Rețele de socializare

Moldova

O fetiță de șase ani a murit subit într-o localitate din sudul țării. Se bănuiește că ar fi avut pneumonie

O fetiță de doar șase ani a murit subit, acum două săptămâni, în satul Țiganca Nouă din raionul Cantemir. Cazul a ieșit la iveală după ce o organizație neguvernamentală a telefonat-o pe mama să o întrebe ce mărime la încălțăminte are copilul. Aceasta le-a spus că fetița a decedat. Medicii de la Salvare care au ajuns la fața locului, au putut doar să constate decesul. Ei presupun că copilul ar fi avut pneumonie. Cauzele exacte însă vor fi cunoscute abia după ce va fi gata expertiza medico-legală.

Publicat

Fetița era dintr-o familie social-vulnerabilă, care se afla la evidența asistenței sociale. Mama copilei însă nu s-ar fi adresat după ajutor la medicul de familie.

Țiganca Nouă este un sat al comunei Țiganca, din raionul Cantemir, cu 37 de gospodării în care trăiesc 90 de oameni. Pentru a beneficia de asistența medicală necesară sătenii merg aproximativ 5 km până în comuna Țiganca, unde se află Oficiul Medicilor de Familie. Acolo muncesc doi asistenți medicali, iar medicul de familie vine de la Cantemir de trei ori pe săptămână – luni, vineri după prânz și sâmbătă. Oleasea Agapi are în subordinea ei, doar în comuna Țiganca, 1.932 de locuitori.

Tragedia s-a întâmplat pe 5 decembrie. Fetiței i s-ar fi făcut rău, iar în câteva ore s-ar fi stins, a povestit asistentul medical din sat, Parascovia Costiuc. Mama a fost cea care a chemat Salvarea, dar se pare, prea târziu. Când au ajuns la fața locului, aceștia au putut doar să constate decesul. Asistenta medicală dă asigurări că fetița nu a avut în trecut probleme de sănătate, avea toate vaccinurile, iar din această toamnă ar fi trebuit să meargă la grădiniță. Ultima dată, mama ar fi fost la un control medical cu fetița la sfârșitul verii.


 „Mama a fost cu fetița la control în luna august, pentru că ea urma să frecventeze grădinița. Nu a mai mers, din câte am înțeles. Până la vârsta de cinci ani intră în competența noastră să le facem vizite de două ori pe an, iar de la 5 ani – o dată-n an. Dacă s-a îmbolnăvit trebuia să se adreseze. Mama ne-a spus că copilul nu a tușit, nu a avut febră, i s-a făcut rău în seara când a decedat și atât”, a explicat asistenta medicală.

Directoarea Centrului de Sănătate Cantemir, Olga Hîțu, a declarat pentru Sănătate INFO că problema e mai mult una socială, de aceea toate întrebările ar trebui să le adresăm responsabililor de la asistența socială și polițistului.

„Ei nu s-au adresat după ajutor medical. Eu personal am vorbit cu mama după decesul fetiței. Personal mi-a relatat că nu a fost bolnavă. A rămas ca organele de drept să rezolve problema”, a menționat aceasta.


Potrivit primarului comunei, familia fetiței era social-vulnerabilă, iar părinții obișnuiau să consume alcool. Cu toate acestea, afirmă primarul localității, oamenii nu dormeau pe unde apucau, iar de curând au primit și ajutoare bănești de la stat pentru a-și putea întreține copiii.

„Mai au 3 copii. Este o familie mai puțin ordonată. Nu sunt oameni care trăiesc sub garduri, dar trăiesc dezordonat. Mai servesc alcool”, a declarat pentru Sănătate INFO Petru Gandrabur, primarul satului.

Familia trăia din ajutorul social de 2.500 de lei pe lună, iar înainte de sărbători primise un alt ajutor de 16 mii de lei. Asistenta socială din comună, Alina Butuc, a precizat pentru Sănătate INFO că chiar ea împreună cu mama au făcut o listă cu cele trebuincioase pentru copii.


„Ei beneficiau de ajutor social, ajutor pentru perioada rece a anului. Recent le-am făcut un ajutor de 16 mii de lei. Eu singură le-am făcut listă ce ar trebui să cumpere. Eu îi văd zilnic că îmi sunt vecini, dar nu duc o evidență a zilelor în care merg la ei. am văzut fetiță cu o săptămână înainte de deces. Era vioaie, se juca. Nu e nevoie să merg zi de zi să discut cu ei, dacă trec pe drum îi salut. Nu fac rapoarte de vizită de fiecare dată când îi văd. Dacă îi văd în stradă, îi întreb dacă au ce mânca, ce fac”, a explicat asistenta.

Potrivit fișei de post, asistentul social are obligația să completeze cu regularitate documentația de care este responsabil, să țină un registru de evidență a persoanelor care solicită audiență, registrul de evidență a grupurilor de beneficiari, dosarele beneficiarilor, realizează rapoarte de activitate, în conformitate cu cerințele stabilite, şi le prezintă șefului Serviciului de asistență socială comunitară, contribuie la examinarea şi soluționarea propunerilor, cererilor, petițiilor şi reclamațiilor parvenite din partea membrilor comunităţii. Fișa de post a asistentului social nu prevede expres dacă specialistul are obligația să facă rapoarte privind vizitele efectuate, observațiile și constatările, ori de câte ori merge să viziteze familia aflată în evidența sa. Prin urmare, în lipsa unei evidențe scrise a numărului de vizite efectuate la această familie, nu putem să ne facem o concluzie a calității asistenței sociale acordate.


Nici primarul din sat nu știe de câte ori pe săptămână sau pe lună era vizitată familia în care fetița a murit în circumstanțe neclare.

Primarul satului ne spune că rapoarte de vizită se fac numai în cazul în care familia se adresează după ajutor social. În alte cazuri nu s-ar efectua, deci nu știe de câte ori este vizitată familia.

„Asistentul social stă la două case de această familie. Neoficial, cred că îi vede în fiecare zi. Oficial, nu știu”.

Primarul este de părere, totuși, că responsabili pentru creșterea și educarea copiilor sunt părinții.

Ce este pneumonia?

Este o infecție a plămânilor, generată de microorganisme (virusuri, bacterii, fungi). Boala poate afecta persoane de orice vârstă, dar se manifestă mai agresiv în cazul copiilor mici și persoanelor trecute de 65 de ani. De asemenea, sunt mai vulnerabili la această boală persoanele cu imunitate scăzută și cu afecțiuni preexistente pulmonare, cardiace, hepatice, diabet zaharat etc.

Dacă „apărarea” este slabă (imunitate scăzută), microbii inhalați trec de filtrele din căile respiratorii și ajung până la nivel alveolar, unde încep să se multiplice și să irite țesuturile pulmonare, generând pneumonia.

sanatateinfo.md

Moldova

Poliția vine cu detalii în cazul micuței maltratate de propria mamă, la Tohatin! La poliție s-a adresat tatăl copilului

Poliția a venit cu o reacție după ce rețelele sociale au fost împânzite de imagini cu o tânără care-și matratează fără milă propriul copil. Potrivit oamenilor legii, micuța are vârsta de doar 1 an și 2 luni, iar oamenii legii au fost sesizați de către tatăl acesteia. 

Publicat

Poliția a fost sesizată la data de 16 noiembrie de tatăl copilului. Acesta a spus polițiștilor că a depistat de mai multe ori vânătăi pe corpul fetiței sale, iar agresivitatea față de acesta a crescut considerabil din partea mamei. Din acest motiv a instalat o aplicație de monitorizare pe telefonul concubinei care înregistra audio și video ce se întâmplă în odaia copilului, dar și o cameră de înregistrare video în aceeași cameră.

Când bărbatul s-a convins că micuța este maltratată a sunat imediat Poliția.


Imediat au intervenit specialiștii Centrului de Justiție Familială al Poliției, care au întreprins toate acțiunile pentru a examina multilateral cazul și a asigura pe deplin asistența necesară. A fost solicitată și intervenția unui expert judiciar, dar și a medicului legist. Tatăl și copilul au fost cazați în siguranță în cadrul Centrului, unde, li s-a oferit tot sprijinul necesar.

Ulterior, copilul a fost plasat într-un Centru de reabilitare a copiilor de vârstă fragedă, iar în privința mamei, de către Judecătoria Chișinău- sediul Centru, a fost emisă o ordonanță de protecție prin care i s-a interzis să se apropie de copil și concubin pe un termen de 90 de zile.

În acest caz a fost pornit un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele.


Iar Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, spune că fetița de 1 an și 2 luni nu este în stare gravă. Totodată, aceasta a menționat că acțiunile mamei nu pot fi atribuite unei depresii postnatale.

„Starea copilului nu e gravă, se află într-un centru special, este sub supraveghere. Ne bucurăm că nu s-a terminat cu un final tragic”, a spus minsitrul Sănătății.


Întrebată dacă acțiunile mamei ar putea fi din cauza unei depresii postnatale, Ala Nemerenco a declarat că: „de obicei depresiile postnatale se manifestă altfel, cel mai des sunt însoțite de senzația de a nu dori să îngrijești copilul, de nepăsare, aceasta mai mult e caracteristic unor stări de psihoze manifestate într-o anumită formă. Mama urmează să fie evaluată din punct de vedere psihologic și psihiatric”.

Citește mai departe

Moldova

IMAGINI (+18) O „mamă” filmată cum își agresează bebelușul! Tânăra reținută, copilul – la spital

Atenție, urmează imagini cu un puternic impact emoțional!

Publicat

O femeie din comuna Tohatin  și-ar fi agresat violent bebelușul, un incident care a stârnit indignare după ce imaginile au fost distribuite pe internet.

Potrivit informațiilor neoficiale, copilul a fost internat în spital cu o comoție cerebrală.


Se presupune că femeia a fost reținută, însă autoritățile nu au făcut niciun comentariu oficial până în acest moment.

UPDATE:

Deși presa scrie că tânăra a fost reținută, pe internet, unii oameni scriu că această individă este la libertate, ba mai mult, în aceste clipe șterge toată informația de pe paginile ei pe rețelele sociale!


Încă așteptăm o reacție oficială din partea poliției!

Știrea este în curs de actualizare…


Citește mai departe

Moldova

Un tânăr s-a răsturnat cu mașina peste gardul unei case din Căușeni. Proprietarii gospodăriei spun că șoferul era beat

Accident rutier pe strada Alexei Mateevici din Căușeni. O familie a fost trezită cu noaptea în cap de un zgomot puternic, după ce un șofer de 21 de ani a nimerit cu autoturismul în curtea lor.

Publicat

S-a întâmplat în noaptea de marți spre miercuri în jurul orelor 3, după ce tânărul nu s-ar fi isprăvit cu ghidajul, a derapat de pe șosea și s-a inversat cu mașina în curtea unor gospodari, scrie Studio-L.online

La fața locului a venit poliția și ambulanța, tânărul nu a avut însă nevoie de îngrijiri medicale. Miercuri dimineața la fața locului erau vizibile urmele accidentului rutier.


„Șoferul este viu, avea puțin sânge la cap. A recunoscut că a băut, a fost la petrecere”, a declarat proprietara gospodăriei pentru jurnaliștii locali.

Pentru isprava sa șoferul riscă să fie sancționat.

echipa.md


Citește mai departe

topul săptămânii