Rețele de socializare

Moldova

Diversioniștii găgăuzi condamnați pentru trădare de patrie i-au cerut lui Dodon să fie primiți acasă

Grupul de etnici găgăuzi care se află în căutare penală pe teritoriul Republicii Moldova, pentru pregătirea actelor teroriste, trădare de patrie și încercare de lovitură de stat, au redactat o scrisoare deschisă prin care au cerut lui Dodon și Vlah să fie lăsați să se întoarcă în „patrie”.

Publicat

Grupul separatiștilor și diversioniștilor din Găgăuzia care se ascunde de justiția moldovenească în Rusia, și care a pus la cale acțiuni subversive în anul 2014, a prins la curaj după venirea la putere a alianței ACUM – PSRM. Membrii acestui grup au redactat o scrisoare deschisă acum câteva săptămâni în care s-au declarat nevinovați, iar tot ce li s-a întâmplat în 2014 ar fi fost o uneltire a „regimului Plahotniuc”. Regimul ar fi creat din ei un inamic pentru a-și argumenta incapacitatea de a crea condiții bune de viață pentru cetățeni. Semnatarii scrisorii au declarat că se vor întoarce în curând în „patrie” și au cerut autorităților să nu aplice legea în cazul lor.

Primul care a încercat să se întoarcă este fostul șef al Direcției Tineret și Sport al Găgăuziei, Anatoli Cara. Acesta însă a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău și predat organelor care l-au dat în căutare.

Anatoli Kara, Dmitri Kuznețov, Veaceslav Boico dar și alți figuranți în dosarul cu privire la separatiștii găgăuzi, întocmit în 2014, au semnat o scrisoare comună adresată președintelui Dodon, bașcanului Irina Vlah, deputaților din Parlament, dar și din Adunarea Populară. În scrisoarea deschisă, ei afirmă că au devenit victimele regimului lui Plahotniuc care ar instiga la ura interetnică și care i-a prezentat pe ei drept teroriști. Scrisoarea deschisă a fost semnată de 7 persoane, printre aceștia sunt cei trei menționați mai sus.


Pe scurt, semnatarii afirmă că acum cinci ani, „regimul lui Plahotniuc” a pus la cale un plan de răzbunare pentru faptul că găgăuzii au organizat referendumul neconstituțional din 2 februarie 2014. Pentru că nu s-au putut opune desfășurării referendumului, autoritățile centrale ar fi îndreptat întreaga mașinărie a sistemului spre a fabrica dosare penale împotriva acelor persoane din regiunea găgăuză care au participat la referendumul din neconstituțional.

Potrivit semnatarilor scrisorii deschise, faptul că 98% din participanți la plebiscitul ilegal a votat pentru apropierea de Federația Rusă și pentru integrarea în Uniunea Vamală, a funcționat ca o palmă pentru autoritățile centrale. (Apropo, chiar și potrivit legii din 1994 cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, referendumurile cu privire la vectorul extern de dezvoltare nu pot fi organizate de către autoritățile regiunii.)

„Însă, în loc să organizeze, civilizat, măsuri de clarificare în rândul populației din autonomia găgăuză, regimul lui Plahotniuc a decis că e mai facil să-i sperii pe europeni și americani cu amenințarea rusă și cu separatismul găgăuz”, se menționează în acea scrisoare.


Potrivit autorilor, în acest scop ar fi fost creat un mit despre faptul că locuitorii Găgăuziei au fost antrenați pe teritoriul Federației Ruse cu scopul de înfăptui o lovitură de stat și de a răsturna puterea în stat.

Semnatarii mai scriu că autoritățile centrale, prin croirea mitului despre separatismul găgăuz și amenințarea rusească, ar fi urmărit să ascundă partenerilor europeni incapacitatea de a asigura de sine stătător a unui nivel bun de trai pentru locuitorii țării.

„În toți acești cinci ani în care ne-am aflat în exil, noi nu ne-am simțit în securitate, mamele noastre și rudele suferă, iar noi înțelegem că nu ne putem întoarce în patrie până când acolo va dăinui regimul banditesc al lui Plahotniuc și mașinăria represivă, cu judecători și procurori de buzunar”, se menționează în scrisoare.


Semnatarii se arată foarte mulțumiți de faptul că „regimul lui Plahotniuc” a căzut și cer președintelui, bașcanului, deputaților Parlamentului și Adunării Populare să scoată toate învinuirile aduse lor pentru că acestea n-ar avea nicio bază.

„Suntem nevinoveți! Săptămâna viitoare ne vom întoarce acasă, la mamele noastre, rudele și apropiați”, se menționează în scrisoare.


Reamintim că, în anul 2014, Deschide.md a scris într-un articol cu titlul EXCLUSIV // Formuzal, SUPERVIZORUL TABERELOR PARAMILITARE din Rusia, că Anatolii Cara este executantul indicațiilor date de bașcanul Mihail Formuzal în procesul de recrutare și trimitere a tinerilor găgăuzi în tabere para-militare din Federația Rusă. Pe lângă Cara, de recrutarea sabotorilor se mai ocupau Valerii Ianioglo, prim-viceguvernatorul UTA Găgăuzia și Fiodor Gagauz, actual deputat PSRM.

La 1 august trei tineri găgăuzi au fost condamanți la 5 ani de pușcărie cu suspendare. Imediat după aceea, un utilizator anonim a difuzat prin poșta electronică, spre mai mulți destinatari, înregistrarea audio a unei conversații purtate între Anatolii Cara și alte persoane din anturajul bașcanului Formuzal. (Discuție între EXTREMIȘTI // Stai măi, NU SPUNE NIMIC la telefon !)

Este de menționat că anterior sursele deschide.md au menționat că există deja probe concludente care indică faptul că Anatolii Cara, în mod direct, a iniţiat acţiunile de recrutare a tinerilor din Găgăuzia în scopul instruirii diversioniste pe teritoriul Rusiei, imediat după vizita din aprilie 2014 a lui Formuzal la Moscova.

Atunci, Formuzal ar fi avut întrevederi cu persoane de rang înalt din cadrul serviciilor speciale ruse. Părțile au convenit asupra acţiunilor ilegale deconspirate ulterior de organele de drept ale Republicii Moldova.

Cara ar fi avut indicaţii directe de la Formuzal ca „detaşamentele de asalt” să fie formate din tineri cu vârsta cuprinsă între 19 – 34 de ani, din familii cu probleme financiare și, preferabil, necăsătoriți.

Anatolii Cara și-a făcut pierdută urma după demararea procesului de anchetă şi reţinerea de la sfârșitul lunii iunie 2014 a celor 3 tineri din Comrat, iar până în prezent s-ar fi aflat la Moscova, într-o tabără a serviciilor speciale ruseşti.

deschide.md

Moldova

Au refuzat să livreze droguri în Germania, dar au fost „sancționați” cu 5.000 euro. Doi bărbați din Căușeni – reținuți

I-ar fi chemat la muncă în Germania în calitate de curieri, însă nu au specificat ce anume urmează să livreze. Doi bărbați de 23 și 31 de ani din Căușeni au fost reținuți de poliție și sunt cercetați pentru că ar fi cerut prin șantaj cinci mii de euro de la doi tineri, originari din același oraș.

Publicat

Totul s-a întâmplat pe teritoriul Germaniei, după ce inculpații le-ar fi propus tinerilor cu vârste de 21 și 23 de ani o ofertă de muncă greu de refuzat. Ultimii urmau să ajungă în Germania și să muncească în calitate de curieri pentru diverse mărfuri, însă nu a mers totul conform planurilor.

Ajunși la Berlin, chiar din prima zi de muncă, tinerii au observat că în pachetul adus de către doi albanezi și destinat spre transportare erau de fapt ascunse droguri de diferite tipuri. Fără a sta mult pe gânduri, cei doi au lăsat în parcare mașina de serviciu, cu drogurile în ea, și au revenit în Moldova.

După cele întâmplate, bărbații care i-au recrutat ar fi început să-i amenințe. Aceștia ar fi cerut ca tinerii să le achite cinci mii de euro, iar fiecare lună de întârziere iar fi costat pe victime câte o mie de euro în plus. Mai mult, inculpații ar fi luat fără știre mașina uneia dintre victime și ar fi vândut-o la o stație de dezmembrare a automobilelor, asta în contul datoriei inventate.


În urma amenințărilor, tinerii s-au adresat la poliție, iar o dată ce bănuiții au revenit în țară, la domiciliile lor au avut loc percheziții. Acolo au fost găsite telefoane mobile, suporturi cu informații de interes, substanțe asemănătoare drogurilor, dar și numărul de înmatriculare a automobilului vândut ilegal.

Astfel, cei doi suspecți au fost reținuți, unul dintre aceștia fiind anterior în vizorul poliției pentru alte infracțiuni.


echipa.md

Citește mai departe

Moldova

Patru indivizi ar fi estorcat 900.000 de lei prin schema cu „ruda implicată în accident”. Unul din bănuiți este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Publicat

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.


Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.


Citește mai departe

Ediție TV

Exercițiu de simulare: Pompierii au intervenit după ce mai multe persoane au murit în urma unui accident chimic

Mai multe persoane au murit, iar altele s-au intoxicat în urma unui accident chimic la un depozit cu substanțe extrem de periculoase.

Publicat

Din fericire, nu este o realitate, ci un exercițiu de simulare în cadrul căruia au fost implicați zeci de pompieri, salvatori, dar și angajați ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În timpul simulării care a avut loc în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, pompierii au făcut demonstrații și și-au testat abilitățile, pentru a fi bine pregătiți în cazul unui accident chimic real.

În același timp, reprezentanții IGSU au explicat care sunt primii pași de intervenție.

Pe parcursul a trei zile, zeci de pompieri demonstrează cât de pregătiți sunt în timpul unor intervenții de tip excepțional, cum ar fi seisme, accidente chimice, biologice, radiologice sau nucleare.


Agenția Națională pentru Sănătate Publică a participat la demonstrații cu laboratoare mobile, care permit detectarea substanțelor extrem de periculoase într-un timp scurt. Responsabilii ANSP spun că în cazul unui real pericol, instituția este suficient de pregătită pentru a interveni.

Pe parcursul ultimilor cinci ani au fost organizate 18 cursuri, în urma cărora au fost instruiți circa 50 de pompieri și salvatori, care pot interveni în cazul unui accident de natură chimică, radiologice sau nucleare.


Citește mai departe

topul săptămânii