Rețele de socializare

Moldova

Peste 15 milioane de lei solicitate de procurori pentru a fi recuperate de către inculpaţi pentru cheltuieli legate de urmărirea penală

Deşi, începând cu anul 2016, Procuratura a abordat subiectul recuperării cheltuielilor judiciare, acesta rămâne a fi actual şi prioritar până în prezent.

Publicat

Conducerea instituţiei insistă şi orientează acuzatorii de stat, odată cu condamnarea persoanelor sau aplicarea altor soluţii de nereabilitare, să solicite încasarea mijloacelor băneşti care au fost utilizate la efectuarea anchetei şi pe care l-au suportat instituţiile de drept (expertize judiciare, traduceri, extrădări etc) – din contul persoanei vinovate.

În decursul anului 2018, Procuratura a propus o abordare nouă, sistemică, cu antrenarea tuturor actorilor din justiţie pentru ajustarea practicii în domeniul încasării cheltuielilor judiciare şi asigurarea corespunderii acesteia standardelor internaţionale.

Sarcinile faţă de procurori şi organele de urmărire penală au constat în neadmiterea situaţiilor din anii precedenţi, când cheltuielile esenţiale, pe care le suportă statul la desfăşurarea proceselor penale, rămâneau a fi neevaluate şi, respectiv, nerecuperate atunci când dispoziţiile legale o cer, fapt ce prejudiciază bugetele alocate organelor de drept şi altor instituţii implicate în procesele de combatere a criminalităţii.


Statisticile Procuraturii la capitolul recuperării cheltuielilor judiciare la etapa de urmărirea penală, estimată în anul 2018, sunt următoarele:

• suma totală a cheltuielilor legate de urmărirea penală, achitată de învinuiţi în baza deciziilor procurorilor, a constituit 962.187 lei (1.163.968 lei în anul 2017). În 52 de cazuri s-a decis punerea în executare a ordonanţelor, pentru a asigura achitarea a încă 344.767 lei, care nu au fost executate benevol;
• suma totală a cheltuielilor legate de urmărirea penală în cauzele expediate în judecată, indicate în rechizitorii – 15.857.586 lei (8.018.689 lei în anul 2017);
• suma totală a cheltuielilor legate de urmărirea penală, admise de către instanţele de judecată –  3.621.436 lei (4.509.279 în anul 2017).

Notăm că, în fiecare caz de condamnare a persoanelor, în care însă instanţa respinge solicitarea procurorilor de a încasa din contul inculpaţilor cheltuielile judiciare, Procuratura contestă şi insistă pe recuperarea banilor anume de către condamnat.

Amintim că, anterior, urmare unui amplu studiu, bazat inclusiv pe opiniile experţilor internaţionali, vociferate în cadrul unui eveniment public, desfăşurat la Chişinău, Procuratura Generală a organizat elaborarea unui proiect de lege pentru ajustarea legislaţiei şi practicilor naţionale la cele europene. Ulterior, proiectul a fost expediat Ministerului Justiţiei care, în prezent, realizează procedurile necesare adoptării actului legislativ.


În opinia Procuraturii Generale, recuperarea banilor din contul persoanelor culpabile de comiterea infracţiunilor, pe lângă toate, va contribui la excluderea unor practicii defectuoase precum: tergiversarea, inclusiv prin utilizarea abuzivă de către părţi a drepturilor procesuale, recuzările neîntemeiate, amânarea incontinuă a proceselor în judecată din cauza neprezentării părţilor sau a apărătorilor.

Moldova

Descoperire șocantă, în capitală: Un bărbat s-ar fi sinucis prin strangulare. Cadavrul a fost găsit de trecători.

Ar fi decis să-și încheie socotelile cu viața. Un bărbat de 54 de ani și-ar fi pus capăt zilelor într-o fâșie forestieră din capitală. Corpul neînsuflețit al acestuia, agățat de un copac, a fost descoperit de trecători, în dimineața zilei de 23 mai, în pădurea de pe strada Florilor.

Publicat

Oamenii au alertat imediat toate serviciile specializate, așa că la fața locului au intervenit rapid atât polițiștii, cât și o ambulanță. Din nefericire, bărbatul era decedat. Cadavrul acestuia a fost examinat la fața locului de un medic legist, care a stabilit preliminar că, nu sunt semne de moarte violentă pe corpul neînsuflețit bărbatului. Acesta a fost transportat spre expertiza medico-legală, în cadrul căreia vor fi stabilite toate circumstanțele exacte.
La moment, poliția examinează versiunea unui posibil suicid, dar și ce l-ar fi făcut pe bărbat să recurgă la acest gest disperat.
În cazul în care detaliile expuse în acest material vă neliniștesc, aveți nevoie de ajutor emoțional sau vă faceți griji pentru un apropiat, puteți apela după ajutor la Linia Verde Antisuicid, contactând numărul de telefon 060 806 623, sau puteți lăsa un email la adresa ajutor@pentruviata.md.


Citește mai departe

Moldova

Pericol lângă grădiniță: O femeie, surprinsă cum săpa cu un cuțit lângă gard, în căutare de droguri

Scene îngrijorătoare au fost observate în capitală, în apropierea Grădiniței nr. 130, de pe strada Petru Zadnipru, sectorul Ciocana.

Publicat

Timp de mai multe zile, o femeie a fost văzută săpând pământul cu un cuțit, de-a lungul gardului instituției. Înregistrările video, distribuite pe rețelele sociale, arată că femeia căuta pachețele suspecte, presupuse a conține droguri.

Persoana care a publicat materialul susține că femeia, înarmată cu un cuțit, repetă acest comportament în fiecare zi, în preajma copiilor care frecventează grădinița. Mai mulți locuitori din zonă au confirmat aceste scene, menționând că situația le provoacă îngrijorare.


Contactați pentru o reacție, reprezentanții Inspectoratului General de Poliție au declarat că, în urma mai multor sesizări din partea cetățenilor, un echipaj a intervenit la fața locului și a reținut femeia.

Aceasta este suspectată de deținerea sau consumul de substanțe narcotice și, conform informațiilor oficiale, a mai fost cercetată penal pentru fapte similare.

Potrivit articolului 217 din Codul penal al Republicii Moldova, femeia riscă o pedeapsă cu închisoarea. Autoritățile continuă investigarea circumstanțelor cazului.


Citește mai departe

Moldova

1000 de euro l-ar putea costa libertatea: Un bărbat ar fi luat mită în schimbul unui permis de conducere.

1000 de euro- atât ar putea costa libertatea pentru un bărbat din Hîncești, care a ajuns pe mâna ofițerilor anticorupție și este cercetat pentru trafic de influență.

Publicat

Bărbatul este bănuit că ar fi promis că poate facilita obținerea unui permis de conducere pentru categoria B, iar pentru acest serviciu ar fi cerut și primit 1000 de euro.
Potrivit declarațiilor denunțătorului, bărbatul ar fi afirmat că are influență asupra funcționarilor publici din cadrul Secției Înmatriculare Vehicule și Documentare a Conducătorilor Auto din Hîncești. Acesta ar fi dat de înțeles că poate interveni pentru ca feciorul denunțătorului să fie favorizat în cadrul probelor teoretice și practice.
În scopul documentării cazului, sub conducerea procurorilor din Cahul, ofițerii anticorupție au efectuat percheziții atât la domiciliul bănuitului, cât și în autoturismul acestuia. Au fost identificate și ridicate probe relevante pentru investigație, iar bărbatul a fost reținut pentru un termen de 72 de ore.
Reamintim că, potrivit legii, orice persoană este prezumată nevinovată până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.


Citește mai departe

topul săptămânii