Rețele de socializare

Moldova

O instituție medicală din Moldova urmează să plătească 800 mii lei unei tinere pe care a lăsat-o fără ovare și trompele uterine

Un spital din Moldova a fost obligat să plătească 800 de mii de lei drept despăgubire morală pentru faptul că medicii i-au înlăturat nejustificat ovarele și trompele uterine unei tinere. În consecință, femeia nu mai poate avea copii. Victima malpraxisului a fost reprezentată în instanță de juriștii Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM).

Publicat

Potrivit juriștilor de la IDOM, intervenția chirurgicală de Laparotomie/Anexectomie bilaterală, efectuată în lipsa consimțământului informat al pacientei, s-a dovedit a fi, potrivit rapoartelor de expertiză judiciară, o decizie incorectă și neargumentată. Aceștia susțin că extirparea ovarelor și a trompelor uterine putea fi evitată. În consecință, înlăturarea chirurgicală a ovarelor a cauzat pacientei instalarea menopauzei precoce și a diagnosticului de sterilitate. Cazul a fost examinat de Judecătoria Chișinău, iar decizia poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.

Circumstanțele cazului:

În februarie anul trecut, tânăra și mama ei au cerut ajutorul avocaților pentru probarea unui pretins caz de malpraxis medical și obținerea pe cale judiciară a compensațiilor materiale și morale cauzate prin acțiunile ilegale ale personalului medical din cadrul unei instituții medicale.


Tânăra le-a povestit avocaților că în iarna lui 2014 a fost internată într-o instituție medicală acuzând dureri abdominale. Pentru a i se stabili diagnosticul, pacienta a fost supusă mai multor investigații, iar ulterior transferată în secția chirurgie septică. Acolo a fost examinată de câțiva medici chirurgi, care au exclus careva probleme de ordin ginecologic și au stabilit diagnosticul preventiv: Abdomen acut, Ocluzie intestinală. Medicii au decis că starea de sănătate a pacientei impune efectuarea unei intervenții chirurgicale în regim de urgență. Deși rezultatele examenului ultrasonografic indica probleme de natură ginecologică (formațiuni chistice bilateral, pe dreapta aspect endometrial, nu se exclude inflamator), medicii chirurgi nu au solicitat consultația sau implicarea din start în intervenția chirurgicală preconizată a unui medic ginecolog, scrie în comunicatul IDOM.

Deși era o intervenție de urgență, aceasta a fost efectuată abia spre seară. Trei medici chirurgi au efectuat operația de laparotomie mediană.

În timpul intervenției chirurgicale, medicii au descoperit că sursa infecției este de profil ginecologic și au invitat în sala de operație un medic ginecolog. Acesta a decis și a efectuat Anexectomia bilaterală, adică înlăturarea ovarelor și trompelor uterine. Din declarațiile ulterioare ale medicilor chirurgi, s-a stabilit că decizia de înlăturare a trompelor uterine și a ovarelor a aparținut medicului ginecolog, chirurgii la rândul lor, deși nu erau factori de decizie, au susținut această decizie și o consideră una corectă.


Medicul ginecolog a susținut că nu a fost implicat în diagnosticarea pacientei la etapa preoperatorie, iar decizia de înlăturare a trompelor uterine și a ovarelor a fost luată în timpul intervenției chirurgicale și a fost una colectivă, nicidecum personală.

Înainte de intervenție, nimeni din personalul medical nu a cerut acordul informat al pacientei pentru efectuarea intervenției chirurgicale, deși acesta este obligatoriu. De asemenea, tinerei nu i s-a explicat în ce constă intervenția și care ar putea fi consecințele postoperatorii. Asta, chiar dacă în acel moment starea pacientei nu era extrem de gravă, ea fiind lucidă și conștientă. Ulterior, tânăra a aflat că acordul informat pentru intervenția chirurgicală a fost solicitat și semnat de către mama sa. Aceasta a semnat însă doar pentru efectuarea intervenției, nu și pentru înlăturarea ovarelor și trompelor uterine ale fiicei sale.

Astfel, anul trecut, în luna martie juriștii IDOM au depus o plângere în instanță împotriva instituției medicale, în care au cerut compensarea prejudiciului moral și material cauzat tinerei.


În mod special, avocații au cerut instanței constatarea faptului că intervenția chirurgicală de Laparotomie mediană/Anexectomie bilaterală (înlăturarea ovarelor și trompelor uterine) a fost una nejustificată, incorectă, neargumentată și a avut drept consecință vătămarea corporală gravă a sănătății pacientei. Juriștii au mai cerut constatarea faptului că asistența medicală acordată pacientei a fost incompletă prin omisiunea de a stabili preoperator diagnoza corectă, doar parțial corectă.

Pentru aceste prejudicii aduse sănătății victimei, avocații au solicitat încasarea din contul instituției medicale în folosul reclamantei a sumei de 2 milioane de lei cu titlu de compensare a prejudiciului moral și aproape 149 de mii de lei – prejudiciu material. Alte 200 de mii de lei au fost cerute pentru prejudiciu moral adus mamei.


În ședința de judecată, avocații au demonstrat că tinerei i-au fost provocate suferințe fizice și psihice pe care pacienta le-a suportat și continuă să le suporte zilnic din cauză că a rămas sterilă, iar situația nu poate fi remediată.

De asemenea, prejudiciul moral a fost justificat și prin suferința provocată de incapacitatea reclamantei de a întemeia o familie; suferința provocată de incapacitatea de a munci și de a se întreține financiar (din cauza depresiei apărută pe fonul stresului); suferințe cauzate de scăderea calității vieții (menopauza implică administrarea pentru tot restul vieții a terapiei de substituție hormonală care generează pe lângă administrarea continuă a preparatelor hormonale și stări de suferință, cauzează creșterea considerabilă în greutate, sporește riscul de apariție a cancerului mamar sau a cancerului de col uterin, sporește riscul apariției osteoporozei și a infecțiilor căilor urinare, etc).

Vinovăția personalului medical din cadrul instituției medicale unde a fost operată pacienta, a fost probată și prin două rapoarte de expertiză judiciară prin care s-a constatat că: „Înlăturarea ambelor ovare și a trompelor uterine a fost o decizie incorectă și neargumentată atât prin datele din fișa medicală, cât și conform literaturii de specialitate; Extirparea ovarelor și trompelor uterine putea fi evitată; Diagnosticul preoperator ultrasonografic (unde se suspectă endometrioza ovariană) a fost subestimat; Înlăturarea ovarelor și trompelor nu a avut indicații vitale și a fost selectată ca o metodă incorectă de tratament chirurgical; O astfel de operație poate fi efectuată doar la prezența acordului informat, explicit și în formă scrisă”.

În luna iulie, instanța a admis parțial cererea de chemare în judecată și a obligat instituția medicală să-i plătească victimei 800 de mii de lei drept prejudiciu moral și material. Hotărârea primei instanțe va fi contestată la Curtea de Apel, deoarece reclamantele consideră că suma prejudiciului moral și material dispus pentru încasare prin hotărârea judecătorească este prea mică.

sanatateinfo.md

Moldova

Au refuzat să livreze droguri în Germania, dar au fost „sancționați” cu 5.000 euro. Doi bărbați din Căușeni – reținuți

I-ar fi chemat la muncă în Germania în calitate de curieri, însă nu au specificat ce anume urmează să livreze. Doi bărbați de 23 și 31 de ani din Căușeni au fost reținuți de poliție și sunt cercetați pentru că ar fi cerut prin șantaj cinci mii de euro de la doi tineri, originari din același oraș.

Publicat

Totul s-a întâmplat pe teritoriul Germaniei, după ce inculpații le-ar fi propus tinerilor cu vârste de 21 și 23 de ani o ofertă de muncă greu de refuzat. Ultimii urmau să ajungă în Germania și să muncească în calitate de curieri pentru diverse mărfuri, însă nu a mers totul conform planurilor.

Ajunși la Berlin, chiar din prima zi de muncă, tinerii au observat că în pachetul adus de către doi albanezi și destinat spre transportare erau de fapt ascunse droguri de diferite tipuri. Fără a sta mult pe gânduri, cei doi au lăsat în parcare mașina de serviciu, cu drogurile în ea, și au revenit în Moldova.

După cele întâmplate, bărbații care i-au recrutat ar fi început să-i amenințe. Aceștia ar fi cerut ca tinerii să le achite cinci mii de euro, iar fiecare lună de întârziere iar fi costat pe victime câte o mie de euro în plus. Mai mult, inculpații ar fi luat fără știre mașina uneia dintre victime și ar fi vândut-o la o stație de dezmembrare a automobilelor, asta în contul datoriei inventate.


În urma amenințărilor, tinerii s-au adresat la poliție, iar o dată ce bănuiții au revenit în țară, la domiciliile lor au avut loc percheziții. Acolo au fost găsite telefoane mobile, suporturi cu informații de interes, substanțe asemănătoare drogurilor, dar și numărul de înmatriculare a automobilului vândut ilegal.

Astfel, cei doi suspecți au fost reținuți, unul dintre aceștia fiind anterior în vizorul poliției pentru alte infracțiuni.


echipa.md

Citește mai departe

Moldova

Patru indivizi ar fi estorcat 900.000 de lei prin schema cu „ruda implicată în accident”. Unul din bănuiți este minor

Polițiștii Direcției de poliție a mun.Chișinău în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Centru au identificat 4 suspecți implicați în infracțiunile de escrocherie săvârșite recent prin metoda ,,ruda implicată în accidentul rutier”.

Publicat

Suspecții sunt originari din municipiul Bălți. Trei au vârsta de 18 și 19 ani, iar unul dintre ei este minor.

Se prezumă că aceștia sunt implicați în cinci cazuri de escrocherie înregistrate în ultima săptămână de către Poliție, inclusiv în ultimele două infracțiuni comise în sectorul Botanica al capitalei.

Prejudiciul total cauzat victimelor este de aproximativ 900 mii de lei.


Trei dintre suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar minorul este cercetat în stare de libertate.

Dacă vinovația acestora va fi demonstrată, tinerii riscă închisoare de la 4 la 8 ani.


Citește mai departe

Ediție TV

Exercițiu de simulare: Pompierii au intervenit după ce mai multe persoane au murit în urma unui accident chimic

Mai multe persoane au murit, iar altele s-au intoxicat în urma unui accident chimic la un depozit cu substanțe extrem de periculoase.

Publicat

Din fericire, nu este o realitate, ci un exercițiu de simulare în cadrul căruia au fost implicați zeci de pompieri, salvatori, dar și angajați ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În timpul simulării care a avut loc în localitatea Răzeni, raionul Ialoveni, pompierii au făcut demonstrații și și-au testat abilitățile, pentru a fi bine pregătiți în cazul unui accident chimic real.

În același timp, reprezentanții IGSU au explicat care sunt primii pași de intervenție.

Pe parcursul a trei zile, zeci de pompieri demonstrează cât de pregătiți sunt în timpul unor intervenții de tip excepțional, cum ar fi seisme, accidente chimice, biologice, radiologice sau nucleare.


Agenția Națională pentru Sănătate Publică a participat la demonstrații cu laboratoare mobile, care permit detectarea substanțelor extrem de periculoase într-un timp scurt. Responsabilii ANSP spun că în cazul unui real pericol, instituția este suficient de pregătită pentru a interveni.

Pe parcursul ultimilor cinci ani au fost organizate 18 cursuri, în urma cărora au fost instruiți circa 50 de pompieri și salvatori, care pot interveni în cazul unui accident de natură chimică, radiologice sau nucleare.


Citește mai departe

topul săptămânii