Moldova
Medici cu renume, vizați într-un proces medical. Două clinici vor plăti despăgubiri de peste 200.000 lei, pentru că ei n-au luat toate măsurile pentru a depista o malformație gravă a fătului
Doi medici cunoscuți și apreciați de femeile gravide in Republica Moldova sunt vizați într-o hotărâre judecătorească definitivă, după ce acum opt ani au eșuat să depisteze un defect grav la inimă la un nou-născut. După naștere, copilul a fost dus la Kiev cu o cursă charter, plătită de părinți. Cei doi au trecut printr-un proces îndelungat, fiind nevoiți să convingă instanțele naționale să țină cont de o expertiză medico-legală a experților străini.

Cazul a avut loc în anul 2011. Pacienta a fost luată la evidența medicului de familie cu sarcină în decembrie 2010. Pe 17 și 19 aprilie ea a efectuat câte un examen ecografic la clinica Modus Vivendi, la medicul imagist Vitalie Cotorcea. Mai târziu, pe 10 martie, apoi pe 30 mai și ultima dată, pe 4 iulie, a mers pentru controale suplimentare de imagistică la clinica privată Dr. Pitel, la medicul Feodosie Bejan.
Niciunul dintre medici n-ar fi depistat o malformație gravă la inimă, diagnosticul fiind protejat de instanță. Pacienta a născut pe 19 iulie la Spitalul Municipal nr.1. Depistând problema, medicii de acolo au cerut un consult suplimentar al regretatului medic neonatolog Petru Stratulat.
Defectul cardiac putea fi soluționat prin intervenție medicală urgentă numai în România, la Târgu Mureș sau la Kiev, Ucraina, acestea fiind destinațiile cele mai apropiate. Părinții au ales să zboare la Kiev, cu o cursă charter, de la Air Moldova.
Copilul a fost în cele din urmă operat la Centrul Medical Științifico-Practic de Cardiologie Pediatrică și Chirurgie Cardiacă a Ministerului Sănătății al Ucrainei, iar pentru întregul tratament familia a achitat peste 10.000 de euro. Aproximativ aceeași sumă a fost achitată pe cazarea la hotel.
La scurt timp, familia a solicitat o expertiză medico-legală în Ucraina, care a fost gata în octombrie 2013. Experții ucraineni au concluzionat că vizualizarea unor structuri ale inimii este posibilă la 11 săptămâni în condiții unui aparataj foarte performant. În condiții obișnuite, oricum un defect serios ar fi trebuit observat la 14 săptămâni. Deja între 20 și 24 de săptămâni „un număr impunător” de malformații pot fi depistate, inclusiv malformația cu care s-a născut copilul.
În esență, experții au concluzionat următoarele: aproximativ în 84% din cazuri diagnosticul cu pricina se stabilește la perioada de sarcină 18-19 săptămâni, la perioada de 20-22 săptămâni se prognozează la 96 % din cazuri, iar la 32-34 săptămâni – 91% din cazuri.
În paralel, avocații clinilor private au solicitat o expertiză medico-legală în Republica Moldova. Concluzia a fost:„evaluarea incorectă a celor 3 vase putea fi comisă de orice medic – imagist, plasat în aceleași condiții de lucru în Republica Moldova și, concomitent, cu asemenea obiect de examinare și particularitățile individuale”. Așadar, orice medic pus în aceleași condiții ar fi greșit.
Mai mult, ambii medici s-au apărat și au spus că au văzut pacienta la rugămintea unor persoane, fără îndreptare de la medicul de familie, nu au analizat datele ei medicale îndeaproape și nici factorii de risc. Totuși, instanța nu s-a lăsat convinsă – necunoașterea factorilor de risc nu înseamnă admiterea unui comportament neglijent. Instanța a mai ajuns la concluzia că dacă medicii nu erau convinși de veridicitatea diagnosticului, ar fi trebuit să îndrepte pacienta pentru realizarea unui examen medical aprofundat. Instanța mai crede că medicii ar fi încercat să transfere vina către pacientă. În plus, doar unul dintre medici a dat explicații referitor la faptul că a eșuat să stabilească diagnosticul – considerase „cele trei vene normale…” Comisiile de experți formate pe acest caz au ajuns la concluzia unei erori de diagnostic, dar posibil din cauza unor factori obiectivi. Termenii „posibil” nu au avut greutate în fața judecătorilor, dar au cerut demonstrații științifice și nu presupuneri pentru situația creată.
Totuși, este important de menționat că cei doi medici nu au putut fi găsiți vinovați de producerea unei erori medicale, așa cum legea reglementează acum eroarea medicală. Mai exact „o activitate sau inactivitate conștientă a prestatorului de servicii de sănătate, soldată cu moartea sau dauna cauzată sănătății pacientului din imprudență, neglijență sau lipsă de profesionalism”. Cei doi medici n-au acționat din intenție, iar consecințele au fost altele decât cele care vizează eroarea medicală.
„Situația din litigiu se încadrează la categoria de responsabilitate medicală care, în sensul larg, excedează limitele noțiunii de eroare medicală”, menționează instanța, fiind invocate astfel articolele 17 și 18 din Legea privind drepturile și responsabilitățile pacientului. De altfel, avocatul pacientei a ales să-și construiască învinuirea în baza Codului Civil și nu Codului Penal, așa cum se procedează de cele mai multe ori.
Într-un final, instanța a putut face legătura directă dintre acțiunile sau inacțiunile medicilor și prejudiciul adus familiei pacientei. Astfel,Curtea Supremă de Justiție a impus ambele clinici să plătească despăgubiri de aproximativ 240.000 de lei, prejudicii materiale și morale, precum și cheltuielile de judecată.
Menționăm că Republica Moldova nu are o lege a malpraxisului, respectiv malpraxisul nu este definit legal. În mare parte, erorile medicale sunt investigate prin prisma Codului Penal.
Moldova
Un bărbat a murit, după ce s-ar fi aruncat sub roțile unei mașini, la Comrat.
Accident fatal în sudul țării. Un bărbat și-a pierdut viața, după ce s-ar fi aruncat sub roțile unei mașini. Impactul mortal s-a produs în seara de 16 aprilie, în municipiul Comrat.

Potrivit poliției, la volanul mașinii se afla un bărbat de 26 de ani. Acesta se deplasa pe o stradă din oraș, iar la un moment dat a tamponat un bărbat de 71 de ani. Pietonul intenționat s-ar fi aruncat în fața mașinii, spun oamenii legii.
Impactul a fost devastator pentru victimă, aceasta murind pe loc.
Poliția mai spune că șoferul, aflat în stare de șoc, nu a putut fi testat cu etilotestul, fiindu-i prelevate probele biologice.
Oamenii legii investighează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs accidentul.
Moldova
După faptă și răplată. Doi bărbați au fost condamnați pentru abuzuri sexuale comise asupra copiilor.
Pedepsiți pentru infracțiunile pe cale le-au comis. Două sentințe de condamnare în cauze ce vizează abuzuri sexuale comise asupra copiilor au fost recent pronunțate de instanțele de judecată.

În primul caz este vorba despre un bărbat de 60 de ani din sudul țării care a fost recunoscut vinovat de comiterea unor acțiuni cu caracter sexual neconsimțite în privința unei minore de 7 ani. Potrivit actului de învinuire, la data de 18 martie 2024, inculpatul a ademenit copila în locuința sa, sub pretextul de a-i oferi o socotelniță, unde ulterior a comis în privința acesteia acțiuni cu caracter sexual. Cu toate că inculpatul a pledat nevinovat, instanța i-a aplicat o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Bărbatul a fost luat sub pază din sala de judecată, fiind plasat în arest.
Printr-o altă sentință, emisă de o instanță din centrul țării, un bărbat de 44 de ani a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru fapte de viol, acțiuni cu caracter sexual și pornografie infantilă, comise în privința fiicei sale minore, în vârstă de 15 ani. Potrivit probelor administrate, faptele au fost săvârșite pe parcursul mai multor luni, în cursul anului 2020. Cazul a ieșit la iveală, după ce victima i-a comunicat mamei cele întâmplate, iar aceasta a depus o plângere la poliție. Mama copilei a observat mai multe „semnale” care i se păreau anormale în raport cu atitudinea soțului său față de copilă. Și în acest caz, inculpatul a negat acuzațiile aduse. Menționăm că, ambele sentinţe nu sunt definitive și pot fi atacate la Curtea de Apel.
Moldova
/VIDEO/ Hoț „fără scrupule”. Un individ ar fi jefuit o femeie de 88 de ani, în plină stradă.
O femeie de 88 de ani a devenit ținta unui jaf stradal, în capitală. Bătrâna se afla la o stație de așteptare a transportului public de pe bd. Cuza Vodă în momentul în care de ea s-a apropiat un bărbat. Individul a îmbrâncit-o și i-a smuls geanta din mână, după care a fugit într-o direcție necunoscută.

Femeia a sesizat oamenii legii și a declarat că era împreună cu soțul și se întorceau de la oficiul poștal, iar în geantă avea 23 900 de lei. În scurt timp, polițiștii l-au identificat și reținut pe suspect. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 26 de ani din raionul Florești. Individul a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile și este învinuit de jaf stradal. Pentru fapta sa, bănuitul riscă de la 5 la 7 ani de pușcărie.
-
Moldova3 zile în urmă
Și-a aflat sentința. Șoferul de 19 ani care a provocat un accident soldat cu trei decese la Rîșcani, condamnat.
-
Moldova2 zile în urmă
Un băiat de 9 ani a murit pe loc, după ce a fost tamponat de un tractor. Copilul ar fi traversat strada neregulamentar.
-
Moldova6 zile în urmă
„Mama” spălării banilor. O femeie, suspectată că ar fi lichefiat peste 57 de milioane de lei doar într-un an.
-
Moldova3 zile în urmă
O mașină în care se aflau trei moldoveni a fost spulberată de tren, în România. Un mort și doi răniți.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/Un bărbat a fost răpit în plină stradă, la Băcioi. S-a întâmplat sub ochii trecătorilor.
-
Moldova3 zile în urmă
Gelozia, bat-o vina. O femeie fost reținută fiind suspectată de omorul rivalei sale, la Strășeni.
-
Moldova6 zile în urmă
Sfârșit groaznic pentru un șofer. Tânărul de 20 de ani a ajuns cu mașina într-un copac, la Bălți.
-
Moldova3 zile în urmă
Bănuiți de corupere pasivă. Doi inspectori de patrulare și un intermediar, reținuți pentru mită.