Rețele de socializare

Moldova

/VIDEO/ Un copil de șase ani din Costuleni s-a stins în ziua de Craciun, iar părinții spun că nu i s-a acordat asistența medicală necesară

Un copil de șase ani din Costuleni, Ungheni s-a stins în ziua de Crăciun, iar părinții spun că nu i s-a acordat asistența medicală necesară.

Publicat

Deși era în stare gravă, doctorii de la salvare i-au pus o injecție și au plecat, iar medicul din sat era de negăsit în zi de sărbătoare. Oamenii s-au plâns la poliție și cer ca personalul medical să fie tras la răspundere, transmite Protv.md.

Părinții lui Adrian povestesc că în jurul orei 2, băiețelul lor avea febră mare. Și pentru că starea sa se înrăutățea tot mai mult, pe la patru dimineața au chemat ambulanța. Echipajul a ajuns peste aproximativ 35 de minute.

Igor Jitariuc, tatăl: „S-au uitat la băiețel în gât, i-au pus o injecție și au spus că totul va fi bine. Să îi faceți masaj cu apă și oțet și înveliți-l cu o pătură.”


Mama: „L-a controlat și a spus că are glande.”

Medicii de la ambulanță nu au așteptat nici măcar să vadă dacă micuțului îi scade temperatura, spun părinții.

Igor Jitariuc, tatăl: „Cum să pui injecție la un copil cu 40 temperatură, să semnezi foaia și să pleci. – Câte minute au stat? – Au venit la 04:46. Au stat maxim până la 05:05.”


Părinții au intrat în panică după ce recomandarea medicilor de la salvare de a face frecție cu oțet și de a înveli copilul cu o pătură nu a dat rezultate. La șase ore după plecarea ambulanței, oamenii au sunat medicul din sat. Fiind, însă, ziua de Crăciun pe stil vechi, femeia nu a intervenit.

„A spus dați-i ceai și dacă o să fie mai rău chemați salvarea și spuneți că nu ați găsit nici un medic în sat. Era sărbătoare la ea.”

„Mi-a închis telefonul și nu mi-a spus nimic.”


Medicul din localitate a refuzat să discute cu noi.

„Nu am fost acasă. Mă scuzați, nu vă spun nimic.”


Între timp, micuțului au început să-i apară puncte pe față, iar pe la amiază, părinții au chemat din nou urgența de la Ungheni. Echipajul, altul decât cel care venise noaptea, a luat copilul pentru a-l duce la spital.

„Ne-au spus luați-l cu o păturică și fuga la spital. Târziu.”

La aproximativ 15 ore de la prima solicitare a ambulanței, Andrian s-a stins la spital.

„Să fie pedepsiți, iar alți copii să nu aibă de suferit. În loc să îl duc la grădiniță îl duc la cimitir.”

„Cine o să mă mai strige mama…”

Părinții au ales să facă autopsia în raionul vecin, la Nisporeni. Ei spun că medicul legist i-ar fi informat că fiul lor putea fi salvat dacă ar fi primit tratamentul necesar la timp.

„Cel care a ieșit de la autopsie a ieșit plângând și a spus că copilul trebuia să trăiască, s-a dus cu zilele. Dacă era dimineața, copilul avea să fie sănătos.”

Șeful Serviciului Medical de Urgență Ungheni le-a interzis medicilor să discute cu echipa Pro Tv. În afară camerelor, însă, medicul care a venit la a două solicitare ne-a spus că micuțul făcuse meningită și nu putea fi salvat. Aceasta ne-a arătat explicația scrisă de medicul din prima salvare ajunsă la micuț, în care acesta susține că părinții au fost cei care au refuzat spitalizarea.

„Cazul se discută, nu am ce vă spune. – Părinții vă acuză că nu ați luat copilul. Cum se tratează un copil cu 40 temperatură, se lasă acasă? – Toate întrebările la serviciul presei.”

Familia mai are o fetiță de doi ani. La recomandarea medicilor, aceasta trebuia să treacă un control medical pentru a se stabili dacă nu a contractat meningită.

”Iau fetița mă duc la ei la Ungheni, îmi spune să merg acasă că nu este medicul care să i-a analiza, veniți mâine. A doua zi vine iar mama de la 8, stă până la amiază și apoi îi spune că nu e analiza acolo, o să trimită în sat. După ce am spus că mă duc la Chișinău, s-au gândit să vină.”

Astăzi, Andrian a fost înmormântat. Părinții au împrumutat bani din sat ca să organizeze funeraliile, întrucât familia are venituri modeste.

„Soția distrusă, eu tot. Fetița îl caută, îl strigă bădița, bădița.”

Purtătorul de cuvânt al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească ne-a spus că instituția nu a primit o plângere în acest caz, însă în urma solicitării noastre se va informa și va reveni ulterior cu o reacție.

protv.md

Moldova

Caz șocant, la Nisporeni. O bucată de metal a sărit de la un autocamion și a spart nasul unui șofer

Caz șocant pe traseul Chișinău-Nisporeni. O bucată de metal a sărit de la un autocamion direct în parbrizul unui automobil.

Publicat

Sticla mașinii s-a spart iar acea bucată de metal a nimerit în nasul șoferului și i l-a rupt. S-a întâmplat încă în data de 17 aprilie, însă, despre caz s-a aflat recent, după ce apropiați ai bărbatului care a suferit au scris anunțuri pe rețele, încercând să dea de urmele șoferului vehiculului de mare tonaj, care, probabil nici nu știe ce s-a întâmplat.

Potrivit autorului postării, șoferul automobilului a pierdut mult sânge, a supraviețuit miraculos, și așteaptă o intervenție chirurgicală pentru refacerea feței și, în special, a nasului… Pentru că în mașină nu era o cameră de bord, nu se cunoaște deocamdată ce vehicul a fost implicat în acest incident.

Contactat telefonic, ofițerul de presă de la IP Nisporeni, Cristina Vicol, a confirmat producerea unui astfel de caz și a declarat că bucata de metal este de fapt închizătoarea de la rezervorul de combustibil.


În prezent, angajații Inspectoratului de poliție Nisporeni și cei ai INSP verifică camerele video de pe traseu pentru a identifica autocamionul, dar și pentru a stabili toate circumstanțele.

 


Citește mai departe

Moldova

Ani grei de pușcărie: Un bărbat și-ar fi violat nepoata, iar un tânăr și-a exploatat sexual iubita

Acuzați de crime sexuale. Un individ va sta ani grei în detenție, iar altul abia urmează să-și primească sentința.

Publicat

Bărbatul de 65 de ani din raionul Hîncești, reținut anterior pentru că și-ar fi violat nepoata de doar cinci ani va compărea pe banca acuzaților. Crima s-a produs pe 31 ianuarie, iar poliția a fost anunțată de mama fetiței. Femeia le-a spus oamenilor legii totul s-a petrecut când ea era la magazin. Individul se află în arest preventiv și nu-și recunoaște vina. Acesta riscă până la 20 de ani de pușcărie sau detenție pe viață.

În același timp, un tânăr din Telenești își va petrece următorii 13 ani după gratii, fiind învinuit că ar fi exploatat sexual o adolescentă. Potrivit procurorilor PCCOCS, cei doi ar fi făcut cunoștintă pe internet în 2019 când tânărul se afla în Germania. Ulterior, în 2021, pe când fata avea 16 ani și inculpatul- 20, cei doi ar fi reluat comunicarea, iar ultimul ar fi convins-o să-i trimită filmulețe cu tentă sexuală.

În același timp, tânărul i-ar fi făcut cadou un telefon mobil și în acest fel a început să-și impună controlul asupra minorei. Mai mult, acesta ar fi înregistrat pe ascuns și secvențe video în care cei doi întrețineau relații sexuale.


În acest fel, tânărul ar fi amenințat-o cu publicarea imaginilor pe internet, dacă minora va refuza să întrețină în continuare cu el relații intime.

După doi ani, adolescenta a hotărât să pună punct relației abuzive, însă ultimul a trimis apropiaților fetei mai multe fotografii și filmulețe nud ale tinerei.

Părinții adolescentei au anunțat forțele de ordine, iar ulterior individual a fost reținut. Pe lângă cei 13 ani de pușcărie, acesta a fost obligat să achite și un prejudiciu moral în valoare de 200 de mii de lei.


Citește mai departe

Moldova

Explozie într-un apartament din Chișinău. Proprietarul, în vârstă de 72 de ani a suferit arsuri

O persoană a primit arsuri după producerea unei deflagrații în urma scurgerii de gaz într-un bloc de locuit de pe strada Maria Drăgan 8/1 din municipiul Chișinău.

Publicat

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 02:30. Potrivit informațiilor recepționate, locatarii blocului au auzit sunetul exploziei și au apelat serviciile de urgență.

La fața locului au intervenit angajații Detașamentului salvatori și pompieri Ciocana și specialiștii Centrului Republican de Intervenții Operative al IGSU, care au stabilit că explozia s-a produs în urma scurgerii de gaz de tip propan-butan de la o butelie defectă. Incendiul în locuința nu s-a produs, iar în urma incidentului a fost deteriorat geamul și peretele din interiorul apartamentului. Totodată, angajații IGSU au evacuat prin geam de la etajul cinci proprietarul apartamentului, un bărbat de 72 de ani.

Acesta a primit diverse arsuri de gradul I și II pe suprafața corpului. Bărbatul în stare de șoc a fost preluat de urgență la spital pentru îngrijiri necesare.


Cazul este cercetat de către organele de resort.

În acest sens, IGSU repetat îndeamnă cetățenii să evite utilizare buteliilor de gaz în blocuri locative și gospodării particulare. Persoanele , care optează pentru exploatarea buteliilor sunt rugate să le păstreze în exteriorul locuințelor și să le alimenteze doar cu combustibil pentru care sunt destinate.

În cazul utilizării instalațiilor alimentate la gaze naturale, oamenii sunt rugați să respecte cu prudența maximă regulile de siguranță.


Mai mult, instalațiile conectate la gaze naturale și buteliile de gaz trebuie să fie verificate sistematic, iar în cazul depistării unor defecțiuni cetățenii trebuie să solicite ajutorul specialiștilor.


Citește mai departe

topul săptămânii