Rețele de socializare

Moldova

Fetița din Sângerei, care s-ar fi intoxicat cu paracetamol, a murit la București; Rudele acuză medicii de moartea copilului

Fetița de cinci ani, din satul Clișcăuți, Sângerei, care a fost transportată vineri, cu elicopterul la București, fiind diagnosticată cu intoxicație acută cu paracetamol, a decedat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din capitala României.

Publicat

Copilul a murit astăzi, în jurul orei 11.00. Informația a fost oferită, pentru Jurnal.md, de rudele familiei.

Deocamdată nu cunoaștem care este cauza oficială a decesului. Una dintre rude ne-a declarat, sub protecția anominatului, că fetița nu s-a intoxicat acasă cu paracetamol, așa cum a anunțat Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei, părinții acuză medicii de la Sângerei că sunt cei care poartă răspundere pentru moartea copilului.


Potrivit rudei familiei din satul Clișcăuți, fetița a fost internată luni, 16 iulie, la spitalul raional din Sângerei cu o simplă răceală. Și asta pentru că, deja timp de două zile, nu-i scădea febra. În această perioadă, mama i-ar fi dat cinci pastile de paracetamol.

„Ne-am informat și norma ar fi de două grame pe zi, adică patru pastile. Deci nu putem vorbi de o supradoză. Fiind sub supraveghere, a doua zi, fetița deja se simțea bine, dar i se mai administra picurători. Marți deja era veselă și făcea poze cu mama ei în curtea spitalului. Au mai fost unele proceduri. Miercuri, pe la ora 4 – 5 dimineața, copilul a intrat în comă de gradul trei. Miercuri dimineața, mama alerga cu ea prin cabinete ca să găsească medicii. Unul i-a spus că copilul e bolnav și doarme”, ne-a povestit sursa.

Ruda părinților afirmă că a telefonat miercuri dimineața la linia fierbinte a Ministerului Sănătății pentru a solicita Serviciul Aviasan.


„Medicii de la Sângerei ne-au râs în față și ne-au spus că în RM nu există elicoptere. Cei de la linia fierbinte, ne-au spus că pentru intervenția aero-medicală trebuie acceptul medicilor. Copilul a fost dus de la Sângerei la Bălți cu o ambulanță veche. Medicii de la Sângerei nici n-au făcut extras cu medicamentele pe care le-au administrat. Cei de la Bălți au telefonat ca să afle ce medicamente”, a adăugat aceasta.

Potrivit sursei, părinții îi suspectează pe medicii de la Sângerei că i-au administrat ceva din greșeală copilului.

„De ce avem dubii? În primul rând de pacient s-a ocupat chirurgul, chiar dacă copilul avea gâtul roșu. Noi am internat fetița luni, dar cei de la Sângerei spun că nu a fost internată, că a fost adusă luni, apoi mama a luat copilul și a fugit. Ei au declarat că au pus picurători marți seara, dar mama era lângă copil și asta nu s-a întâmplat”, a continuat ruda familiei.


De la Spitalul Clinic din Bălți, fetița a fost transportată la Institutul Mamei și Copilului. Potrivit Ministerului Sănătății, „din momentul transferului, în urma tratamentului complex administrat, starea copilului s-a stabilizat, dar se menține extrem de gravă, pentru un management adecvat fiind necesară epurarea hepatică”.

„Am telefonat din nou la linia fierbinte și am solicitat să ridice cazul, pentru că nu aveau ambulanță. După ce am sunat, deja au găsit ambulanța. A fost adusă la Centrul Mamei și Copilului la 7 – 8 seara. A început să nu-i lucreze rinichii, ficatul și creierul. Medicii întrebau de mamă ce i-a fost administrat. Dacă la timp se spunea ce i-a fost administrat, chiar și din greșeală, poate ar fi fost salvată. Deja joi după masă, am telefonat la linia fierbinte și chiar am înregistrat convorbirea. După discuția aceasta, a doua zi, la 6 dimineața, au fost telefonați părinții și anunțați că trimit copilul la București”, a continuat sursa.


Potrivit rudei, părinții copilului decedat au anunțat că intenționează să depună plângere la Procuratura din Sângerei, dar și la Ministerul Sănătății.

„Au scris în extras că mama a administrat 6 – 8 pastile de paracetamol, ceea ce nu e corect. Noi am spus că vrem să depunem plângere. Dar ei au spus că dacă scriem plângere, copilul este întors de la București. Mai întâi le-au zis că e nevoie de transplant de rinichi și ar trebui să strângem bani. Când au aflat că vrem să depunem plângere, au spus că va fi gratis. Credem că încercau să-i apere pe medicii din Sângerei”, a mai spus

Vineri, autoritățile au anunțat că fetița a fost transportată cu un elicopter SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București. Părinții au luat avionul spre București, iar în câteva ore era lângă copilul lor. Din nefericire, fetița a decedat astăzi, în jurul ore 11.

Ruda familiei spune că vor merge până la capăt și vor depune plângere la Ministerul Sănătății, dar și la Procuratură.

Ministerul Sănătății nu a anunțat deocamdată despre decesul copilului. Vom reveni cu reacțiile instituțiilor vizate.

jurnal.md

Moldova

/VIDEO/ Atacată ziua în amiaza mare. O femeie a fost jefuită în plină stradă de către un bărbat.

O femeie de 58 de ani a tras o sperietură zdravană, după ce a fost atacată ziua în amiaza mare de un individ. Acesta ar fi deposedat victima de geantă, după care a fugit într-o direcție necunoscută. Cazul s-a întâmplat în plină stradă, în sectorul Buiucani din capitală.

Publicat

Șocată, femeia de 58 de ani a sesizat imediat poliția și a declarat că în timp ce se afla pe strada Nicolae Costin a fost deposedată în mod deschis de geanta în care se aflau actele de identitate, cheile apartamentului și un portmoneu cu 880 de lei.
În urma măsurilor de investigație, suspectul a fost identificat și reținut. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 38 de ani, care și anterior a fost certat cu legea pentru diverse infracțiuni.
Toate bunurile, inclusiv banii, au fost recuperate și urmează să fie returnate victimei.
Individul a fost arestat pentru 30 de zile și este cercetat penal pentru jaf. Potrivit legii, acesta riscă detenție de la 5 la 7 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Grup criminal, dat în vileag. Ar fi furat mașini din UE și le-ar fi introdus ilegal în R. Moldova.

Ar fi furat mașini din Europa și le-ar fi introdus ilegal pe teritoriul țării noastre. Un grup infracțional specializat pe contrabandă cu mașini din UE a fost destructurat de oamenii legii.

Publicat

Potrivit informațiilor făcute publice, persoanele suspectat în acest dosar ar fi acționat încă de la începutul anului 2020. Aceștia ar fi avut roluri bine determinate și ar fi reușit să introducă ilegal pe teritoriul Republicii Moldova mai multe automobile, piese și accesorii ale acestora.
Conform schemei, mașinile erau introduse prin scoaterea ilegală de pe teritoriul țării a plăcuțelor cu numere de înmatriculare, nefiind înregistrate în baza de date a IGPF pe direcția de ieșire, plăcuțele fiind instalate la alte automobile identice la culoare, caroserie, anul fabricației, capacitatea cilindrică a motorului, precum și alte aspecte tehnice.
Apoi bunurile erau realizate pe piețele de desfacere de pe teritoriul țării noastre, iar automobilele erau dezmembrate, unora fiindu-le modificat codul VIN, pentru a fi înregistrate, cu ulterioara realizare a acestora.
În cadrul investigațiilor au fost desfășurate 20 de percheziții la șase bănuiți cu domiciliile în mun. Chișinău și raionul Strǎșeni, de unde au fost ridicate nouă automobile de diferite mărci.
La fel au fost ridicate mijloace financiare în sumă de 16 000 de euro, proveniți din activitatea infracțională, precum și acte despre proveniența automobilelor, 51 de pașapoarte tehnice provizorii, înscrisuri de ciornă, droguri de tip cocaină, o armă și două bucăți de explozibil plastifiat, ascuns într-o sobă la domiciliul unuia dintre suspecți.
La moment în calitate de bănuiți au fost audiate patru persoane, urmând sǎ fie dispusǎ și efectuarea expertizei automobilelor ridicate în cadrul perchezițiilor.
Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 4 la 10 ani.


Citește mai departe

Moldova

/VIDEO/ Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir este suspectat de trafic de influență.

Polițist, dar încalcă legea. Un angajat al IP Cantemir a fost reținut pentru 72 de ore și este bănuit de trafic de influență. Mai exact, acesta ar fi pretins mită în schimbul emiterii unei decizii pozitive în cadrul unui examen medical.

Publicat

Potrivit ofițerilor SPIA, omul legii ar fi cerut și primit suma de 5000 de lei de la o femeie care se afla la a doua încercare de a se angaja în cadrul MAI, iar în schimb ar fi promis că poate obține o decizie pozivită a examenului medical. Bănuitul susținea că ar avea influență asupra angajaților din cadrul Comisiei medicale centrale al Serviciului medical al MAI și că i-ar putea determina să o aprecieze cu calificativul „apt” în urma examinării medicale.
În urma investigațiilor ofițerii SPIA și procurorii PCCOCS l-au supus perchezițiilor corporale pe bănuit și au verificat amănunțit și automobilul acestuia. În urma descinderilor a fost ridicat telefonul mobil recunoscut ca mijloc de probă pertinent și concludent ce are importanță pentru cauza penală. Pentru infracțiunea comisă, codul penal prevede amendă în mărime de la 100 mii la 150 mii lei sau până la 6 ani de închisoare.


Citește mai departe

topul săptămânii