Rețele de socializare

Moldova

Peste 15 milioane de lei solicitate de procurori pentru a fi recuperate de către inculpaţi pentru cheltuieli legate de urmărirea penală

Deşi, începând cu anul 2016, Procuratura a abordat subiectul recuperării cheltuielilor judiciare, acesta rămâne a fi actual şi prioritar până în prezent.

Publicat

Conducerea instituţiei insistă şi orientează acuzatorii de stat, odată cu condamnarea persoanelor sau aplicarea altor soluţii de nereabilitare, să solicite încasarea mijloacelor băneşti care au fost utilizate la efectuarea anchetei şi pe care l-au suportat instituţiile de drept (expertize judiciare, traduceri, extrădări etc) – din contul persoanei vinovate.

În decursul anului 2018, Procuratura a propus o abordare nouă, sistemică, cu antrenarea tuturor actorilor din justiţie pentru ajustarea practicii în domeniul încasării cheltuielilor judiciare şi asigurarea corespunderii acesteia standardelor internaţionale.

Sarcinile faţă de procurori şi organele de urmărire penală au constat în neadmiterea situaţiilor din anii precedenţi, când cheltuielile esenţiale, pe care le suportă statul la desfăşurarea proceselor penale, rămâneau a fi neevaluate şi, respectiv, nerecuperate atunci când dispoziţiile legale o cer, fapt ce prejudiciază bugetele alocate organelor de drept şi altor instituţii implicate în procesele de combatere a criminalităţii.


Statisticile Procuraturii la capitolul recuperării cheltuielilor judiciare la etapa de urmărirea penală, estimată în anul 2018, sunt următoarele:

• suma totală a cheltuielilor legate de urmărirea penală, achitată de învinuiţi în baza deciziilor procurorilor, a constituit 962.187 lei (1.163.968 lei în anul 2017). În 52 de cazuri s-a decis punerea în executare a ordonanţelor, pentru a asigura achitarea a încă 344.767 lei, care nu au fost executate benevol;
• suma totală a cheltuielilor legate de urmărirea penală în cauzele expediate în judecată, indicate în rechizitorii – 15.857.586 lei (8.018.689 lei în anul 2017);
• suma totală a cheltuielilor legate de urmărirea penală, admise de către instanţele de judecată –  3.621.436 lei (4.509.279 în anul 2017).

Notăm că, în fiecare caz de condamnare a persoanelor, în care însă instanţa respinge solicitarea procurorilor de a încasa din contul inculpaţilor cheltuielile judiciare, Procuratura contestă şi insistă pe recuperarea banilor anume de către condamnat.

Amintim că, anterior, urmare unui amplu studiu, bazat inclusiv pe opiniile experţilor internaţionali, vociferate în cadrul unui eveniment public, desfăşurat la Chişinău, Procuratura Generală a organizat elaborarea unui proiect de lege pentru ajustarea legislaţiei şi practicilor naţionale la cele europene. Ulterior, proiectul a fost expediat Ministerului Justiţiei care, în prezent, realizează procedurile necesare adoptării actului legislativ.


În opinia Procuraturii Generale, recuperarea banilor din contul persoanelor culpabile de comiterea infracţiunilor, pe lângă toate, va contribui la excluderea unor practicii defectuoase precum: tergiversarea, inclusiv prin utilizarea abuzivă de către părţi a drepturilor procesuale, recuzările neîntemeiate, amânarea incontinuă a proceselor în judecată din cauza neprezentării părţilor sau a apărătorilor.

Moldova

Tragedie pe Nistru: Un minor de 15 ani și-a pierdut viața în apele râului.

Final tragic pentru un adolescent de doar 15 ani, care s-a înecat în apele râului Nistru. Nenorocirea s-a produs în seara zilei de 8 iulie, în apropierea satului Varnița.

Publicat

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în jurul orei 20:00, salvatorii au fost alertați despre dispariția băiatului, care intrase în apă la scăldat și nu a mai ieșit la suprafață.

Imediat, la fața locului au intervenit echipele Unității de salvatori și pompieri din Anenii Noi, dar și scafandrii Direcției regionale de căutare-salvare din municipiul Chișinău. Căutările subacvatice au fost efectuate pe parcursul serii, însă fără rezultat.

Operațiunea a fost reluată în dimineața zilei de 9 iulie, iar în jurul orei 10:40, corpul neînsuflețit al minorului a fost depistat și extras la suprafață de către scafandri. La misiune au participat și salvatori din stânga Nistrului.


Cazul este acum investigat de autoritățile competente pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

În acest context, salvatorii trag un nou semnal de alarmă și le reamintesc părinților să supravegheze cu strictețe copiii, mai ales în apropierea râurilor și a lacurilor.
Potrivit IGSU, de la începutul sezonului estival, opt persoane, inclusiv un minor, și-au pierdut viața în apele din țară.


Citește mai departe

Moldova

Impact frontal, la Sîngerei: Un șofer s-a tamponat cu un tir, după ce a ieșit la o depășire neregulamentară.

Accident cu urmări serioase în localitatea Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei. Un autoturism și un camion s-au ciocnit frontal în parte a zilei de 9 iulie, în urma unei manevre riscante efectuate de unul dintre șoferi.

Publicat

Potrivit poliției, un bărbat de 37 de ani, aflat la volanul unui automobil, ar fi ieșit la o depășire neregulamentară, încălcând linia dublă continuă și intrând pe contrasens. A urmat un impact violent cu un vehicul de mare tonaj, condus regulamentar de un șofer în vârstă de 65 de ani.

Imediat după coliziune, la fața locului au intervenit echipaje de poliție și medici. Șoferul automobilului a suferit mai multe leziuni, însă, din fericire, nu a avut nevoie de transportare la spital.

Ambii conducători auto au fost testați alcoolscopic, iar rezultatele au arătat că niciunul nu consumase alcool înainte de accident.


Poliția a pornit o anchetă pentru a stabili cu exactitate toate circumstanțele în care s-a produs coliziunea.


Citește mai departe

Moldova

Inconștiență la drumul mare: Mai mulți șoferi și bicicliști, prinși cu alcoolemii semnificative.

Alcool la volan, pe bicicletă și chiar pe motocultor- polițiștii de la Inspectoratul Național de Securitate Publică au depistat în ultimele 24 de ore mai mulți șoferi care conduceau sub influența alcoolului, iar în unele cazuri nivelul de alcoolemie era alarmant.

Publicat

În raionul Ungheni un biciclist de 53 de ani care abia de își mai putea ține echilibrul a fost testat de polițiști și aparatul a indicat un rezultat de 1,39 miligrame pe litru alcool în aerul expirat- de circa 9 ori peste limita admisă.

În raionul Orhei doi bărbați au fost prinși pe traseu în timp ce se deplasau în stare de ebrietate. Unul dintre ei, în vârstă de 55 de ani conducea haotic un motocultor, iar rezultatul testului a fost de 1,29 miligrame pe litru, în timp ce un alt biciclist de 49 de ani avea o alcoolemie de 1,04.

Șirul încălcărilor a continuat la Durlești. Un șofer a fost testat de polițiștii după ce halena de alcool pe care o emana a pus în gardă inspectorii de patrulare. Rezultatul nu s-a lăsat așteptat- testul Drager a arătat 1,20 miligrame pe litru.


Toți conducătorii auto prinși beți la volan au fost documentați iar pe numele lor au fost pornite proceduri contravenționale sau penale în funcție de gravitatea cazului.
Poliția reamintește că toleranța față de consumul de alcool la volan este zero și fiecare gest de inconștiență poate duce la tragedii.


Citește mai departe

topul săptămânii