Rețele de socializare

Moldova

Tot mai multe femei dețin funcții de conducere în RM

Femeile constituie 30% din numărul total al procurorilor din Republica Moldova. Potrivit unei evaluări interne, cea mai mare rată a femeilor-procuror, 146 la număr, sunt încadrate în procuraturile teritoriale, 30 femei-procuror activează în Procuratura Generală, iar alte 21 îşi desfăşoară activitatea în procuraturile specializate (Procuratura Anticorupţie şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS)).

Publicat

Potrivit Procurorului General, Eduard Harunjen, Procuratura Republicii Moldova are o politica de cadre nediscriminatorie care încurajează accederea în profesie şi promovează la funcţii de conducere pe toţi cei care demonstrează profesionalismul necesar exercitării acestor atribuţii. Asta face ca, în prezent, să avem femeie în fruntea organului de autoadministrare al procurorilor – Consiliul Superior al Procurorilor, care este garantul autonomiei, obiectivităţii şi imparţialităţii procurorilor. Tot femeile – procurori conduc subdiviziuni importante din cadrul Procuraturii Generale, cum ar fi: Secţia justiţie juvenilă, Secţia unificarea practicii în domeniul urmăririi penale şi Secţia protocol, cooperare internaţională şi integrare europeană. La fel, avem femeie la cârma procuraturii de circumscripţie Bălţi şi încă 8 femei cu atribuţii decizionale în Procuratura Anticorupţie, PCCOCS, raioanele Taraclia, Briceni, Floreşti, Bălţi, Râşcani şi UTA Găgăuzia.

Pe lângă o bună formare profesională şi prezenţă de spirit, perseverență, completată de o doză de sensibilitate şi duritate în același timp, femeile procurori au puterea să se impună şi chiar să bată cu aceeași forță cu pumnul în masă, dacă de asta este nevoie. Totuşi, în orice profesie, important este nu sexul, ci profesionalismul. În practica juridică nescrisă există un sfânt principiu care spune că „Nu există sex sub robă sau mantie” astfel, atunci când o femeie procuror audiează un inculpat sau susţine acuzarea în faţa instanţei de judecată, ea este «procuror» şi niciodată «procuroră».

Potrivit Raportului Comisiei Europene pentru Eficienţa Justiţiei (CEPEJ) privind eficienţa şi calitatea sistemelor judiciare europene în anul 2018, femeile domină numeric funcţia de procuror în state precum: Albania (61%), Andora (60%), Belgia (55%), Croaţia (68%), Cipru (81%), Danemarca (68%), Estonia (71%) şi Malta (61%). Totodată, mai mulţi bărbaţi procurori se găsesc în Armenia (91%), Azerbaidjan (95%), Georgia (71%), Turcia (68%), Ucraina (65%) şi Monaco (60%). O balanţă perfectă a coraportului dintre bărbaţi şi femei procurori, potrivit Raportului CEPEJ, găsim în Republica Cehă (50/50).


În total, în organele Procuraturii din republică activează 520 de femei, dintre care 201 sunt procurori, iar 319 – funcţionari publici.


Moldova

Poliția vine cu detalii în cazul micuței maltratate de propria mamă, la Tohatin! La poliție s-a adresat tatăl copilului

Poliția a venit cu o reacție după ce rețelele sociale au fost împânzite de imagini cu o tânără care-și matratează fără milă propriul copil. Potrivit oamenilor legii, micuța are vârsta de doar 1 an și 2 luni, iar oamenii legii au fost sesizați de către tatăl acesteia. 

Publicat

Poliția a fost sesizată la data de 16 noiembrie de tatăl copilului. Acesta a spus polițiștilor că a depistat de mai multe ori vânătăi pe corpul fetiței sale, iar agresivitatea față de acesta a crescut considerabil din partea mamei. Din acest motiv a instalat o aplicație de monitorizare pe telefonul concubinei care înregistra audio și video ce se întâmplă în odaia copilului, dar și o cameră de înregistrare video în aceeași cameră.

Când bărbatul s-a convins că micuța este maltratată a sunat imediat Poliția.


Imediat au intervenit specialiștii Centrului de Justiție Familială al Poliției, care au întreprins toate acțiunile pentru a examina multilateral cazul și a asigura pe deplin asistența necesară. A fost solicitată și intervenția unui expert judiciar, dar și a medicului legist. Tatăl și copilul au fost cazați în siguranță în cadrul Centrului, unde, li s-a oferit tot sprijinul necesar.

Ulterior, copilul a fost plasat într-un Centru de reabilitare a copiilor de vârstă fragedă, iar în privința mamei, de către Judecătoria Chișinău- sediul Centru, a fost emisă o ordonanță de protecție prin care i s-a interzis să se apropie de copil și concubin pe un termen de 90 de zile.

În acest caz a fost pornit un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele.


Iar Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, spune că fetița de 1 an și 2 luni nu este în stare gravă. Totodată, aceasta a menționat că acțiunile mamei nu pot fi atribuite unei depresii postnatale.

„Starea copilului nu e gravă, se află într-un centru special, este sub supraveghere. Ne bucurăm că nu s-a terminat cu un final tragic”, a spus minsitrul Sănătății.


Întrebată dacă acțiunile mamei ar putea fi din cauza unei depresii postnatale, Ala Nemerenco a declarat că: „de obicei depresiile postnatale se manifestă altfel, cel mai des sunt însoțite de senzația de a nu dori să îngrijești copilul, de nepăsare, aceasta mai mult e caracteristic unor stări de psihoze manifestate într-o anumită formă. Mama urmează să fie evaluată din punct de vedere psihologic și psihiatric”.

Citește mai departe

Moldova

IMAGINI (+18) O „mamă” filmată cum își agresează bebelușul! Tânăra reținută, copilul – la spital

Atenție, urmează imagini cu un puternic impact emoțional!

Publicat

O femeie din comuna Tohatin  și-ar fi agresat violent bebelușul, un incident care a stârnit indignare după ce imaginile au fost distribuite pe internet.

Potrivit informațiilor neoficiale, copilul a fost internat în spital cu o comoție cerebrală.


Se presupune că femeia a fost reținută, însă autoritățile nu au făcut niciun comentariu oficial până în acest moment.

UPDATE:

Deși presa scrie că tânăra a fost reținută, pe internet, unii oameni scriu că această individă este la libertate, ba mai mult, în aceste clipe șterge toată informația de pe paginile ei pe rețelele sociale!


Încă așteptăm o reacție oficială din partea poliției!

Știrea este în curs de actualizare…


Citește mai departe

Moldova

Un tânăr s-a răsturnat cu mașina peste gardul unei case din Căușeni. Proprietarii gospodăriei spun că șoferul era beat

Accident rutier pe strada Alexei Mateevici din Căușeni. O familie a fost trezită cu noaptea în cap de un zgomot puternic, după ce un șofer de 21 de ani a nimerit cu autoturismul în curtea lor.

Publicat

S-a întâmplat în noaptea de marți spre miercuri în jurul orelor 3, după ce tânărul nu s-ar fi isprăvit cu ghidajul, a derapat de pe șosea și s-a inversat cu mașina în curtea unor gospodari, scrie Studio-L.online

La fața locului a venit poliția și ambulanța, tânărul nu a avut însă nevoie de îngrijiri medicale. Miercuri dimineața la fața locului erau vizibile urmele accidentului rutier.


„Șoferul este viu, avea puțin sânge la cap. A recunoscut că a băut, a fost la petrecere”, a declarat proprietara gospodăriei pentru jurnaliștii locali.

Pentru isprava sa șoferul riscă să fie sancționat.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii