Moldova
Diversioniștii găgăuzi condamnați pentru trădare de patrie i-au cerut lui Dodon să fie primiți acasă
Grupul de etnici găgăuzi care se află în căutare penală pe teritoriul Republicii Moldova, pentru pregătirea actelor teroriste, trădare de patrie și încercare de lovitură de stat, au redactat o scrisoare deschisă prin care au cerut lui Dodon și Vlah să fie lăsați să se întoarcă în „patrie”.

Grupul separatiștilor și diversioniștilor din Găgăuzia care se ascunde de justiția moldovenească în Rusia, și care a pus la cale acțiuni subversive în anul 2014, a prins la curaj după venirea la putere a alianței ACUM – PSRM. Membrii acestui grup au redactat o scrisoare deschisă acum câteva săptămâni în care s-au declarat nevinovați, iar tot ce li s-a întâmplat în 2014 ar fi fost o uneltire a „regimului Plahotniuc”. Regimul ar fi creat din ei un inamic pentru a-și argumenta incapacitatea de a crea condiții bune de viață pentru cetățeni. Semnatarii scrisorii au declarat că se vor întoarce în curând în „patrie” și au cerut autorităților să nu aplice legea în cazul lor.
Primul care a încercat să se întoarcă este fostul șef al Direcției Tineret și Sport al Găgăuziei, Anatoli Cara. Acesta însă a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău și predat organelor care l-au dat în căutare.
Anatoli Kara, Dmitri Kuznețov, Veaceslav Boico dar și alți figuranți în dosarul cu privire la separatiștii găgăuzi, întocmit în 2014, au semnat o scrisoare comună adresată președintelui Dodon, bașcanului Irina Vlah, deputaților din Parlament, dar și din Adunarea Populară. În scrisoarea deschisă, ei afirmă că au devenit victimele regimului lui Plahotniuc care ar instiga la ura interetnică și care i-a prezentat pe ei drept teroriști. Scrisoarea deschisă a fost semnată de 7 persoane, printre aceștia sunt cei trei menționați mai sus.
Pe scurt, semnatarii afirmă că acum cinci ani, „regimul lui Plahotniuc” a pus la cale un plan de răzbunare pentru faptul că găgăuzii au organizat referendumul neconstituțional din 2 februarie 2014. Pentru că nu s-au putut opune desfășurării referendumului, autoritățile centrale ar fi îndreptat întreaga mașinărie a sistemului spre a fabrica dosare penale împotriva acelor persoane din regiunea găgăuză care au participat la referendumul din neconstituțional.
Potrivit semnatarilor scrisorii deschise, faptul că 98% din participanți la plebiscitul ilegal a votat pentru apropierea de Federația Rusă și pentru integrarea în Uniunea Vamală, a funcționat ca o palmă pentru autoritățile centrale. (Apropo, chiar și potrivit legii din 1994 cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, referendumurile cu privire la vectorul extern de dezvoltare nu pot fi organizate de către autoritățile regiunii.)
„Însă, în loc să organizeze, civilizat, măsuri de clarificare în rândul populației din autonomia găgăuză, regimul lui Plahotniuc a decis că e mai facil să-i sperii pe europeni și americani cu amenințarea rusă și cu separatismul găgăuz”, se menționează în acea scrisoare.
Potrivit autorilor, în acest scop ar fi fost creat un mit despre faptul că locuitorii Găgăuziei au fost antrenați pe teritoriul Federației Ruse cu scopul de înfăptui o lovitură de stat și de a răsturna puterea în stat.
Semnatarii mai scriu că autoritățile centrale, prin croirea mitului despre separatismul găgăuz și amenințarea rusească, ar fi urmărit să ascundă partenerilor europeni incapacitatea de a asigura de sine stătător a unui nivel bun de trai pentru locuitorii țării.
„În toți acești cinci ani în care ne-am aflat în exil, noi nu ne-am simțit în securitate, mamele noastre și rudele suferă, iar noi înțelegem că nu ne putem întoarce în patrie până când acolo va dăinui regimul banditesc al lui Plahotniuc și mașinăria represivă, cu judecători și procurori de buzunar”, se menționează în scrisoare.
Semnatarii se arată foarte mulțumiți de faptul că „regimul lui Plahotniuc” a căzut și cer președintelui, bașcanului, deputaților Parlamentului și Adunării Populare să scoată toate învinuirile aduse lor pentru că acestea n-ar avea nicio bază.
„Suntem nevinoveți! Săptămâna viitoare ne vom întoarce acasă, la mamele noastre, rudele și apropiați”, se menționează în scrisoare.
Reamintim că, în anul 2014, Deschide.md a scris într-un articol cu titlul EXCLUSIV // Formuzal, SUPERVIZORUL TABERELOR PARAMILITARE din Rusia, că Anatolii Cara este executantul indicațiilor date de bașcanul Mihail Formuzal în procesul de recrutare și trimitere a tinerilor găgăuzi în tabere para-militare din Federația Rusă. Pe lângă Cara, de recrutarea sabotorilor se mai ocupau Valerii Ianioglo, prim-viceguvernatorul UTA Găgăuzia și Fiodor Gagauz, actual deputat PSRM.
La 1 august trei tineri găgăuzi au fost condamanți la 5 ani de pușcărie cu suspendare. Imediat după aceea, un utilizator anonim a difuzat prin poșta electronică, spre mai mulți destinatari, înregistrarea audio a unei conversații purtate între Anatolii Cara și alte persoane din anturajul bașcanului Formuzal. (Discuție între EXTREMIȘTI // Stai măi, NU SPUNE NIMIC la telefon !)
Este de menționat că anterior sursele deschide.md au menționat că există deja probe concludente care indică faptul că Anatolii Cara, în mod direct, a iniţiat acţiunile de recrutare a tinerilor din Găgăuzia în scopul instruirii diversioniste pe teritoriul Rusiei, imediat după vizita din aprilie 2014 a lui Formuzal la Moscova.
Atunci, Formuzal ar fi avut întrevederi cu persoane de rang înalt din cadrul serviciilor speciale ruse. Părțile au convenit asupra acţiunilor ilegale deconspirate ulterior de organele de drept ale Republicii Moldova.
Cara ar fi avut indicaţii directe de la Formuzal ca „detaşamentele de asalt” să fie formate din tineri cu vârsta cuprinsă între 19 – 34 de ani, din familii cu probleme financiare și, preferabil, necăsătoriți.
Anatolii Cara și-a făcut pierdută urma după demararea procesului de anchetă şi reţinerea de la sfârșitul lunii iunie 2014 a celor 3 tineri din Comrat, iar până în prezent s-ar fi aflat la Moscova, într-o tabără a serviciilor speciale ruseşti.
Moldova
/VIDEO/ Atacată ziua în amiaza mare. O femeie a fost jefuită în plină stradă de către un bărbat.
O femeie de 58 de ani a tras o sperietură zdravană, după ce a fost atacată ziua în amiaza mare de un individ. Acesta ar fi deposedat victima de geantă, după care a fugit într-o direcție necunoscută. Cazul s-a întâmplat în plină stradă, în sectorul Buiucani din capitală.

Șocată, femeia de 58 de ani a sesizat imediat poliția și a declarat că în timp ce se afla pe strada Nicolae Costin a fost deposedată în mod deschis de geanta în care se aflau actele de identitate, cheile apartamentului și un portmoneu cu 880 de lei.
În urma măsurilor de investigație, suspectul a fost identificat și reținut. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 38 de ani, care și anterior a fost certat cu legea pentru diverse infracțiuni.
Toate bunurile, inclusiv banii, au fost recuperate și urmează să fie returnate victimei.
Individul a fost arestat pentru 30 de zile și este cercetat penal pentru jaf. Potrivit legii, acesta riscă detenție de la 5 la 7 ani.
Moldova
/VIDEO/ Grup criminal, dat în vileag. Ar fi furat mașini din UE și le-ar fi introdus ilegal în R. Moldova.
Ar fi furat mașini din Europa și le-ar fi introdus ilegal pe teritoriul țării noastre. Un grup infracțional specializat pe contrabandă cu mașini din UE a fost destructurat de oamenii legii.

Potrivit informațiilor făcute publice, persoanele suspectat în acest dosar ar fi acționat încă de la începutul anului 2020. Aceștia ar fi avut roluri bine determinate și ar fi reușit să introducă ilegal pe teritoriul Republicii Moldova mai multe automobile, piese și accesorii ale acestora.
Conform schemei, mașinile erau introduse prin scoaterea ilegală de pe teritoriul țării a plăcuțelor cu numere de înmatriculare, nefiind înregistrate în baza de date a IGPF pe direcția de ieșire, plăcuțele fiind instalate la alte automobile identice la culoare, caroserie, anul fabricației, capacitatea cilindrică a motorului, precum și alte aspecte tehnice.
Apoi bunurile erau realizate pe piețele de desfacere de pe teritoriul țării noastre, iar automobilele erau dezmembrate, unora fiindu-le modificat codul VIN, pentru a fi înregistrate, cu ulterioara realizare a acestora.
În cadrul investigațiilor au fost desfășurate 20 de percheziții la șase bănuiți cu domiciliile în mun. Chișinău și raionul Strǎșeni, de unde au fost ridicate nouă automobile de diferite mărci.
La fel au fost ridicate mijloace financiare în sumă de 16 000 de euro, proveniți din activitatea infracțională, precum și acte despre proveniența automobilelor, 51 de pașapoarte tehnice provizorii, înscrisuri de ciornă, droguri de tip cocaină, o armă și două bucăți de explozibil plastifiat, ascuns într-o sobă la domiciliul unuia dintre suspecți.
La moment în calitate de bănuiți au fost audiate patru persoane, urmând sǎ fie dispusǎ și efectuarea expertizei automobilelor ridicate în cadrul perchezițiilor.
Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 4 la 10 ani.
Moldova
/VIDEO/ Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir este suspectat de trafic de influență.
Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir a fost reținut pentru 72 de ore și este bănuit de trafic de influență. Mai exact, acesta ar fi pretins mită în schimbul emiterii unei decizii pozitive în cadrul unui examen medical.

Potrivit ofițerilor SPIA, omul legii ar fi cerut și primit suma de 5000 de lei de la o femeie care se afla la a doua încercare de a se angaja în cadrul MAI, iar în schimb ar fi promis că poate obține o decizie pozivită a examenului medical. Bănuitul susținea că ar avea influență asupra angajaților din cadrul Comisiei medicale centrale al Serviciului medical al MAI și că i-ar putea determina să o aprecieze cu calificativul „apt” în urma examinării medicale.
În urma investigațiilor ofițerii SPIA și procurorii PCCOCS l-au supus perchezițiilor corporale pe bănuit și au verificat amănunțit și automobilul acestuia. În urma descinderilor a fost ridicat telefonul mobil recunoscut ca mijloc de probă pertinent și concludent ce are importanță pentru cauza penală. Pentru infracțiunea comisă, codul penal prevede amendă în mărime de la 100 mii la 150 mii lei sau până la 6 ani de închisoare.
-
Moldova5 zile în urmă
Microbuz școlar, implicat în accident. O elevă a avut nevoie de ajutor medical.
-
Moldova4 zile în urmă
Tragedie de nedescris, la Ialoveni. Un tânăr a decedat subit, după ce s-a tamponat cu motocicleta într-un copac.
-
Moldova3 zile în urmă
/VIDEO/ Visau să ajungă în Uniunea Europeană. Patru femei din Camerun, prinse în timp ce încercau să treacă ilegal hotarul.
-
Moldova3 zile în urmă
Descoperire macabră, la Vadul lui Vodă. Patru persoane decedate au fost depistate într-o locuință.
-
Moldova2 zile în urmă
/VIDEO/ Viteza poate ucide. O șoferiță a fost grav rănită în urma unui accident înfiorător.
-
Moldova6 zile în urmă
Ambulanță tamponată, la Sîngerei. O minoră, pasageră în mașina implicată în accident, a ajuns la spital.
-
Moldova4 zile în urmă
/VIDEO/ Speluncă, la Ciocana. Un bărbat este cercetat pentru organizarea unui loc rău famat, unde se consumau droguri.
-
Moldova4 zile în urmă
/VIDEO/ Le-au făcut o „vizită” inopinată. Oamenii legii au descins cu percheziții în penitenciarul din Leova.