Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ UPDATE: Minorul dispărut din Grigoriopol se ascundea în Pakistan, nu departe de India. Băiatul se temea să vină acasă, de frica examenelor.

A plecat de acasă de frica examenului. Ivan Ababii, în vârstă de 15 ani, din satul Butor din raionul Grigoriopol, care a plecat de acasă acum patru zile, a fost găsit.

În tot acest timp, minorul a locuit într-o casă părăsită din Pakistan, așa au poreclit localnicii zona care se află în vecinătate cu localitatea India din comuna Butor. Băiatul dormea pe un morman de gunoi.

IVAN ABABII:

– Aici dormeam.


– Chiar aici, pe acest loc?

– Da

Ivan povestește că ziua se ascundea în tufarii din preajma noii sale locuințe, iar pe timp de noapte, hoinărea prin sat pentru a-și căuta hrană. Mânca tot ce găsea. Pentru a nu da de bănuit, băiatul intra în casa părăsită prin geamul spart. În seara zilei 1 iulie, frații au decis să mai facă o tură prin sat, ca să-l caute. La un moment dat, din întuneric a apărut Ivan, rușinat și cu capul aplecat.


DUMITRU ABABII, FRATELE LUI IVAN:

Mergeam pe drum, când ne uităm el  merge în întâmpinare. A dat capul jos de parcă nu ne vede. Era întuneric, abia de vedeai ceva. Când ne uităm era chiar el, i-am spus să mergem acasă și l-am întrebat dacă fuge de cineva și ne-a zis că – „nu”. Atunci l-am întrebat de ce nu s-a întors acasă. El ne-a mărturisit că-i era rușine pentru că s-a gândit că nu a dat examenul.

Miliția a stabilit că, în dimineața în care a dispărut, Ivan a plecat spre școală pentru a susține restanța la matematică. Pentru că nu a fost sigur că examenul l-a scris bine, acesta a decis să nu mai stat să aștepte rezultatele, s-a ridicat din bancă, a ieșit din clasă și a plecat.


IVAN ABABII:

Am crezut că nu am susținut examenul. Credeam că voi rămâne repetent și mi-a fost rușine să mă întorc acasă


Frații mai mari a lui Ivan nu-și pot explica ce l-a făcut pe acesta să plece.

DUMITRU ABABII, FRATELE LUI IVAN:

Nu am pus un deget pe el, niciodată. El a rămas fără mamă la vârsta de 6 ani, noi îl creștem deja de zece ani. În viața nu l-am bătut, îl mai certam pentru că, uneori, era de ce.

Acum, băiatul urmează să meargă cu unul dintre frați la Tiraspol să depună actele de înmatriculare la colegiu, pentru a deveni mecanic auto.

echipa.md

Ediție TV

/VIDEO/ Trei minori riscă pușcărie pentru furt

Își făceau bani de buzunar, furând din scările blocurilor locative din capitală. Este isprava a trei minori, suspectați de mai multe furturi care au avut loc în sectorul Botanica, în perioada septembrie-octombrie. 

Polițiștii au stabilit că minorii, cu  vârstele cuprinse între 15 și 17 ani, furau atât noapte, cât și ziua. Băieții intrau în scările blocului, inspectau etajele, iar unde vedeau  vreo bicicletă sau trotinetă, lăsată fără supraveghere, puneau mâna pe ea și se făceau nevăzuți. Totodată aceștia ar fi furat și hainele oamenilor lăsate la uscat, la balcoanele comune.

Pe durata așa-numitei activități, cei trei s-ar fi ales cu bunuri în valoare de circa 26 de mii de lei. Audiați, cei trei și-ar fi recunoscut vina și le-ar fi declarat anchetatorilor că tot ceea ce furau duceau la un lombard, unde primeau bani pentru fiecare bun adus. Datorită acestei informații, polițiștii au reușit să recupereze o parte din obiectele furate. Unele lucruri au fost găsite la lombard, atunci când oamenii legii i-au trecut pragul. Prin urmare, unele biciclete și trotinete au fost returnate proprietarilor. Până acum, a fost demonstrată complicitatea celor trei în cel puțin patru cazuri de furt. În contextul vârstei fragede, băieții sunt cercetați în stare de libertate.

Dacă vina le va fi demonstrată, minorii riscă amendă de până la 67 de mii de lei sau detenție de până la patru ani.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Spărgători de locuințe, reținuți

Patru bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani, originari din raionul Hâncești, sunt cercetați penal, suspectați de furturi din locuințe.

Polițiștii au stabilit că, în ultimele două luni, suspecții au comis șapte furturi din locuințe numai în raionului Strășeni. Prejudiciul cauzat victimelor depășește 150.000 de lei. În data de 16 octombrie, polițiștii din Strășeni și Hâncești, ajutați de masacații de la „Fulger” au descins în locuințele suspecților.

Bărbații sunt suspectați că ar fi săvârșit infracțiuni similare și în raioanele Hâncești și Ialoveni. Ultimul caz a avut loc în satul Căpriana, de unde suspecții au sustras 1500 de euro și un card cu 10 000 de lei în cont. Hoții acționa pe timp de zi, prin efracție, forţând geamurile sau ușile din termopan, când proprietarii nu erau acasă, de unde furau aur și bani. În urma perchezițiilor efectuate în casă, oamenii legii au depistat bani și droguri.

Totodată, au mai găsit și muniții deținute ilegal, bunuri sustrase din locuinţă, dar și obiecte care ar fi fost folosite la comiterea infracțiunilor. Bărbații, care au mai fost judecați, pentru infracțiuni similare, suspecții sunt cercetați în libertate. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă amendă de până la 67 500 de lei, sau și-ar putea petrece următorii 4 ani în spatele gratiilor.


Polițiștii continuă cercetările în pentru a stabili eventuali complici, dar și dacă ar mai fi implicați și în alte furturi din locuințe.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Arme și muniții, găsite acasă la un medic

Un bărbat în vârstă de 59 de ani, care activa în calitate de medic legist, este cercetat penal. Medicul este suspectat că vindea ilegal arme şi muniţii, dar și că ar fi distrus mai multe documente ce reflectau activitatea de serviciu. Suspectul a fost documentat de către forțele de ordine pe parcursul a 4 luni de zile. 

Polițiștii au descins cu mai multe percheziții la domiciliul, automobilul și biroul de serviciu al bărbatului. La domiciliul medicului, oamenii legii ar fi depistat și ridicat documente din arhiva subdiviziunii în care active. Totodată, au ridicat și două pistoale, două arme de vânătoare, șapte încărcătoare de tip Kalașnikov, peste 500 de cartușe de luptă, 6 grenade de mână și una de tip F1.

Toate obiectele explozibile și armele au fost expediate la Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare, pentru expertize și stabilirea caracteristicilor. Potrivit procurorilor, atât armele cât și munițiile depistate, erau deținute ilegal de către medicul legist. Acum, medicul este cercetat în libertate. Dacă expertiza va constata că armele și munițiile pot fi utilizate conform destinației, medicul riscă să fie cercetat penal pentru păstrarea, procurarea, sau comercializarea ilegală a armelor şi muniţiilor.

Totodată, dacă se va demonstra complicitatea acestuia la distrugerea mai multor acte ce reflectau activitatea de serviciu, el riscă amendă de până la 32 500 lei, dar și până la 2 ani de pușcărie. Iar pentru păstrarea ilegală a armelor şi muniţiilor, bărbatul va fi pedepsit cu amendă de până 47 de mii 500 de lei sau cu până la 3 ani de pușcărie. Cercetările continuă. Forțele de ordine urmează să stabilească dacă există și alte persoanele implicate la caz.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii