Moldova
Medici cu renume, vizați într-un proces medical. Două clinici vor plăti despăgubiri de peste 200.000 lei, pentru că ei n-au luat toate măsurile pentru a depista o malformație gravă a fătului
Doi medici cunoscuți și apreciați de femeile gravide in Republica Moldova sunt vizați într-o hotărâre judecătorească definitivă, după ce acum opt ani au eșuat să depisteze un defect grav la inimă la un nou-născut. După naștere, copilul a fost dus la Kiev cu o cursă charter, plătită de părinți. Cei doi au trecut printr-un proces îndelungat, fiind nevoiți să convingă instanțele naționale să țină cont de o expertiză medico-legală a experților străini.
Cazul a avut loc în anul 2011. Pacienta a fost luată la evidența medicului de familie cu sarcină în decembrie 2010. Pe 17 și 19 aprilie ea a efectuat câte un examen ecografic la clinica Modus Vivendi, la medicul imagist Vitalie Cotorcea. Mai târziu, pe 10 martie, apoi pe 30 mai și ultima dată, pe 4 iulie, a mers pentru controale suplimentare de imagistică la clinica privată Dr. Pitel, la medicul Feodosie Bejan.
Niciunul dintre medici n-ar fi depistat o malformație gravă la inimă, diagnosticul fiind protejat de instanță. Pacienta a născut pe 19 iulie la Spitalul Municipal nr.1. Depistând problema, medicii de acolo au cerut un consult suplimentar al regretatului medic neonatolog Petru Stratulat.
Defectul cardiac putea fi soluționat prin intervenție medicală urgentă numai în România, la Târgu Mureș sau la Kiev, Ucraina, acestea fiind destinațiile cele mai apropiate. Părinții au ales să zboare la Kiev, cu o cursă charter, de la Air Moldova.
Copilul a fost în cele din urmă operat la Centrul Medical Științifico-Practic de Cardiologie Pediatrică și Chirurgie Cardiacă a Ministerului Sănătății al Ucrainei, iar pentru întregul tratament familia a achitat peste 10.000 de euro. Aproximativ aceeași sumă a fost achitată pe cazarea la hotel.
La scurt timp, familia a solicitat o expertiză medico-legală în Ucraina, care a fost gata în octombrie 2013. Experții ucraineni au concluzionat că vizualizarea unor structuri ale inimii este posibilă la 11 săptămâni în condiții unui aparataj foarte performant. În condiții obișnuite, oricum un defect serios ar fi trebuit observat la 14 săptămâni. Deja între 20 și 24 de săptămâni „un număr impunător” de malformații pot fi depistate, inclusiv malformația cu care s-a născut copilul.
În esență, experții au concluzionat următoarele: aproximativ în 84% din cazuri diagnosticul cu pricina se stabilește la perioada de sarcină 18-19 săptămâni, la perioada de 20-22 săptămâni se prognozează la 96 % din cazuri, iar la 32-34 săptămâni – 91% din cazuri.
În paralel, avocații clinilor private au solicitat o expertiză medico-legală în Republica Moldova. Concluzia a fost:„evaluarea incorectă a celor 3 vase putea fi comisă de orice medic – imagist, plasat în aceleași condiții de lucru în Republica Moldova și, concomitent, cu asemenea obiect de examinare și particularitățile individuale”. Așadar, orice medic pus în aceleași condiții ar fi greșit.
Mai mult, ambii medici s-au apărat și au spus că au văzut pacienta la rugămintea unor persoane, fără îndreptare de la medicul de familie, nu au analizat datele ei medicale îndeaproape și nici factorii de risc. Totuși, instanța nu s-a lăsat convinsă – necunoașterea factorilor de risc nu înseamnă admiterea unui comportament neglijent. Instanța a mai ajuns la concluzia că dacă medicii nu erau convinși de veridicitatea diagnosticului, ar fi trebuit să îndrepte pacienta pentru realizarea unui examen medical aprofundat. Instanța mai crede că medicii ar fi încercat să transfere vina către pacientă. În plus, doar unul dintre medici a dat explicații referitor la faptul că a eșuat să stabilească diagnosticul – considerase „cele trei vene normale…” Comisiile de experți formate pe acest caz au ajuns la concluzia unei erori de diagnostic, dar posibil din cauza unor factori obiectivi. Termenii „posibil” nu au avut greutate în fața judecătorilor, dar au cerut demonstrații științifice și nu presupuneri pentru situația creată.
Totuși, este important de menționat că cei doi medici nu au putut fi găsiți vinovați de producerea unei erori medicale, așa cum legea reglementează acum eroarea medicală. Mai exact „o activitate sau inactivitate conștientă a prestatorului de servicii de sănătate, soldată cu moartea sau dauna cauzată sănătății pacientului din imprudență, neglijență sau lipsă de profesionalism”. Cei doi medici n-au acționat din intenție, iar consecințele au fost altele decât cele care vizează eroarea medicală.
„Situația din litigiu se încadrează la categoria de responsabilitate medicală care, în sensul larg, excedează limitele noțiunii de eroare medicală”, menționează instanța, fiind invocate astfel articolele 17 și 18 din Legea privind drepturile și responsabilitățile pacientului. De altfel, avocatul pacientei a ales să-și construiască învinuirea în baza Codului Civil și nu Codului Penal, așa cum se procedează de cele mai multe ori.
Într-un final, instanța a putut face legătura directă dintre acțiunile sau inacțiunile medicilor și prejudiciul adus familiei pacientei. Astfel,Curtea Supremă de Justiție a impus ambele clinici să plătească despăgubiri de aproximativ 240.000 de lei, prejudicii materiale și morale, precum și cheltuielile de judecată.
Menționăm că Republica Moldova nu are o lege a malpraxisului, respectiv malpraxisul nu este definit legal. În mare parte, erorile medicale sunt investigate prin prisma Codului Penal.
Moldova
Poliția vine cu detalii în cazul micuței maltratate de propria mamă, la Tohatin! La poliție s-a adresat tatăl copilului
Poliția a venit cu o reacție după ce rețelele sociale au fost împânzite de imagini cu o tânără care-și matratează fără milă propriul copil. Potrivit oamenilor legii, micuța are vârsta de doar 1 an și 2 luni, iar oamenii legii au fost sesizați de către tatăl acesteia.
Poliția a fost sesizată la data de 16 noiembrie de tatăl copilului. Acesta a spus polițiștilor că a depistat de mai multe ori vânătăi pe corpul fetiței sale, iar agresivitatea față de acesta a crescut considerabil din partea mamei. Din acest motiv a instalat o aplicație de monitorizare pe telefonul concubinei care înregistra audio și video ce se întâmplă în odaia copilului, dar și o cameră de înregistrare video în aceeași cameră.
Când bărbatul s-a convins că micuța este maltratată a sunat imediat Poliția.
Imediat au intervenit specialiștii Centrului de Justiție Familială al Poliției, care au întreprins toate acțiunile pentru a examina multilateral cazul și a asigura pe deplin asistența necesară. A fost solicitată și intervenția unui expert judiciar, dar și a medicului legist. Tatăl și copilul au fost cazați în siguranță în cadrul Centrului, unde, li s-a oferit tot sprijinul necesar.
Ulterior, copilul a fost plasat într-un Centru de reabilitare a copiilor de vârstă fragedă, iar în privința mamei, de către Judecătoria Chișinău- sediul Centru, a fost emisă o ordonanță de protecție prin care i s-a interzis să se apropie de copil și concubin pe un termen de 90 de zile.
În acest caz a fost pornit un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele.
Iar Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, spune că fetița de 1 an și 2 luni nu este în stare gravă. Totodată, aceasta a menționat că acțiunile mamei nu pot fi atribuite unei depresii postnatale.
„Starea copilului nu e gravă, se află într-un centru special, este sub supraveghere. Ne bucurăm că nu s-a terminat cu un final tragic”, a spus minsitrul Sănătății.
Întrebată dacă acțiunile mamei ar putea fi din cauza unei depresii postnatale, Ala Nemerenco a declarat că: „de obicei depresiile postnatale se manifestă altfel, cel mai des sunt însoțite de senzația de a nu dori să îngrijești copilul, de nepăsare, aceasta mai mult e caracteristic unor stări de psihoze manifestate într-o anumită formă. Mama urmează să fie evaluată din punct de vedere psihologic și psihiatric”.
Moldova
IMAGINI (+18) O „mamă” filmată cum își agresează bebelușul! Tânăra reținută, copilul – la spital
Atenție, urmează imagini cu un puternic impact emoțional!
O femeie din comuna Tohatin și-ar fi agresat violent bebelușul, un incident care a stârnit indignare după ce imaginile au fost distribuite pe internet.
Potrivit informațiilor neoficiale, copilul a fost internat în spital cu o comoție cerebrală.
Se presupune că femeia a fost reținută, însă autoritățile nu au făcut niciun comentariu oficial până în acest moment.
UPDATE:
Deși presa scrie că tânăra a fost reținută, pe internet, unii oameni scriu că această individă este la libertate, ba mai mult, în aceste clipe șterge toată informația de pe paginile ei pe rețelele sociale!
Încă așteptăm o reacție oficială din partea poliției!
Știrea este în curs de actualizare…
Moldova
Un tânăr s-a răsturnat cu mașina peste gardul unei case din Căușeni. Proprietarii gospodăriei spun că șoferul era beat
Accident rutier pe strada Alexei Mateevici din Căușeni. O familie a fost trezită cu noaptea în cap de un zgomot puternic, după ce un șofer de 21 de ani a nimerit cu autoturismul în curtea lor.
S-a întâmplat în noaptea de marți spre miercuri în jurul orelor 3, după ce tânărul nu s-ar fi isprăvit cu ghidajul, a derapat de pe șosea și s-a inversat cu mașina în curtea unor gospodari, scrie Studio-L.online
La fața locului a venit poliția și ambulanța, tânărul nu a avut însă nevoie de îngrijiri medicale. Miercuri dimineața la fața locului erau vizibile urmele accidentului rutier.
„Șoferul este viu, avea puțin sânge la cap. A recunoscut că a băut, a fost la petrecere”, a declarat proprietara gospodăriei pentru jurnaliștii locali.
Pentru isprava sa șoferul riscă să fie sancționat.
-
Moldova3 zile în urmă
IMAGINI (+18) O „mamă” filmată cum își agresează bebelușul! Tânăra reținută, copilul – la spital
-
Moldova2 zile în urmă
Poliția vine cu detalii în cazul micuței maltratate de propria mamă, la Tohatin! La poliție s-a adresat tatăl copilului
-
În căutare2 zile în urmă
O minoră de 16 ani din raionul Florești, dispărută de circa două săptămâni! Poliția cere ajutorul cetățenilor