Moldova
/VIDEO/ Un copil de șase ani din Costuleni s-a stins în ziua de Craciun, iar părinții spun că nu i s-a acordat asistența medicală necesară
Un copil de șase ani din Costuleni, Ungheni s-a stins în ziua de Crăciun, iar părinții spun că nu i s-a acordat asistența medicală necesară.
Deși era în stare gravă, doctorii de la salvare i-au pus o injecție și au plecat, iar medicul din sat era de negăsit în zi de sărbătoare. Oamenii s-au plâns la poliție și cer ca personalul medical să fie tras la răspundere, transmite Protv.md.
Părinții lui Adrian povestesc că în jurul orei 2, băiețelul lor avea febră mare. Și pentru că starea sa se înrăutățea tot mai mult, pe la patru dimineața au chemat ambulanța. Echipajul a ajuns peste aproximativ 35 de minute.
Igor Jitariuc, tatăl: „S-au uitat la băiețel în gât, i-au pus o injecție și au spus că totul va fi bine. Să îi faceți masaj cu apă și oțet și înveliți-l cu o pătură.”
Mama: „L-a controlat și a spus că are glande.”
Medicii de la ambulanță nu au așteptat nici măcar să vadă dacă micuțului îi scade temperatura, spun părinții.
Igor Jitariuc, tatăl: „Cum să pui injecție la un copil cu 40 temperatură, să semnezi foaia și să pleci. – Câte minute au stat? – Au venit la 04:46. Au stat maxim până la 05:05.”
Părinții au intrat în panică după ce recomandarea medicilor de la salvare de a face frecție cu oțet și de a înveli copilul cu o pătură nu a dat rezultate. La șase ore după plecarea ambulanței, oamenii au sunat medicul din sat. Fiind, însă, ziua de Crăciun pe stil vechi, femeia nu a intervenit.
„A spus dați-i ceai și dacă o să fie mai rău chemați salvarea și spuneți că nu ați găsit nici un medic în sat. Era sărbătoare la ea.”
„Mi-a închis telefonul și nu mi-a spus nimic.”
Medicul din localitate a refuzat să discute cu noi.
„Nu am fost acasă. Mă scuzați, nu vă spun nimic.”
Între timp, micuțului au început să-i apară puncte pe față, iar pe la amiază, părinții au chemat din nou urgența de la Ungheni. Echipajul, altul decât cel care venise noaptea, a luat copilul pentru a-l duce la spital.
„Ne-au spus luați-l cu o păturică și fuga la spital. Târziu.”
La aproximativ 15 ore de la prima solicitare a ambulanței, Andrian s-a stins la spital.
„Să fie pedepsiți, iar alți copii să nu aibă de suferit. În loc să îl duc la grădiniță îl duc la cimitir.”
„Cine o să mă mai strige mama…”
Părinții au ales să facă autopsia în raionul vecin, la Nisporeni. Ei spun că medicul legist i-ar fi informat că fiul lor putea fi salvat dacă ar fi primit tratamentul necesar la timp.
„Cel care a ieșit de la autopsie a ieșit plângând și a spus că copilul trebuia să trăiască, s-a dus cu zilele. Dacă era dimineața, copilul avea să fie sănătos.”
Șeful Serviciului Medical de Urgență Ungheni le-a interzis medicilor să discute cu echipa Pro Tv. În afară camerelor, însă, medicul care a venit la a două solicitare ne-a spus că micuțul făcuse meningită și nu putea fi salvat. Aceasta ne-a arătat explicația scrisă de medicul din prima salvare ajunsă la micuț, în care acesta susține că părinții au fost cei care au refuzat spitalizarea.
„Cazul se discută, nu am ce vă spune. – Părinții vă acuză că nu ați luat copilul. Cum se tratează un copil cu 40 temperatură, se lasă acasă? – Toate întrebările la serviciul presei.”
Familia mai are o fetiță de doi ani. La recomandarea medicilor, aceasta trebuia să treacă un control medical pentru a se stabili dacă nu a contractat meningită.
”Iau fetița mă duc la ei la Ungheni, îmi spune să merg acasă că nu este medicul care să i-a analiza, veniți mâine. A doua zi vine iar mama de la 8, stă până la amiază și apoi îi spune că nu e analiza acolo, o să trimită în sat. După ce am spus că mă duc la Chișinău, s-au gândit să vină.”
Astăzi, Andrian a fost înmormântat. Părinții au împrumutat bani din sat ca să organizeze funeraliile, întrucât familia are venituri modeste.
„Soția distrusă, eu tot. Fetița îl caută, îl strigă bădița, bădița.”
Purtătorul de cuvânt al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească ne-a spus că instituția nu a primit o plângere în acest caz, însă în urma solicitării noastre se va informa și va reveni ulterior cu o reacție.
Moldova
„Mama” spălării banilor. O femeie, suspectată că ar fi lichefiat peste 57 de milioane de lei doar într-un an.
Schemă de spălare de bani în proporții deosebit de mari deconspirată de oamenii legii. O femeie ar fi capul întregii grupări. Ofițerii de investigații, în comun cu procurorii, au efectuat zeci de percheziții la domiciliile și în mijloacele de transport ale administratorilor și angajaților mai multor entități economice din țară, într-o cauză pentru spălarea banilor.

Conform materialelor anchetei, mai multe persoane fizice și juridice ar fi fost implicate într-o schemă frauduloasă de conversie și transfer de fonduri și produse cerealiere de proveniență dubioasă, în scopul legalizării și exportului acestora în afara țării. În cadrul investigațiilor s-a stabilit că doar în anul 2024, prin retrageri de numerar de la bancomate și oficii bancare, au fost lichefiate surse financiare în valoare totală de peste 57 de milioane de lei. În paralel, au fost introduse fictiv în circuitul economic național și ulterior exportate bunuri în valoare similară. Mijloacele bănești erau extrase de pe conturile de tip business-card ale mai multor companii nou înființate în acest scop. Retragerile erau efectuate de administratoarea uneia dintre companii, care coordona întreaga activitate infracțională. Prin urmare, în timpul perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile, laptopuri, zeci de carduri bancare emise pe numele unor persoane terțe, un pistol funcțional cu gaz comprimat, precum și numeroase acte și documente utilizate de suspecți în activitatea ilegală. Actualmente, ancheta este în desfășurare, iar autoritățile continuă acțiunile de stabilire a tuturor persoanelor implicate și a prejudiciului cauzat.
Moldova
Băuți și drogați la volan. Mai mulți șoferi s-au pomenit cu dosare penale.
Mai mulți șoferi s-au pomenit cu dosare penale și riscă sancțiuni usturătoare, după ce au fost prinși în timp ce conduceau mașinile fie sub influența drogurilor, fie a alcoolului.

Printre aceștia se numără un bărbat de 45 de ani, care circula cu mașina pe strada Valea Crucii din capitală, fără pic de remușcare. Șoferul a atras atenția unei patrule INSP prin modul haotic de deplasare. Acesta a fost tras pe dreapta și supus testării la consum de substanțe narcotice, iar rezultatul expertizei a arătat că șoferul se afla sub influența marijuanei. Mai mult, automobilistul mai era și băut- testul alcoolscopic a arătat o concentrație de 0,56 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.
Cercetat penal este și un alt șofer, de 59 de ani, după ce a fost depistat conducând sub influența substanțelor narcotice. Acesta a fost escortat la Dispensar pentru testare, rezultatul fiind pozitiv tot la marijuana.
De asemenea, la Copanca, Căușeni, polițiștii de patrulare au prins o șoferiță de 33 de ani, care se afla în stare de ebrietate. Testată alcoolscopic, aparatul Drager a indicat 0,62 mg/l vapori de alcool în aerul expirat. Șoferița a fost înlăturată de la volan, iar automobilul a fost ridicat la parcarea specială. Tot în raionul Căușeni, doar că în satul Tănătari, oamenii legii au surprins un șofer de 47 de ani, care circula pe drumurile din localitate, fiind în stare avansată de ebrietate.
În același timp, în satul Tocuz, un bărbat de 30 de ani a fost stopat, după ce a fost observat cum circulă de pe un sens pe altul. Și în acest caz șoferul se afla în stare avansată de ebrietate.
Acum, toate persoanele sunt cercetate conform legislației în vigoare.
Moldova
/VIDEO/ Braconieri, descoperiți de poliție. 16 persoane din Hîncești sunt cercetate penal pentru vânat ilegal.
Braconieri, descoperiți de poliție. 16 persoane din raionul Hîncești, cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, sunt cercetate penal pentru vânt ilegal.

Oamenii legii au descins cu mai multe percheziții în locuințele bănuiților, unde au găsit și ridicat arme deținute ilegal, muniții și alte probe ce ar demonstra acțiunile de braconaj.
Obiectele ridicate au fost transmise pentru expertiză la Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al IGP, iar suspecții sunt cercetați penal.
Polițiștii continuă investigațiile sub toate aspectele legale, pentru a stabili circumstanțele în care armele au fost dobândite, scopul păstrării acestora, precum și dacă mai sunt și alte persoane implicate.
De menționat că, persoana care predă benevol arma de foc, munițiile sau mijloacele explozive pe care le deține ilegal este eliberată de răspundere penală sau contravențională.
-
Moldova5 zile în urmă
/VIDEO/ Accident tragic în județul Cluj din România. Trei moldoveni au murit, iar alți cinci au fost transportați la spital.
-
Moldova4 zile în urmă
Un bărbat și-ar fi violat sistematic fiica în vârstă de doar 7 ani. Acum el va sta 21 de ani în pușcărie.
-
Moldova4 zile în urmă
La un pas de moarte. Noi detalii despre paznicul înjunghiat într-un magazin din capitală.
-
Moldova14 ore în urmă
„Mama” spălării banilor. O femeie, suspectată că ar fi lichefiat peste 57 de milioane de lei doar într-un an.
-
Moldova17 ore în urmă
/VIDEO/Un bărbat a fost răpit în plină stradă, la Băcioi. S-a întâmplat sub ochii trecătorilor.
-
Moldova4 zile în urmă
S-a întrecut pe sine. Un șofer din Orhei a fost prins în timp ce conducea cu viteza de 235 km/h.
-
Moldova16 ore în urmă
Sfârșit groaznic pentru un șofer. Tânărul de 20 de ani a ajuns cu mașina într-un copac, la Bălți.
-
Moldova5 zile în urmă
Le-a ars casa ca o torță. O familie a rămas fără acoperiș deasupra capului din cauza unui incendiu.