Rețele de socializare

Moldova

Ministerul Sănătății a făcut publice rezultatele anchetei, în cazul acuzațiilor aduse de Mihai Stratulat, privind activitatea a două spitale

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale drept urmare a informațiilor postate pe rețelele de socializare de către medicul-neonatolog Mihai Stratulat privind calitatea asistenței medicale acordate copiilor în cadrul Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 (SCMC nr.1) și Spitalul Clinic Municipal nr. 1 (SCM nr.1), prin autosesizare, a instituit o comisie multidisciplinară de specialiști, cadre academice de la USMF ”N. Testemițanu” și angajați ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (în total unsprezece specialiști multi-profil, precum și 2 experți-invitați) care a evaluat informațiile și presupusele acțiuni raportate.

Publicat

Comisia a efectuat verificări la ambele instituții medicale vizate, a aplicat în investigație Regulamentul activității de supervizare în domeniul sănătății mamei și copilului cu instrumentele de supervizare externă a asistenței medicale, a executat observarea directă a pacienților, convorbiri cu părinții/aparținătorii. La fel, s-a studiat și analizat arhiva fișelor medicale pe perioada 2016-2018, inclusiv fișele medicale ale copiilor care se aflau internați la momentul verificării.

Totodată, membrii Comisiei au analizat aplicarea actelor normative și documentelor de referință conform legislației: planul strategic de dezvoltare ale instituțiilor vizate, rapoartele anuale de activitate ale acestora pentru anul 2017 și semestrul I anul 2018, gradul de satisfacție a aparținătorilor, certificatele de acreditare și de perfecționare continuă în domeniul medical al medicilor radiologi, chestionare de evaluare a parinților sau îngrijitorilor etc.

De asemenea, au fost minuțios studiate rezultatele de radiografie digitală efectuate copiilor-pacienți. Reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină au studiat detaliat și independent documentația medicală (2016-2018) și codificarea clinică a diagnozelor în sistemul de clasificare a pacienților în funcție de diagnostic (DRG).


Comisia a stabilit conformitatea asistenței medicale acordate în cele două instituții medicale, aplicabilitatea protocoalelor naționale în domeniul neonatologie /pediatrie și a documentat o cotă constantă a diagnozelor principale de Pneumonie în structura grupelor de diagnostic principal.

Raportul final indică, în bază de evidențe și date statistice anuale, tendința de diminuare a diagnozelor de Pneumonie la ambele spitale în 2017 și în primul trimestru 2018. Nu au fost confirmate cazuri de internare nejustificată a copiilor. Concluziile Comisiei confirmă administrarea corectă a terapiei antibacteriene la copii internați. Antibioticele au fost și sunt administrate în conformitate cu protocoalele clinice naționale și Ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății.

În ancheta Comisiei este menționat asigurarea cu medici-radiologi și imagiști la ambele instituții medicale – toți licențiați în radiologie. În acelaș timp, 2 radiologi (din totalul de 4) sunt de vârstă pensionară, respectiv de 67 și 74 de ani, care nu au avut în ultimii cinci ani cursuri de perfecționare continuă.


Menționăm, eroarea existentă în cadrul normativ care nu prevede obligativitatea cadrelor medicale de vârsta pensionară de a-și perfecționa cunostințele. Membrii Comisiei privind calitatea asistenței medicale acordate copiilor în cadrul celor două spitale publice au facut referință la devierea de la prevederile Codului de etică și deontologie medicală a medicului Mihai Stratulat și de la normele dreptului la independență profesională și instituțională.

În cazul anumitor neconformități în practica medicală, dubii, informații bazate pe dovezi sau presupuse ilegalități de acordare a asistenței medicale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale solicită raportarea directă în adresa sa sau informarea altor autorități competente.


Advertisement

Moldova

/VIDEO/ Escrocherie de nivel transfrontalier, dată în vileag. Patru call-centre – „puricate”.

Operațiune tranfrontalieră soldată cu 6 rețineri, patru call-centre deconspirate și circa 30 de percheziții. Acțiunile au fost desfășurate în cadrul investigațiilor pe un dosar de escrocherie de proporții. În cadrul acestora au fost implicate forțele speciale din cadrul Direcției de investigații din Moldova și România, a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cu suportul EUROPOL.

Publicat

Urmare a colaborării a fost anihilată o schemă de promovare frauduloasă a suplimentelor alimentare neautorizate, de proveniență incertă, inclusiv expirate, dintre care unele aduse din Odesa, Ucraina. Conform poliției, sub coordonarea unor cetățeni străini, operatorii telefonici se prezentau fals ca reprezentanți ai companiilor farmaceutice atunci când contactau persoane din Europa, ca să le convingă să cumpere aceste suplimente neatestate sau produse similare, inclusiv de slăbire, prin folosirea unor tehnici de manipulare prestabilite. În acest scop, bănuiții speculau în principal cu posibilitatea tratării anumitor boli precum diabet zaharat, cancer sau psoriazis și convingeau clienții să renunțe la tratamentele prescrise de medici, pentru ca să le înlocuiască cu suplimente fantomă. Schema de escrocherie avea la bază și anumite pagini de internet, precum și publicitate care promovau aceste produse. Odată ce clienții cădeau în plasă și le cumpărau produsele, acestea erau livrate prin companii de curierat.
Prin urmare, autoritățile de drept atât din Moldova cât și Româna, au fost reținute șase persoane, trei bărbați și trei femei, inclusiv administratori, cu vârste cuprinse între 24 și 49 de ani. Au fost desfășurate 28 de percheziții în patru centre de apel din Chișinău, unde activează peste 80 de persoane.
Totodată, oamenii legii au stabilit că o parte din operatorii telefonici sunt în Rusia, fapt care indică asupra unei rețele transfrontaliere bine organizate, cu ramificații în mai multe state. Urmare a perchezițiilor, din oficiile din Chișinău, oamenii legii au ridicat telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, acte contabile, contracte, copii ale diferitor acte, inclusiv acte de identitate, servere, registrator video, blocuri de sistem, calculatoare, laptopuri, stick-uri, harduri, dar și alte dispozitive de stocare a informației. Totodată, la domiciliul suspecților au fost depistate și ridicate acte, laptopuri, telefoane mobile, stick-uri USB, înscrisuri de ciornă, carnete cu notițe relevante activității infracționale, aproape 200 de mii de lei, peste 15.000 de dolari, 2.000 hrivne, liste cu comenzile livrate, cutii cu suplimente naturiste contrafăcute, pachete și sigile destinate ambalării comenzilor, sac de tuburi goale destinate ambalării.
În continuare, se întreprind acțiuni pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în schema infracțională, rolurile fiecăruia, efectuarea altor percheziții domiciliare cu ulterioara reținere a șefilor de echipe, dar și citarea operatorilor pentru audieri în calitate de bănuiți. De asemenea, urmează să fie stabilite toate persoanelor care au fost înșelate de aceste grupuri infracționale și stabilirea prejudiciului cauzat.


Citește mai departe

Moldova

Accident terifiant, la Florești. Un moment de neatenție a dus la moartea unui om și rănirea altor patru persoane.

Un moment de neatenție a dus la moartea unui om și rănirea altor patru persoane. Un accident terifiant s-a produs în nodul țării. Totul s-a întâmplat în ziua de 17 aprilie pe traseu între localitățile Cenușa și Vărvăreuca din raionul Florești.

Publicat

Oamenii legii au fost sesizați prin intermediul unui apel la serviciul unic 112 prin care s-a comunicat despre un impact violent soldat cu victime. La fața locului au fost îndreptate de urgență serviciile specializate. Ajunși, polițiștii au stabilit că accidentul rutier s-a produs între două vehicule. Conform imformațiilor oferite de forțele de ordine, totul s-ar fi întâmplat după ce un șofer de 61 de ani, deplasându-se la volanul unii microbuz pe un drum secundar, ajuns la intersecție cu drum prioritar nu ar fi cedat trecerea regulamentară unui automobil condus de un bărbat de 58 de ani. Astfel, cele două vehicule au intrat într-o coliziune violentă, mașina fiind proiectată într-un stâlp de electricitate. În consecință, pasagerul de 59 de ani din microbuz a suferit leziuni icompatibile cu viața. Acesta a fost declarat decedat la fața locului. Alte patru persoane, șoferul microbuzului, șoferul automobilului, dar și pasagerii acestuia, un bărbat de 38 de ani și fiul acestuia de 8 ani au suferit traumatisme grave fiind preluați de medicii interveniți la locul tragediei și transportați la spital pentru îngrijiri medicale. Pe caz, de către polițiști a fost demarată o anchetă în cadrul căreia urmează a fi stabilite circumstanțele exacte în care s-a produs accidentul terifiant.


Citește mai departe

Moldova

Un bărbat a murit, după ce s-ar fi aruncat sub roțile unei mașini, la Comrat.

Accident fatal în sudul țării. Un bărbat și-a pierdut viața, după ce s-ar fi aruncat sub roțile unei mașini. Impactul mortal s-a produs în seara de 16 aprilie, în municipiul Comrat.

Publicat

Potrivit poliției, la volanul mașinii se afla un bărbat de 26 de ani. Acesta se deplasa pe o stradă din oraș, iar la un moment dat a tamponat un bărbat de 71 de ani. Pietonul intenționat s-ar fi aruncat în fața mașinii, spun oamenii legii.
Impactul a fost devastator pentru victimă, aceasta murind pe loc.
Poliția mai spune că șoferul, aflat în stare de șoc, nu a putut fi testat cu etilotestul, fiindu-i prelevate probele biologice.
Oamenii legii investighează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs accidentul.


Citește mai departe

topul săptămânii