Rețele de socializare

Moldova

Trei moldoveni s-au pornit să treacă frontiera, pe la Cahul, cu acte false

Un permis de conducere și două cărți de identitate, cu semne clare de falsificare, au fost depistate în punctul de trecere Cahul, în mai puțin de 24 de ore. Trei cetățeni ai Republicii Moldova sunt cercetați penal pentru deținerea documentelor oficiale false.

Publicat

Primul incident a fost consemnat ieri, 16 aprilie a.c., pe sensul de ieșire din țară s-a prezentat un mijloc de transport de model Toyota Corrola. Deși la linia de control a fost observat la volanul mașinii un bărbat, în timpul identificării persoanelor și verificării documentelor acesta s-a prezentat ca simplu pasager. Faptul în cauză a dat de bănuit angajaților Poliției de Frontieră, fiind luată decizia extinderii controlului asupra acestuia. În cele din urmă, bărbatul de 37 de ani a recunoscut că deține un permis de conducere românesc, care ar putea fi falsificat. În declarații acesta a menționat că acum un an și jumătate a apelat la un necunoscut pentru a-i perfecta acest document, ulterior contra sumei de 200 de euro l-a și obținut. Din primele cercetări permisul de conducere, eliberat de autoritățile române pe numele moldoveanului pentru toate categoriile, prezintă semne vizibile de contrafacere.

În această dimineață, la o diferență de câteva ore, polițiștii de frontieră au depistat la alți doi cetățeni moldoveni, ascunse în bunurile personale, două cărți de identitate românești falsificate. Ambii bărbați au folosit aceleași tertipuri pentru obținerea documentelor contrafăcute și urmau să le prezinte în Germania, la locul de muncă. Către ora 04:40, într-un microbuz de rută ”Moldova-Germania” a fost identificat un tânăr moldovean, locuitor al sat. Crăciun, r-nul Cantemir. Acționând în baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au solicitat persoanei de a prezenta toate documentele deținute, deși ultimul declara că are asupra sa doar pașaportul. În cadul verificărilor minuțioase s-a depistat în portmoneul acestuia o carte de identitate, emisă de autoritățile române pe numele persoanei aflate în PTF doar că datele de identitate nu îi aparțineau. Cercetarea actului cu tehnica din dotare a confirmat falsificarea acestuia. Audiat, tânărul a precizat că obținuse documentul prin intermediul unui conațional, identificat pe internet. L-a costat 200 de euro și toată procedura de perfectare a cărții de identitate a fost dirijată pe rețelele de socializare.

La fel, în fluxul de călători, atestat pe direcția ieșire din țară, polițiștii de frontieră din Cahul au identtificat un locuitor al sat. Tomai, r-nul Leova. Acesta tăinuia prezența cărții de identitate românești, cu semne vizibile de falsificare, pentru care a oferit 100 de euro unei persoane necunoscute. Un loc de muncă mai bine plătit în Germania și asigurarea unei perioade de ședere îndelungate în statul vizat, a fost justificarea acestuia în procesul verbal întocmit la fața locului.


În toate cazurile, documentele au fost ridicate și urmează să fie supuse expertizei, iar polițiștii de frontieră din Direcția regională SUD continuă cercetările în vederea elucidării circumstanțelor, identificării tuturor persoanelor implicate în infracțiunile săvârșite și luarea măsurilor legale ce se impun.


Moldova

Iresponsabilitatea costă: Nouă persoane au fost sancționate pentru că au dat foc vegetației uscate

Iresponsabilitatea i-a bătut la buzunare. Nouă persoane au fost sancționate, timp de o săptămână, pentru că au dat foc intenționat vegetației uscate.

Publicat

Mai exact, spun oamenii legii, este vorba de 5 oameni din raionul Fălești, trei din Rîșcani și unul din Bălți. Suma totală a amenzilor aplicate se ridică la aproximativ 19.000 de lei.

Mai mult, cinci dintre aceste persoane, pe lângă faptul că vor scoate bani din buzunar, vor trebui să facă și ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Oamenii legii totuși menționează că față de săptămâna precedentă, numărul încălcărilor a scăzut, atunci fiind amendate 23 de persoane. Potrivit IGSU, de la începutul anului aproape 1.200 de incendii de vegetație care au distrus peste 2.500 de hectare de teren.

În context, IGSU atenționează încă o dată cetățenii că focul în vegetația uscată poate fi extrem de periculos! Este important să se evite aprinderea focurilor în grădini, arderea gunoiului sau a crengilor și utilizarea focului deschis pentru curățenie.


Aruncarea țigărilor sau a chibriturilor aprinse pe iarbă uscată sau în zonele forestiere și agricole trebuie evitată cu strictețe. De asemenea, este crucial să fie monitorizați copiii și să li se interzică jocul cu focul sau alte surse de ardere.

În caz de situații de risc, oamenii trebuie să ceară ajutor la numărul scurt 112.

echipa.md


Citește mai departe

Moldova

Chișinău: Un cetățean român a urcat într-un copac, în fața Parlamentului și amenința că-și dă foc

Un bărbat a pus pe jar poliția, pompierii, dar și medicii de pe ambulanță, după ce a urcat într-un copac din fața Parlamentului și a amenințat că își dă foc. Incidentul s-a produs în după amiaza zilei de 18 aprilie, în centrul capitalei.

Publicat

foto: Unimedia.INFO

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati, bărbatul este cetățean român și are 60 de ani. Acesta a urcat în copac, având cu el o sticlă cu benzină și o pancartă și ar fi amenințat trecătorii că se va stropi cu combustibil și se va auto-incendia.

Panicați, trecătorii au sunat imediat la numărul de urgență 112 și au sesizat autoritățile. La fața locului, au intervenit imediat poliția, pompierii, dar și o ambulanță.

După mai multe runde de discuții, pompierii au reușit să coboare bărbatul, iar o echipă de medici l-au transportat la spital pentru investigații medicale.


Deocamdată se cunoaște doar faptul că individul a urcat în copac în semn de protest, însă motivul exact dar și circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite ulterior.


Citește mai departe

Moldova

Schema de spălare de bani prin „burse de valori internaționale”. Doi moldoveni au înșelat cu sute de mii de lei cetățeni străini

Au pus la cale o schemă de spălare de bani, prin care s-ar fi îmbogățit cu sute de mii de lei, iar acum vor fi obligați să răspundă pentru asta. Doi moldoveni cu vârste de 25 și 35 de ani sunt bănuiți de poliție că timp de câteva luni ar fi înșelat mai multe persoane cu sume mari de bani.

Publicat

Potrivit schemei, totul funcționa printr-un centru de apel din capitală, unde 50 de operatori ar fi contactat potențiali clienți din Rusia, Kazahstan, dar și din câteva state europene și i-ar fi convins să investească în acțiuni financiare de pe așa-numitele „burse de valori internaționale”. În realitate însă, banii investiți de către victime ajungeau în conturile administratorului centrului, dar și complicelui acestuia.

Mai mult, cei doi suspecți ar fi instalat un sistem de telefonie, prin care numerele de telefon de pe care apelau operatorii erau falsificate, iar platformele pe care erau invitați clienții, erau de asemenea gestionate de cei doi moldoveni.

În același timp, centrul de apel a fost înființat pe numele unei persoane interpuse din regiunea transnistreană, care de fapt nu conducea afacerea.


Potrivit poliției, suma investițiilor cifrează sute de mii de lei. În timpul descinderilor, ofițerii de investigații au ridicat șase calculatoare portabile, 20 de telefoane și înscrisuri de ciornă. Oamenii legii continuă cercetările în acest dosar.

 


Citește mai departe

topul săptămânii