Rețele de socializare

Moldova

În lipsa controalelor de stat, în 2018 au avut loc peste 400 de accidente la locul de muncă

De la începutul anului în R. Moldova au fost înregistrate 91 de accidente la locul de muncă, dintre care 16 au fost mortale. Pe parcursul anului trecut au avut loc 423 de accidente la locul de muncă, dintre care 63 au fost fatale, fiind înregistrate 68 de decese.

Publicat

Din cele zece autorități competente în domeniul controlului siguranței ocupaționale, opt dispun de regulamente de organizare și funcționare în care sunt prevăzute atribuții de control în domeniul siguranței ocupaționale. Cu toate acestea, pe parcursul anului 2018, activități de control în domeniul securității și sănătății în muncă nu s-au efectuat – potrivit raportului anual al Inspectoratului de Stat al Muncii.

Conform informației publicate de Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, în anul 2017 în R. Moldova au fost înregistrate 369 accidente la locul de muncă, dintre care 57 mortale. Pe parcursul anului trecut s-au documentat 423 accidente la locul de muncă (cu 54 mai multe decât în 2017), dintre care 63 mortale ( soldate cu decesul a 68 persoane) şi 19 grave (au suferit 21 persoane).

De la începutul anului 2019, în perioada 01 ianuarie-15 martie au fost documentate 91 accidente înregistrate la locul de muncă, dintre care 16 letale și 10 grave. În 65 de cazuri, angajații s-au ales cu incapacitate temporară de muncă.


În R. Moldova, controlul de stat al respectării de către angajatori a legislației privind securitatea şi sănătatea în muncă este exercitat de următoarele autorităţi competente în domeniul siguranţei ocupaţionale:

  • Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din domeniile sanitar-veterinar, fitosanitar, siguranța alimentelor, producerea și circulația vinului și a produselor alcoolice;
  • Agenţia pentru Protecția Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din domeniile comerţului cu produse nealimentare și prestări servicii, inclusiv turistice;
  • Agenția Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din domeniul ocrotirii sănătății şi sănătăţii publice;
  • Inspectoratul pentru Protecția Mediului – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din domeniul protecției mediului și resurselor naturale;
  • Agenția Națională Transport Auto (ANTA) – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din domeniul transportului rutier;
  • Autoritatea Aeronautică Civilă – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din domeniul aviației civile;
  • Agenția Navală – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din domeniul transportului naval;
  • Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din sectorul electroenergetic;
  • Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii a căror activitate este reglementată în principal de legislația din domeniul comunicațiilor electronice;
  • Agenţia pentru Supraveghere Tehnică – pentru unitățile de producere şi de prestări servicii din toate celelalte domenii de activitate, care nu sînt prevăzute la lit. a)–i), inclusiv pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, cu excepţia Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, Administrației Naționale a Penitenciarelor şi Centrului Naţional Anticorupţie, care îşi organizează activităţi de inspecţie în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă prin serviciile lor de specialitate, care au competenţă numai pentru structurile din subordine.

Coordonarea la nivel naţional și monitorizarea controlului de stat al respectării legislaţiei cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă efectuat de către inspectorii de muncă din cadrul autorităţilor competente în domeniul controlului siguranţei ocupaţionale sunt exercitate de Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM), aflat în subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale.

Potrivit datelor ISM, din cele 10 autorități competente în domeniul controlului siguranței ocupaționale, opt autorități dispun de regulamente de organizare și funcționare în care sunt prevăzute atribuții de control în domeniul siguranței ocupaționale.


În 2018, Inspectoratului de Stat al Muncii i-au fost prezentate formularele inspectorilor de muncă, abilitați cu atribuții de control în domeniul siguranței ocupaționale din partea: ANSA – pentru 9 funcționari; Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației – pentru 3 funcționari; Agenția pentru supravegherea tehnică – 7 funcționari; Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței – 3 funcționari. Din cauza că în structura organizatorică a celorlalte autorităților nu există subdiviziuni și personal responsabil de efectuarea controlului de stat în domeniul siguranței ocupaționale, activitatea în domeniul dat nu se desfășoară – se arată în raportul anual al ISM pentru anul trecut.

Pe parcursul anului 2018, Inspectoratului de Stat al Muncii nu i-au fost prezentate rapoarte privind activitatea inspectorilor cu atribuții în domeniul securității și sănătății în muncă din cadrul autorităților competente în domeniul siguranței ocupaționale, deoarece nu s-au efectuat activități de control, se arată în raportul anual al instituției.

În temeiul Legii nr.79 din 24 mai 2018 pentru modificarea și completarea unor acte legislative, începând cu 15 iunie 2018 atribuțiile de cercetare a accidentelor de muncă grave și mortale sunt exercitate de către Inspectoratul de Stat al Muncii.


Astfel, de la începutul anului 2019, ISM informează că i-au fost comunicate 74 de cazuri de accidentare a lucrătorilor în câmpul muncii, în urma cărora au avut de suferit 74 persoane, inclusiv 12 accidente mortale. Comisiile întreprinderilor au cercetat 54 de cazuri de accidentare cu incapacitate temporară de muncă. În proces de cercetare se află 17 cazuri de accidentare, din care 12 accidente cu caracter mortal, în care și-au pierdut viața 12 persoane și 5 accidente grave cu traumarea gravă a 5 persoane.

zdg.md


Moldova

Tânăr spulberat pe zebră, în capitală: Șoferul a abandonat victima și a dispărut.

Un tânăr de 20 de ani a ajuns la spital după ce a fost lovit în plin de o mașină, în timp ce traversa regulamentar bulevardul Grigore Vieru din Capitală. Accidentul a avut loc în amiaza zilei de 7 iulie, pe o trecere de pietoni dirijată de semafor.

Publicat

Potrivit poliției, victima traversa strada pe culoarea verde, când o mașină condusă de un bărbat l-a izbit violent. Imaginile surprinse de o cameră de bord arată că, imediat după impact, șoferul a frânat pentru câteva secunde… dar în loc să coboare sau să ofere ajutor, a ales să fugă de la fața locului.

Tânărul a fost preluat de o ambulanță și transportat de urgență la spital pentru îngrijiri medicale.

Oamenii legii au deschis o anchetă în cadrul căreia urmează sa stabilească circumstanțele producerii accidentului și să-l identifice pe șoferul responsabil de acesta.


Autoritățile reamintesc că părăsirea locului accidentului este o faptă penală gravă, iar șoferul riscă pușcărie, în funcție de evoluția stării victimei.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Hoț reținut în capitală: Individul ar fi furat dintr-o locuință genți și monede rare.

Un bărbat în vârstă de 43 de ani, cetățean străin, a fost prins de polițiști fiind suspectat că ar fi pătruns fără drept într-un apartament din sectorul Centru al Chișinăului și ar fi sustras mai multe bunuri de valoare. Printre acestea se numără genți, monede rare și o medalie, prejudiciul cauzat proprietarului ridicându-se la peste 9 mii de lei.

Publicat

Investigațiile efectuate de ofițerii Inspectoratului de Poliție Centru au dus la identificarea și reținerea suspectului. În timpul unei percheziții autorizate, oamenii legii au găsit o parte din monedele furate.

Potrivit legislației, persoanele vinovate de astfel de infracțiuni riscă până la 4 ani de închisoare.

Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili toate circumstanțele cazului și pentru a verifica dacă bărbatul este implicat și în alte furturi din Chișinău.



Citește mai departe

Moldova

Intervenție fulger la Botanica: O mașină a fost cuprinsă de flăcări în parcarea unui centru comercial.

Seară cu foc și fum în sectorul Botanica al capitalei! Un automobil a fost mistuit de flăcări în parcarea unui centru comercial de pe bulevardul Decebal. Incidentul s-a produs pe 5 iulie, în jurul orei 17:46, moment în care mai mulți martori au sunat la 112. Până la sosirea pompierilor, mai mulți șoferi aflați în parcare au încercat să domolească flăcările cu ajutorul stingătoarelor.

Publicat

Două echipaje de salvatori au ajuns în scurt timp la fața locului și au intervenit prompt pentru a opri extinderea focului. Incendiul a fost lichidat în mai puțin de cinci minute, însă flăcările au distrus aproximativ 50 la sută din automobile.

Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit. Cauza exactă a izbucnirii incendiului urmează să fie stabilită de specialiști.


Citește mai departe

topul săptămânii