Potrivit oamenilor legii, cei doi bărbaţi au intrat în magazinul din localitate, au prezentat nişte legitimaţii false şi au solicitat de la proprietară, mai multe acte de proveniență a mărfii. Ulterior, aceştia au invocat faptul că potrivit documentelor în magazin nu pot fi vândute băuturi alcoolice la pahar şi i-au spus femeii că îi vor aplica o amendă în valoare de 25 de mii de lei. I-au dat însă de înţeles că sancţiunea poate fi anulată, dacă aceasta le va oferi o sumă drept recompensă pentru tăcere.
„Prezentându-se în incinta unui magazin mixt, şi cerând să li se ofere contra plată 50 de grame de rachiu. După prezentarea mărfii, s-au prezentat ambii drept angajaţi ai ANSA. Spunându-le că le aplică 5 mii de lei. Proprietara spunând că nu are bani, şi adică nu le-a aplicat 5 mii de lei, dar au însuşit 1600 de lei”.
În scurt timp, proprietara şi-a dat seama de înşelăciune şi a alertat poliţia, care i-a reţinut pe urme fierbinţi pe indivizi. Potrivit oamenilor legii, cei doi bărbaţi sunt suspectaţi că ar mai fi implicaţi cel puţin într-un caz similar, produs acum o săptămână în satul Iepureni, tot din Cantemir. Atunci, acţionând după un scenariu similar, aceştia ar fi perceput 6000 de lei de la proprietarul unui magazin din localitate. La scurt timp, cu precizări l acest subiect au venit şi reprezentanţii Agenţiei Pentru Protecţia Consumatorului şi Supravegherea Pieţei. Potrivit lor, asupra celor doi reţinuţi au fost găsite două legitimaţii pe care scriau că de fapt, aceştia sunt inspectori ai Agenţiei „Protecţia Dreptului Consumatorului”, o instituţie care de fapt, nici nu există.
„Un anumit grup de persoane îşi crează ca şi cum o asociaţie obştească şi îi dau denumirea de care vor ei important să fie aceste cuvinte protecţie consumatorului”, a spus IURIE EREMIA, director Agenţia pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea.
Atfel, cetăţenii sunt îndemnaţi să fie mai precauţi atunci când li se cer anumite plăţi sau când li se solicită să accepte anumite controale.
„Un inspector când merge la un control, el deţine o legitimaţie creată de către Agenţie. Eu pot să vă arăt o legitimaţie cum arată la noi. Este o legitimaţie tip. Fiecare inspector din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului o are de aşa tip, iar deja cei de la Asociaţiile obşteşti o fac cum vor ei. Orice inspector trebuie să aibă o delegaţie semnată de către conducere”, a spus IURIE EREMIA, director Agenţia pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea.
Bărbaţii au fost reţinuţi pentru 72 de ore pentru escrocherie. Ei riscă o amendă de până la 67 de mii 500 de lei sau până la 6 ani de puşcărie.