Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Mucegai şi ţevi sparte: De asta au parte copiii care merg la grădiniţa 151 din sectorul Botanica

Mucegai, ţevi sparte, tencuială care cade şi mobilă veche de peste 30 de ani – de asta au parte copiii care merg la grădiniţa 151 din sectorul Botanica al Capitalei. Părinţii se tem pentru sănătatea micuţilor şi acuză directoarea că nu face nimic pentru a soluţiona problema.

Publicat

Aceste imagini dezolante au fost expediate pe adresa redacţiei de câţiva părinţi. În imagini se vede cum toţii pereţii dintr-o grupă sunt plini de mucegai, iar țevile de la baie curg.

„Mirosul ăsta de umezeală, copiii veşnic răceau, noi îi duceam o săptămână la grădiniţă, iar două stăteau acasă bolnavi.”

Am mers la directoarea instituţiei să obţinem un răspuns, însă aceasta a fost agresivă cu echipa de filmare şi a negat existența mucegaiului în încăperi.


” – Cum aţi ţinut copiii în mucegai? – Nu am ţinut copiii în mucegai. – Părinţii s-au plâns că această problemă demult. – … „

Am mers într-un tur prin instituţie şi am descoperit şi alte probleme în cel puţin două grupe. Tencuiala de pe un tavan stă să cadă, iar baia arată ca un grajd. Educatoarele care făceau reparaţii în instituţie neagă existenţa mucegaiului.

„Nu a fost acolo mucegai. Aţi intrat, aţi simţit miros de mucegai? – Când s-a făcut reparaţie? – Demult s-a făcut, paznicii au reparat, acum se face încă o dată reparaţie pentru că grupele trebuie să primească copii.” 


Părinții care ne-au sesizat, afirmă că în grupă a apărut mucegaiul după inundațiile de toamna trecută, iar reparația a fost făcută de educatori pe banii părinților. Micuții au stat jumătate de an în sala cu pereți mucegăiți. Am cerut o reacție şi de la șefa Direcției Educație, Tineret şi Sport, Rodica Guțu, însă aceasta a refuzat să ne vorbească şi a trimis un subaltern în locul ei. Acesta susține că sala mucegăită a fost de fapt închisă.

” – În acea grupă plină de mucegai nu erau copii? – Nu erau copii, v-am spus că grupa a fost închisă din cauză că nu era educatoare„, a spus inginerul, Direcției de Învățământ Botanica, Serghei Glişovan.

„Dar nu a fost sistată activitatea grupei, asta e minciună.”


Reprezentatul Direcției Educație, Tineret şi Sport afirmă că nu sunt bani pentru renovarea grădiniței 151 şi se fac doar lucrări de întreținere. În acest an 24 de milioane de lei au fost alocate pentru reparația a 159 de grădinițe din Capitală.

publika.md


Moldova

/VIDEO/ Reținuți cu droguri în buzunare: Doi tineri din Bălți, prinși în flagrant în sectorul Buiucani.

Doi tineri din Bălți, de 18 și 19 ani, au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce au fost prinși în timp ce plasau droguri în ascunzișuri, în sectorul Buiucani al Capitalei. Cei doi erau, de fapt, curieri pentru un magazin online de droguri, administrat prin aplicația Telegram.

Publicat

Informațiile despre activitatea ilegală au ajuns la polițiștii de la Inspectoratul Buiucani printr-o sursă operativă. Oamenii legii i-au urmărit și i-au documentat, iar în momentul în care plasau pachețelele suspecte în locuri ascunse, au intervenit.

În urma perchezițiilor corporale, asupra celor doi au fost găsite zeci de pachețele ambalate cu bandă adezivă, care conțineau droguri de tip PVP – o substanță psihotropă extrem de periculoasă.

Și la domiciliile suspecților, oamenii legii au descoperit un adevărat „kit” de distribuție: aproximativ 60 de grame de droguri, un cântar electronic, benzi adezive și pliculețe zip-lock, folosite pentru ambalare.


Cei doi riscă între 7 și 15 ani de închisoare, conform legislației în vigoare.
Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în rețeaua infracțională.


Citește mai departe

Moldova

Minor pe motocicletă, tamponat la Tomai: La volanul mașinii implicate ar fi fost primarul localității.

Impact violent pe un drum din satul Tomai, raionul Leova! Un adolescent de doar 14 ani a ajuns la spital, după ce motocicleta pe care o conducea a fost lovită de un automobil de teren. Potrivit informațiilor preliminare, la volanul mașinii s-ar fi aflat chiar primarul localității.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 3 iulie. Bărbatul de 68 de ani circula regulamentar pe drumul principal al satului, în timp ce minorul ar fi ieșit de pe un drum secundar, moment în care cele două vehicule au intrat în coliziune.

În urma impactului, adolescentul a fost rănit și transportat de urgență la Spitalul Raional Hîncești. Testele cu aparatul Drager au arătat că niciunul dintre conducători nu consumase alcool.

Ancheta a scos la iveală că motocicleta nu era înmatriculată și nu avea acte, iar băiatul nu deținea permis de conducere.


Redacția noastră a încercat să obțină un punct de vedere oficial din partea edilului, însă până la această oră, nimeni nu a răspuns la telefon.

Poliția investighează în continuare toate circumstanțele în care s-a produs accidentul și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea acestuia.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Prejudicii de milioane la buget: O asociație patronală, vizată într-o amplă anchetă a PCCOCS.

O asociație patronală, care activa în domeniul reciclării deșeurilor, este în centrul unei anchete de proporții, după ce procurorii PCCOCS, împreună cu inspectorii de la Serviciul Fiscal de Stat, au descoperit o schemă uriașă de evaziune fiscală și spălare de bani.

Publicat

Potrivit primelor informații, faptele s-ar fi desfășurat în perioada 2020–2024, iar prejudiciul adus statului se ridică la peste 11 milioane de lei.

Asociația ar fi obținut profituri consistente, însă fără a respecta cerințele legale impuse entităților comerciale. Aceasta s-ar fi eschivat de la înregistrarea în calitate de plătitor TVA, nu a prezentat declarațiile fiscale și nu a achitat taxele aferente, generând astfel pierderi uriașe la bugetul de stat.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au efectuat percheziții la mai multe adrese, de unde au fost ridicate documente contabile, înscrisuri și alte obiecte ce constituie probe relevante pentru urmărirea penală.


Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile urmează să stabilească toate persoanele implicate și dimensiunea exactă a prejudiciului.


Citește mai departe

topul săptămânii