Rețele de socializare

Moldova

Un chișinăuean, amendat pentru că a spart e-mailul colegului său de serviciu

Un chişinăuian, în vârstă de 30 de ani, a fost condamnat recent la o amendă de 30 de mii de lei pentru încălcarea inviolabilităţii vieţii personale, violarea dreptului la secretul corespondenţei şi fals informatic. 

Publicat

Chiar dacă nu şi-a recunoscut vina, procurorii au demonstrat prin probe că, în vara anului 2015, inculpatul a spart conturile de e-mail ale fostului său partener de afaceri, cu care se afla într-un litigiu civil, accesând, în mod ilegal, informaţiile confidenţiale ale acestuia. În plus, inculpatul a şters peste 1600 de scrisori şi documente relevante pentru litigiul în care cei doi erau antrenaţi, iar pentru a-i restricţiona fostului coleg accesul la propria poştă, individul i-a modificat şi parolele de acces la conturile sale de e-mail. Pe lângă amenda penală la care a fost condamnat, inculpatul urmează să-i achite victimei un prejudiciu moral de 10 mii de lei, iar iPhone-ul utilizat la comiterea crimelor i-a fost confiscat în beneficiul statului. Sentinţa este cu drept de atac.

Potrivit unui studiu efectuat de Procuratura Generală, dinamica cazurilor de violare a dreptului la secretul corespondenţei este în continuă creştere în republică. Astfel, din totalul celor 116 de cauze penale îniţiate anul 2018 pentru comiterea infracţiunilor cibernetice:
• 37 de cazuri vizează violarea dreptului la secretul corespondenţei (13 cazuri – anul 2017);
• 25 cauze penale – pornografie infantilă (38 în anul 2017);
• 23 – încălcarea inviolabilităţii vieţii personale (22);
• 7 – accesul neautorizat la reţelele şi serviciile de telecomunicaţii (6);
• 6- fraudă informatică (10);
• 4 – fabricarea sau punerea în circulaţie a cardurilor sau altor instrumente de plată false (3);
• 4 – încălcarea dreptului asupra obiectelor de proprietate industrială (7);
 2 – fals informatic (6), etc.

Sporirea numărului de cazuri de violare a secretului corespondenţei, este, în opinia procurorilor, cauzată de progresul tehnologiilor informaționale, când majoritatea corespondenței are loc prin intermediul datelor informatice: corespondența electronică, comunicările prin forumuri, rețelelor de socializare, a unor produse program special adaptate, cu utilizarea sistemelor informatice și de telecomunicații care rulează anumite produse de program (software).


În aceeaşi perioadă procurorii au expediat în judecată 25 de cauze penale privind infracţiunile cibernetice, fiind emise 24 de sentinţe (21 de condamnare, 2 de încetare şi o sentinţă de achitare).

De notat că, pentru a impulsiona şi eficientiza activitatea procurorilor în domeniul combaterii criminalităţii cibernetice, dar şi altor fenomene criminale, în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a fost instituit Biroul antitrafic şi investigarea crimelor cibernetice. Birouri specializate Antitrafic, Antitortură şi Anti-Cybercrime au fost create şi în cadrul Procuraturii municipiului Chişinău.

Concomitent, în cadrul Procuraturii Generale sunt întreprinse măsuri organizatorico-administrative, menite să sporească calitatea investigaţiilor şi responsabilitatea procurorilor specializaţi în domeniul combaterii criminalităţii cibernetice, precum şi să asigure colaborarea eficientă a procuraturii cu instituţiile specializate din republică şi partenerii de peste hotare.


Moldova

/VIDEO/ Reținuți cu droguri în buzunare: Doi tineri din Bălți, prinși în flagrant în sectorul Buiucani.

Doi tineri din Bălți, de 18 și 19 ani, au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce au fost prinși în timp ce plasau droguri în ascunzișuri, în sectorul Buiucani al Capitalei. Cei doi erau, de fapt, curieri pentru un magazin online de droguri, administrat prin aplicația Telegram.

Publicat

Informațiile despre activitatea ilegală au ajuns la polițiștii de la Inspectoratul Buiucani printr-o sursă operativă. Oamenii legii i-au urmărit și i-au documentat, iar în momentul în care plasau pachețelele suspecte în locuri ascunse, au intervenit.

În urma perchezițiilor corporale, asupra celor doi au fost găsite zeci de pachețele ambalate cu bandă adezivă, care conțineau droguri de tip PVP – o substanță psihotropă extrem de periculoasă.

Și la domiciliile suspecților, oamenii legii au descoperit un adevărat „kit” de distribuție: aproximativ 60 de grame de droguri, un cântar electronic, benzi adezive și pliculețe zip-lock, folosite pentru ambalare.


Cei doi riscă între 7 și 15 ani de închisoare, conform legislației în vigoare.
Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în rețeaua infracțională.


Citește mai departe

Moldova

Minor pe motocicletă, tamponat la Tomai: La volanul mașinii implicate ar fi fost primarul localității.

Impact violent pe un drum din satul Tomai, raionul Leova! Un adolescent de doar 14 ani a ajuns la spital, după ce motocicleta pe care o conducea a fost lovită de un automobil de teren. Potrivit informațiilor preliminare, la volanul mașinii s-ar fi aflat chiar primarul localității.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 3 iulie. Bărbatul de 68 de ani circula regulamentar pe drumul principal al satului, în timp ce minorul ar fi ieșit de pe un drum secundar, moment în care cele două vehicule au intrat în coliziune.

În urma impactului, adolescentul a fost rănit și transportat de urgență la Spitalul Raional Hîncești. Testele cu aparatul Drager au arătat că niciunul dintre conducători nu consumase alcool.

Ancheta a scos la iveală că motocicleta nu era înmatriculată și nu avea acte, iar băiatul nu deținea permis de conducere.


Redacția noastră a încercat să obțină un punct de vedere oficial din partea edilului, însă până la această oră, nimeni nu a răspuns la telefon.

Poliția investighează în continuare toate circumstanțele în care s-a produs accidentul și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea acestuia.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Prejudicii de milioane la buget: O asociație patronală, vizată într-o amplă anchetă a PCCOCS.

O asociație patronală, care activa în domeniul reciclării deșeurilor, este în centrul unei anchete de proporții, după ce procurorii PCCOCS, împreună cu inspectorii de la Serviciul Fiscal de Stat, au descoperit o schemă uriașă de evaziune fiscală și spălare de bani.

Publicat

Potrivit primelor informații, faptele s-ar fi desfășurat în perioada 2020–2024, iar prejudiciul adus statului se ridică la peste 11 milioane de lei.

Asociația ar fi obținut profituri consistente, însă fără a respecta cerințele legale impuse entităților comerciale. Aceasta s-ar fi eschivat de la înregistrarea în calitate de plătitor TVA, nu a prezentat declarațiile fiscale și nu a achitat taxele aferente, generând astfel pierderi uriașe la bugetul de stat.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au efectuat percheziții la mai multe adrese, de unde au fost ridicate documente contabile, înscrisuri și alte obiecte ce constituie probe relevante pentru urmărirea penală.


Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile urmează să stabilească toate persoanele implicate și dimensiunea exactă a prejudiciului.


Citește mai departe

topul săptămânii