Rețele de socializare

Moldova

DETALII NOI în cazul băiatului de 11 ani care a MURIT din cauza RABIEI

Cazul băiatului de 11 ani, care acum două zile ar fi murit din cauza rabiei, trezeşte semne de întrebare. Șeful Centrului de Sterilizare din Chișinău, Roman Trahtman, spune că medicii din Stăuceni, cei care primii au consultat copilul, ar fi acţionat necorespunzător. Potrivit lui, aceştia l-ar fi investigat ineficient timp de o săptămână, până ce starea băiatului s-a agravat.

Cei vizaţi au refuzat să ofere un răspuns clar dacă în acest caz s-au luat toate măsurile necesare.

Roman Trahtman spune că a efectuat o investigație și a discutat atât cu medicii,care au avut tangenţă în acest caz, cât și cu mama băiatului. Trahtman este sigur că victima nu s-a infectat prin zgârietura pe care o avea pe piept, aşa cum presupun medicii, pentru că locul ar fi trebuit să arate inflamat, fapt ce nu s-a produs. Bărbatul spune că a fost personal la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii, acolo unde băiatul a fost adus în data de 12 iulie, în stare extrem de gravă, abia peste trei săptămâni de la presupusa infectare.

”Animalul poate să-l lingă, iar dacă sunt tăieturi pe mână sau pe față, ca de exemplu buzele lui care erau crăpate, saliva pătrunde în sânge şi omul se infectează. Nu este neapărat să fie o mușcătură”, a spus Roman Trahtam, șeful Centrului de Sterilizare din Chișinău.


Roman Trahtman a aflat că băiatul a fost dus la medicii din Stăuceni de mătuşa care îl îngrijea, abia peste două săptămâni din ziua când se presupune că s-a infectat. Medicii de acolo, însă, l-au investigat încă timp de o săptămână, spune el.

”Medicii îl purtau dintr-un centru de sănătate în altul și s-a ajuns până la aceea că, din cauza halucinațiilor, ei credeau că băiatul are dereglări psihice și l-au trimis la Spitalul de Psihiatrie „Codru”.”, a declarat Roman Trahtam, șeful Centrului de Sterilizare din Chișinău.

Am încercat să aflăm dacă într-adevăr copilul a fost dus la Spitalului Clinic de Psihiatrie, însă directorul acestei instituţii nu ne-a răspuns la telefon.


”Am încercat să luăm o reacție de la medicul de familie din cadrul Centrului de Sănătate Stăuceni, dar acesta nu a fost de găsit. Administrația instituției a spus că va comenta învinuirile doar după difuzarea reportajului.”

Am solicitat o opinie şi responsabililor din cadrul ministerului Sănătăţii, dar aceştia ne-au redirecţionat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Nici aici reprezentanțiii instituției nu ne-au putut oferi un răspuns clar privind măsurile luate în acest caz.

”Nu, nu putem să vă dăm așa informații. Pentru informații suplimentare puteți să vă adresați unde a fost consultat și spitalizat pacientul în cauză”, a spus Victoria Slivinschi, medic epidemiologic la ANSP.


Amintim că băiatul de 11 ani a ajuns la medicul de familie, abia după două săptămâni de la presupusa infectare, cu febră şi convulsii. El a fost internat ulterior la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii, unde, miercuri seara, s-a stins din viață.

publika.md


Advertisement

Moldova

/FOTO/ Șoferii cu gabarit depășit, trași pe dreapta de ANTA

În perioada 9 – 13 decembrie, inspectorii Agenției au monitorizat activitatea pe drumurile publice a transporturilor cu greutăţi şi/sau gabarite ce depăşesc limitele admise, precum și respectarea condițiilor de efectuare a operațiunilor de transport menționate.

Astfel, în cadrul acțiunilor întreprinse, 12 conducători auto s-au ales cu amenzi de pînă la 5000 lei, prevăzute de art. 224, alin. (11) Cod contravenţional, pentru transportarea încărcăturilor fără deținerea autorizației speciale de transport (AST) pentru transporturile cu greutăţi şi/sau gabarite ce depăşesc limitele admise, cu aplicarea măsurii de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului rutier prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, conform prevederilor art. 439 indice (1) al Codului contravențional.

În acest sens, Agenția atenționează operatorii de transport rutier că în conformitate cu prevederile art. 62 indice (1) alin. (2) al Codului transporturilor rutiere nr. 150 din 17.07.2014 „efectuarea transportului rutier de mărfuri cu vehicule rutiere, înmatriculate în Republica Moldova sau în alte state, pe drumurile publice cu depășirea masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe și/sau dimensiunilor maxime admise este permisă numai în baza autorizației speciale, eliberată de Agenție, în condițiile stabilite de Regulamentul cu privire la efectuarea pe drumurile publice a transporturilor rutiere cu greutăţi şi/sau gabarite ce depășesc limitele stabilite și doar pentru transportul bunurilor indivizibile sau în situația cînd vehiculul depășește prin construcție masele și/sau dimensiunile maxime admise”.

De la începutul anului 2019 și pînă în prezent, pentru încălcarea prevederilor Regulamentului cu privire la efectuarea pe drumurile publice a transporturilor rutiere cu greutăţi şi/sau gabarite ce depășesc limitele admise, de către inspectorii Agenției au fost întocmite 115 procese-verbale cu privire la contravenție, fiind aplicate amenzi în mărime de 9720 u.c.Citește mai departe

Moldova

Elevii de la liceul „Mihail Berezovschi”, evacuați din cauza fumului din cantină

Elevii de la liceul „Mihail Berezovschi” din sectorul Ciocana al capitalei, au fost evacuați de urgență. Un cititor fidel al TV8 a expediat pe adresa redacției un mesaj în care a scris că copii au fost scoși afară din cauza fumului din cantină.

Totul s-a întâmplat cu ceva timp în urmă.

Contactată, ofițera de presă a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) Liliana Pușcașu a spus pentru TV8 că o movilă de gunoi a luat foc.

O echipă de pompierii au venit la fața locului, însă intervenția salvatorilor nu a fost necesară.


tv8.md


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Șofer din Orhei, împiedicat de un pieton să-și parcheze mașina pe zebră

Șofer din Orhei, împiedicat de un pieton să-și parcheze mașina pe zebră

Totul s-a întâmplat în dimineața de 13 decembrie, pe strada Vasile Lupu din orașul Orhei. Din imaginile postate pe o rețea de socializare se vede cum șoferul încearcă să-și parcheze mașina pe trotuar, direct în fața zebrei, asta chiar dacă prin gestul său îi pune în dificultate pe pietoni.

Planul i-a fost dat peste cap de un alt bărbat, care nu i-a permis să-și parcheze mașina neregulamentar. Șoferul a coborât din mașină, pentru a-i cere socoteală pietonului care nu l-a lăsat să parcheze.

După ce au făcut un schimb de câteva replici, șoferul a plecat de la fața locului. Menționăm că, șoferii care parchează automobilele neregulamentar riscă amenzi contravenționale.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii