Moldova
O instituție medicală din Moldova urmează să plătească 800 mii lei unei tinere pe care a lăsat-o fără ovare și trompele uterine
Un spital din Moldova a fost obligat să plătească 800 de mii de lei drept despăgubire morală pentru faptul că medicii i-au înlăturat nejustificat ovarele și trompele uterine unei tinere. În consecință, femeia nu mai poate avea copii. Victima malpraxisului a fost reprezentată în instanță de juriștii Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM).

Potrivit juriștilor de la IDOM, intervenția chirurgicală de Laparotomie/Anexectomie bilaterală, efectuată în lipsa consimțământului informat al pacientei, s-a dovedit a fi, potrivit rapoartelor de expertiză judiciară, o decizie incorectă și neargumentată. Aceștia susțin că extirparea ovarelor și a trompelor uterine putea fi evitată. În consecință, înlăturarea chirurgicală a ovarelor a cauzat pacientei instalarea menopauzei precoce și a diagnosticului de sterilitate. Cazul a fost examinat de Judecătoria Chișinău, iar decizia poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.
Circumstanțele cazului:
În februarie anul trecut, tânăra și mama ei au cerut ajutorul avocaților pentru probarea unui pretins caz de malpraxis medical și obținerea pe cale judiciară a compensațiilor materiale și morale cauzate prin acțiunile ilegale ale personalului medical din cadrul unei instituții medicale.
Tânăra le-a povestit avocaților că în iarna lui 2014 a fost internată într-o instituție medicală acuzând dureri abdominale. Pentru a i se stabili diagnosticul, pacienta a fost supusă mai multor investigații, iar ulterior transferată în secția chirurgie septică. Acolo a fost examinată de câțiva medici chirurgi, care au exclus careva probleme de ordin ginecologic și au stabilit diagnosticul preventiv: Abdomen acut, Ocluzie intestinală. Medicii au decis că starea de sănătate a pacientei impune efectuarea unei intervenții chirurgicale în regim de urgență. Deși rezultatele examenului ultrasonografic indica probleme de natură ginecologică (formațiuni chistice bilateral, pe dreapta aspect endometrial, nu se exclude inflamator), medicii chirurgi nu au solicitat consultația sau implicarea din start în intervenția chirurgicală preconizată a unui medic ginecolog, scrie în comunicatul IDOM.
Deși era o intervenție de urgență, aceasta a fost efectuată abia spre seară. Trei medici chirurgi au efectuat operația de laparotomie mediană.
În timpul intervenției chirurgicale, medicii au descoperit că sursa infecției este de profil ginecologic și au invitat în sala de operație un medic ginecolog. Acesta a decis și a efectuat Anexectomia bilaterală, adică înlăturarea ovarelor și trompelor uterine. Din declarațiile ulterioare ale medicilor chirurgi, s-a stabilit că decizia de înlăturare a trompelor uterine și a ovarelor a aparținut medicului ginecolog, chirurgii la rândul lor, deși nu erau factori de decizie, au susținut această decizie și o consideră una corectă.
Medicul ginecolog a susținut că nu a fost implicat în diagnosticarea pacientei la etapa preoperatorie, iar decizia de înlăturare a trompelor uterine și a ovarelor a fost luată în timpul intervenției chirurgicale și a fost una colectivă, nicidecum personală.
Înainte de intervenție, nimeni din personalul medical nu a cerut acordul informat al pacientei pentru efectuarea intervenției chirurgicale, deși acesta este obligatoriu. De asemenea, tinerei nu i s-a explicat în ce constă intervenția și care ar putea fi consecințele postoperatorii. Asta, chiar dacă în acel moment starea pacientei nu era extrem de gravă, ea fiind lucidă și conștientă. Ulterior, tânăra a aflat că acordul informat pentru intervenția chirurgicală a fost solicitat și semnat de către mama sa. Aceasta a semnat însă doar pentru efectuarea intervenției, nu și pentru înlăturarea ovarelor și trompelor uterine ale fiicei sale.
Astfel, anul trecut, în luna martie juriștii IDOM au depus o plângere în instanță împotriva instituției medicale, în care au cerut compensarea prejudiciului moral și material cauzat tinerei.
În mod special, avocații au cerut instanței constatarea faptului că intervenția chirurgicală de Laparotomie mediană/Anexectomie bilaterală (înlăturarea ovarelor și trompelor uterine) a fost una nejustificată, incorectă, neargumentată și a avut drept consecință vătămarea corporală gravă a sănătății pacientei. Juriștii au mai cerut constatarea faptului că asistența medicală acordată pacientei a fost incompletă prin omisiunea de a stabili preoperator diagnoza corectă, doar parțial corectă.
Pentru aceste prejudicii aduse sănătății victimei, avocații au solicitat încasarea din contul instituției medicale în folosul reclamantei a sumei de 2 milioane de lei cu titlu de compensare a prejudiciului moral și aproape 149 de mii de lei – prejudiciu material. Alte 200 de mii de lei au fost cerute pentru prejudiciu moral adus mamei.
În ședința de judecată, avocații au demonstrat că tinerei i-au fost provocate suferințe fizice și psihice pe care pacienta le-a suportat și continuă să le suporte zilnic din cauză că a rămas sterilă, iar situația nu poate fi remediată.
De asemenea, prejudiciul moral a fost justificat și prin suferința provocată de incapacitatea reclamantei de a întemeia o familie; suferința provocată de incapacitatea de a munci și de a se întreține financiar (din cauza depresiei apărută pe fonul stresului); suferințe cauzate de scăderea calității vieții (menopauza implică administrarea pentru tot restul vieții a terapiei de substituție hormonală care generează pe lângă administrarea continuă a preparatelor hormonale și stări de suferință, cauzează creșterea considerabilă în greutate, sporește riscul de apariție a cancerului mamar sau a cancerului de col uterin, sporește riscul apariției osteoporozei și a infecțiilor căilor urinare, etc).
Vinovăția personalului medical din cadrul instituției medicale unde a fost operată pacienta, a fost probată și prin două rapoarte de expertiză judiciară prin care s-a constatat că: „Înlăturarea ambelor ovare și a trompelor uterine a fost o decizie incorectă și neargumentată atât prin datele din fișa medicală, cât și conform literaturii de specialitate; Extirparea ovarelor și trompelor uterine putea fi evitată; Diagnosticul preoperator ultrasonografic (unde se suspectă endometrioza ovariană) a fost subestimat; Înlăturarea ovarelor și trompelor nu a avut indicații vitale și a fost selectată ca o metodă incorectă de tratament chirurgical; O astfel de operație poate fi efectuată doar la prezența acordului informat, explicit și în formă scrisă”.
În luna iulie, instanța a admis parțial cererea de chemare în judecată și a obligat instituția medicală să-i plătească victimei 800 de mii de lei drept prejudiciu moral și material. Hotărârea primei instanțe va fi contestată la Curtea de Apel, deoarece reclamantele consideră că suma prejudiciului moral și material dispus pentru încasare prin hotărârea judecătorească este prea mică.
Moldova
Șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal, reținuți de CNA într-un dosar de corupere pasivă în circumstanțe agravante.
Șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal, reținuți de CNA într-un dosar de corupere pasivă în circumstanțe agravante. Obiectul mitei – peste 40 000 de dolari.

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, șeful Biroului Vamal Centru și brokerul, împreună cu alte persoane, identitatea cărora la moment nu poate fi dezvăluită, ar fi primit în mai multe tranșe suma de peste 40 000 de dolari, bani care erau destinați pentru facilitarea trecerii mărfurilor peste frontiera vamală a R. Moldova la importul de mărfuri în țară, destinate segmentului transnistrean, dar și pentru omiterea depistării multiplelor încălcări de legislație.
În urma acțiunilor efectuate, au fost depistate obiecte și documente relevante pentru cauză penală, inclusiv mijloace financiare în diversă valută ale căror proveniență urmează a fi investigată.
Acțiunile de urmărire penală continuă, sub conducerea procurorilor. Vom reveni cu informații suplimentare despre numărul total de persoane reținute și mijloacele financiare depistate la domiciliile și birourile de serviciu.
Moldova
A băut cât pentru șapte și a pornit la drum: șofer prins în Budești cu o alcoolemie uriașă de 1,06 mg/l
Un bărbat de 46 de ani, cetățean străin, a fost prins de poliție conducând un Audi cu o concentrație de 1,06 mg/l alcool în aerul expirat – de șapte ori peste limita legală admisă, care este de doar 0,15 mg/l.

Totul s-a întâmplat în urmă cu aproximativ o oră, pe traseul din comuna Budești, unde angajații Secției Escortă și Misiuni Speciale din cadrul INSP au tras pe dreapta autoturismul condus de bărbat. Testarea alcoolscopică a confirmat bănuielile agenților: șoferul era într-o stare avansată de ebrietate.
Mașina a fost ridicată și transportată la parcarea specială, iar conducătorul auto s-a ales cu dosar penal. Potrivit legii, el riscă o amendă de până la 125 000 de lei sau între 1 și 3 ani de închisoare, cu anularea permisului de conducere.
Poliția reamintește tuturor participanților la trafic: alcoolul și volanul nu fac casă bună. Un moment de inconștiență poate duce la tragedii ireversibile.
Moldova
Vrăji și ritualuri periculoase în numele dragostei: Un bărbat, lăsat fără aproape 300.000 de lei de o familie de escroci
O femeie de 42 de ani, împreună cu soțul său de 41 de ani și fiul acesteia de 18 ani, sunt cercetați penal pentru escrocherie, după ce ar fi deposedat un bărbat din raionul Sîngerei de 293.000 de lei.

Cazul este investigat de ofițerii Direcției investigații „Centru” și cei de urmărire penală ai INI, cu suportul mascaților BPDS „Fulger”. Potrivit anchetei, suspecții ar fi obținut banii prin abuz de încredere, promițând victimei că, prin ritualuri și vrăji, îl vor ajuta să recâștige dragostea unei femei.
Pentru a spori credibilitatea în fața bărbatului, femeia ar fi recurs la practici oculte bizare și periculoase, folosind inclusiv reptile și păsări în ritualuri.
Ancheta a mai scos la iveală că femeia era condamnată anterior la 7 ani de închisoare pentru infracțiuni similare și se afla în căutare națională, ascunzându-se într-un apartament din Chișinău.
Cei trei au fost reținuți, iar la solicitarea procurorilor PCCOCS, pe numele lor au fost emise mandate de arest. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă până la 5 ani de închisoare.
-
Moldova6 zile în urmă
Accident mortal, în Chișinău: O femeie a fost tamponată în plin de o mașină, pe Viaduct
-
Moldova5 zile în urmă
Conflict finalizat la spital: un bărbat și-a stropit iubita cu acid, iar ea l-a împins, făcându-l să cadă pe scări
-
Moldova5 zile în urmă
Incendiu de groază la mansarda unui bloc din Durlești: 32 de persoane evacuate, inclusiv 11 copii
-
Moldova6 zile în urmă
Tragedii în lanț, la Florești: Un tată ar fi murit de mâna propriei fiice, iar un alt bărbat s-ar fi strangulat.
-
Moldovao zi în urmă
Crima de la Ciocana: Principalul suspect, prins după o lună alături de soție și fiul de 19 ani
-
În căutare5 zile în urmă
Dispariție cu semne de întrebare la Ocnița: O fată de 14 ani, căutată deja de 4 zile de rude și poliție
-
Moldova2 zile în urmă
Neatenție soldată cu dezastru: Un mort, doi răniți și un șofer reținut, în urma unui grav accident, la Căușeni.
-
Moldova6 zile în urmă
/VIDEO/ Doi moldoveni, judecați în Germania: Aceștia ar fi aruncat în aer 10 bancomate din care au furat 250 de mii de euro.