Rețele de socializare

Sociale

/FOTO/ Consecințele ploilor. Vezi cum arată parcul Valea Trandafirilor în urma precipitațiilor.

În urma ploilor, nu doar străzile capitalei, dar și trotuarele din parcuri par a rămâne inundate, iar pietonii sunt nevoiți să meargă pe borduri. Internauții postează fotografii din parcul Valea Trandafirilor, care la moment este supus unor lucrări de reabilitare.

În cadrul Proiectului de reabilitare a Parcului „Valea Trandafirilor”, unde deja a fost reconstruită rețeaua de iluminat public pe bază de LED, se promite reabilitarea integrală a aleilor, construcția Skateparkului, terenului de minifotbal, celui de volei și construcția /reabilitarea WC-urilor publice.

unimedia.info

 


Advertisement

Sociale

Alcool vândut ilegal în șase puncte de comerț din sectorul Ciocana al capitalei

În scopul diminuării nivelului infracțional și contravențional pe teritoriul sectorului Ciocana al municipiului Chișinău, de către angajații Inspectoratului de Poliție Ciocana, în perioada 18 – 23 septembrie curent, au fost desfășurate măsuri de prevenire și documentare a persoanelor predispuse la comiterea contravențiilor și infracțiunilor de ordin public ca rezultat al consumului de băuturi alcoolice, astfel fiind verificate mai multe  puncte de comerț care comercializau băuturi alcoolice ilegal sau în lipsa actelor de proveniență și cu încălcarea prevederilor legale stipulate în actele de funcționare eliberate de către Organele Administrației Publice Locale.

Au fost documentate 6 puncte comerciale amplasate în sectorul Ciocana  unde se comercializau  băuturi alcoolice în lipsa actelor de proveniență și cu încălcarea regulilor stabilite în actele de funcționare.

În rezultatul măsurilor petrecute au fost ridicate în total 410 litri de alcool în asortiment, îmbuteliate în sticle de  diferite dimensiuni, fără acte de proveniență și de o calitate dubioasă.

Urmare a celor întreprinse au fost numite mai multe expertize de constatare  a calității  produselor alcoolice ridicate și în baza probelor acumulate, persoanele fizice și juridice care au admis comercializarea ilegală a  băuturilor alcoolice, urmează a fi sancționate în baza art. 265 și art. 286 Cod Contranvețional, care prevede amendă în mărimea de până la 15 000 lei cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni , iar produsele alcoolice ridicate vor fi expediate instanței de judecată pentru confiscare sau nimicire .


Citește mai departe

Sociale

Obuz găsit într-o livadă de pruni din Anenii Noi. Ar fi ajuns acolo de pe poligonul militar de la Bulboaca, unde, recent, au avut loc trageri

Încă un obuz găsit într-o livadă de pruni din satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. Proiectilul a ajuns acolo de pe poligonul militar de la Bulboaca, unde au avut loc recent trageri. Este al doilea astfel de incident din ultimele zile. Muncitorii au alertat poliţia şi geniştii.

„- Am intrat pe rând, introduceam îngrășăminte şi când am văzut „snareadul”, m-am oprit, m-am apropiat, m-am uitat la el, m-am întors şi am sunat la şefi. – Nu v-aţi speriat? – Dar pentru ce? Dacă va fi să trăieşti, trăieşti, dacă nu, nu”, a spus muncitorul, Dumitru Flocea.

Proprietarul livezii e foarte îngrijorat de situaţie.

„Noi ne facem griji mai mult de faptul că acuşi se va începe lucrul manual. Vor fi oameni şi nu știu, au pericol, nu au pericol? Nu sunt specialist, dar ştiţi cum, îmi fac griji pentru oameni, asta nu este ceva obişnuit”, a menţionat administratorul livezii, Teodor Cazac.


Oamenii legii şi-au făcut apariţia la mai bine de o oră după ce au fost sesizați.

„Echipa de genişti dau adeverinţa, denumirea obuzului, este exploziv sau nu. După care noi facem încheierea, dacă este ceva periculos sau nu. Noi ca să nu fie pierderi de fiinţe umane venim”, a comunicat subofiţerul superior al IGP Anenii Noi, Sebastian Nistreanu.

Echipa de filmare a stat aproximativ trei ore în livadă în aşteptarea geniştilor. Aceştia au venit mai târziu, iar după investigaţiile făcute la faţa locului, au declarat că este vorba despre un proiectil de iluminare, similar cu cel găsit săptămâna trecută în aceeaşi livadă. Potrivit acestora, obiectul nu prezintă pericol pentru viaţa oamenilor.


publika.md

Citește mai departe

Sociale

/VIDEO/ Doi oameni de afaceri din Moldova s-au pomenit cu un dosar penal după ce au plantat câteva hectare cu plante de cânepă tehnică

Caz nemaivăzut în Republica Moldova. Doi oameni de afaceri s-au pomenit cu un dosar penal după ce au plantat câteva hectare cu plante de cânepă tehnică. Aceștia nu pot să o recolteze pentru că, spun ei, poliția locală le-ar fi interzis acest lucru.

imagine simbol

Acum speră să-și întoarcă investițiile făcute, în jur de 30 de mii de euro, prin judecată. Specialiștii ministerului Agriculturii afirmă că recoltarea acestui tip de cânepă ar aduce profit bugetului de stat și s-au arătat mirați că afacerea riscă să se ruineze.

Oamenii de afaceri spun că s-au inspirat de la vecinii de peste Prut, unde cultivarea cânepei tehnice este un lucru obișnuit. Astfel, au procurat semințe și au închiriat un lot de pământ de patru hectare la Strășeni, în total cheltuind peste 30 de mii de euro.

ANATOL DICUSAR, COFONDATORUL AFACERII: „Cânepa tehnică nu necesită îngrădire, dar, luând în considerație unde trăim, am hotărât să fie și camere, și depozit, și îngrădit, o poartă”.


Dintr-o singură tonă de semințe de cânepă sperau să obțină până la 12 mii de euro. Până acum, însă, au suferit doar pierderi. În urmă cu două săptămâni oamenii legii i-au anunțat că au deschis dosar penal pe numele unuia dintre ei pentru că ar fi ascuns de poliție cultivarea cânepei. Așa că, li s-a interzis să o recolteze. Până una alta, plantele s-a umplut de buruiene.

ION RAȚĂ, DIRECTORUL COMPANIEI: „Pierderile o să fie enorme. Noi trebuie să luăm două cifre: ceea ce am cheltuit și banii cu care puteam achita datoriile pe care le avem”.

De altfel, în iunie, oamenii legii ar fi luat câteva bucăți din plante pentru a le testa. Și proprietarii au verificat cânepa la un expert independent, iar concluzia a fost că specia conține un grad extrem de redus de stupefiante: „dar acest procent nu acționează asupra sistemului nervos”, spune VICTOR MELNIC, EXPERT NAȚIONAL ÎN BIOLOGIE.


Pentru a fi interzise, această doză trebuie să fie de cel puțin 0,3%. Cu alte cuvinte, pentru a se droga cu acest tip de cânepă, ar fi nevoie de aproape o tonă de plante.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Cânepa utilizată în scopuri narcotice, cea de tip „indica”, crește cel mult până la 70 de cm în înălțime. Însă plantele de aici ajung și la 2 metri, fiind de tip „sativa”. Chiar și frunza este total diferită și nu are niciun efect dacă va fi consumată”.

Am discutat acest caz și cu reprezentanții Ministerului Agriculturii. Specialiștii de aici ne-au confirmat că specia de „canabis sativa” este una pur industrială și ar putea aduce beneficii economice, dacă prelucrarea ei va fi susținută la nivel de stat.


VASILE ȘERBAN, ȘEF DIRECȚIE POLITICI DE PRODUCȚIE: „Această plantă ar permite ca producătorul de pe o suprafață mică să obțină un profit mai mare, fără a aduce daune sănătății altor oameni sau statului, din contra, la stat ar veni mai mulți bani în buget”.

Despre dosarul intentat de către inspectoratul din Strășeni nu au reușit să aflăm detalii. Ofițerul de presă al poliției locale, după ce s-a consultat cu superiorii ei, ne-a cerut o solicitare oficială, iar divulgarea informațiilor ar putea prejudicia mersul anchetei. Totuși, a confirmat că un astfel de caz a fost înregistrat de oamenii legii. Între timp, direcția Antidrog afirmă că nu este la curent cu acest incident pentru că plantele nu sunt destinate consumului de droguri. Între timp, cei doi parteneri de afaceri, se pregătesc să-și caute dreptatea în judecată pentru a-și returna pierderile suportate. Aceștia mai spun că nu și-au asigurat afacerea.


tv8.md

Citește mai departe

topul săptămânii