Rețele de socializare

Moldova

O fetiță de șase ani a murit subit într-o localitate din sudul țării. Se bănuiește că ar fi avut pneumonie

O fetiță de doar șase ani a murit subit, acum două săptămâni, în satul Țiganca Nouă din raionul Cantemir. Cazul a ieșit la iveală după ce o organizație neguvernamentală a telefonat-o pe mama să o întrebe ce mărime la încălțăminte are copilul. Aceasta le-a spus că fetița a decedat. Medicii de la Salvare care au ajuns la fața locului, au putut doar să constate decesul. Ei presupun că copilul ar fi avut pneumonie. Cauzele exacte însă vor fi cunoscute abia după ce va fi gata expertiza medico-legală.

Publicat

Fetița era dintr-o familie social-vulnerabilă, care se afla la evidența asistenței sociale. Mama copilei însă nu s-ar fi adresat după ajutor la medicul de familie.

Țiganca Nouă este un sat al comunei Țiganca, din raionul Cantemir, cu 37 de gospodării în care trăiesc 90 de oameni. Pentru a beneficia de asistența medicală necesară sătenii merg aproximativ 5 km până în comuna Țiganca, unde se află Oficiul Medicilor de Familie. Acolo muncesc doi asistenți medicali, iar medicul de familie vine de la Cantemir de trei ori pe săptămână – luni, vineri după prânz și sâmbătă. Oleasea Agapi are în subordinea ei, doar în comuna Țiganca, 1.932 de locuitori.

Tragedia s-a întâmplat pe 5 decembrie. Fetiței i s-ar fi făcut rău, iar în câteva ore s-ar fi stins, a povestit asistentul medical din sat, Parascovia Costiuc. Mama a fost cea care a chemat Salvarea, dar se pare, prea târziu. Când au ajuns la fața locului, aceștia au putut doar să constate decesul. Asistenta medicală dă asigurări că fetița nu a avut în trecut probleme de sănătate, avea toate vaccinurile, iar din această toamnă ar fi trebuit să meargă la grădiniță. Ultima dată, mama ar fi fost la un control medical cu fetița la sfârșitul verii.


 „Mama a fost cu fetița la control în luna august, pentru că ea urma să frecventeze grădinița. Nu a mai mers, din câte am înțeles. Până la vârsta de cinci ani intră în competența noastră să le facem vizite de două ori pe an, iar de la 5 ani – o dată-n an. Dacă s-a îmbolnăvit trebuia să se adreseze. Mama ne-a spus că copilul nu a tușit, nu a avut febră, i s-a făcut rău în seara când a decedat și atât”, a explicat asistenta medicală.

Directoarea Centrului de Sănătate Cantemir, Olga Hîțu, a declarat pentru Sănătate INFO că problema e mai mult una socială, de aceea toate întrebările ar trebui să le adresăm responsabililor de la asistența socială și polițistului.

„Ei nu s-au adresat după ajutor medical. Eu personal am vorbit cu mama după decesul fetiței. Personal mi-a relatat că nu a fost bolnavă. A rămas ca organele de drept să rezolve problema”, a menționat aceasta.


Potrivit primarului comunei, familia fetiței era social-vulnerabilă, iar părinții obișnuiau să consume alcool. Cu toate acestea, afirmă primarul localității, oamenii nu dormeau pe unde apucau, iar de curând au primit și ajutoare bănești de la stat pentru a-și putea întreține copiii.

„Mai au 3 copii. Este o familie mai puțin ordonată. Nu sunt oameni care trăiesc sub garduri, dar trăiesc dezordonat. Mai servesc alcool”, a declarat pentru Sănătate INFO Petru Gandrabur, primarul satului.

Familia trăia din ajutorul social de 2.500 de lei pe lună, iar înainte de sărbători primise un alt ajutor de 16 mii de lei. Asistenta socială din comună, Alina Butuc, a precizat pentru Sănătate INFO că chiar ea împreună cu mama au făcut o listă cu cele trebuincioase pentru copii.


„Ei beneficiau de ajutor social, ajutor pentru perioada rece a anului. Recent le-am făcut un ajutor de 16 mii de lei. Eu singură le-am făcut listă ce ar trebui să cumpere. Eu îi văd zilnic că îmi sunt vecini, dar nu duc o evidență a zilelor în care merg la ei. am văzut fetiță cu o săptămână înainte de deces. Era vioaie, se juca. Nu e nevoie să merg zi de zi să discut cu ei, dacă trec pe drum îi salut. Nu fac rapoarte de vizită de fiecare dată când îi văd. Dacă îi văd în stradă, îi întreb dacă au ce mânca, ce fac”, a explicat asistenta.

Potrivit fișei de post, asistentul social are obligația să completeze cu regularitate documentația de care este responsabil, să țină un registru de evidență a persoanelor care solicită audiență, registrul de evidență a grupurilor de beneficiari, dosarele beneficiarilor, realizează rapoarte de activitate, în conformitate cu cerințele stabilite, şi le prezintă șefului Serviciului de asistență socială comunitară, contribuie la examinarea şi soluționarea propunerilor, cererilor, petițiilor şi reclamațiilor parvenite din partea membrilor comunităţii. Fișa de post a asistentului social nu prevede expres dacă specialistul are obligația să facă rapoarte privind vizitele efectuate, observațiile și constatările, ori de câte ori merge să viziteze familia aflată în evidența sa. Prin urmare, în lipsa unei evidențe scrise a numărului de vizite efectuate la această familie, nu putem să ne facem o concluzie a calității asistenței sociale acordate.


Nici primarul din sat nu știe de câte ori pe săptămână sau pe lună era vizitată familia în care fetița a murit în circumstanțe neclare.

Primarul satului ne spune că rapoarte de vizită se fac numai în cazul în care familia se adresează după ajutor social. În alte cazuri nu s-ar efectua, deci nu știe de câte ori este vizitată familia.

„Asistentul social stă la două case de această familie. Neoficial, cred că îi vede în fiecare zi. Oficial, nu știu”.

Primarul este de părere, totuși, că responsabili pentru creșterea și educarea copiilor sunt părinții.

Ce este pneumonia?

Este o infecție a plămânilor, generată de microorganisme (virusuri, bacterii, fungi). Boala poate afecta persoane de orice vârstă, dar se manifestă mai agresiv în cazul copiilor mici și persoanelor trecute de 65 de ani. De asemenea, sunt mai vulnerabili la această boală persoanele cu imunitate scăzută și cu afecțiuni preexistente pulmonare, cardiace, hepatice, diabet zaharat etc.

Dacă „apărarea” este slabă (imunitate scăzută), microbii inhalați trec de filtrele din căile respiratorii și ajung până la nivel alveolar, unde încep să se multiplice și să irite țesuturile pulmonare, generând pneumonia.

sanatateinfo.md

Moldova

/VIDEO/ Reținuți cu droguri în buzunare: Doi tineri din Bălți, prinși în flagrant în sectorul Buiucani.

Doi tineri din Bălți, de 18 și 19 ani, au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce au fost prinși în timp ce plasau droguri în ascunzișuri, în sectorul Buiucani al Capitalei. Cei doi erau, de fapt, curieri pentru un magazin online de droguri, administrat prin aplicația Telegram.

Publicat

Informațiile despre activitatea ilegală au ajuns la polițiștii de la Inspectoratul Buiucani printr-o sursă operativă. Oamenii legii i-au urmărit și i-au documentat, iar în momentul în care plasau pachețelele suspecte în locuri ascunse, au intervenit.

În urma perchezițiilor corporale, asupra celor doi au fost găsite zeci de pachețele ambalate cu bandă adezivă, care conțineau droguri de tip PVP – o substanță psihotropă extrem de periculoasă.

Și la domiciliile suspecților, oamenii legii au descoperit un adevărat „kit” de distribuție: aproximativ 60 de grame de droguri, un cântar electronic, benzi adezive și pliculețe zip-lock, folosite pentru ambalare.


Cei doi riscă între 7 și 15 ani de închisoare, conform legislației în vigoare.
Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în rețeaua infracțională.


Citește mai departe

Moldova

Minor pe motocicletă, tamponat la Tomai: La volanul mașinii implicate ar fi fost primarul localității.

Impact violent pe un drum din satul Tomai, raionul Leova! Un adolescent de doar 14 ani a ajuns la spital, după ce motocicleta pe care o conducea a fost lovită de un automobil de teren. Potrivit informațiilor preliminare, la volanul mașinii s-ar fi aflat chiar primarul localității.

Publicat

Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 3 iulie. Bărbatul de 68 de ani circula regulamentar pe drumul principal al satului, în timp ce minorul ar fi ieșit de pe un drum secundar, moment în care cele două vehicule au intrat în coliziune.

În urma impactului, adolescentul a fost rănit și transportat de urgență la Spitalul Raional Hîncești. Testele cu aparatul Drager au arătat că niciunul dintre conducători nu consumase alcool.

Ancheta a scos la iveală că motocicleta nu era înmatriculată și nu avea acte, iar băiatul nu deținea permis de conducere.


Redacția noastră a încercat să obțină un punct de vedere oficial din partea edilului, însă până la această oră, nimeni nu a răspuns la telefon.

Poliția investighează în continuare toate circumstanțele în care s-a produs accidentul și urmează să stabilească cine se face vinovat de producerea acestuia.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Prejudicii de milioane la buget: O asociație patronală, vizată într-o amplă anchetă a PCCOCS.

O asociație patronală, care activa în domeniul reciclării deșeurilor, este în centrul unei anchete de proporții, după ce procurorii PCCOCS, împreună cu inspectorii de la Serviciul Fiscal de Stat, au descoperit o schemă uriașă de evaziune fiscală și spălare de bani.

Publicat

Potrivit primelor informații, faptele s-ar fi desfășurat în perioada 2020–2024, iar prejudiciul adus statului se ridică la peste 11 milioane de lei.

Asociația ar fi obținut profituri consistente, însă fără a respecta cerințele legale impuse entităților comerciale. Aceasta s-ar fi eschivat de la înregistrarea în calitate de plătitor TVA, nu a prezentat declarațiile fiscale și nu a achitat taxele aferente, generând astfel pierderi uriașe la bugetul de stat.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au efectuat percheziții la mai multe adrese, de unde au fost ridicate documente contabile, înscrisuri și alte obiecte ce constituie probe relevante pentru urmărirea penală.


Ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile urmează să stabilească toate persoanele implicate și dimensiunea exactă a prejudiciului.


Citește mai departe

topul săptămânii