Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ UPDATE: Minorul dispărut din Grigoriopol se ascundea în Pakistan, nu departe de India. Băiatul se temea să vină acasă, de frica examenelor.

A plecat de acasă de frica examenului. Ivan Ababii, în vârstă de 15 ani, din satul Butor din raionul Grigoriopol, care a plecat de acasă acum patru zile, a fost găsit.

În tot acest timp, minorul a locuit într-o casă părăsită din Pakistan, așa au poreclit localnicii zona care se află în vecinătate cu localitatea India din comuna Butor. Băiatul dormea pe un morman de gunoi.

IVAN ABABII:

– Aici dormeam.


– Chiar aici, pe acest loc?

– Da

Ivan povestește că ziua se ascundea în tufarii din preajma noii sale locuințe, iar pe timp de noapte, hoinărea prin sat pentru a-și căuta hrană. Mânca tot ce găsea. Pentru a nu da de bănuit, băiatul intra în casa părăsită prin geamul spart. În seara zilei 1 iulie, frații au decis să mai facă o tură prin sat, ca să-l caute. La un moment dat, din întuneric a apărut Ivan, rușinat și cu capul aplecat.


DUMITRU ABABII, FRATELE LUI IVAN:

Mergeam pe drum, când ne uităm el  merge în întâmpinare. A dat capul jos de parcă nu ne vede. Era întuneric, abia de vedeai ceva. Când ne uităm era chiar el, i-am spus să mergem acasă și l-am întrebat dacă fuge de cineva și ne-a zis că – „nu”. Atunci l-am întrebat de ce nu s-a întors acasă. El ne-a mărturisit că-i era rușine pentru că s-a gândit că nu a dat examenul.

Miliția a stabilit că, în dimineața în care a dispărut, Ivan a plecat spre școală pentru a susține restanța la matematică. Pentru că nu a fost sigur că examenul l-a scris bine, acesta a decis să nu mai stat să aștepte rezultatele, s-a ridicat din bancă, a ieșit din clasă și a plecat.


IVAN ABABII:

Am crezut că nu am susținut examenul. Credeam că voi rămâne repetent și mi-a fost rușine să mă întorc acasă


Frații mai mari a lui Ivan nu-și pot explica ce l-a făcut pe acesta să plece.

DUMITRU ABABII, FRATELE LUI IVAN:

Nu am pus un deget pe el, niciodată. El a rămas fără mamă la vârsta de 6 ani, noi îl creștem deja de zece ani. În viața nu l-am bătut, îl mai certam pentru că, uneori, era de ce.

Acum, băiatul urmează să meargă cu unul dintre frați la Tiraspol să depună actele de înmatriculare la colegiu, pentru a deveni mecanic auto.

echipa.md

Ediție TV

/VIDEO/ Hoț cu mască de gentleman

A crezut că-i un gentleman, dar el s-a dovedit a fi un hoț ordinar. O femeie de 34 de ani a fost jefuită în plină stradă, de un bărbat care i-a propus să o conducă până acasă.

Totul s-a întâmplat în data de 17 august, pe strada Minsk din sectorul Botanica al capitalei.

La fața locului s-a deplasat o echipă de polițiști, pentru a stabili toate circumstanțele. Femeia le-ar fi declarat polițiștilor că, în timp ce mergea pe stradă, de ea s-ar fi apropiat un bărbat, pentru a face cunoștință. După ce au schimbat câteva vorbe, acesta i-ar fi propus victimei să o conducă până acasă, iar femeia a fost de acord. În timp ce se plimbau pe stradă, bărbatul i-ar fi smuls femeii geanta din mână și a rupt-o de fugă. În geantă, potrivit victimei, se afla un telefon mobil, bani, dar și actele personale.

Prejudiciul cauzat victimei ajunge la 8 500 lei. Poliția a început cercetările, însă, până la moment nu a dat de urmele suspectului. În acest context, persoanele care l-au recunoscut pe bărbatul din imagini și dețin informații despre locul unde s-ar putea afla sunt rugate să anunțe la numerele de telefon 112 sau 069 515 483.


Dacă va identificat și găsit vinovat, suspectul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru jaf.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ A furat mașina vecinului

A furat mașina vecinului, plecând la plimbare. Un tânăr în vârstă de 23 de ani, din Chișinău, este cercetat penal pentru răpirea unui autoturism.

Polițiștii au fost alertați în dimineața de 4 august, de către proprietarul automobilului, care a anunțat că i-a fost răpit automobilul, în valoare de 100 000 de lei din curtea blocului de locuit de pe str. M. Sadoveanu din sectorul Ciocana. Victima, un bărbat de 44 de ani, le-a spus polițiștilor că totodată, din locuință au dispărut cheile de la automobil, ulterior când a ieșit afară a depistat și lipsa mașinii.

În urma investigațiilor, automobilul răpit a fost depistat accidentat în orășelul Vadul lui Vodă. Ulterior a fost identificat și făptașul care a comis infracțiunea. În data de 17 august acesta a fost reținut și escortat la inspectorat pentru audieri, unde și-ar fi recunoscut vina.

Polițiștii au constatat că suspectul este vecin cu proprietarul mașinii, așa că a pătruns în locuință prin geamul care era deschis, de unde a sustras cheile de la automobil după care l-a răpit pentru a se plimba. Acum, tânărul, care anterior a mai fost judecat pentru alte infracțiuni, este cercetat penal pentru răpire de automobil. Dacă va fi găsit vinovat, el o amendă de până la 67 de mii 500 de lei sau până la 3 ani de pușcărie.


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Ajutau migranții să ajungă ilegal în UE

Doi moldoveni, dintre care un fost polițist de frontieră, racolau cetățeni străini, din diferite țări cu risc sporit de terorism și îi ajutau să ajungă ilegal în Europa. Pentru serviciile lor, cei doi luau câte două mii de euro de la fiecare migrant.

Businessul celor doi a fost, însă, deconspirat de către agenții Centrului Antiterorist al SIS, împreună cu polițiștii de frontieră, dar și procurorii din Chișinău. După mai multe cercetări, forțele de ordine au constatat că, mai întâi, cei doi suspecți cazau migranții în Moldova, le fabricau acte false, apoi, îi ajutau să ajungă pe teritoriul României. Ajunși peste Prut, migranții achitau cei 2.000 de euro, apoi, își continuau drumul. Polițiștii de frontieră, împreună cu ofițerii SIS i-au reținut, atât pe organizatorii schemei, cât și pe mai mulți migranți care intenționau să ajungă în UE. Reținerile au avut loc lângă satele Frăsinești din Ungheni și Costești din raionul Râșcani.

Potrivit oamenilor legii, cetățenii străini au între 20 și 35 de ani, și sunt originari din Bangladesh și Uzbekistan. Potrivit informațiilor SIS, cetățenii din Bangladesh aveau conexiuni directe cu persoanele reținute la începutul lunii iulie, de către agenții SIS și procurorii PCCOCS, care atunci au destructurat o filieră de migrație în UE, cu complici în Armenia, Italia şi Franța.

Acum, cei doi moldoveni, au fost reținuți pentru 72 de ore. Totodată, forțele de ordine urmează să ia o hotărâre legală în privința cetățenilor străini, reținuți la frontiera cu România.

echipa.mdCitește mai departe

topul săptămânii