Rețele de socializare

Moldova

Bancnotă de 500 de lei, pe partea verso a unui pliant publicitar: Ce amendă riscă o companie

O companie riscă amendă pentru încălcarea legislației cu privire la publicitate. Agentul economic a reprodus color imaginea bancnotei naţionale cu valoarea nominală de 500 lei pe partea verso a pliantelor distribuite locuitorilor Capitalei, în scop publicitar.

Publicat

Încălcarea a fost depistată de un agent constatator care a remis cauza spre examinare către instanța de fond, sub aspectul săvârșirii contravenției prevăzute de art. 364, alin. (6) din Codul Contravențional – ”Prezentarea, producerea ori difuzarea publicităţii neoneste, neautentice, amorale, sexiste sau a oricărei alte publicităţi ce contravine legii de către agenţii de publicitate”.

Prima instanță a decis încetarea procesului contravențional împotriva companiei pe motiv că lipsește fapta contravențională. Ulterior, a fost admis recursul reprezentantului agentului constatator, casată hotărârea și remisă cauza la  rejudecare, însă instanța de fond a decis, ca și prima dată, încetarea procesului contravențional împotriva companiei, pe motiv că lipsește fapta contravențională.

Instanța a indicat că agentul constatator nu a anexat la materialele procesului contravenţional nici o probă care ar confirma faptul că pliantul aparţine companiei şi a fost produs de aceasta, și nici probe ce ar confirma circumstanţele referitor la provenienţa pliantului, de la cine a fost ridicată sau alte circumstanţe ce ar demonstra că anume compania vizată a distribuit acest material publicitar.


Reprezentantul agentului constatator a depus din nou recurs, care a fost admis de instanța de apel.

Magistrații de la apel au indicat că în urma expertizării materialului publicitar expus în pliantul companiei s-a constatat faptul reproducerii monedei naţionale a Republicii Moldova. În conţinutul pliantului s-au difuzat informaţii publicitare despre serviciile prestate de companie, iar pe partea verso a fost reprodusă color imaginea bancnotei naţionale cu valoarea nominală de 500 de lei, denaturată prin modificarea unui simbol şi adăugarea unui text publicitar. Flayerul respectiv, pe lângă elementele constitutive ale bancnotei naţionale, conţinea și trimitere la pagina web a companiei.

Instanța de apel a stabilit că, la judecarea cauzei contravenționale, instanța de fond nu a dat o apreciere cuvenită probelor administrate la dosar, greșit concluzionându-se lipsa probelor ce ar confirma învinuirea adusă companiei.


Magistrații au remis cauza spre o nouă rejudecare de către instanța de fond, în alt complet de judecată, notând că nu a fost soluționat fondului cauzei și instanța de fond urmează să înlăture erorile constatate.

Potrivit art. 59 alin. (3) din Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei, orice reproducere color a bancnotelor şi a monedelor metalice, cu dimensiunea de la ⅔ la 4/3 parţială sau integrală, în scop publicitar, de informare sau în alte scopuri comerciale este interzisă.

De asemenea, utilizarea semnelor monedei naţionale în scop publicitar reprezintă o încălcare a art. 11 alin. (1), lit. c) din Legea cu privire la publicitate, iar alin. (2) al aceluiași articol interzice publicitatea amorală.


Dacă va fi găsită vinovată de încălcarea legislației publicitare, conform articolului indicat de agentul constatator, compania riscă amendă de la 12 mii la 15 mii de lei.

bizlaw.md


Moldova

Accident grav, la Durlești: O șoferiță de la volanul unei Tesla a ajuns la spital

Accident violent în orașul Durlești din municipiul Chișinău. O șoferiță de la volanul unei Tesla a ajuns la spital.

Publicat

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Svetlana Scripnic, în dimineața de 28 martie, la ora 08:06 a parvenit informația pe faptul că pe strada păcii 29 s-a produs accident rutier  soldat cu deteriorarea vehiculelor și o persoană traumatizată.

Potrivit informațiilor primare obținute de la fața locului s-a stabilit că conducătorul automobilului de model Tesla, o femeie în vârsta 37 ani, deplasându-se pe drumul secundar nu a cedat trecerea vehiculului care se deplasa pe drumul cu prioritate și ca rezultat s-a ciocnit cu automobilul de model Renault, condus de un bărbat în vârstă de 34 ani. În urma impactului, Tesla a fost proiectată în automobilul de model Volvo care era parcat la marginea drumului.

În rezultatul accidentului, vehiculele au fost deteriorate tehnic considerabil, iar șoferița de Tesla a fost preluată de serviciul medical de urgență.


Cercetările continuă.


Citește mai departe

Moldova

Urmărire cu implicarea a 5 echipaje de poliție: Șoferul încerca să scape pentru că e condamnat la 15 ani de închisoare

Urmărire cu implicarea a 5 echipaje de poliție. Șoferul se eschiva de oamenii legii, fiind condamnat la 15 ani de închisoare.

Publicat

Astăzi, în timpul monitorizării de către polițiști a circulației rutiere, pe str. A. Mateevici din capitală a fost observat un șofer care conducea neuniform un Renault.

La somarea de a stopa mașina, bărbatul de la volan a accelerat și a creat nenumărate situații de accident în trafic, continuându-și cu viteză excesivă deplasarea și efectuând manevre periculoase, ceea ce a creat și mai multe bănuieli polițiștilor.

Pentru stoparea acestuia au fost implicate 5 echipaje de poliție.


După jumătate de oră de urmărire bărbatul a fost reținut. Acesta are 43 de ani și este originar din Bubuieci.

Bărbatul se eschiva de organele de drept, după ce a fost condamnat pe teritoriul Republicii Moldova la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și fals în acte.

Acesta a fost condamnat și pe teritoriul României pentru contrabandă.


 


Citește mai departe

Moldova

Examen eșuat: O mașină pentru examinarea viitorilor șoferi a tamponat lateral un automobil ce aparține unei școli auto

Examen eșuat. Într-o intersecție din orașul Cahul, o mașină pentru examinarea viitorilor șoferi a tamponat lateral un automobil ce aparține unei școli auto.

Publicat

Totul s-a întâmplat în data de 26 martie, la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și Mihai Eminescu. Imaginile de la locul impactului au devenit virale, internauții făcând haz de necaz. Mulți dintre ei au scris în comentarii că cel mai probabil examenul auto a fost picat.

Potrivit datelor oferite de către ofițerul de presă de la IP Cahul, Cristina Ciobanu, în urma impactului nimeni nu a fost rănit. Oamenii legii urmează să stabilească circumstanțele coliziunii și cine se face vinovat.


Citește mai departe

topul săptămânii