi decedat din cauza unei hemoragii puternice, ar fi pierdut prea mult sânge.

Despre asta declară șeful I.M. Regia „Autosalubritate”, Roman Trahtman, într-o transmisiune directă pe o rețea de socializare. Potrivit lui, copila ar fi decedat în urma hemoragiei. Dacă ar fi fost chemată ambulanța imediat după ce s-a produs incidentul, copila ar fi putut fi salvată.

” O parte din vină o au părinții, care nu au asigurat siguranța copiilor, și i se pare inuman faptul că tatăl fetiței decedate a ucis câinele. Totuși, numai poliția poate veni cu o concluzie în acest caz, a mai spus Trahtman.

Amintim că o fetiță de patru ani a murit, mușcată de un câine de rasă. Totul s-a întâmplat în amiaza de 14 august, într-o gospodărie din satul Mileștii Mici. Ofițerul de presă de la IP Ialoveni, Silvia Vetcu, a declarat că micuța, împreună cu sora ei mai mare, de șapte ani, ar fi fost lăsate în grija bunicului lor.


Ambele se jucau în curtea casei, unde erau legați doi câini de rasă ciobănesc german. La un moment dat, unul dintre câini s-a rupt din lanț și a mușcat minora de patru ani în regiunea capului. Sora ei ani a fugit la vecini după ajutor. Cea care a chemat ambulanța a fost mama copilei, de 25 de ani. Medicii, sosiți la fața locului, nu au putut face altceva decât să constate moartea copilei. La fața locului a venit și un echipaj de poliție, dar și un psiholog, care oferă consiliere copilei de șapte ani, dar și familiei acesteia.

Presa scrie că, imediat după incident, tatăl copilei a dus câinele în pădure și l-a ucis. Micuța locuia împreună cu mama și concubinul acesteia, dar și cu sora ei mai mare, de șapte ani.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii