Rețele de socializare

Ediție TV

/VIDEO/ EXCLUSIV: Înregistrări audio de la grădinița 177. EDUCATOAREA: „Copiii aceștia sunt turbați. Eu nu vreau să fac nimic cu ei”.

Scandal la grădiniţa numărul 177 din sectorul Ciocana al Capitalei. Părinții copiilor care frecventează grupa cu predare în limba rusă se plâng că modul în care sunt tratați copiii lor, este unul inacceptabil.

Mai mulți părinți s-au adresat redacției noastre și ne-au relatat că problemele în acea grupă ar fi început după ce mai mulți părinți ar fi refuzat să achite bani pentru fundația grupei,dar și pentru reparații. În septembrie 2018, această problemă a fost discutată în cadrul unei adunări părintești.

ANA STARȚEVA, PĂRINTE:

Și a fost ridicată așa o întrebare. De ce? Dumnevoastră aveți doi copii, dar ce, nu aveți bani? De ce toți ceilalți sunt obligați să plătească, dar dumnevoastră nu? Când noi am venit la director pentru a înregistra copilul la grădiniță, am fost anunțați că locul în grădiniță costă 600 de lei.


AINURA CAZACIUC, PĂRINTE:

Pentru că eu nu am plătit bani în grupă, în grădinița noastră, copilul meu a fost lovit cu capul de masă. Copilul s-a ales cu buza ruptă.

Pentru a afla ce se întâmplă, de fapt, în acea grupă, unul dintre părinți a atașat un microfon de haina copilului său și timp de două luni de zile a înregistrat totul. Ceea ce au auzit pe înregistrările audio i-a șocat pe părinți. Într-una dintre zile, un copil ar fi răsturnat din greșeală farfuria cu terci, iar pentru asta, ar fi fost obligat de educatoare să strângă totul de pe jos, ceea ce i-a idignat pe părinți.


ÎNREGISTRARE AUDIO:

Cine a făcut asta? Chiril, ridică-te, ia farfuria, du-te încolo și du-te și ia o cârpă și șterge. Nu, unde te duci? Unde este cârpa? Du-te, ia cârpa și du-te și șterge podeaua!

Într-o altă înregistrare se aude cum educatoarele poartă o discuție, care pare să fie despre copiii din grupă, dar și despre părinții acestora.


ÎNREGISTRARE AUDIO:

– Ei sunt turbați, eu nu-ți pot reda.  Eu nu vreau să fac nimic cu ei. Când îmi amintesc de părinții lor, aceste fețe, toate aceste mizerii.


 Oricum, trebuie de lucrat undeva. 5000 de lei pentru jumătate de zi nimeni nu-ți dă pur și simplu. Aici, practic, nu faci nimic, să stai în genunchi sau în picioare, aici e, totuși, numai jumătate de zi și…nu le atrage atenția.

Un alt caz, s-a întâmplat înregistrat a fost în timp ce copiii se jucau afară. Tatăl unui copil afirmă că băiețelul său ar fi fost împins de un alt copil și s-ar fi lovit cu capul de o piatră.

ÎNREGISTRARE AUDIO:

– Vera Vladimerovna! – Ce s-a întâmplat? – Uitați-vă. – Cine a făcut asta? –Cine te-a împins? – Dar de ce alergai?

 – Ai văzut, lui David, de aici, îi curgea sânge. – Da?

SINCRON: ROMAN CUCU, PĂRINTE:

Eu am venit seara, iar băiatul meu avea o lovitură, o lovitură mare, iar căciula era murdară de sânge. Acasă, copilul a început să se simtă rău, noi am chemat ambulanța, pe el l-au internat în spitalul NR.3. Acolo l-au diagnosticat cu comoție cerebrală și contuzie cerebrală.

După acest incident, părinții copilului s-au adresat la Direcția de Educație din sectorul Ciocana, iar educatoarea ar fi fost mustrată. În urma acestor evenimente, ambele educătoare au demisionat, iar în dimineața de 1 aprilie, adminsitrația grădiniței a decis să sisteze temporar activitea grupei cu predare în limba rusă. Potrivit părinților, directoarea grădiniței le-ar fi propus să facă un grafic, iar părinții să-și supravegheze, pe rând, copii dacă vor ca grupa să activeze.

ANA STARȚEVA, PĂRINTE:

Respectiv, noi am sunat la Ministerul Educației, unde ni s-a spus că părinții nu au dreptul să vină și să înlocuiască educatorul, pentru că părintele nu are studii pedagogice, nu are instruire sanitară. Prin urmare, noi nu avem dreptul să venim și să luăm răspunderea asupra noastră pentru 25 de copii.

Pe de altă parte, directorul grădiniței 177, Lucia Cazacu, neagă toate acuzațiile aduse de părinții respectivei la adresa cadrelor didactice. Potrivit ei, educatorii sunt specialiști buni, cu 15 ani de experiență în spate, și că de fapt, părinții sunt cei care ar fi provocat criza din grădiniță. Cât privește colectările de bani, Lucia Cazacu a infirmat că instituția ar cere bani pentru  accesul copiilor în grădiniță.

Directorul grădiniței a mai declarat că pe acest caz a fost pornită o anchetă de serviciu, iar toate autoritățile abilitate au fost sesizate pe acest caz.

Singură grupă cu predare în limba rusă din cadrul grădinișei nr 177 din sectorul Ciocana este frecventată de 31 de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani.

echipa.md

Economice

/VIDEO/ Afaceri ilegale cu mașini uzate

Făceau afaceri ilegale cu mașini uzate, aduse de peste hotare, iar acum riscă amenzi usturătoare. Este vorba despre mai multe persoane, suspectate că procurau automobile second hand, pe care le dezmembrau, iar piesele le vindeau, fără a contabiliza banii obținuți.

Polițiștii au stabilit că suspecții, care lucrau la negru, nu dețineau acte necesare pentru activitatea pe care o desfășurau în Capitală. Oamenii legii au făcut percheziții și au depistate peste 100 de mașini, care urmau să fie dezmembrate. De asemenea, au găsit piese auto uzate, piese noi, fără acte de proveniență.

Valoarea totală a bunurilor depistate depășește 8 milioane de lei. În rezultatul verificărilor, au fost ridicate piese noi în valoare de 100.000 lei și 76 de autoturisme, în privința cărora nu a fost respectat regimul vamal, urmând a fi încasat la bugetul de stat aproximativ 3.000.000 de lei.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă amendă de până la 117.500 de lei, iar firma va fi amendată cu 300.000 de lei, cu privarea de dreptul de a mai exercita o anumită activitate. Cercetările continuă.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ 14 moldoveni, răniți într-un accident, în România

Accident cumplit în România. 14 moldoveni au ajuns la spital, dintre care unul-în comă, după ce microbuzul în care se aflau s-a tamponat cu o camionetă ce transporta struguri.

În microbuzul, care se deplasa de la Chișinău spre București, se aflau 17 pasageri și șoferul, toți din Republica Moldova. Totul s-a întâmplat în dimineața de 23 septembrie, în zona localității Șindrila, județul Ilfov, nu departe de București. Informația a fost confirmat pentru Echipa 902 de către Anne-Marie CIOLCĂ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov. Presa din România scrie că impactul dintre cele două vehicule a fost atât de puternic, încât unul dintre pasageri a rămas blocat între fiarele autoturismului.

La fața locului au intervenit patru ambulanțe SMURD, dar și o echipă de pompieri, care au descarcerat victima dintre fiare și au predate-o medicilor. 14 din cei 17 pasageri au fost duși la mai multe spitale din București. Unul dintre ei este în stare gravă. Potrivit medicilor de peste Prut, acesta este în comă, intubat, internat în secția neurochirurgie.

Celelalte persoane nu s-au ales cu răni grave. Preliminar, vinovat de accident s-ar face șoferul din Republica Moldova, care nu ar fi păstrat distanța dintre vehicule și s-a tamponat cu microbuzul marfar. Poliția din România investighează cazul.

echipa.md


Citește mai departe

Ediție TV

/VIDEO/ Tânăr căutat de poliția din Bălți

A furat cardul bancar al unui bărbat de 69 de ani, apoi a extras de pe el toți banii. Tânărul care apare în imagini este căutat de poliția din Bălți, suspectat de furt. Potrivit forțelor de ordine, totul s-a întâmplat în data de 24 iulie.

Victima hoțului, un bărbat de 69 de ani, a declarat că nu știe în ce circumstanțe i-a fost furat portmoneul, însă, la un moment dat, s-a pomenit fără el. Polițiștii au început investigațiile, iar la scurt timp, au aflat că de pe cardul bărbatului au fost extrași 2.300 de lei. Ulterior, oamenii legii au făcut rost și de fotografiile celui care ar fi furat cardul bancar, iar acum încearcă să-i dea de urmă.

În acest context, persoanele care l-au recunoscut pe tânărul din imagini și cunosc unde s-ar putea afla sunt rugate să anunțe la numerele de telefon 112 sau 069 944 600. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la patru ani de pușcărie. Confidențialitatea surselor de informare este garantată!

echipa.md

 


 

 

 


Citește mai departe

topul săptămânii